Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Nagydisznód - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Nagydisznód turisztikai látnivalói

Nagydisznód központjában található a 13-dik században épített, középkori jellegű evangélikus erődtemplom - Értékei a szárnyasoltárán álló gótikus stílusú Madonna szobor, az oltár külső festett képei. Itt született Heltai Gáspár, a szász származású protestáns lelkész és nyomdász.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Nagydisznód képtárból:

Erődített templom
Erődített templom
Információk
Információk
Bejárat
Bejárat
Erődítmény
Erődítmény
Napóra
Napóra
3833
3833
Felújítva 1905 májusában
Felújítva 1905 májusában
Gótikus portál
Gótikus portál
Feltárt románkori ablak
Feltárt románkori ablak
Felirat
Felirat

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Nagydisznód fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Nagydisznód!

A templom azonban legalább egy évszázaddal korábbi: a XIII. században épült és a Szeben vidéki tornyos, háromhajós bazilikális templomok őstípusa (XII–XIII). Ismert plébánosai még a középkorból: 1349-ben István, 1364-ben Hermann, 1391-ben Hermann, 1444-ben Nicolaus Moellenbecher, aki 1400-ban bécsi diák... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Nagydisznód, 0,12 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Nagydisznód közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Kisdisznód, románul Cisnadioara, németül Michelsberg, Nagyszebentől 10 km-re délnyugatra, a Csindrel-hegység aljában fekszik. 1428-ban, Mulenbecher Miklós plébánossága idején, Szent Mária tiszteletére szentelt, gótikus templomot építettek a falu közepén. Kazetták. A vár jegyszedőjénél érdeklődtünk a templomba való bejutás lehetőségéről és kaptunk egy telefonszámot, egy nagyon kedves szász hölgy engedett be. Megtaláltuk. Megtaláltuk. Megtaláltam. Megtaláltam a dobozt.
Visszafelé több ösvényt is találtunk a településrész irányába, ezeken a gerincet követve lehet várhoz feljutni. A várat a Códhoz tartozó Tocile településrészrőlközelítettük meg a Tocile Mare patakot követő erdőgazdasági úton, majd az erdőben a völgyből kimásztunk a gerincre (nem könnyű).
Nagyszebeni Fiatalerdő éjjel. Útban Paltinis fele, éjjel, nem hagyhattam ki ezt a rejtekhelyet. Múzeum. Elég későre érkeztünk meg a helyszinre, és már nem volt sok idő az éjszakai szaladó verseny elött. A Fiatalerdő (Dumbrava Sibiului, Junge Wald) Nagyszeben város közigazgatási területén található, a park régóta a helyiek kedvenc sétálóhelye.
1929-ben nyitotta meg kapuit a nagyszebeni Fiatalerdőben Románia első állatkertje. Az állatkert létrejöttét a Códon (Sadu) levő vízierőművet (az első Erdélyben) feljavitó Székely mérnök kezdeményezte, miután egy pár rókát fogott a közeli erdőben. Kicsi. Először jártunk ebben a kicsi, de szép helyen fekvő állatkertben.
Resinár Szebentol 12 km-re fekszik. Itt született Octavian Goga, román költo és politikus, valamint Emil Cioran, román filozófus.
A nagyszebeni Erlenpark (Erlen égerfa) az egyik legrégebbi park a mai Románia területén, 1856-ban hozták létre. A park hangulata különös, a zenepavilonban nyáron rendszeresen koncerteket és előadásokat tartanak.
Az 1979-ben épített Rosen Garten menedékhely közelében levő erdő. Rossz állapotban. Megtaláltam a dobozt, nedves füzettel. Nagyszebeni vadászmúzeum. A vadászmúzeum Nagyszeben egyik fontos személyiségének nevét viseli.
Emlékére egy kis parkot neveztek el a városban. Nem kell gps?. Persze, hogy nem kell, mert 13 méternél közelebbit nem mutat, hanem csak kóvályog. Köszi. Vasárnap reggel megkerestem (persze hogy nem kellett GPS) ezt a dobozkát. Petőfi Sándor Szebenben. Nem tudtam róla, hogy Szebenben van egy Petőfi Sándor park. Petőfi Sándor a szabadságharc idején Nagyszebenben is megszállt.
Kistorony egykor önálló település volt, ma Nagyszeben városának nyugati részéhez tartozik. Erődtemplomának különlegessége, hogy a szász templomok közül egyedül ez készült kereszthajós kivitelben, valamint, hogy templomtornya kezdetben őrtoronyként szolgált. Nyitva volt a kapu. Sok évvel ezelött voltam egyszer a kistoronyi evangélikus templomban.
A nagyszebeni Vár utca menti várfal megőrizte 15-dik századi arculatát, amikor téglából építették újra és úttal látták el az őrszemek számára. Megtalaltam. Megvan a dobozka. Megvan. Megtaláltuk. Megvan. Nagyon jo rejtek. A Vár utca monotóniáját megtöri a három őrtorony, amelyek a harmadik várgyűrűhöz tartoztak.
Az eredeti (18811-1883) evangélikus (luteránus) templomot az összeomlás veszélye miatt lebontották, helyére épült a mostani evangélikus templom 1912-ben. Saint Johann. Érdemes körülnézni odabent a könyves üzletben is. Szeben 2. Bevallom nem nagyon szeretem az ilyen bújócskázós helyeket, de az esős időnek köszönhetően, nem jártak sokan az udvaron. Az alkalmas pillanatra várva. Elég alkalmatlan pillanatban érkeztem a helyszínre. A Szent János (Johannis) templom a nagyszebeni Mitropoliei utcában áll.
A tornyot a színház előtti falszakasszal együtt 1877-ban lebontották. Vörös szőnyeg. Valami előadásra készülődhettek a szomszéd színházban, mert a vörös szőnyeg volt kiterítve a bejárat elé. Többször is a Bádogosok tornyánál. Első alkalommal hosszú időn keresztül, sikertelenül kerestem ezt a geodobozt. Agyafurt rejtek. Eddigi palyafutasom legagyafurtabb rejteke. A volt Bádogosok tornya, a szebeni harmadik védőfal övezetnek része, a 16-dik században épült.
Brukenthal-palota, ma muzeum, Épült 1778-1788-ban.
Második próbálkozásra - Katolikus Templom - Nagyszeben. Első alkalommal a legalkalmatlanabb pillanatban értem a helyszínre. Szeben 3. A doboz valóban az egyik pinceablakban volt, de abban, ahova a koordináták mutattak. Szamomra mai napig rejtely. Talan 3 szor vagy 4 szer is oda dugtam a kezem ahol a doboz volt, megis trekkingklub vette ki a helyerol. Nagyszeben főterének északi oldalán áll a Szentháromság Római Katolikus Templom.
Nagyszeben Szászföld "fővárosa", 2007-ben Európa kulturális fővárosa volt. Látnivalói: az evangélikus templom, a Brukenthal Múzeum, a Várostorony, az Orsolya-rendi apácákhoz tartozó templom, a Franz Binder Egyetemes Néprajzi Múzeum, a Gyógyszerészeti Múzeum, az evangélikus püspöki székesegyház, a Történeti Múzeum. Megvan. Megtaláltuk. Madarat tolláról. Madarat tolláról, keresőt találatáról ismerheted meg. Nagyszeben - Evangélikus Székesegyház. Megtaláltam a filmdobozt, benne a listát.
Románia első vashídja, amelyet 1859-ben állítottak fel, és amely biztosította a bejutást az Alsóvárosból a várba. Jó a rejtés. GPS nélkül nem találtuk volna meg. Jó hely. Nehezen találtam meg a dobozkát GPS nélkül. Otletes rejtek. Nagyon tetszett.
Nagyszebenben, a Lazaret negyedben levő Acélmunkások (Otelarilor) utcában, 40 fa lombkoronáját kocka alakúra alakítják ki. Hasonló megoldást alkalmaztak már az országban, a nagyváradi Zöldfa utcában.
A Nagyszeben-külvárosi plébániát, régi nevén Terezianumot, a 18-dik század második felében, 1771-ben alapították, eredetileg árvaházként működött, amelyet Mária Terézia alapított. Teréziánumi Sarlós Boldogasszony templom. A Nagyszeben-külvárosi plébániatemplom, melyet Mária Terézia alapított, 1767–1781 között épült és Batthyány Ignác erdélyi püspök szentelte fel. Az árvaház szervezője Delphini János Teofi l jezsuita volt.
Szenterzsébet (románul Gusteriţa, németül Hammersdorf) régebb önálló szász falu volt, 1950 óta Nagyszebenhez tartozik. Artmania előtt Falkenhayn. Az Artmania rockfesztivál ürügyén :-) érkeztem Nagyszebenbe, este 6 órakor. Új doboz. Mivel a geodoboz eltünt, újat kellett tenni egy kicsivel közelebb a toronyhoz. Új geoláda. Mivel a régi ládát betemette a föld, új ládát helyeztem el, kicsivel távolabb. A település a város északkeleti részén található, a Szeben (Cibin) folyón túl.
A Vöröstoronyi-szorost védő három vár (Talmács vára, Vöröstorony, Lator-vár) közül az északi erődítménynek, Talmács várának (Koronavárnak, Landskron) romjai koronázzák a településtől délre eső hegy tetejét. Ez meg a Cserna volgye volt. Ezt rejteket meg a Cserna volgyi talalkozo alkalmabol kerestem meg. A var egerei. Megtaláltam a dobozt es 2 egeret. Egerek. R A Szebeni-havasok Resinári hegysorának keleti végében, az északról érkező Szeben folyó és a nyugatról jövő Cód patak találkozásánál fekszik Nagytalmács falu.

Történelmi-kulturális értékek - Szeben megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Nagydisznód adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • A jég hátán is - Állítólag, amíg 2004-ben 125 helyen gyártottak sört országszerte, addig ma Romániában csak 20 sörgyár van. Pedig a termelés és a fogyasztás 1999 óta a kétszeresére nőtt...
 • Jo kis rejtes - Nem semmi ez a "cserepalja". Jó kis séta után hazafelé talaltuk meg...
 • A sáromberki Teleki kripta - Sáromberke látnivalói közül ehhez a rejtekhelyhez a kriptát mutatnám be. Szerencsére a sáromberki kripta nem került a marossárpataki kripta sorsára, szépen felújítva a magyar kultúra kimagasló személyiségeinek hamvait őrzi...
 • Elek apó unokái nyomában - Elek apó kúriája most is mesél...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Nagydisznód? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Szeben megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.