Vityál vára - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Eremitu - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Maros megye

Vityál vára

A Maros megyéhez tartozó Nyárádremetétől északra, 3 km-re fekvő, 800 m magas dombon Árpád-kori vár maradványait találjuk. A 12-13. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***
Néhány kép: Vityál-vár Foltos szalamandra Foltos szalamandra 2... *

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Vityál vára rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
16585 Erdőben. Vármező valamikor egy piciny falucska volt, de a környék adottsága folytán ma már híres nyaralóhellyé változott. 16764 Katolikus templom. Vármezőn, a nagyrészt római katolikus lakosság hitélete a Várhegy előterében álló Jézus szíve-templomban zajlik. 17104 Alsó-Halas pataki homokbánya. Az Alsó-Halas pataki homokbánya a Vármezőről induló, kék kereszttel jelzett túraútvonal végén található. 19167 Égerfás-tó. 19261 Várhegy. 19452 Orsova-kő. 20184 Tündérek forrása. A Várhegy tövében, a Kis-Nyárád völgyében található a Tündérek forrása. 21226 Nagy-ág melléke. Vármezőtől a Várhegyen is túl gyönyörű lombhullató erdőben kanyarog a gátertól tovább az út a Nagy-Nyárád, vagy másnéven Nagy-ág völgyében. 22887 Római őrtorony. 22903 Pálos kolostor romjai. Lestyán Ferenc írja, hogy Pázmány katalógusa Nyárád kolostorról is tud, de helyét nem ismeri. 23760 Szentmihály. 1319-ben villa Szentmihálteluke néven írják, 1453-ban Zentmyhaltelke, 1644-ben Szent Mihály Telke formában fordul elő. 26926 Hollós-tó. A Bekecs-tetőtől keletre található a Hollós-tó. 27004 Katolikus templom és Ferences kolostor. A mikházai ferences kolostortemplom a XVII. 27020 Vész-kő. A Bökecs tetején, a Vész-mező szélén, az erdei út mellett található egy másik kő is. 27035 Bökecs leve. A Bökecs leve egyike a nyárádmentiek szent hegyéből, a Bekecsből eredő forrásnak. 27039 Kripta a ferences kolostortemplom alatt. A mikházai ferences kolostortemplom alatti, a főhajó és a szentély alatt húzódó kripta egyháziak és híres világiak, erdélyi nemes családok tagjainak nyughelye. 27042 Ökumenikus kápolna. A Bekecs-tető a nyárádmentiek szent hegye.

Néhány székely szó jelentése:
Bibis = Például a keze megsebesült. Bikkfa = Bükkfa. Bingyó = Fejletlen és éretlen gyümölcs. Bitasztani = Embert felakasztani. Bocs = Bivalyborjú. Bodorgó = Csavargó.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Katolikus temető
Nyárádremete Szovátától 20 km-re fekszik.
Likas-kő
A Görgényi-havasokban, a Meleg Sugó-völgyében található egy nagy sziklatömb, a Likas-kő, aminek a tövében tengermarta üreg található.
Kisvasút állomás
A kis vonat egy keskeny-nyomtávolságú vasútra épített gőzmozdonyból és 2 zárt, valamint 1 nyitott, 11-12 m hosszú vagonból áll.
Római őrtorony
A Maros megyei római határszakasz kutatása során számos, a védelmi vonalhoz tartozó lelőhelyet azonosítottak.
Vármező
Vármező Szovátától 20 km-re fekszik, halászcsárdáiról, több tucat tóból álló pisztrángtelepeiről híres.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • Vár az esőben - A Pálos-kolostor után a várat vettük célba...
 • Likas-kő, vulkáni bomba, bejelentések - A Likas-kőnél jártam már, lásd a képeimet, viszont a vulkáni bomba-sziklát nem tudtam beazonosítani...
 • Sok megtaláló, kevés bejelentés - Az Alsó-Halas pataki homokbányától, jöttem ide, miután rejtettem a Tündérek forrásánál...
 • Vártúra - Terepet jártam be az államvizsgámhoz és útba ejtettem a Vityálvárat is...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.