Falfirka - Marosvásárhely - Új turisztikai látnivalók - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Falfirka - Marosvásárhely

Falfirka - Marosvásárhely

A marosvásárhelyi Merészség utcában, az út egyik fele betonfallal van megerősítve. Felette, a két párhuzamos utca közötti teraszon, veteményeskertek vannak. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség bejelentkezés után.

***
Néhány további kép: A körforgalomban Soha Néma párbeszéd Sárga szakáll Bikával húzatott szekér. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Falfirka Marosvásárhely fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Marosvásárhely és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Falfirka! Érdemes regisztrálni!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

Milyen fontos látványosságok és látnivalók vannak Marosvásárhely közelében?
3410 Katolikus temető emlékművei. 3451 Bolyai János első sírhelye Marosvásárhely. évfordulóján, megjelölték a nagy matematikus első sírhelyét, ahol 1860 és 1911 között nyugodott, 1894-ig jelöletlen sírban. (itt geodobozt is lehet keresni)
3498 Gyermekek palotája. 1.1 km-re. (érdekes hely geoládával) 3737 Bolyai Farkas almafája Marosvásárhely. Bolyai Farkas almafája csak 100 évig élt, majd kiszáradt. (látnivaló és geodoboz)
3856 Gecse Dániel-forrás Marosvásárhely Maros megye. A marosvásárhelyi Gecse Dániel-forrás az 1918 December 1 sugárút 86B számú tömbház háta mögött található. (látnivaló és geodoboz)
4047 Súrlott Grádics vendéglő. Egykori Súrlott Grádics vendéglő - Marosvásárhely, XVIII-dik század.
4066 Református Kistemplom. 1829-ben Nemes János anyagi támogatásával folytatták az építkezést, felépítve a tornyot is.
4107 Alexandru Papiu Ilarian kollégium. Alexandru Papiu Ilarian kollégium - Marosvásárhely, az egykori városi felsőbb leányiskola épülete.
4148 Állatkert. Turisztikai szempontból a Tisztviselő-telepre és a természeti szépségét ma is őrző Somostetőre osztjuk.
4157 Pseudosphaera. Bolyai János világhírű magyar matematikusnak állít emléket, aki életének jelentős részét Marosvásárhelyen töltötte.
4314 Királykút. A városkép önkényes átszabásának példájaként említhető a Királykút, amely majdnem teljesen áldozatul esett a Pandúrok út építésének.
4346 Íjásznő. A városközponttól északkeletre, a Somostető alatt lévő Párkány, vagyis Kornisa lakónegyed tömbházait, az egyetemvárost az 1960-as évek végén építették fel.
4396 Mihai Eminescu szobra. Az 1989-ben leleplezett Mihai Eminescu szobor Izsák Márton munkája.
4424 Teleki Téka. 4443 3645. 1.4 km-re. A Teleki Téka munkaközössége egy könyvespolcot helyezett el, az épület bejáratánál.
4487 Angyaljárás Marosvásárhelyen Maros megye. 4528. 4556 1440. Épült 1929-ben.
4588 Igazságügyi palota. 4616 Minotaurusz. Távcsőre szükséged lehet, de nem a kereséshez.
4635 Hunyadi János szobra Marosvásárhelyi vár. Hunyadi János a tizenötödik századi történelem meghatározó alakja, 1446-tól hat éven át a Magyar Királyság kormányzója volt.
4691 Vakbarát tapintható térkép. 1.5 km-re. Kitapogathatók rajta a vár műemlékegyüttesének elemei, a várfalak, a sarokbástyák, a református templom.
4701 Vártemplom. A város mai nevét, szabad királyi rangját és címerét 1616 április 29-én adta át Bethlen Gábor erdélyi fejedelem a város főbírájának, Borsos Tamásnak.
4767 Bolyai Farkas Elméleti Líceum. 1.5 km-re. 4814 Bolyaiak szobra. 1.5 km-re. 4817 A marosvásárhelyi vár védőművei Maros megye. 1.5 km-re. A marosvásárhelyi vár napjainkban látható formáját a XVII.
4842 Az ortodoxok első temploma Marosvásárhelyen. szám alatt található.
4861 Bernády György-szobor. Bernády György szobra Marosvásárhelyen a róla elnevezett téren található, a vár mellett, a Teleki-ház előtti kis parkban.
4883 MOGYE Könyvtár. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem könyvtára a Kapisztrán János és István király, ma Gheorghe Marinescu utca 38 szám alatt található.
4902 Borsos Tamás szobra. Borsos Tamás szobor, a Szűcsök és Lakatosok bástyája előtt, a várfal előtt.
4902 Evangélikus templom. Az evangélikusok első templomát a Rózsák tere és a Hajósköz, jelenleg Horea utca sarkán építették 1829-ben.
4911 Teleki-ház. 4946 Léstyán atya emlékére. 1.6 km-re. Léstyán Ferencnek mi is sokat köszönhetünk, hiszen amikor a falvaink templomaihoz, temetőihez rejtünk, többnyire az ő Megszentelt kövek című munkájából vesszük a leírást.
4955 3520. Bejárata a pszichiátriai és gyermekklinika között van.
5008 Vár sétány Marosvásárhely Maros megye. 5062 3544. A második bécsi döntést követően Kolozsvárott újraalakult a Ferenc József Tudományegyetem.
5068 Keresztelő Szent János templom. Keresztelő Szent János templom - Marosvásárhely, 1623, 1725-1749.
5106 Minoriták temploma. 1735-ben Udvarfalván minoriták telepedtek le Keresztúri József udvarházában.
5115 A parkoló panorámája. A parkoló panorámája - Belvedere lakónegyed - Marosvásárhely.
5121 Rákóczi-lépcső. Ezt ujították fel a századeleji nagy városépítés idején, Dr.
5241 Szentgyörgyi István szobra. 5316 Művészeti iskola Marosvásárhely Maros megye. Művészeti iskola, egykori római-katolikus felekezeti leányiskola.
5335 Hangya-lépcső Marosvásárhely. Hangya-lépcső - Marosvásárhely.

Románul - in limba romana: Pictura murala Targu Mures

Különleges látnivalók - Maros megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Hiperbolikus napóra
Hiperbolikus napóra - A Hiperbolikus napóra Dienes Attila szobrászművész alkotása, Marosvásárhelyen, a Nyár utcai kis parkban található.
Szovjet Hősök Temetője
Szovjet Hősök Temetője - A Szovjet Hősök Temetője Marosvásárhely keleti részében található, a Somostető város felé néző lejtőjén, a Petri Ádám utca mellett.
Status quo ante zsidó temető
Status quo ante zsidó temető - A marosvásárhelyi Status Quo Ante zsidó temetőbe a Nyár utcából nyíló kapun (10-es szám) kell bemenni.
Tisztviselő-telep
Tisztviselő-telep - A Tisztviselő-telep Marosvásárhely Somostető alatti magas teraszán terül el.
Somostetői színpad
Somostetői színpad - A Somostető nyugati szélében, közel a gyermekvasút déli állomásához, egy szabadtéri színpadot találunk.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • A látnivalók adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Marosvásárhely térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Falfirka gps koordináta letöltés
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás a térképen

Néhány hozzászólás


 • Falfirka és zöldség - Néha azon gondolkozom, hogy ezek a zöldségeskertek hogy alakultak ki, (több ilyen hely van a városban) a senkiföldjén, vagy egyáltalán ki lehet a terület tulajdonosa...
 • Megelőztél, de jól van ez így - Az utóbbi időben többször jártam erre...
 • Sikerült eljutni Marosvásárhely környékére? Tetszett a Falfirka? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.