Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.
Csergeványoló - Csíkmadaras - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Csergeványoló - Csíkmadaras

A patak mellé kiépített faszerkezet olyan, mint egy kőkorszaki mosógép. Nem kell hozzá áram, mosópor. Csak bele kell tenni a szőnyegeket és pokrócokat, és megvárni, amíg a patak vize tisztára mossa őket...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Mofetta - Borszék
Tájékoztató tábla
Minimum Party - Kászonaltíz
A budi
Honvéd-forrás - Erős-oldal
Csaba-forrás
Kilátópont - Szakadát
Ez is útban van
Ördögárok
Az ördög árka
Aranka György szobra - Marosvásárhely
Aranka György szobra
Hősök Sírja - Nyerges-tető
Nyergestető emlékmű
Bölényrezervátum - Bodzavám
Bölények 1
Középkori temető Zabola határában
A berecki gyors
Katolikus templom - Gyergyóújfalu
Templomhajó

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Csergeványoló Csíkmadaras fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Csíkmadaras nyugati kijáratánál, a Nagy Madaras-patakon, ma is működik egy csergeványoló. Igaz, ma már többnyire csak szőnyegeket mosatnak itt. Fedezzétek fel Csíkmadaras és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Csergeványoló!

A legközelebbi település Csíkmadaras, 0,78 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Az Olt felvölgye
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Csergeványoló Csíkmadaras közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,3 km-re. A gyergyószárhegyi töltöttkáposzta-fesztiválra igyekeztünk aznap, egy kis kitérővel felkerestük a már jól ismert Szent Antal-kápolnát. A Fejedelem kertjében, Csíkmadaras nyugati kijáratánál, tőle mintegy 800 méterre, a Hámorfenék területén álló Szent Antal-kápolna 1992-ben épült egy régi kápolna romjaira.
1,3 km-re. Csíkdánfalva és Csíkrákos között, az Olt és a Madaras-patak találkozási pontjánál fekvö Csíkmadaras Felcsík legdélibb települése. A templom melletti akácfák mesélnek a településről.
1,9 km-re. Csíkdánfalva község határában több jó minőségű borviz fakad, a nyugati részén, a Madaras- és a Gödörviz-pataka összefolyásánál 1926-ban egy kis fürdőhely létesült, mely Dugás-fürdő néven vált ismertté. Meg egy szuz ladamat megtalaltad. Nehezemre esett kimozdulni a házból, na de egy ilyen nevezetes rejtekhelyért, mit meg nem tesz az ámber. Már lélekben le is mondtam a dobozról, amikor váratlanul előkerült.
1,9 km-re. A hídtól lejjebb hódok által épített gátak duzzasztják a patakot. A helyszínre érkezve, először sétálgattam egy kicsit a környéken, nézelődtem, fotózgattam.
2,4 km-re. Csíkdánfalva községközpont, a hozzá tartozó Csíkmadaras népszavazás útján vált külön községgé. Csíkdánfalva a Felcsíki-medence középső részén települt, összenőtt a 150 évvel ezelőtt még különálló településként emlegetett Oltfalvával.
4,7 km-re. Csíkkarcfalva a Nagyboldogasszony egyházközség központja, amely már az 1330-as években létezett. Ide tartozott Jenőfalván és Karcfalván kívül Dánfalva Oltfalvával, valamint Madaras. Szerintem, ez az egyik legjobb állapotban megmaradt vártemplom Erdélyben. A falat nemrég tatarozták, a falnak támasztott sirkövek más sorrendben állnak, mint ahogy a rejtekhely fotón látható. A segítő információt elmulasztottam figyelmesen végigolvasni.
4,8 km-re. Vacsárcsi közelében, egy olyan kevésbé ismert, felhagyott kőfejtő van, ahol Csíkban egyedülálló, bazaltorgonákat láthatunk. Csak bazaltandezitek, de formára hasonlóak a híres alsórákosi bazaltoszlopokhoz. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy valaha is jártam ebben a faluban. Rejtett tavacska, szép csendes elhagyatott bánya. Minden evben ha januar vege, akkor Szent Pal bucsuja Csikpalfalvan.
4,9 km-re. A kápolna búcsúját május elején tartják. Udvozlet, Istvan. 10 napos csíkrákosi vakációnk első útja ide vezetett. Innen a kilatas a Csiki medencere fonseges. A Bogát-hegyen áll az 1725-ben épült kápolna, melyet a csíkszépvizi örmény katolikus püspök szentelt Szent Fülöp és Jakab apostolok tiszteletére.
5 km-re. A község központjában, az iskola előtt terebélyes akácfák és szilfák sorakoznak, a leveleik fogazottak, érdes tapintásúak. Ha közelebbről megnézzük, akkor láthatjuk, hogy évszázados fákról van szó.
5,3 km-re. A Cserei-kúriát Cserei János fogarasi várkapitány építtette 1667-ben, aki Apafi Mihály idejében 8 évi várfogságot szenvedett. Fia, Cserei Mihály a szemtanú hitelességével írta meg Erdély történetét 1661-től 1711-ig, a szatmári békéig.
5,4 km-re. Csíkrákos központjában keletre kanyarodva, a 124-es megyei úton közelíthető meg. A GPS a vihar miatt teljesen megkergült, a segítő információt pedig, inkább hagyjuk. Sikerült megtalálni a kicsi ládát a Sapientiás kirándulásunk alkalmával. Megtaláltam tegnap kora délután, köszi a rejtést. Tulajdonképpen összeépült Csíkrákossal, Göröcsfalva ma is közvetlen tízese Rákosnak.
5,6 km-re. Valószinüleg a Jenőfalván lakott ily nevü primor családnak lehetett itten vára, melyet azonban most nyomtalanul eltörölt az idő hatalma. Orbán Balázs így ír Balaskó váráról, A Székelyföld leírása című művében: Szentmihálytól a Köd szép fenyvesei között vezet az ut Szenttamásra, ennek közelében egy dombocskát Balaskó várának neveznek.
5,8 km-re. Vacsárcsi első hiteles említése az 1560-as évekből származik, azonban a korábbi történetére több, elsősorban régészeti adat utal. Ezek egyike a helyi hagyományban csíkszentmihályi Sándor-családnak tulajdonított udvarház, melynek maradványai a falunak a Csíkszentmihály felé eső részén levő dombon láthatók.
5,9 km-re. A Göröcsfalva közelében levő, benyúló földnyelvvel rendelkező, a rejtő által Nyelves-tónak keresztelt tó, az újabban elhelyezett irányjelző táblákon Rákosi tó elnevezéssel jelenik meg. Ez a rejtekhely volt abban a pillanatban a lakhelyemhez legközelebb levő, nem saját, általam még meg nem keresett. Körbejártuk, nézelődtünk, kavicsbánya, vadkacsa, halász volt a környéken. Elég szép a látvány, nem zavart meg senki a keresésben, de sajnos mégsem találtuk meg a dobozt.
6,3 km-re. Az Olt vetőrendszerére merőleges kelet-nyugat irányú völgyben törnek elő Madicsa-fürdő és Lok-pataka borvízforrásai. Madicsafürdőn megnéztük az elhanyagolt állapotban levő fürdőmedencét, valamint a két foglalt borvízforrást. Na-ná, hogy ott voltam. Ott voltunk a rejtésnél, és finom borvizet is ittunk. A szebb napokat is megélt Madicsa-fürdő helyi, kis fürdőtelep, Csíkkarcfalvától 4 km-re nyugatra, az Északi Hargita keleti oldalán.
6,3 km-re. A Kőd-vonulat kakukkfióka a Csíki-havasok kristályos palából, mészkőből, dolomitból, de főleg kárpáti flis homokkőöszletből felépült tömegéhez képest. Vulkáni kőzetek, kevés törmelékanyag alkotja, felgyüremlett magmatikus kőzettömeg.
6,6 km-re. Ez a család Csíkszentdomokosról származott, és a kápolna kriptájába temetkezett. Meglett a dobozka, igaz kicsit kellett sunnyogni körülötte. Ezt a geodobozt nem találtam meg könnyen, hiszen a segítő információ elég tág fogalom. Csíkszenttamás nyugati határában, egy dombon áll magányosan a Sándor család Szent Annának ajánlott sírkápolnája.
6,9 km-re. A madéfalvi veszedelemhez kapcsolódik az a történelmi tanösvény, amelynek kiépítésére még 2010-ben nyert pályázatot Madéfalva önkormányzata. A tanösvénynek 14 stációja van, ezek Madéfalva azon részein találhatók, amelyhez a madéfalvi veszedelem valamilyen eseménye társítható. Majd írok az angyalnak, létrát fogok kérni, és levadászok mindent előled. Erdemes vegigjarni, de azert nagyon jol jonne egy-egy nyil, ami mutatna minden stacional, hogy merre kell tovabb indulni. Ott van, a helyén, s nem is kellett létra.
7 km-re. Ajnád második védőszentje Szent Ilona, augusztus 18-án ünnepelik. Szent Ilona 248-330 között élt, Constantius császár felesége lehetett, Nagy Konstantin császár édesanyja.
7,1 km-re. Csíkjenőfalvától északra, a Porgyos-tető körül, az Olt által kirajzolt törésvonal mentén, több borvízforrás van, egykor népi fürdő is működött. A Hámori- vagy Vadkéstövi borvíz a Székaszó völgyében található.
7,1 km-re. 1748-tól tervezik az új csíkszenttamási templom építését, amely a régi romjainak felhasználásával el is készül 1777-1776 között. Az új templomba átmentik a fejedelmien szép Madonnát is, ami a XV-dik század derekán készült.
7,1 km-re. Tekintélyes méretű kavics- és homokbánya Göröcsfalva és Csíkszépvíz között, az aszfaltút mellett, a szépvízi lőtér szomszédságában. Egy kerékpártúra alkalmával, véletlenül bukkantam rá.
7,2 km-re. Végre sikerült.
Abaffy-kúria lelőhely Csíkszenttamás 7,2 km-re. A 19-dik század közepén még jelentős maradványai voltak a régi épületeknek: az Abaffi-család lakóházainak, a halastavaknak és az udvari kápolnának. A helytörténeti irodalomban Abaffi-kúria és kápolnaként ismert lelőhely a jelenlegi plébániakert, a termelőszövetkezeti istállók és a Sándor-család telkén terül el - HR-I-s-B-12716.
7,2 km-re. Kezdjük a mesét a település nevével, mely az egyházközség védőszentjéről, Szent Mihályról származik. Gábor, tudom mennyire szereted ezeket a rejtéseket - hát, szívesen. Egy kicsit magasan volt, de megtaláltuk. A hosszan elnyúló Kőd és Kőcsonka magaslata alatt, a Rákospatakamentén elterülő Csíkszentmihály templomkertjében találhatók hársfák mesélnek a településről.
7,3 km-re. Csíkszentmihály római-katolikus templomának magas, karcsú tornya mai formáját a XVIII-dik század elején nyerte, amikor magasították. Aznap a Kolos-tetőn jártam, túra után hazafelé, kitértem megkeresni az itt elrejtett geodobozt. Ez az egyik legszebb templom a környéken, legalábbis az én véleményem szerint. Ez a rejtekhely nem jelenik meg a megtalált rejtekhelyek között, és a göröcsfalvi rejtekhely sem. De ablakai még a gótikus kor jegyeit hordozzák, a templomot lőréses és bástyás várfal veszi körül.
Diák Bara János-ház Csíkszenttamás 7,3 km-re. A 125-ös megyei út és az Ambrusok szere felé vezető utca sarkánál található csíkszenttamási háznak különleges, vasajtós padlásablakai vannak. Jelenleg a ház alsó szintjén, a főútra néző oldalon, kereskedelmi egység működik.
7,4 km-re. Ezeken a helyeken állt a csíkajnádi Kálvária 15 keresztje 1933-1948 között, Soó Dénes plébános idejében.
7,5 km-re. Poénos nevű erdélyi kocsmák helyét, koordinátáit és fényképeit szeretnénk összegyűjteni ezen az oldalon. Az öreg tróger csárdájaPoklondfalva, Csíkszentkirály, Hargita megye. BúfelejtőSepsibükszád, Kovászna megye. SakáltanyaSzékelyudvarhely, Hargita megye.
7,5 km-re. Siculicidium, a határőrség erőszakos megszervezésekor Madéfalva határában 1764 január 7-én a császári katonaság védtelenül lekaszabolt csíki- és háromszéki 200 székely vértanú emlékére. Kik az ősi szabadság védelméért véreztek el - Emelte a hálás utókor kegyelete 1899. Még júniusban a srácokkal. Talán az egyetlen megfelelő rejtek az emlékmű környékén. Hiszen én is ide rejtettem volna.
7,5 km-re. A Fehérkavicsos- vagy Szederjesi borvíz Csíkmadaras egyik közismert borvízforrása. A Nagy-Madaras-patak és a Császárok pataka összefolyásánál tör a felszínre, egy régi geológiai fúrásból.
7,6 km-re. A fürdő és környezete a helyi Szent Anna kultusz nyomán a Szent Anna Feredő nevet kapta. 99%-os vagyok benne, hogy megtaláltam a geodoboz helyét. Idokozben elfaradt az a filegoria szeruseg es eleg mozgekony, ha felmasznak a szerkezetere. Középre, szélre, mindanégy sarokból körülnéztünk, de nem volt. A Csonkatoronytól nem messze, a Feneketlen-tó közelében épült egy filagória, egy fúrt forrás vizét összegyűjtő medence, öltözővel, árnyékszékkel, nyomóskúttal, padokkal, hintával.
7,6 km-re. A Biális-kúria Csíkszentmihály faluban található, a 254 A szám alatt - a 19-dik század elején, az 1800-as években épült. Az épület szerepel a Hargita megyei történelmi műemlékek jegyzékében, HR-II-m-B-12877.
7,7 km-re. Csíkajnád első templomát 1514-ben a Bernáld-család építette, a kápolnát később kibővítik. A jelenlegi templom 1846-ban épült, a régi helyébe.
7,7 km-re. A Rompáca-tanösvény hossza két km, bejárása körülbelül 45 perc. A rompácai borvízig 4 km hosszú az út, bejárása körülbelül másfél órát vesz igénybe.
7,7 km-re. Csíkszentmihály faluban, a 315 szám alatt áll Balogh Anna egykori kocsmája, jelenleg faszerkezetű lakóház. Az 1889-ben épült ház szerepel a Hargita megye történelmi műemlékeinek listájában, HR-II-m-B-12878.
7,9 km-re. A rom egy középkori templom maradványa, amelyet Csíkszentdomokos és Csíkszenttamás közösen épített. A Feneketlen tó után meglátogattuk a Csonkatornyot is. Otletes rejtek. Magasra emelve, s üvöltötte Megvan. A 11 méter magas Csonkatorony a Csíki-medencében, Felcsíkon,Csíkszenttamás fölött jelzi az idő múlását.
8,1 km-re. A Pogányvár egyik láncszeme volt az Erdély keleti határvonalán létrehozott egységes határvédelmi rendszernek. A kék kereszt jelzés eléggé hiányos, a több fele ágazó erdei utak megtévesztőek, de a gps koordináták birtokában nem lehet eltévedni. A múlt vasárnap elindultunk nem kincs-, hanem romvadászatra. A Rákosi-Hargita lábánál alussza évszázados álmát a Pogányvár, 1273 méter magasságban egy vulkáni mellékkráter tetején. A csíkrákosi Pogányvár romjai Csíkszeredától északra, Csíkrákos község nyugati határában, a Vár-patak és a Súgó-patak által közrefogott 1274 m magas sziklacsúcson állnak.

Különleges látnivalók - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Csergeványoló adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Csíkmadaras térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Január 19-én, a Duna Televízió Talpalatnyi Zöld mûsorában túraajánlatként bemutatásra került az Erdély Kárpát Egyesület székelyudvarhelyi csoportja által kijelölt, Zeteváralja közelében levõ, Zete tanösvény. A tanösvény három és fél kilométeres szakasza másfél-két óra alatt járható be.
 • Kirulyfurdotol hazafele Istvan unszolasara erre jottem, nem bantam meg. A koordinata nem volt meg, ezert csak elbeszeles alapjan kerestem.
 • Sajnos idén sem lehetek otthon Szent György Napokon és így a talalkozóra sem tudunk elmenni. Remélem jövőre, ha lesz akkor is geocitrom.
 • Egy bácsi meg egy fiú ültek a parkban, erőszakosan segíteni akartak a "kulcskeresésben". Amit elég komolyan vettek.
 • Nem jöttem rá a képről, hogy mi lehet a kereszt, de a helyszínen már egyértelmű volt.
 • A ládaoldalakat nem írom, hanem szerkesztem. Bár a legtöbb helyen én írom a szöveget is.
 • Érdekes darab, egy érdekes helyen. Mint én is, mindenki azt hiszi, hogy valami óriásit :-) fog látni.
 • Szerencsére itt bejuthattunk a templomudvarba (Csatószegen és Szentimrében most sem sikerült) s persze a doboz is megkerült.
 • No ezt elsőnek találtuk meg. Gábor, köszi a rejtést.
 • Vasárnap reggel megkerestem (persze hogy nem kellett GPS) ezt a dobozkát. Az éjszakai esö után sáros, csúszós volt a hely, de hamar ment :-) .
 • Még egy kis mászás, és megpillantottuk a kőgombákat. Kerestünk egyiknél, másiknál, végül Péter beazonosította a rejteket.
 • Amig be nem indul a kezelőközpont, addig könnyebb keresni, mert nem látnak meg.

Sikerült eljutni Csíkmadaras környékére? Tetszett a Csergeványoló? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.