Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Oltszakadát

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Megmaradt román kori részek: a félköríves szentély, a torony alatti kőfaragások, egyes oszloppárkányok, a torony alatti nyugati kapu, eléggé megrongált állapotban, az oldalhajók árkádos pillérei. A hajó nyugati frontján álló vastag falú torony eredetileg magasabb volt. A nyugati kapu csak két kéthengeres oszlopból áll, a fejezeteket egyszerű levelek és emberalakok díszítik, de nem lehet felismerni, mit akarnak ábrázolni...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Oltszakadát felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Filagória
Filagória
Világítás 2 világítás Marosvásárhely református temető november 1
Világítás 2
16 Balu kalandpark Hargita
16
Sötét folyosó Szalárd bunker
Sötét folyosó

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Oltszakadát fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Oltszakadát!

Szakadát temploma a XIII-dik századi Szeben környéki tornyos háromhajós bazilikák típusához tartozik, a XIII-dik század első évtizedeiben épült. A három hajó közül csak a főhajó maradt meg, az oldalhajókat lebontották. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Oltszakadát, 0,12 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Szerelmes pár Marosvásárhely 89,5 km-re.
Vladuska-nyereg Királykő hegységVladuska-nyereg Királykő hegység 70,6 km-re.
A La Table a Kiralyko arnyekaban huzodik meg, a tortenelmi hataron, ami a tolcsvari hagotol tart at a Nagy-Kiralykon neki a Nagy Tamasnak, es ugy tovabb a Fogaras fele. A hatar expedicionk kereteben eppen ezt a szakaszat jartuk be 2014-ben.
A hegy Brassó 95,7 km-re.
Református templom BackamadarasReformátus templom Backamadaras 84,7 km-re.
Középkori templomról nincs adat, katolikus hívei abban az időben a nyárádszentbenedeki plébániatemplomhoz tartoztak. A reformáció idején mind reformátusok lettek. A rejtek körül is sok volt a bodobács, de mégis sikerült egyből a dobozt kitapogatnom anélkül, hogy érintettem volna a bodobácsokat.
Református templom VargyasReformátus templom Vargyas 99,2 km-re.
Vargyas Erdővidék festett bútorkészítéséről és fafaragásáról híres települése. Ezt a dobozt nappal, szerintem, lehetetlen megkeresni. 1334-ben plébániatemploma volt, a régi templom a falu felső felében állott.
Kisekemező temploma 42 km-re.
Egykori inasotthon Marosvásárhely 88 km-re.
Egykori inasotthon, ma az Avram Iancu Iskolaközpont bentlakása és étkezője. Iuliu Maniu utca 4 szám, Marosvásárhely.
Volt városháza Nagysink 36,3 km-re.
Volt városháza, XVIII-dik századi középület - Nagysink.
Földvár HomoródalmásFöldvár Homoródalmás 99,7 km-re.
Homoródalmás és Lövéte határánál van a homoródalmási Várhegy, amelyen földsáncok nyomait lehet látni. Ez a Várhegy most már Lövétéhez tartozik, vagy Homoródalmáshoz? Egy kis keresgélés után kiástuk, viszont az üveg nem volt üres, és ráadásul sajnálatos módon még nem is borral volt tele, hanem vízzel. Miutan a bor mar atvaltozott vizze a Varhegy elnevezest atkeresztelnem Foldvar nevre.
Cód váraCód vára 21,9 km-re.
A várat a Códhoz tartozó Tocile településrészrőlközelítettük meg a Tocile Mare patakot követő erdőgazdasági úton, majd az erdőben a völgyből kimásztunk a gerincre (nem könnyű). Visszafelé több ösvényt is találtunk a településrész irányába, ezeken a gerincet követve lehet várhoz feljutni.
Fiatalerdő NagyszebenFiatalerdő Nagyszeben 20,6 km-re.
A Fiatalerdő (Dumbrava Sibiului, Junge Wald) Nagyszeben város közigazgatási területén található, a park régóta a helyiek kedvenc sétálóhelye. Útban Paltinis fele, éjjel, nem hagyhattam ki ezt a rejtekhelyet. Elég későre érkeztünk meg a helyszinre, és már nem volt sok idő az éjszakai szaladó verseny elött. Mivel a máramarosi emlékműnél levő geodoboz eltűnt, egy újat helyeztem egy kicsit távolabb.
Lerescu-csúcs Fogarasi-havasok 54,8 km-re.
Firtosi kilátó Szeles-domb 95,2 km-re.
A firtosi kilátó 2006 nyarán készült, a hetedik Székelyföldi kaláka alkalmával. A Firtos-tetőn volt már egy közel húszéves kilátó, mely időközben teljesen elkorhadt, valamint a bükkfák is megnőttek körülötte.
Oroszhegy 99,9 km-re.
Az egykori Udvarhelyszék legmagasabban fekvő településeSzékelyuvarhelytől 12 km-re, az 1009 m magas Őrhegy déli lábánál, a Bosnyák- és a Ballé-patak völgyfőjében fekszik.
A Thoroczkay család vára TorockószentgyörgyA Thoroczkay család vára Torockószentgyörgy 98,5 km-re.
A környék is gyönyörű. Megtalaltuk a torony falaban elrejtett geoladikot. Kis csapattal vetődtünk erre. Torockószentgyörgy határában, egy észak-déli sziklacsúcson, a Vársziklán található a Thoroczkay nemesi család erődítményének romja, melyet torockószentgyörgyi várnak is neveznek.
Panoráma-kőPanoráma-kő 99,5 km-re.
A Thoroczkay vártól a kék kereszt, majd a piros sáv jelzésen másztunk ki az Ordaskő alá.
Evangélikus erődtemplom FenyőfalvaEvangélikus erődtemplom Fenyőfalva 6,5 km-re.
Mivel a szakemberek az első települések közé sorolják, bizonyos, hogy már egy évszázaddal előbb volt temploma. De mivel a rejtek kívül van, nem volt semmiféle akadály megkapni az üvegecskét. A gps 2 m-t mutat, a gyanús üreg üres. Hiába kerülgettük a várfalat, sehol nem találtunk egy elérhetőséget kifüggesztve. A XVI-dik században várfallal veszik körül toronnyal.
Egykori városháza SegesvárEgykori városháza Segesvár 59,9 km-re.
Itt lakott Binder György Pál, püspök 1843-1867 között. A jelenlegi Segesvár szálloda épülete, mely az Iskola utca 4-6 szám alatt található, a XX-dik század első felében városháza volt.
Fagyott-tó Páreng-hegység 79,5 km-re.
A Fagyott-tó a Kürzsa-csúcstól északkeletre található. Megpillantható a főgerincről, miután leereszkedtünk a Kürzsáról délkelet felé.
A víznyelő felett Fundatura PonoruluiA víznyelő felett Fundatura Ponorului 97,5 km-re.
A Ponor-patak völgyében található, mely része a Gradistea Muncelului - Csoklovina Nemzeti Parknak, a Surján-hegységben. Románia egyik legfestőibb helye, egyik legszebb tanyavilága, a fotósok paradicsoma, a Fundatura Ponorului nevű falu.
A régi iskola romjai Merisor 96,3 km-re.
Az 1897-ben épült, régi általános iskola romjai a merisori ortodox templommal szemben állnak. Az egykori fogadó helyén épült, ahol a postakocsik idejében az utasok megálltak pihenni, lovat cserélni.
Református templom Bögöz 85 km-re.
A település eredetét a XI-XII század fordulójára teszik, mert ebből a korból származó, félig földbe ásott lakások nyomait tárták fel. Nem sokkal későbbi lehet a temploma.
Haller-udvarház OlthévízHaller-udvarház Olthévíz 75,1 km-re.
A feltételezések szerint 1553-ban építették egy középkori kolostor romjain, állítólag Bethlen Gábor is lakott itt egy ideig. Ez most a Haller vagy a Kálnoky kastély, mert az útmutató táblák szerint Kálnoky kastély. A Haller-udvarház Olthévíz központi részében, egy festői és szépen karbantartott, évszázados tölgyfákkal teli parkban található.
Kapuzáb Fehéregyháza 63,8 km-re.
Állítólag Petőfi a fehéregyházi kapuzáb mellől nézte a csatát, az ötvenes években az Ispánkuthoz került, majd a Sárpatak hídja mellé. A kapuzáb a falu végét jelezte a székely falvakban.
Sztán völgye kanyonSztán völgye kanyon 47,1 km-re.
A Sztán völgye a Vidraru-tó közelében, attól dél-nyugatra, a Fruntii hegységben található, ez utóbbi hegység a Fogarasi havasok része. Aki járt már a Hét Létra-vízesésnél, értékelni fogja ezt a kiépített kanyont - hiszen sokkal hosszabb, szebb, és látványosabb, mint a Nagykő-havasban található Hét Létra.
Hangya-lépcső Marosvásárhely 87,4 km-re. Délben, dél körül is nyugis volt a környék.
Zernyesti-szoros Királykő-hegységZernyesti-szoros Királykő-hegység 72,9 km-re.
Szamtalanszor jartam mar a Zernyesti-szorosban, de most kihasznalva, hogy egynehany csaladnak a szorost kellett ismertetnem, igy meglett a ladacska is. Tényleg egy gyönyörű szoros. A Királykő egyik legszebb szurdokvölgye a Zernyesti-szoros, a Kis-Királykő egyik nyúlványa, a Zanoaga-orom és a Toanches-hegy közé ékelődik.
Unitárius vártemplom HomoródszentmártonUnitárius vártemplom Homoródszentmárton 93,2 km-re.
A déli irányba vezető út bal oldalán emelkedő kis dombon áll az unitárius templom. Sajnos a templom zárva volt, és a geodoboz sem került elő hosszas keresés után sem. A Homorodok menterol ezt is begyujtottuk, igaz van meg mit keresni itt is es mashol is. A Szarkakotol nem kanyarodtam vissza Udvarhelyre, hanem felkerestem Homorodremetet, es kellemesen csalodtam, mert egy kihalofelben levo Isten hata mogotti eldugott apro falu helyett, amire szamitottam, aranylag egy mozgalmas kis telepulesre ertem. A Nagy-Homoród völgyében, a Gyepes- és a Lókod-patakkal való találkozásnál települt Homoródszentmárton községközpont.
Evangélikus erődtemplom ApoldEvangélikus erődtemplom Apold 52,5 km-re.
Apold központjában 16-dik században épített, szép, bár leromlott erődtemplom található. Értékei közül megemlíthető a szentélyben található faragott szentségtartó, illetve a szines karzata. Jól végzi a dolgát. A templom zárva. Régebb az volt a divat, hogy az asszonyt falazták be.
Bilea ablaka Fogarasi-havasok 25,1 km-re.
Bilea ablaka, románul Fereastra Balei.
Vista-kapu Fogarasi-havasok 32,3 km-re.
Bánatos királylány kútja NagygalambfalvaBánatos királylány kútja Nagygalambfalva 81,2 km-re.
Lélegzetvisszafojtva hallgattuk a mesét, s a szomorú éneket, amit az asszony olyan gyönyörűen énekelt, hogy még a felnőttek is megkönnyezték.
Toldalagi-kastély KoronkaToldalagi-kastély Koronka 86,4 km-re.
A Toldalagi-kastélyt 1830 körül Toldalagi Ferenc építtette a régebbi 17-dik századi kastély helyére, amely 1630-ban már állt. Az épület több mint 180 éve figyeli az ottani világot, tűrve tehetetlenül a történelem viszontagságait.
Loris-ház SegesvárLoris-ház Segesvár 59,9 km-re.
A Loris-ház, kézművesek lakóháza, az Ónművesek utca 3 szám alatt található.
Skariatin emlékmű SegesvárSkariatin emlékmű Segesvár 61,8 km-re.
Segesváron, a tűzoltóság mögötti kertekben elrejtve, egy érdekes, alvó oroszlánt ábrázoló szobrot találunk. 1849 július 31-én, a segesvári csatában ütközött meg Bem József főserege az oroszokkal- ebben a csatában esett el (tűnt el) Petőfi Sándor, Fehéregyháza közelében.
Erődített evangélikus templom Morgonda 34,5 km-re.
Az oklevelekben először feltűnő Vallis Mariae és a németben szereplő Mariental, arra enged következtetni, hogy Mária-temploma volt. 1332-ben plébániatemploma van - mivel az első szász települések közé számítják, már az előző században kellett lennie templomnak.
Három kislány-tisztás Keresztény-havas 93,4 km-re.
Vízimalom TorockóVízimalom Torockó 99,6 km-re.
A század elején még öt vízimalom működött Torockón, ma a falu területén egy maradt fenn. Sosem volt erősségem a logikai fejtörők megoldása. Kanyarogtunk egy keveset a házak között, amíg megtaláltuk a helyet. Nem volt szerencsénk, nem tudtunk bejutni. Ha szeretnénk ellátogatni a vízimalomhoz, a 48-as házszámot keressük, Both Miklós asztalosmester portáját.
Bolyai Farkas almafája MarosvásárhelyBolyai Farkas almafája Marosvásárhely 88,4 km-re.
Bolyai Farkas almafája csak 100 évig élt, majd kiszáradt - Új csemetét ültettek a régi helyére. Sokáig nem jelentettem be ezt a rejtekhelyet megtalált rejtekhelyként mivel én rejtettem. Jó érzés elsőnek megtalálni egy rejtekhelyet, bár szégyellem, hogy eddig nem tudtam az almafa létezéséről. Könnyű kiválasztani messziről az almafát. Ez a fa áll ma Marosvásárhelyen, a református temetőben levő közös Bolyai-sír mellett.
Templomrom BorosbenedekTemplomrom Borosbenedek 80 km-re.
Borosbenedek egykori gótikus temploma a falu feletti magaslaton az elmúlással küszködik. Ma már beomlottan, nyitottan tátong az ég felé a második világháború utáni évektől.
Maka vára Makfalva 90,9 km-re.
A makfalvi vár Orbán Balázs Székelyföld leírásában Maka vára helynévként szerepel - Maka állítólag egy székely rabonbán volt. Makavárának eredete a Váruta helynévhez kapcsolódik, de ellentétben a különböző világhálón található leírásokkal, a Váruta nem egy hegy vagy domb neve.
Caltun-tó 24,3 km-re. Hatartura Mozgalom kereteben jarva a Karpatok berceit a lada meglelve. A Leszpezi talalat utan par rejtesre is sor kerult.
Bernády György-emléktábla Marosvásárhely 88,8 km-re.
Bernády György-emléktábla - Hunyadi László, 1999. Forradalom út 31 szám, Marosvásárhely.

Történelmi-kulturális értékek - Szeben megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Oltszakadát adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Meg van - A templomot ismertem, jártam már a toronyban is (most is nyitva volt). Nem zavartam a házigazdát, egyenesen a torony fele mentem.
 • Ami kötelez - Vasárnap reggel félre tettetem minden egyéb teendőt, gondot és elindultam a Zsemle kutyám társaságában, hogy végre megkeressem az elmaradt karácsonyi ajándékot. Nem volt nehéz feladat, hamar rátaláltam a rejtekre, és izgatottan csomagoltam ki a leleményt.
 • Valószínűleg csak szép mese - A mezőzáhi Ugron-kastély építészeti elemeinek és a naptári számoknak az összekapcsolása valószínűleg csak turistacsalogató kitaláció. Azok közül aki ott járt, gondolok itt a rejtőre és a kastély látogatóira, valaki megszámolta, hogy az épületnek hány tornya, bejárata, terasza, és ablaka van?
 • Jó kis hely ez a fürdő - A környéken, peldaul Jedden, Tófalván is megtalálható a sós víz. A katolikus templom tornyában van egy kis múzeum is.
 • Klassz kis túra volt egy klassz kis csapattal - Miután biciklivel megérkeztem Büdösbe, segítettem a barátoknak eltakarítani a négynapos házibuli nyomait, aztán elvittem őket egy "kijózanító" túrára. :) Dögmeleg volt, így annál jobban esett behúzódni a sűrű, sötét erdőbe.
 • Borsos koncert - Doboz volt - nincs, koncert inkább hébe mint hóba, s borsos jegyárak mellett majd egymásnak muzsikálnak. Mi sem vártuk meg, megelégedtünk a barlang csodálatos látványával.
 • Legyen egy ilyen rejtés is - Én már többször is ellenőriztem a rejtést, és a geodoboz mindig a helyén volt. Persze, valamelyik nemtörödöm kincskereső jóvoltából, előbb-utóbb ez a geodoboz is el fog tűnni, megtörténhet.
 • Tökéletes mosoda - Ilyen közel az úthoz, ekkora kincs. Hányszor mehettem el eddig mellette.
 • Üdítő - Elsőnek találtuk meg ezt a gyönyörű, üdítő helyet. Keressétek fel, de ne Csíkszentmártonból, hanem Onesti felől közelítsétek meg.
 • Az első találkozó alkalmával - Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt.
 • Hangyak es keresztek - Igaz nekem nem volt kesztyum pedig elkelt volna. Annyi hangya volt az oduban, hogy az nem fogalom.
 • Bátorság ide vagy oda - Megkerestem, megtaláltam. De bátorság ide vagy oda a kilátóra csak hosszas egyezkedés (imádkozás) után sikerült felmászni.
 • Forgalmas környék - A szép vasárnap délutánt nem hagyhattuk ki, hogy ki ne mozduljunk. Mivel Csíkban vastag volt a köd, Sepsi felé indultunk.
 • Olyan szep templom - Mar kesö bejuttni, de kivülröl is szep.
 • Új doboz - Szívesen adok dobozokat, akár többet is. Persze most úgy tűnhet, hogy csak a számat jártatom, mert másnak is ígértem dobozokat, de aztán addig halogattam, hogy azóta is halogatom.
 • Fogalomzavar - Nem ertek valamit. Lutoasa az mostmar Csomortán vagy Sárfalva Kézdivásárhely mellett?
 • Királynénk nyomában - Nagy mérnöki alkotás volt az alagút, és korához képest - no meg több "felszabadítás" ellenére - jó állapotban van. Idén nyáron vízszigetelést végeztek benne, nem az olaszok, hanem magyarok.
 • A kezdet - BabBerci segítségével megtalaltam az első kincsemet, és én is bekapcsolódtam a játékba. :) Mindenkinek ajánlom hogy jöjjön vissza erre a helyre, egy kis táborozásra, mert nagyon megéri.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Oltszakadát? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Szeben megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.