Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Marosvásárhelyi vár - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Marosvásárhelyi vár turisztikai látnivalói

A marosvásárhelyi vár napjainkban látható formáját a XVII-dik században, többszöri munkálatok után nyerte el. A szabálytalan téglaalap alakú vár területe körülbelül 230 x 190 métert jelent, ezt övezték a 8 – 10 méter magas kőfalak, melyeket a kézműves céhek tagjai által veszély esetén védelmezett nagyméretű bástyák tagolták.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Marosvásárhelyi vár képtárból:

Kapu bástya
Kapu bástya
Borsos Tamás szobra
Borsos Tamás szobra
Pávát formázó virágágyás
Pávát formázó virágágyás
Szabók bástyája
Szabók bástyája

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Marosvásárhelyi vár fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

A település felüli oldalon létesült az egyetlen várkapu, amelyet a mély vizesárok feletti felvonóhídon lehetett megközelíteni. Az erődítményt oltalmazó vizesárok a közeli Maros folyóval állt összeköttetésben. A délnyugati oldalon kettős várfal készült el, ebben a sarokban emelkedik a Ferences-rendi szerzetesek által az 1260-as években emelt gótikus plébániatemplom... Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Marosvásárhelyi vár!

A legközelebbi település Marosvásárhely, 0,8 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A maros-vásárhelyi vár
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Marosvásárhelyi vár közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
40 m-re. Bernády György szobra Marosvásárhelyen a róla elnevezett téren található, a vár mellett, a Teleki-ház előtti kis parkban. A kis unokahúgommal indultam el sétálni. Itt van a helyén. Majd kisült a szemünk a sötétben világító reflektortól. A bronzból készült szobrot Bocskai Vince szovátai szobrászművész készítette és 1994 október 29-én leplezték le.
40 m-re. Marosvásárhely monumentális vártemplomának építése a 13-ik századig nyúlik vissza, amikor még Marosvásárhely neve Székelyvásárhely, latinosan Novum Forum Sicolorum volt. Ennél a rejtekhelynél csak a Weekend Dragont kerestem többször. Én a tegnap arra sétáltam, és ellenőriztem a geodobozt. Ez valóban jó rejtés, én meg csak egy zöldfülű vagyok. A város mai nevét, szabad királyi rangját és címerét 1616 április 29-én adta át Bethlen Gábor erdélyi fejedelem a város főbírájának, Borsos Tamásnak.
Borsos Tamás szobra - Marosvásárhely 70 m-re. Borsos Tamás szobor, a Szűcsök és Lakatosok bástyája előtt, a várfal előtt.
Léstyán atya emlékére Marosvásárhely 100 m-re. Léstyán Ferencnek mi is sokat köszönhetünk, hiszen amikor a falvaink templomaihoz, temetőihez rejtünk, többnyire az ő Megszentelt kövek című munkájából vesszük a leírást. Minden rézcsövet végigkutattunk az udvaron, nagy élmény volt. A következő megtalálásaid bejegyzésének mi lesz a címe? Nagyon örülnénk neki, ha valakinek már tizenhétezerkilencszázhetvenkét megtalálása lenne.
120 m-re. Hunyadi János a tizenötödik századi történelem meghatározó alakja, 1446-tól hat éven át a Magyar Királyság kormányzója volt. Nagy pártfogója volt a kereszténységnek, a marosvásárhelyi Vártemplom tornya az ő anyagi hozzájárulásával épült.
Keresztelő Szent János templom - Marosvásárhely 130 m-re. Keresztelő Szent János templom - Marosvásárhely, 1623, 1725-1749.
140 m-re. Bronzból készült vármakett, a marosvásárhelyi várban levő múzeum mellett, mely a vakok és a gyengénlátók számára készült. Kitapogathatók rajta a vár műemlékegyüttesének elemei, a várfalak, a sarokbástyák, a református templom.
Művészeti iskola - Marosvásárhely 160 m-re. Forradalom utca 9 szám, Marosvásárhely. Művészeti iskola, egykori római-katolikus felekezeti leányiskola.
180 m-re. De nem kaptuk meg, lehet hogy eltunt. Megtaláltuk zozoval és málnával.
190 m-re. Ezt ujították fel a századeleji nagy városépítés idején, Dr Bernády György polgármestersége alatt, 1902-ben. Bár a geodoboz nem volt látható, csak egészen közelről, megtörténhet, hogy eltűnt. Régi kedvenc helyünk, közel a várhoz és a sétatérhez. Kisfiammal ma elindultunk pontgyűjtő sétára a közelbe. Már a várépítés időszakában létezett itt egy lépcsősor, amely a Szentgyörgy, jelenleg Forradalom utcát kötötte össze a várral.
Alexandru Papiu Ilarian kollégium - Marosvásárhely 230 m-re. Épült 1910-1914. Alexandru Papiu Ilarian kollégium - Marosvásárhely, az egykori városi felsőbb leányiskola épülete.
Angyaljárás Marosvásárhelyen 250 m-re. Tisztelt címzett: Péter István, és családja. Áldott karácsonyt! Hát én nem halogattam, amint megláttam az oldalon a rejtést, rögtön indultam is a kisfiammal keresni.
Bernády György-emléktábla - Marosvásárhely 260 m-re. Bernády György-emléktábla - Hunyadi László, 1999. Forradalom út 31 szám, Marosvásárhely.
300 m-re. A volt vendéglő nevét a mindennap tisztára sikált küszöbéről kapta. A XVIII-dik században épült Súrlott Grádics az egykori Klastrom (ma Mihai Viteazul) utca 3 szám alatt található.
310 m-re. A ferencesek marosvásárhelyi jelenléte egyenes összefüggésben van a reformációval, ami a XVI-dik században teret hódít Erdélyben. 1557-ben a Református Egyház elkobozza a katolikus szerzetesrendek birtokait, a ferencrendiek kénytelenek elhagyni a várost. Az első alkalommal amikor próbálkoztam, nem tudtam megközelíteni a feltételezett rejteket. Nem kell belenyúlni, alatta van. Hát, már kétszer próbálkoztunk.
350 m-re. Bolyai Farkas almafája csak 100 évig élt, majd kiszáradt - Új csemetét ültettek a régi helyére. Sokáig nem jelentettem be ezt a rejtekhelyet megtalált rejtekhelyként mivel én rejtettem. Jó érzés elsőnek megtalálni egy rejtekhelyet, bár szégyellem, hogy eddig nem tudtam az almafa létezéséről. Könnyű kiválasztani messziről az almafát. Ez a fa áll ma Marosvásárhelyen, a református temetőben levő közös Bolyai-sír mellett.
350 m-re. A korcsolyapályáról hazafelé tartva, miután megkerestük a Holokauszt emlékmű geodobozát, az Aranka György szobrához mentünk, megnézni az ottani rejtést. A színház előcsarnokában tartott 19.
350 m-re. Az egykori Nagypiac középső részén áll Erdély egyik legszebb késő barokk épülete. Miután összeszedtem a kis csapatot, közösen, elsétáltunk az utolsó rejtekhelyhez. Amikor megjelent ez a rejtés, arra számítottam, hogy a geodoboz valahol a forgalmas járda felőli részen van elrejtve. Nem pillanatragasztó, hanem egy méregdrága két komponenses "szuper" ragasztó. 1759-1772 között épült, Luidor János tervei szerint.
350 m-re. Meglepett ez a rejtés.
Bolyaiak szobra - Marosvásárhely 360 m-re. Izsák Márton és Csorvássy István alkotása, melyet a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum előtti Bolyai téren 1957 szeptember 8-án lepleztek le az iskola alapításának 400 éves évfordulóján. A mai sétán megtaláltuk, a hangyák nagyon beköltöztek a doboz mellé. Gondoltam, távol tartja majd az illetéktelenek. Bizonyára itt ólálkodtak a fairtók, mert a szobor körül sz@rszag van. A szobor Bolyai Farkast, az iskola néhai matematika tanárát, valamint a geometriát és a gondolkodást forradalmasító fiát, Bolyai Jánost ábrázolja.
370 m-re. Bolyai-téri unitárius templom - Marosvásárhely. Épült 1929-ben.
Barock - Marosvásárhely 370 m-re. A Barock kávézó egy marosvásárhelyi, főtéri bár, melynek bejárata nem közvetlenül a Rózsák terére, hanem az épület alatti átjáróra nyílik.
380 m-re. Az evangélikusok első templomát a Rózsák tere és a Hajósköz, jelenleg Horea utca sarkán építették 1829-ben. Hogy itt is van egy templom, de most már igen. Csendes kis utca, kedves kis templom, csend van most éccaka. A mai nap második megtalálásaként ez is megkerült. A marosvásárhelyi evangélikus templom a Régi Kórház utca 7 szám alatt található.
Főtéri hátsó udvarok - Marosvásárhely 390 m-re. Marosvásárhely belvárosának szecessziós és késő barokk stílusú épületei meghatározzák a város főterének, az egykori Széchenyi-tér, ma Rózsák tere hangulatát. De lépjünk be a kapukon, és nézzük meg ezeknek az épületeknek a hátsó részét, rejtettebb udvarait is. Megtaláltuk a különleges ablakkereteket. Én is biztos voltam benne, hogy más helyen van,  de miután ott nem találtam elég könnyen ráakadtam. Megtaláltam, de nem ott ahol számítottam rá.
420 m-re. A huszadik század elején, 1910-ben építették át szecessziós stílusban. A Vámos-ház a Rózsák tere 18 szám alatt található, a Bartók Béla utca sarkán.
Teleki Téka Könyvforgó Teleki-Bolyai könyvtár Marosvásárhely 420 m-re. Célja, hogy megteremthesse a lehetőséget a könyv szabad csereberéjére. Ahoz képest, hogy minden nap erre jövök hazafelé munkából, sok idő eltelt mire bejelenthetem ezt a megtalálást is. A Teleki Téka munkaközössége egy könyvespolcot helyezett el, az épület bejáratánál.
430 m-re. Több mint kétszázezer kötetével enciklopédikus tudománytár, bibliofil ritkaságok őrzője. A cipőfűzős módszer nagyon jól működött. A marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár az elmúlt századok európai könyvkultúrájának egyik leggazdagabb erdélyi gyűjtőhelye.
440 m-re. 1735-ben Udvarfalván minoriták telepedtek le Keresztúri József udvarházában. Megéri elmenni odáig, főleg biciklivel. Te nem voltál ott a rejtésnél? Könnyen ment. Onnan rövid idő után Vásárhelyre költöztek, és 1741-től templomot és rendházat építettek Páduai Szent Antal tiszteletére.
Katolikus temető emlékművei Marosvásárhely 450 m-re. A marosvásárhelyi katolikus temető emlékművei. A Don kanyar áldozatainak az emlékműve, Züllich-síremlék.
Makariás-ház - Marosvásárhely 450 m-re. Makariás-ház, épült 1750-ben - Forradalom utca 45 szám, Marosvásárhely.
470 m-re. Aranka György munkássága nagyon széles körű és művelődéstörténeti fontosságú. Szép kis pihenőhely a forgalmas belvárosban. A doboz hamarabb meglett mint a Ly betű. Egyből meglett. Aranka György szobra a marosvásárhelyi színház mögött, egy parányi, de kellemes hársfás parkban található.
Bolyai János első sírhelye - Marosvásárhely 470 m-re. Bandi Árpád nyugalmazott matematikatanárnak köszönhetően 2010 januárjában, Bolyai János halálának 150. évfordulóján, megjelölték a nagy matematikus első sírhelyét, ahol 1860 és 1911 között nyugodott, 1894-ig jelöletlen sírban. Számomra mégis jobb a kidőlt fejfa a bozótban. Csak egy idős hölgy volt a közelben, de el volt foglalva egy sír gondozásával. Gratulálok az első helyhez.
Igazságügyi palota - Marosvásárhely 500 m-re. Mivel tudomásom van róla, hogy valaki siker nélkül kereste a dobozt ma elmentem és ellenőriztem az állapotát. Csak lassan ízlelgetem, kóstolgatom, mint valami nemes nedűt Marosvásárhely geoládáit. Szeptember elején még kerestem ezt a geodobozt, két alkalommal is, de nem sikerült hozzáférnem a rejtekhez. Igazságügyi palota - Marosvásárhely, Épült 1856 - 1897 között.
510 m-re. A körülbelül 60 cm magas mészkő talapzaton álló életnagyságu bronzszobrot, Hunyadi László alkotását 2000 december 16-án állították fel ezen a helyen, a talapzat felirata: Petőfi. Mi is sokszor igy halasszuk ki a dobozokat, de nem jutott eszunkbe ez a kifejezes. Ha a tegnap este esett az eső, ma reggel, március 28-án havazott a városban. Délutáni sétálgatás a márciusi fagyos de napsütéses szombaton. Petőfi Sándor bronzszobra az egykori Kossuth Lajos utca, és az Arany János utca találkozásánál lévő kis köztéren áll.
Szentgyörgyi István szobra - Marosvásárhely 510 m-re. Az első alkalommal a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem, illetve Studió Színház előtti kis kertben személyek álldogáltak.
Bethlen Gábor-szobor - Marosvásárhely 520 m-re. A várost ő emelte Szabad Királyi Város rangra, 1616-ban. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egészalakos szobrát 2020 november 15-én avatták fel, Marosvásárhely főterén.
Ortodoxok első temploma Marosvásárhelyen 550 m-re. Az ortodox fatemplom a marosvásárhelyi Thököly Imre, ma Mitropolit Andrei Saguna utca 13 szám alatt található. A jellegzetes máramarosi stílusú, zsindelytetős épületet, az ortodoxok első templomát, 1794-ben építették fel, egy görög kereskedő anyagi támogatásával.
Holokauszt emlékmű - Marosvásárhely 570 m-re. A május 4-i nap tragikus jelentőséggel bír, 1944-ben e napon kezdődött meg az erdélyi zsidók borzalmas tragédiája. Marosvásárhely egy kis terén a zsidó mártirok emlékmüvéhez közel található a város egyik legjobb rejtése (com-os). Az a bizonyos szobor holokauszt emlékmű, és nem zsidó mártírok emlékműve. Mivel csipi a város egyik legjobb rejtéseként számolt be a com-os ládáról, gondoltam, hogy megkeresem. Előbb helyi gettókba, majd az auswitzi koncentrációs táborba szállítottak őket.
580 m-re. A Pseudosphaera-szobor (magyarosan Pszeudoszféra) a marosvásárhelyi Bolyai téren áll. Amiről trekkingklub mesél, akivel mostanában úgy látom útjaink párhuzamosak, lásd a Szent Anna geoládát. A Pseudosphaera-szobor egy érdekes műalkotás, a világ első matematikai műemléke. Hogy ma is látszik az írás a talapzaton. Bolyai János világhírű magyar matematikusnak állít emléket, aki életének jelentős részét Marosvásárhelyen töltötte.
590 m-re. Zsinagóga - Marosvásárhely, 1899-1900, szakralis építmény.
Román katona szobra - Marosvásárhely 600 m-re. A hősi katonaemlékművet Románia, illetve Erdély fasizmus alóli felszabadulásának 20-dik évfordulóján avatták fel. Az ismeretlen román katona emlékműve, Izsák Márton alkotása, a marosvásárhelyi főtér nyugati részén, az úgynevezett Rózsák terén áll.
600 m-re. A Bernády György Közművelődési Központ, rövid nevén Bernády-ház, 1994 november 4-én nyílt meg, Marosvásárhelyen, a Baross (Horia)-utca 6 szám alatt. Létrejötte a város egykori neves, építő polgármesterének nevét viselő Bernády György Közművelődési Alapítványnak köszönhető.
640 m-re. A zárt parkkal körülvett létesítmény Radó Sándor tervei alapján készült, szecessziós stílusban, 1908 és 1911 között. Az 1-es számú ivóvízmedence és a szivattyúház az egykori Széll Kálmán (ma Verii - Nyár) utca 4 szám alatt található.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Marosvásárhelyi vár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Sorozas - Engem is itt soroztak be annak idején.
 • Élmények annak idején - Nem tudom, hogy kinek volt nagyobb élmény? Nekünk, vagy az asszisztensnőnek?
 • Ott van - A sorozas Imecsnek is érvényes volt kb 3o egynehany éve.
 • Geodobozok, szobrok és várfalak - Hat, en ere nem vennek merget. Korlatlan lehetosegek es lehetetlensegek orszaga vagyunk.
 • Geodobozok, szobrok és várfalak - Hűha, olyan megnyugtató olvasni, hogy ott van. :-) Miután egymás után tűnnek el a geodobozok, miután az idén május 5-én ellopták a vár elől Borsos Tamás szobrát (közben az ősszel visszakerült a talapzatára az újraöntött szobor).
 • Második próbálkozásra sikerült megtalálni.
 • Megtaláltuk, szép a harangláb, és érdekes zuzmarabevonat is volt mindnenen. A Betlehemes báránykákat szabad simogatni?
 • Tudom, többször is kerestem, kerestünk geodobozt sötétben. De most nem a sötétedés volt a fő akadály, hanem az otthon, a fél disznó mellett várakozó család.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Marosvásárhelyi vár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.