Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Rozsdaszakadék - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Rozsdaszakadék

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Várvápai borvíz - Tusnádfürdő
5941
Sárkány-barlang - Andrásháza
Elszórt kőtömbök
Zernyesti-szoros - Királykő-hegység
Az út szélén
Szászdálya
Magányos torony
Régi kőhíd - Sepsiszentkirály
Híd
Kecske-kő - Görgényi-havasok
6191
Református templom - Bodos
Szószék
Kilátópont - Szakadát
Kilatas a Javardi patak fele
Visszafolyó vizesárok - Ivó
Itt kezdődik a vizesárok
Gyümölcsénes-tető
Felirat 1

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Rozsdaszakadék fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

A Rozsdaszakadék egy 100 m mély árok, mely a vörös szinű talajáról kapta a nevét... Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Rozsdaszakadék!

A legközelebbi település Baita-Plai, 4,82 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Rozsdaszakadék közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
4,1 km-re. Az útikönyvek szerint 26 barlang nyílik a meder két oldalán, és persze akad köztük néhány komolyabb sziklaorom is. Barlang, cseppkö, denevér. Szegyesd volgyeben kozel 100 barlang talalhato, sokak szamara szerencsere nincsenek kijelolve. Az alig 9 km hosszú Szegyesdi völgy Románia egyik legismertebb barlangászparadicsoma. Rendkívül hangulatos patak-völgy Kisszegyesd határában, a patak mentén a forrás felé sétálva egymás után tűnnek fel mellettünk a völgy csodái.
5,2 km-re. A zsombolyhoz vezető ösvény mellett még virágzik a turbánliliom.
5,8 km-re. A szirt több irányból közelíthető meg - a Glavoi-ról, a Csodavártól (a Porcika-zsombolyon át), a Bársza-katlan, illetve az Eszkimó-jégbarlang felől. Eke-túrán voltunk a Pádison. A Pádis szívébe, a Galbina-szirtre hívunk Téged.
5,8 km-re. Szebb mint a képek mutatják.
7 km-re. A kiskohi Medve-barlang Európa egyik legszebb, kiépített cseppkőbarlangja. A barlang, a Kőfalvi község, Kiskoh település közvetlen szomszédságában, 482 m magasságban található, és a Nyugati-Kárpátok egyik fő látványossága. Rossz minőségű aszfaltút, zsibvásár, furcsa, kiépített bejárat vezet a barlangba.
7 km-re. A Pádisi-fennsík egyik legszebb tája a Ponor-rét. Itt található a Ponor-kitörés. A több napig tartó esőzés után sem volt még feltelve a Ponor-rét tava. A Csodavár felől érkeztünk a rétre.
7,5 km-re. Ezeknél a zsombolyoknál sajnáltam, hogy nem voltunk többen és kötelekkel felszerelve, mert le tudtam volna ereszkedni, vagy legalább is probálkoztunk volna.
7,6 km-re. Azért hóolvadáskor lehet a leglátványosabb, mikor van csapadék bőven, vagy esetleg nagy zivatarok idején, csak akkor nem a legkényelmesebb.
7,7 km-re. A Ponor-kitörés vagy Ponor-vízkelet a Ponor-patak vízkitörése. Szerencsémre, kilátszott a doboz kék füle a kő alól, így nem kellett minden bokor alját megbolygassam. A Ponor-réten a víznyelőktől sétáltunk a patak mentén. Egy sziklafal alján ömlik kifelé, a pádisi havasi rét földalatti vizeit gyűjti össze és juttatja a felszínre.
8,9 km-re. Valójában egy körülbelül 10 km-es túra, 300 m szintkülönbséggel, néhol igen meredek szakaszokkal tarkítva. A Boga-telep felett áll a Csonkakő nevű hegy, illetve sziklaorom, könnyű kis sétának látszik első pillantásra.
9,2 km-re. Bánffyhunyad felől közelítettem meg a Pádist, az út katasztrofálisan rossz. Mi a jobbik útat választottuk, kellemes úton és csodaszép tájon autóztunk fel. A Pádisi-menedékháztól a Ponor-rét felé tartva (kék, illetve sárga pont fehér alapon) érdemes megnézni a Pádis-víznyelőt.
9,8 km-re. Az itt látható körpanoráma lenyűgöző. Láthatjuk a Gajna-tető,Arad-kő, Béli-hegyek, Pethő-csúcs, Zanoga, Bak-hát , Bihar-csúcs, távolabb a Mező-havas, Bocsásza, Sík-havas, Vlegyásza, Öreg-havas csúcsokat. Az Aranyos völgyéböl, a Vércsorog vizesést érintve, a csucsra.
10 km-re. A Nagy-Kojba barlang a Bihar-hegység legmagasabban fekvő telepe, a neve után sziklafalakra utaló Kőház település északi végénél található. Bejárata a vidéken a legnagyobb, 74 m széles és 47 m magas.
11,2 km-re. A temérdek tőzegláp az egyik különlegessége a Pádisnak, bár kevesen tudnak róla. 7 diák kíséretében a nedves Pádisról a bűn-rossz úton leereszkedve tettünk egy kis kitérőt ehhez a szép helyhez. Az egyik legnagyobb ilyen dagadó tőzegláp a Nagy Molhás az Izbuc patak völgyében.
12,6 km-re. Az Aranyosfői vagy Szkerisórai jegesbarlang Románia legnagyobb és leghíresebb jegesbarlangja. Megtaláltam a VI 259-es fát, örvendtem, hogy itt kell legyen a 258-as jel is a közelben. A benne található jégtömb körülbelül 3000 éves, 20 m vastag és körülbelül 50 ezer m3 űrtartalmú.
12,8 km-re. A Szamos Bazár felső, forrás felőli részén, egy csodaszép, körülbelül 50 m-es szűk kanyon található, melyet az Aragyásza barlang előz meg. Először is köszönöm a visszajelzésed. Hát ez a doboz nem került elő. Éppen azon bosszankodtam, hogy az amúgy erre képes GPS nem akarta megmutatni a rá töltött fényképet. Különösen szépek az egyes ablakok amelyeken keresztül a fénysugarak bejutnak a barlangba, illetve a kanyonba, és rendkívüli látványt nyújtanak.
13,1 km-re. A Szamos bazár szurdokára nyilik kilátásunk, jobról a Moloch vízeséssel és balról a Belvedere sziklafala tornyosul a maga körülbelül 100 m-es magasságával. A kilátótól balra található az Angyalszírt. A dobozkát kiesve találtuk a sziklapárkányon. Ez alkalommal egy hétvégét töltöttünk Pádison. A koordinátákat kijavítottam, a meli és csapatja által bemért értékekre.
13,3 km-re. Cotelul Dobrestilor kitörés. A helynévnek nincs magyar megfelelője.
13,4 km-re. Belvedere kilátó nyújtja az egyik legszebb kilátást a szurdokvölgyre (Szamos Bazárra). Ez már igen, ez már kilátás. Remélem nem szedtétek le a . A piros pont jelzés mentén található.
14,4 km-re. A Nagy Phaeton-vízesés, egy összetett, földtanilag, növénytanilag védett terület, amely vízeséseket, sziklákat foglal magába. A sárga kereszt jelszésről tértünk le a kék háromszögre, sajnos nem néztük meg előtte az út leírását (fentről nem jeleztek semmit az úton), emiatt kissé meglepődtünk. Meredek ösvényen közelítettük meg a vízesést. Az Aló Völgyén található a 80 m magas vízesés, amely sárga, rozsda és ibolyaszín kvarckristály lépcsőkből épül fel.
14,6 km-re. Keleti országhatárunk mentén tiszta időben egy messzi hegyvidék körvonalai zárják le a látóhatárt. 2008 nyarán, egész véletlenül megtaláltuk a dobozt. Egyszer rég, erre kirándulva, tiszta véletlenül, megtaláltuk a ládát. Nem gyalog, motorral, de így is kemény megpróbáltatásban volt részünk. Ez az Erdélyi-Szigethegység nyugati szegélye: a Béli-hegység, a Bihari-havasok, délebbre Aradhegyalja hegyei.
15 km-re. A Harasztosi-Magura a Bihar-hegységben a Belényesi-medencében található. Sokadszorra járva itt a Harasztosi-plájon elmondhatjuk, hogy aki ellátogat erre a helyre magával viszi e tájból áradó végtelen békét és nyugodtságot. - Campeneasca-barlang 16,5 km-re.

Természeti értékek - Bihar megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rozsdaszakadék adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Már jártam erre - Régebben, igaz akkor még nem tudtam erről a játékról, és akkor nyár volt. Először nehezen indultam neki mert gondoltam hogy télen nem járható az út a szakadékig.
 • A szakadék bejárása után megtaláltam én is, ugyanazt a fát a bejárattól balra, de doboz nélkül.
 • Még találták meg egy páran a rejtekhelyet, csak időközben a medve is rátalált a dobozra. Így új dobozt kellett kihelyeznünk.
 • Eléggé eltelt az idő a Mária-kőnél, de nem baj. Jól telt.
 • Köszönöm, hogy ellenőrizted a rejtekhelyet. Én úgy érzem, hogy a túlzásba vitt takarítással, városrendezéssel, néha átesnek a ló másik oldalára.
 • Miután vagy két helyről is probálkoztunk, kocsival feljutni a kápolnához, aztán a temető mellett mentünk fel. Elég jól meg lehet közelíteni, csak egy kis emelkedő, s fel is jutottunk a tetőre.
 • Láttam tűzoltókocsit fentről, és így visszagondolva nem is értem, hogy miért nem figyeltem jobban rájuk. Ugyanis nagyon élvezem a régi dolgokat.
 • Kalandvágyó énem pozitívan fogadta a hírt, hogy újabb geodoboz keresés készülőben. Igaz Kalibás-kő tetejére már leszállt az est, de csillagfényes éjszaka elében néztünk.
 • Valószínűleg rossz helyen gondolod a rejteket. Némi fű van a rejtekhelynél, de semmiképpen sem derékig érő csihány.
 • Pontosan egy evvel ezelott, egy 19 fos magyarorszagi ladasz csapattal elkovetett turazas alkalmaval. A visszafele uton kerestuk fel ezt az erdekes fat.
 • Köszönöm a dobozcserét. Elméletileg így is volna ideális, hogy egymás rejtéseit közösen tartsuk karban.
 • Nagyon szép hely. Ajánlom másoknak is, hogy keressék meg a Szeregetőt.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Rozsdaszakadék? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Bihar megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.