Nyárádremete település (Maros megye) Központ: Nyárádremete. Nyárádremete román elnevezése: Eremitu.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Nyárádremete (Maros megye) és környéke turisztikai látnivalói

Református templom Makfalva 17,48 km-re
Templomáról egykori haranglábjának megmaradt vitorláján olvasható dátum beszél: 1572.

Keskeny nyomtávú mozdony kocsiszín

Keskeny nyomtávú mozdony kocsiszín Marosvásárhely 32,7 km-re
1997. Közel lakik a szomszéd geoláda - Nagyon jó ötlet volt lefényképezni a megtalálók neveit tartalmazó papírlapot. Gratula - Vasárnapi dolgok kalauzoltak a város ebbe a részébe. Tetszett a geodoboz! - Igazán tetszett ez a szokatlan geodoboz.

Román katona szobra

Román katona szobra Marosvásárhely 30,83 km-re
Az ismeretlen román katona emlékműve, Izsák Márton alkotása, a marosvásárhelyi főtér nyugati részén, az úgynevezett Rózsák terén áll.

Szalárdtelep sziklái

Szalárdtelep sziklái Nagy bunker 33,75 km-re
A szalárdi hármas bunkertől kellemes sétával érkeztünk a gerincen levő geodézikus ponthoz.

Alsó-szikla Makfalva 18,97 km-re
Az Alsó-szikla, vagy ahogy még nevezik, a Suvadás, Makfalva Alsó szeg helynevű területén található - itt, a Hídcsegely nevű határrészen, a Kis-Küküllő alámosta a parti részt, kéregcsuszamlást okozva.

Máriaffy-kápolna

Máriaffy-kápolna Marosszentgyörgy 27,73 km-re
Marosvásárhely marosszentgyörgyi határánál levő temető északi részén a Máriaffy család temetkező helye és kápolnája található. Megtaláltuk - Nem jártam még ebben a temetőben, a kápolnáról még kevésbé volt tudomásom. Szűk hely - Szűk és kicsi hely volt eleinte észre sem vettem. Cseles - Jo rejtes.

Unitárius templom Iszló 11,57 km-re
Iszló Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik.

Egykori tanítóképző Marosvásárhely 31,08 km-re
Egykori tanítóképző, ma a Szakszervezetek Művelődési Háza, épült 1902-ben.

Népi iskola Geges 18,86 km-re
Népi iskola, Geges.

Nagy-Mező-havas

Nagy-Mező-havas Görgényi-havasok 23,23 km-re
A Mező-havas a Görgényi-havasok legmagasabb pontja Maros megyében, 1777 m tengerszint feletti magasságban. 2017 - Reggel indultunk a Marosvásárhelyi EKÉ-vel. Körbejártuk - A rejtekhelyet megtaláltuk, de a dobozt nem. MezőHavas télen-nyáron - Minden irányból, útvonalon jártuk már a Nagy-Mező-Havast, a Görgényi-havasok legmagasabb csúcsát.

Siklódi kő

Siklódi kő 17,75 km-re
A környéket uraló 1025 m magas Siklódi-kő andezit-agglomerátumból, tipikus vulkáni kőzetből áll.

Kockás liliom

Kockás liliom Búzaháza 7,74 km-re
Csíkfalvából tértünk Búzaháza felé, miután áthaladtunk Búzaházán, jobbra egy földút vezet az erdő irányába. Még nincs kinyílva - Az elmúlt napokban olvastam, láttam a képeket, hogy Óvárhely mellett már nyílnak a kockásliliomok.

Unitárius templom Hármasfalu 21,32 km-re
Hármasfalu 1950-ben jött létre Atosfalva, Csókfalva és Székelyszentistván egyesítésével, közigazgatásilag Makfalvához tartozik.

Római katolikus templom

Római katolikus templom Székelyvécke 35,93 km-re
A faluban szépen felújított régi házak vannak, megőrizve az eredeti jelleget. A doboz jó egészségnek örvend, teljesen száraz - Nem csoda hiszen az esőtől védve van. A székelyvéckei templom kincse - A kilátó után a katolikus templomhoz jöttünk, a templomot övező kőfalon levő bejáratot mi is nyitva találtuk. Felújított fal - Csendes kis falu.

Ferences templom és kolostor

Ferences templom és kolostor Székelyudvarhely 48,76 km-re
A ferences templom a Vár tér 15, a kolostor a Tamási Áron utca 2 szám alatt található.

Katolikus templom Deményháza 6,27 km-re
1638-ban a források szerint az Agyagos tetőn fakápolna állt Szent Orsolya tiszteletére szentelve.

Katolikus temető emlékművei Marosvásárhely 29,95 km-re
A marosvásárhelyi katolikus temető emlékművei.

Tyukász-domb

Tyukász-domb Szováta 14,1 km-re
Én a Pacsirta utcán keresztül közelítettem meg a szovátai Tyukász-dombon levő, 1888-ban épült kis római katolikus kápolnát. Új geodoboz a régi rejtekben - Én ez alkalommal a Május 1 utcából indulva, délkelet felől jutottam fel a kápolnához. Jó kilátás - A város szélén, fent a gerinczen, az Outward Boundhoz átereszkedőben ki lehet lépni a kápolnához. 14 kereszt - Minden kereszt előtt, a földbe, pontosabban a kavicsba, lámpatest van beépítve, mely megvilágítja a keresztet.

Disznajói kockásliliom védett terület

Disznajói kockásliliom védett terület 28,78 km-re
A disznajói kockásliliom, 2,5 hektáron védett terület, a Marosvécshez tartozó Disznajó falu határában található. Látás - Azt vettem észre, hogy gondok vannak a látásommal, mert egyetlen liliomot sem láttam. Köszönöm az álcázást - Köszönöm az álcázást. Az idén korábban nyílnak - Mivel korábban jött az idén a tavasz, ideje volt megnézni, hogy nyílnak-e a mocsári kockásliliomok.

Árpád fejedelem szobra

Árpád fejedelem szobra Székelybere 12,43 km-re
Árpád fejedelem szobrát, Gyarmathy János szobrászművész alkotását, 2012 májusában avatták fel Székelybere központi terén.

Fatemplom

Fatemplom Káposztásszentmiklós 35,37 km-re
1842-ből van először említés görög katolikus hívekről, fatemplommal a falu végén. Káposztásszentmiklósi fatemplom - Hazafele tartva. Kincs, ott ahol nincs, és nem is volt - A helyszínhez közeledve egy tábla hívja fel a figyelmet az út mellett található műemlékre. Fatemplom - Aranyos kis templom.

Itatóvályú

Itatóvályú Üknyéd 42,67 km-re
Oroszhegy központjától északra 5 km-re Székelyszentkirály nyári szállásaként a 947 méter magas Kövesdomb oldalában alakult ki a századfordulón Üknyéd. Itatóvályú - Egy kicsit furcsállom az Itatóvályú megnevezés tulajdonítását a rejtekhelynek, én tulajdonképpen egy érdekes tanyát, annak környékét, újonnan épült kápolnáját szerettem volna bemutatni, az viszont igaz hogy egy itatóvályú is van a rejtés helyszínén. Üknyéd látnivalói és a rejtekhely neve - Bár Üknyéd csak egy kis tanya, a településen és környékén számos látnivaló, így rejtésre is érdemes hely van.

Marosjára 14,69 km-re
1332-ben Jara, 1456-ban Iara néven jelentkezik az oklevelekben.

Mágneses-szikla Deság 49,4 km-re
Zetelakától a Küküllőmentén felfelé haladva, már messziről feltűnik Zetevára, vagy Deság gombja, egy kiálló és elszigetelt része a Hargita felé elnyúló fennsíknak.

Somostetői színpad

Somostetői színpad Marosvásárhely 28,72 km-re
A Somostető nyugati szélében, közel a gyermekvasút déli állomásához, egy szabadtéri színpadot találunk. Időhúzás - Ma láttam, hogy megjelent ez a rejtés.

Üldözöttek áldozatok emlékműve

Üldözöttek áldozatok emlékműve Székelyudvarhely 48,75 km-re
A műalkotás a város főterének északi részén, a Ferences templom mellett található. Zárva - Egyáltalán nem látom értelmét, hogy a kerítés zárva van.

Csillagvizsgáló

Csillagvizsgáló Székelyudvarhely 49,24 km-re
A székelyudvarhelyi csillagvizsgáló a nyolvanas évek végén épült.

Alsóbölkény 12,61 km-re
1453-ban villa Belken néven jelentkezik az oklevelekben.

Bernády György-emléktábla Marosvásárhely 30,21 km-re
Bernády György-emléktábla - Hunyadi László, 1999.

Újfalvi kőbánya

Újfalvi kőbánya 49,02 km-re
Az Újfalvi bányában kitermelt kő vulkanikus eredetű andezit, amely piroxént és hornblendát tartalmaz. Bazaltos - Érdekes a vulkáni kúp maradványait fentről szemlélni.

Evangélikus templom Domáld

Evangélikus templom Domáld Csatófalva 47,36 km-re
A hagyomány szerint Domáld (Maldorf) szalmával fedett kisebb templomát egy nagyobb váltja fel, zsindellyel fedve.

Királykút

Királykút Marosvásárhely 30,68 km-re
A városkép önkényes átszabásának példájaként említhető a Királykút, amely majdnem teljesen áldozatul esett a Pandúrok út építésének. Üres a rejtekhely - A repedés a betonfalban létezik, de se doboz, se kövek. Egy rejtekhely soha nem lehet üres - Legalábbis csak nagyon ritkán. Csak segíteni akartam - Értelmetlennek tartom, hogy ugyanannak a rejtekhelynek két geodoboza legyen.

Gyerekkor utcája Maroshévíz 43,06 km-re
A Gyerekkor utcája egy maroshévízi utca, melynek betonfalát gyerekek festették ki színes gyerekrajzokkal, 2020-ban, egy számukra kiírt projekt keretében.

Református templom Erdőszentgyörgy 26,37 km-re
Erdőszentgyörgy református temploma gótikus, a 13-14-dik század fordulóján épült.

Bugyogó források

Bugyogó források Fingóborvíz 27,1 km-re
A Cseredombi borvíz, másnéven Erzsébet-forrás, Fingóborvíz vagy Szejkésvíz pitvaros faépülettel fedett forrásától délkeletre, 120 méterre további lerakódások helyszíne, bugyogó, sistergő források, és egy tavacska figyelhető meg. Kénszag - A nárciszmezőről jövet megkerestük a lányommal ezt a dobozt is. Záptojás - A Fingó-borvíztől továbbsétálva eljutottunk a Bugyogó forrásokhoz. Fortyogás - Megtaláltuk a forrásokat, megfigyeltük a fortyogást is.

Bornemissza-kastély

Bornemissza-kastély Görgényszentimre 13,28 km-re
Görgényszentimre látnivalója a 18-dik században épült Bornemisza-kastély, mely valamikor Rudolf Habsburg trónörökös vadászkastélya volt, ma erdészeti iskola működik benne. Lába kelt - Szép kastély, csodálatos kert. Rákóczi - Bornemissza-kastély - Rákóczi-, Bornemissza-kastély, ki melyik nevén ismeri.

Fingó-borviz

Fingó-borviz Korond 26,98 km-re
A Fingó-borviz vagy Cseredombi-forrás, Erzsébet-forrás, a Csiga-dombi aragonitbányától keletre, a műútról 800 méterre fakad, vasas-sós vizét asztali vízként használják. Találó elnevezés - A Sóskút-forrás cseles zárja után itt nagyon könnyű volt megtalálni a dobozt. Leapadt - Meglett a doboz a bokor alatt. Első ládám - Végig fel tudtam menni kocsival.

Ferencziláza-tető Görgényi-havasok 26,47 km-re
A Ferencziláza-tető a Görgényi-havasok központi részén, egy hajdani vulkáni kráter peremén található, a Kis Mezőhavas csúcs szomszédságában. Ahol a madár sem jár - Ferenci láza (Felleszilása) egy kilátástalan :) csúcs a Mező-havas kráter peremén.

Kapuzáb Fehéregyháza 47,57 km-re
A kapuzáb a falu végét jelezte a székely falvakban.

Székely Nagygyűlés

Székely Nagygyűlés Agyagfalva 49,69 km-re
Ezen a helyen, 1506-ban alkották meg az agyagfalvi constitutio-t. Hazafelé - Betértem az emlékműhöz, hogy megkeressem a dobozt. Udvarhelyi túra - Hazafelé Udvarhelyröl benéztem megint az agyagfalvi emlékmühöz. Székelyek - Ez sem került elé, pedig a szulákot jól letapostam a lépcső mellett.

Szénégetők

Szénégetők Kalonda-tető 35,64 km-re
Farkaslaka határában, a Kalonda-tetőn még sokan foglalkoznak faszénégetéssel. Szénégetők - A főútról közelitettük meg. Füstölgés - Nárcisznézőbe indultunk a zuhogó eső ellenére. Ellenőrzés - A sok esős nap után örültünk a napsütésnek.

Református templom és harangláb

Református templom és harangláb Küsmöd 22,25 km-re
A küsmödi templom zárva volt, az ódon harangláb nagyon megtetszett.

Dedrádszéplak 29,84 km-re
1228-ban Sceplak, 1461-ben Zeplak néven jelentkezik a forrásokban.

Gyalogos híd és komp

Gyalogos híd és komp Mezőszentmargita 46,85 km-re
Kerelő és Mezőszentmargita között a Maroson csak egy gyalogos híd vezet át. Csodák csodája, elsőnek találtam meg - Amikor otthon vagyok, tízpercenként benézek a Rejtekhely-re, hogy nehogy elszalasszak egy új rejtést :-). Néhány óra eltérés - A Mihai Eminescu szobra - Marosvásárhely és a MOGYE Könyvtár - Marosvásárhely rejtekhelyeket én még a com-os oldalról néztem ki.

Ehedi temető

Ehedi temető 9,88 km-re
Ehed falunak temploma a középkorban nem volt. Ki az a György Tibi bácsi? - Nem készültem különösebben az ehedi rejtekhelyhez. Szép őszi idő - A közelben volt még néhány cseresznyefa, de a repedés nagy segítség.

Magányos tölgy

Magányos tölgy Szászrégen 22,94 km-re
A Magányos tölgy Szászrégen északnyugati részében, a Kerek-erdő (Ziegenwald) nyugati szélén található.

Tündérek útja

Tündérek útja Vármező 13,37 km-re
A Tündérek-útja Vármezőtől keletre helyezkedik el, a Kaca-hegy, az Alsó-Kaca tisztás között, a Kaca-patak forrásvidékén.

[ Fel ↑ ]
Első román iskola

Első román iskola Segesvár 50,24 km-re. 1861-ben, Zaharia Boiu ebben a házban nyitotta meg, a segesvári vár első román iskoláját.

Dagadókúp

Dagadókúp Csicsói Hargita 59,96 km-re. A Csicsói-Hargita északi csúcsrégiójában, a kilátópont szikláitól körülbelül 120 méterre nyugatra, egy piramis formájú csúcsot láthatunk.

Óvoda

Óvoda Oklánd 67,57 km-re. Az oklándi óvoda a polgármesteri hivatal mellett található, Felszegen.

Lövészárok

Lövészárok Gyergyótekerőpatak 52,62 km-re. A Gyergyótekerőpataktól kelet-délkeletre fekvő dombokon több helyen is találunk lövészárkokat.

Kerekes Julcsa háza Homoródszentmárton 59,62 km-re. Kerekes Julcsa háza, és annak kapuja - Homoródszentmárton.

Tőzegláp az Oroszok-patakánál Bélbor 64,36 km-re. A 15-16 hektáros tőzegláp területén olyan jégkori reliktum fajok maradtak fenn, mint például a törpe nyír (Betula nana).

Egykori evangélikus templom Sajómagyarós 63,49 km-re. Egykori evangélikus templom, ma ortodox templom, Sajómagyarós.

Magyarsáros 63,2 km-re. Magyarsáros látnivalója a kizárólag faelemekből összeállított harangláb.

Marosoroszi szakadék Kutyfalva 63,38 km-re. A Ripa nevű szakadékos és vizes oldal Marosoroszi északkeleti végétől Kutyfalva nyugati határáig húzódik, a Maros bal partján, követve annak görbületét.

Református templom Magyarborzás 69,36 km-re. 1332-ben plébániatemploma van, 1867-ben újítják, amikor faharanglábat is építenek hozzá.

Geológus tűje

Geológus tűje Hollókő Felsőbudak 50,12 km-re. A Hollókő sziklavilágának távolról látható érdekessége egy 10 m magas, magányos sziklatorony. A Hollókőről - Egy évvel ezelőtt nem mentem fel a Hollókő tetejére.

Gyalogsági lövészárkok Szentegyháza 60,42 km-re. Nem csak egy kiképzőtábor kapott helyet a második világháborúban Szentegyházán, hanem a Szentegyházi Önálló Harckocsiakadály is.

Jakody-ház

Jakody-ház Segesvár 50,12 km-re. A segesvári Jakody-ház 1772-ben épült lakóház, jelenleg a Fegyverek és Térképek Háza múzeumnak ad otthont.

Ördögborozda

Ördögborozda Szentkeresztbánya 60,79 km-re. A székelyföldi töltésvonulatot Szentegyháza és a Szurduk közötti részen hiába keresték, de jól kimutatható a Cserebérc - Saták-kútja - Vaskapu útvonalon.

Dörgös híd Kutyfalva 61,81 km-re. A Rövidek dűlő a kutyfalvi határ keleti részén található, nevét a földek rövidsége adta.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.