Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Ponor-rét - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Ponor-rét

A mező a hóolvasás és a nagy esőzések idején tóvá alakul, a víznyelő képtelen levezetni a sok vizet a Csodavár barlangjába, és innen tovább a Galbena-kitöréshez...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Komollói Nagyvár - Réty
Földvár a vársánccal - 1.
Dénes István emléktúra - Vargyas-szoros
Fehér Torony - Brassó
Háztetők
Fáraó-szikla - Kománfalva
A patak medrében 1
Garados-kőbánya - Csíkszentdomokos
Csíkszentdomokos
Ponor-rét
2011.08.03.-án
Bálványosvár - Bálványosfürdő
Panoráma
Rejtett sziklakapu
Kapu a sziklában
Szászkeresztúr
A várfal
Gordon-hegy - Farkaslaka
Napnyugta - 1

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Ponor-rét fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Ponor-rét!

A Pádisi-fennsík egyik legszebb tája a Ponor-rét. Itt található a Ponor-kitörés. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Poienita, 6,2 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Ponor-rét közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
760 m-re. A Ponor-kitörés vagy Ponor-vízkelet a Ponor-patak vízkitörése. Egy sziklafal alján ömlik kifelé, a pádisi havasi rét földalatti vizeit gyűjti össze és juttatja a felszínre. Szerencsémre, kilátszott a doboz kék füle a kő alól, így nem kellett minden bokor alját megbolygassam.
1,3 km-re. Szebb mint a képek mutatják.
1,7 km-re. Ezeknél a zsombolyoknál sajnáltam, hogy nem voltunk többen és kötelekkel felszerelve, mert le tudtam volna ereszkedni, vagy legalább is probálkoztunk volna.
1,9 km-re. A zsombolyhoz vezető ösvény mellett még virágzik a turbánliliom.
2 km-re. Azért hóolvadáskor lehet a leglátványosabb, mikor van csapadék bőven, vagy esetleg nagy zivatarok idején, csak akkor nem a legkényelmesebb.
2,3 km-re. Bánffyhunyad felől közelítettem meg a Pádist, az út katasztrofálisan rossz. Mi a jobbik útat választottuk, kellemes úton és csodaszép tájon autóztunk fel. A Pádisi-menedékháztól a Ponor-rét felé tartva (kék, illetve sárga pont fehér alapon) érdemes megnézni a Pádis-víznyelőt.
2,3 km-re. A szirt több irányból közelíthető meg - a Glavoi-ról, a Csodavártól (a Porcika-zsombolyon át), a Bársza-katlan, illetve az Eszkimó-jégbarlang felől. Eke-túrán voltunk a Pádison. A Pádis szívébe, a Galbina-szirtre hívunk Téged.
4,3 km-re. A temérdek tőzegláp az egyik különlegessége a Pádisnak, bár kevesen tudnak róla. 7 diák kíséretében a nedves Pádisról a bűn-rossz úton leereszkedve tettünk egy kis kitérőt ehhez a szép helyhez. Az egyik legnagyobb ilyen dagadó tőzegláp a Nagy Molhás az Izbuc patak völgyében.
5,8 km-re. A Boga-telep felett áll a Csonkakő nevű hegy, illetve sziklaorom, könnyű kis sétának látszik első pillantásra. Valójában egy körülbelül 10 km-es túra, 300 m szintkülönbséggel, néhol igen meredek szakaszokkal tarkítva.
6,2 km-re. Bejárata a vidéken a legnagyobb, 74 m széles és 47 m magas. A Nagy-Kojba barlang a Bihar-hegység legmagasabban fekvő telepe, a neve után sziklafalakra utaló Kőház település északi végénél található.
6,9 km-re. Különösen szépek az egyes ablakok amelyeken keresztül a fénysugarak bejutnak a barlangba, illetve a kanyonba, és rendkívüli látványt nyújtanak. Hát ez a doboz nem került elő. Először is köszönöm a visszajelzésed. A Szamos Bazár felső, forrás felőli részén, egy csodaszép, körülbelül 50 m-es szűk kanyon található, melyet az Aragyásza barlang előz meg.
7 km-re. A Rozsdaszakadék egy 100 m mély árok, mely a vörös szinű talajáról kapta a nevét. Régebben, igaz akkor még nem tudtam erről a játékról, és akkor nyár volt.
7,1 km-re. A kilátótól balra található az Angyalszírt. Ez alkalommal egy hétvégét töltöttünk Pádison. Sziasztok . A dobozkát kiesve találtuk a sziklapárkányon. A Szamos bazár szurdokára nyilik kilátásunk, jobról a Moloch vízeséssel és balról a Belvedere sziklafala tornyosul a maga körülbelül 100 m-es magasságával.
7,3 km-re. Belvedere kilátó nyújtja az egyik legszebb kilátást a szurdokvölgyre (Szamos Bazárra). Ez már igen, ez már kilátás. Remélem nem szedtétek le a . A piros pont jelzés mentén található.
9,9 km-re. Az útikönyvek szerint 26 barlang nyílik a meder két oldalán, és persze akad köztük néhány komolyabb sziklaorom is. Barlang, cseppkö, denevér. Szegyesd volgyeben kozel 100 barlang talalhato, sokak szamara szerencsere nincsenek kijelolve. Az alig 9 km hosszú Szegyesdi völgy Románia egyik legismertebb barlangászparadicsoma. Rendkívül hangulatos patak-völgy Kisszegyesd határában, a patak mentén a forrás felé sétálva egymás után tűnnek fel mellettünk a völgy csodái.
10,6 km-re. Ez az Erdélyi-Szigethegység nyugati szegélye: a Béli-hegység, a Bihari-havasok, délebbre Aradhegyalja hegyei. Egyszer rég, erre kirándulva, tiszta véletlenül, megtaláltuk a ládát. 2008 nyarán, egész véletlenül megtaláltuk a dobozt. Keleti országhatárunk mentén tiszta időben egy messzi hegyvidék körvonalai zárják le a látóhatárt.
10,9 km-re. Az Aló Völgyén található a 80 m magas vízesés, amely sárga, rozsda és ibolyaszín kvarckristály lépcsőkből épül fel. Meredek ösvényen közelítettük meg a vízesést. A sárga kereszt jelszésről tértünk le a kék háromszögre, sajnos nem néztük meg előtte az út leírását (fentről nem jeleztek semmit az úton), emiatt kissé meglepődtünk. A Nagy Phaeton-vízesés, egy összetett, földtanilag, növénytanilag védett terület, amely vízeséseket, sziklákat foglal magába.
11,3 km-re. A barlang, a Kőfalvi község, Kiskoh település közvetlen szomszédságában, 482 m magasságban található, és a Nyugati-Kárpátok egyik fő látványossága. Rossz minőségű aszfaltút, zsibvásár, furcsa, kiépített bejárat vezet a barlangba. A kiskohi Medve-barlang Európa egyik legszebb, kiépített cseppkőbarlangja.

Természeti értékek - Bihar megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Ponor-rét adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Felkészületlenül - A több napig tartó esőzés után sem volt még feltelve a Ponor-rét tava. A két víznyelő még nem volt víz alatt.
 • Víznyelők - Sajnos, a dobozt nem találtam meg. Pedig nézegettem több rejteknek látszó helyet, de most nem volt szerencsém.
 • Csodarét - A Csodavár felől érkeztünk a rétre. Már az üdezöld fű magával ragadott.
 • A közeli benzinkút parkolójában álltunk meg, ahol két megtermett farkaskutya fogadott. Szabadon, de hamar kiderült, hogy megérdemlik a szabadságot, mert nagyon barátságosak, és csak egy kis simogatásért jöttek elő.
 • Gyergyószentmiklósról indultunk neki, egy borús napon, a barlang felfedezésének. A barlangászok nagyon vendégszeretők, a barlang nagyon szép belülről.
 • Sikerült megtalálnom GPS nélkül és különösebb erőfeszítés nélkül. Elég egyértelmű helyen van, ha tudja az ember mit keres.
 • A fotó segítségével kerestünk, de végül is a GPS vezetett nyomra. Gőzmozdonyos keskeny nyomtávú vasutat kerestünk fel még Kommandón és a Vasér völgyében.
 • Egy tartalmas, különleges látnivalókban gazdag hétvégét töltöttünk együtt a játékvezetővel. Első megállónk a Kontumáci templom, a karantén épület romjával, a zsindelytetős kopjafa sorozattal és a virágzó cseresznyefával.
 • Szombat delutani tura Imre kollegammal es 6 eves, navigatorra avanzsalt kisfiaval Istvankaval. A bucsini es a ferenczilaza tetoi tura utan a hazafele uton megalltunk, megkeresni ezt a ladat is.
 • Megtaláltam tegnap délután, közvetlenül hazaindulás előtt. A segítő információt persze már megint nem olvastam el, ezért eleinte mindenáron egy mágneses filmes dobozkát kerestem.
 • Szerintem ez egy elegge nepszeru rejtekhely, mert lattam hogy sokan megtalaltak mar. Orulok, hogy most mar en is kozejuk tartozom.
 • Egy jo Podragu menedekhazas ejszaka utan indulva, a sotetben fejlampak fenyeivel, mar a napfelkeltet a Fogaras gerincen ertuk. Es innen tovabb, tovabb a gerincen.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Ponor-rét? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Bihar megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.