Rigmány település (Maros megye) Központ: Havad. Rigmány román elnevezése: Rigmani.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Rigmány (Maros megye) és környéke turisztikai látnivalói

Római-katolikus templom

Római-katolikus templom Szászrégen 31,53 km-re
Szászrégen látnivalói a szász evangélikus templom, a református templom, a katolikus templom, a néprajzi múzeum. Nem találtuk meg - Igaz, még nem volt kivirradva amikor kerestük. Zápor elől menekülve - Csak a rejtekhelyet találtuk meg, igaz nem néztem alaposan át a kerítés tövét.

Oroszhegy 37,98 km-re
Az egykori Udvarhelyszék legmagasabban fekvő településeSzékelyuvarhelytől 12 km-re, az 1009 m magas Őrhegy déli lábánál, a Bosnyák- és a Ballé-patak völgyfőjében fekszik.

Elpusztult középkori templom

Elpusztult középkori templom Patakfalva 46,88 km-re
Patakfalva temetőjének keleti részében nemrég régészeti kutatásokat kezdtek. Kerülőút - A képek nem akarnak felmenni, így kerülőútra tereltem őket. Hát ez furcsa - El nem tudom képzelni, hogy ha már kiástak 5 darab 5x5 méteres gödröt, a hivatkozott cikk szerint, és feltártak annyi falrészletet, akkor miért temették volna vissza? Na de majd csak kiderül. Asatas - A rejteket megtalaltam (a szogletes kovet), de a ket kis ko a ladaval eltunt.

Mini Nyárád Látogatóközpont Vármező 19,71 km-re
A Mini Nyárád látogatóközpont Vármezőn az Állomás utca 156 szám alatt található, a keskeny nyomvonalú vasút vármezői állomása mellett.

Főtéri hátsó udvarok

Főtéri hátsó udvarok Marosvásárhely 21,57 km-re
Marosvásárhely belvárosának szecessziós és késő barokk stílusú épületei meghatározzák a város főterének, az egykori Széchenyi-tér, ma Rózsák tere hangulatát. Rejtély megoldva - Hetek óta figyelem a főtéri bejárokat. Kisse at van festve - Bar evek ota nem jartam itt, sikerult felismernem a keprol, hogy hol van a helyszin. Képek feltöltése - Egy rejtekhely weboldalán a képek a jobb oldali oszlopban találhatók, a Rejtekhely-fotók című dobozban.

Örök nyugalom

Örök nyugalom 18,26 km-re
A Bözöd és Gagy közötti vízválasztó gerincén van egy tanya, ahol valószínűleg a kommunisták által kitaszított emberek, családok éltek, akik ott helyben, a kert végében, temetkeztek is. Csendes tanya - Megkerestük a gyerekekkel. és békés õz - Sajnos nem volt nalam leiras. Csendes, elhagyott hely - Bözöd felől érkeztem, egy kocsit eléggé próbára tevő úton.

Első román iskola

Első román iskola Segesvár 32,43 km-re
1861-ben, Zaharia Boiu ebben a házban nyitotta meg, a segesvári vár első román iskoláját.

Evangélikus templom

Evangélikus templom Szénaverős 24,26 km-re
A Küküllőközi-dombvidék területén , a Szénaverősi-patak mellett fekszik Szénaverős község, a falu első írásos említése 1430-ból származik.

Református templom Erdőszentgyörgy 8,52 km-re
Erdőszentgyörgy református temploma gótikus, a 13-14-dik század fordulóján épült.

Kisfülpös 35,39 km-re
1291-ben Philpus néven jelentkezik az oklevelekben, a későbbiek során pedig ilyen formában: 1319-ben Kysebfilpus, 1332-ben Philpus Minor, 1439-ben Zaasphilpes és 1639-ben Zasz Phülpös.

Zsiliprendszer

Zsiliprendszer Gyulakuta 10,96 km-re
A hőerőműhöz vezető csatornák környékén vagyunk, ennyi zsilipet még sehol sem láttam.

Koronka kilátója

Koronka kilátója 17,65 km-re
Koronka kilátátója Ösvény - Miután átvergődtem a sűrű cserjésen, jöttem rá, hogy járható ösvény is vezet fel a kilátóhoz. Segédpontok - Érdemes letölteni a segédpontokat. Hogy történt, hogy nem, de megtaláltuk - Miután a kicsi unokahúgommal megnéztük a halacskákat és a szép tavirózsákat a Sapientia tavánál, eljöttünk ide is, hogy kimásszunk a kilátó tetejére.

Ugron-kúria

Ugron-kúria Fiatfalva 29,78 km-re
A jelenlegi L alakú, manzárdtetős kastély előtt már a 17-dik században volt itt udvarház, jelenlegi nevét a legutolsó tulajdonostól kapta.

Bethlen-várkastély

Bethlen-várkastély Alsóbún 28,99 km-re
A négy saroktornyos, valaha külső falakkal és sarokbástyákkal megépített várkastély a Küküllőközi dombvidék területén állt. Befagyva - Ha ez betonút, akkor a leírás pontos. Romos falak - Szeretnék visszamenni vagy 150 évet a történelemben, hogy láthassam ezt a kastélyt ép állapotában.

Görgényi nárciszmező

Görgényi nárciszmező Görgényszentimre 27,99 km-re
Görgényszentimre községben található a Görgényi nárciszmező, a Görgényi-havasok lábánál, összesen 3 hektár területen. Ilyen sincs gyakran - Maga a rejtő vitt el a rejtekhelyhez, a saját kocsiján. Tömegnyomor - Hétvégén, nárcisz-virágzáskor inkább kerülni kell, tömegnyomor van.

Kőzúgó

Kőzúgó Gyergyócsomafalva 47,49 km-re
Utunk jó darabig a Somlyó vize terén vezetett, azután a Kis-Somlyó hegyek közé mélyedő völgyébe tért be. Zúgó - A fából készült lépcsőkön a jeges hó nagyon csúszott, de a Zúgó vízesés megéri a "nyaktörést". Hangos patak - Út menti rejtekhely, könnyen megközelíthető.

Huszár-kastély

Huszár-kastély Abafája 29,3 km-re
A jelenleg romokban álló műemlék épület a Régenhez tartozó Abafája falu területén található.

Katolikus templom

Katolikus templom Homoródremete 49,27 km-re
Van egy kicsi falu Székelyudvarhely közelében, de mégis távol tőle, ahová ritkán jár idegen, a polgármester is csak választások előtt látogatja meg. Homoródremete látnivalói - Nem a legegyszerűbb eljutni Gyepes faluba, illetve Homoródremetére. Szent Jakab búcsú - Homoródfürdőtől indulva, a Cekenden és a vadonon keresztül közelítettük meg a helyet.

Mária-kápolna

Mária-kápolna Kerelőszentpál 37,35 km-re
A Kápolna-hegy ormán, a temető közepén, négy sarokbástyával körülvett Mária-kápolna áll, amelyet 1744-ben Károlyi Klára építtetett fogadalma teljesítésére, abból az alkalomból, hogy a méhesi tó jegén a helység lakói csodálatosan megmenekültek. Nem a legjobb megközelítés, nagykabát módszerrel - Miután megtaláltam a közeli gyalogoshíd és komp melletti geoládát. Letérő - A Google térképen műhold nézetben láthatóak a földutak is, ezért gondoltam, hogy nem szűkséges feltölteni a letérő koordinátáit.

Mária-szobor

Mária-szobor Farkaslaka 33,65 km-re
A Gordon-hegy oldalában, egy külön magaslaton, fából faragott Mária-szobor áll. A kilátótól oda-vissza félóra - A Gordon-hegy tetejéről ereszkedtem be a Mária-szoborig, gyalog.

Léstyán atya emlékére

Léstyán atya emlékére Marosvásárhely 21,35 km-re
Léstyán Ferencnek mi is sokat köszönhetünk, hiszen amikor a falvaink templomaihoz, temetőihez rejtünk, többnyire az ő Megszentelt kövek című munkájából vesszük a leírást. Már ez sincs meg - Vasárnap is voltam itt, de anyira forgalmas volt az udvar, hogy nem tudtam a rejtek körül szétnézni. Ez is rejtekhely? - Vegigneztem az egesz csovet hosszaban, de nem talaltam meg en sem. Hát persze, hogy rejtekhely - Már százszor elmondtam, leírom újra.

Uzdiszentgyörgy 48,04 km-re
1329-ben Zengurgy néven jelentkezik a forrásokban, majd 1344-ben Zentgurgthelke, 1461-ben Zenth Gewrg Siculorum formában.

Sapientia Tudományegyetem tava

Sapientia Tudományegyetem tava Marosvásárhely 18,33 km-re
Három hektáros területen mintegy 2000 növényfajt ültettek a Sapientia-EMTE marosvásárhelyi kampuszának környékére. Unatkozik - Mivel senki sem zavart a keresésben, arra számítottam, hogy megtaláltátok a dobozt. Masodszor - Masodszor sikerult, megtalalnom. Neve-nincs - A tónak nincs neve, a táj-rendezés eleme, halak hol vannak benne, hol nem :-).

Haraszty-ház

Haraszty-ház Segesvár 32,44 km-re
Az Iskola utca 15 szám alatt található, egykori kézművesek által lakott ház a XVI-dik században épült.

Kalonda-tető

Kalonda-tető 30,98 km-re
A Kalonda tető, Farkaslaka és Korond közt fekszik félúton, 845 m tengerszint fölötti magasságban. Most nincs nárcisz - Megtaláltuk az elásott dobozt. Nárciszmezők - A nárciszokat nem itt, hanem az út másik oldalán, a szénégetőkön túl kell keresni. Odú - Nárciszillattal telve megkerestük ezt a rejteket is.

Szent László-kápolna

Szent László-kápolna Oroszhegy 37,64 km-re
Római őrhely a Kápolna-dombon, Oroszhegy közelében, amit a néphit Szent Lászlótól származtat és kápolnának néz.

Jakody-ház

Jakody-ház Segesvár 32,3 km-re
A segesvári Jakody-ház 1772-ben épült lakóház, jelenleg a Fegyverek és Térképek Háza múzeumnak ad otthont.

Katolikus templom

Katolikus templom Vármező 22,94 km-re
Vármezőn, a nagyrészt római katolikus lakosság hitélete a Várhegy előterében álló Jézus szíve-templomban zajlik. Majdnem beejtettem - Nehéz volt kivenni a dobozt, majdnem elejtettem, de végül sikerült. Sunyi - Elég rejtélyes rejtés.

Református templom Marosvécs

Református templom Marosvécs 39,48 km-re
A középkori templom a faluban, a mai papi telken állott az udvartól nem messze. Kastély árnyéában - A marosvécsi kastély és park látogatása után kerestük fel ezt a rejteket. Megvan a doboz - A doboz a helyén volt, negyedikként jegyeztünk be. Harangszó - Besztercéről hazafele jövet kiugrottam a harangláb szerkezetét lefényképezni.

Nyíres utcai csorgó

Nyíres utcai csorgó Marosvásárhely 22,01 km-re
Ennél a helyszínnél, nem tudtam eldönteni, hogy nevezzem-e gyászosnak, vagy sem, mert sajnos a környék nem túl kellemes, majd ti eldöntitek. Forgalmas - Tenyleg forgalmas hely, eleg sok idobe kerult meddig sikerult visszatenni a dobozt. Viz - Ez a dobozt BabBercivel talaltuk meg. Eleg forgalmas - Nem is tudtam, hogy itt is van forras.

Síugrósánc

Síugrósánc Székelylengyelfalva 38,09 km-re
Az udvarhelyi síugrósánc Szejkefürdővel szemben, a főút túlsó oldalán található, a Székelylengyelfalva felé vezető út baloldalán.

Bodon-hegy

Bodon-hegy Marosvásárhely 21,76 km-re
Panoráma a Kövesdombra - Bodon-hegy - Marosvásárhely. Bodon-hegy környéki fotótémák - Bár ez a rejtekhely már a tegnapi napra be volt tervezve, a sötétedés miatt a mai napra maradt. Reg jartam - Gyerekkent eleg sokat jarkaltam arrafele, minden evszakban. Folytatódott a séta - Ha már ide vetődtünk folytattuk a sétát.

Keresztelő Szent János fakápolna

Keresztelő Szent János fakápolna Mikháza 13,39 km-re
Keresztelő Szent János-fakápolna és Erdély legrégebbi élő hársfája - Mikháza

Küküllőkeményfalva 42,63 km-re
1566-ban Keményfalva néven jelentkezik az okiratokban, 1567-ben a regestrum 10 kapuval jegyzi.

Vármező

Vármező 22,17 km-re
Vármező Szovátától 20 km-re fekszik, halászcsárdáiról, több tucat tóból álló pisztrángtelepeiről híres.

Nyomáti sírkövek

Nyomáti sírkövek 9,34 km-re
A kígyót gazdag jelképi tartalma alkalmassá teszi arra, hogy helyet találjon a sírkövek ábrázolásai között. Megkövült kígyók - A két kígyó meg volt kövülve, úgyhogy bátran vettem elő a dobozt :-). Kígyók - Érdekes a sírfelirat, manapság már csak adatokat írnak fel a csilivili márványra, és mindent körbebetonoznak.

Cementlapok

Cementlapok Marosvásárhely 21,42 km-re
A Cementlapok egykor a marosvásárhelyi fiatalság kedvenc fürdőhelye volt, a Maros felső gát feletti bal partjának kiépítésével alakult ki. Nem ázott be - Az elmúlt napokban, mig tartott a szép idő, nem tudtam eljönni, hogy megkeressem a trekkingklub új vásárhelyi rejtéseit. Szombat esti felderítés V rész - Szombat esti sétám utolsó előtti megállója egy újabb sarok. Régi szép idők - A 2000-es évekig sokat jártunk ide, aztán a vízügy "munkálatai" elrontották az egészet.

Marossárpataki tavak

Marossárpataki tavak 25,94 km-re
Maros megyében több vizes terület létezik, amelyek fontosak a vízimadarak élővilágának szempontjából. Lehangoló élmény csalódással - Kevéssel sötétedés előtt érkeztem a helyszínre.

Homokkő képződmény

Homokkő képződmény Bátos 45,93 km-re
Bátost Monorfalva felé elhagyva, Bátostól körülbelül 500 méterre, az út jobb oldalán homokkő képződmények vannak.

Nagy-aratás

Nagy-aratás Máréfalva 47,62 km-re
A Pokoláztól tovább az út elhagyatott katonai radarok mellettt visz tovább, a szemétfeldolgozóig. Nárciszmezők - Már többször készültem, hogy egy dobozt rejtsek ezen a vonalon, mert tényleg szép a kilátás, megéri felkeresni. Virágtenger - Összekötöttük a kellemest a hasznossal, és miután megszedtük a markunkat nárcisszal megkerestük ezt a geodobozt is. A rejtek már üres volt - Székelyudvarhely irányából tartottam hazafelé.

Szürkélő-kő

Szürkélő-kő Görgényi-havasok 42,69 km-re
Szürkélő-kő Döbbenetes - Döbbenetes látvány a hirtelen elénk tárulkozó kőfal, melyet együtt csodáltunk meg. Őszi napozás - A kövek még mindig szürkék, csak a táj színes.

Csere-erdő

Csere-erdő Marosvásárhely 19,8 km-re
Marosvásárhelytől dél-keletre található a marosvásárhelyiek egyik kedvenc kiránduló- és gombászhelye, a Csere-erdő. Csere-bere nélküli megtalálás - A Segesvári út felől, a Hideg-völgy aljából indulva és megkerülve az új lakónegyedet, érkeztem a rejtekhely közelébe. Tájfutás a Csereerdőben - Egy nagyon érdekes eseményen vettem részt, egy tájfutó versenyen. Eltűnt, de nem rejtettem újat - Eltűnt ez a doboz, de nem rejtettem újat, mert a közelben van a Szelídgesztenyés rejtés.

Alsó-szikla Makfalva 7,39 km-re
Az Alsó-szikla, vagy ahogy még nevezik, a Suvadás, Makfalva Alsó szeg helynevű területén található - itt, a Hídcsegely nevű határrészen, a Kis-Küküllő alámosta a parti részt, kéregcsuszamlást okozva.

Földpiramisok

Földpiramisok Szászkézd 38,92 km-re
Földpiramisok - Szászkézd

Kilátópont kereszttel

Kilátópont kereszttel Hétúr 27,6 km-re
Hétúr falutól nyugatra, a DN13 jelzésű műút hajtűkanyarja felett, körpanorámával kecsegtető, kereszttel ellátott, csúcsos domb található.

Sándor János-forrás

Sándor János-forrás Marosvásárhely 20,62 km-re
A marosvásárhelyi Sándor János-forrás a Székely Vértanuk utca szerpentinjei alatt, a Székely Vértanuk emlékműve mellett található. Sötétedés után - Sötétedés után érkeztem a forráshoz, ahol épp nem volt senki. Szénsavmentes - Megtaláltuk, a forrás régi kedves ismerps volt. Az első csorgó - Első nekifutásra meglett.

Gróf Széchenyi István mellszobra Székelyudvarhely 41,38 km-re
Gróf Széchenyi István mellszobra, Székelyudvarhely.

Kápolna melletti Sóskert-sósfürdő

Kápolna melletti Sóskert-sósfürdő Székelyudvarhely 42,61 km-re
Székelyudvarhelyen, a Jézus szíve-kápolna közvetlen szomszédságában gyógyhatású sós források törtek fel.

[ Fel ↑ ]
Római álló tábor

Római álló tábor Marosbogát 55,02 km-re. Orbán Balázs A Székelyföld leírásában, Marosbogát délkeleti részén levő magaslatán, egy római álló tábort feltételez. Helyszíni terepszemle - A település körül három domb, kiemelkedő magaslat található.

Mezőszopor

Mezőszopor 67,61 km-re. 1213-ban villa Zupur, 1332-ben Supur, 1450-ben Zopor, 1478-ban Zoopor néven jelentkezik az oklevelekben.

Templom-téri park

Templom-téri park Gyergyóremete 56,56 km-re. A gyergyóremetei Szent Lénárd plébániatemplom 1771-ben épült. Tömeges kincskeresés - Reggel, még a Kecske-túra előtt, próbáltunk itt rejteni, de a gyergyóremetei ifjúság má javában kereste a kincset, ugyanis kincskereső versenyt rendeztek. Eltünt - Nagyon szép a templom és a mellette levő park, na meg a kilátás is.

Sziklakert a Béta oldalában

Sziklakert a Béta oldalában 68,28 km-re. A csicsói Várszikláról, a környéket felfedezendő, beereszkedtünk az erdőben délre, a Béta-patak völgyébe.

Erődített evangélikus templom Vessződ 66,18 km-re. 1332-ben plébániatemploma van, papja - a templom legalább egy évszázaddal régebbi, mivel a falu az 1200 előtti telepítések korából való - a mai templom a XIII-dik századi bazilikális templom utóda.

Erődtemplom Nagyekemező 58,48 km-re. A falutól nyugatra eső dombon magyar földvár volt.

Bánya pataka Csíkmadaras 57,59 km-re. Csíkmadarastól nyugatra, a Vasér- vagy Bánya-patakában tör fel a Küpüs-borvíz.

Radák-Pekry kastély Magyarózd 58,11 km-re. A Marosludastól 15 km-re, délre, Magyarózdon áll az a szabályos, négy darab, kerek alaprajzú sarokbástyás későreneszánsz kastély, amelyet régi építőiről Radák-Pekry kastélynak is hívnak.

Református templom

Református templom Marosbogát 55,4 km-re. Templomának régiségét az is jelzi, hogy falaiba nagymennyiségű olyan téglát építettek be, amelyeken az 5-dik macedóniai római légió bélyege ismétlődik.

Lobogó bob és sípálya

Lobogó bob és sípálya Homoródfürdő 51,82 km-re. A Lobogó bobpály minden korosztály számára ajánlott, izgalmat és örömökkel teli pillanatokat nyújt mindenkinek.

A Kárpátok öregje Mirkvásár 63,59 km-re. A Kárpátok öregje - Mirkvásár.

Kis Csika-csúcs Kelemen havasok 67,07 km-re. A Kis Csika- vagy Csikuca-csúcsnak olyan szép neve van románul (Cica Mica, Cicuta), persze magyarul kiejtve, hogy a magyar megfelelőjét nem is kellene használni.

Vízimalmok

Vízimalmok Eszenyő 55,57 km-re. Garda Dezső történész adatai szerint az első gyergyóremetei malmok valószínűleg a Kőpatak mentén jöttek létre, majd a 18-dik században éppen a malmoknak köszönhetően alakult ki Eszenyő település.

600 éves mocsári tölgy

600 éves mocsári tölgy Paszmos 55,67 km-re. A paszmosi mocsári tölgy a helybéli Teleki kastély mögött, 25 m-re található. Tereprendezés miatt a doboz valószínű eltűnt - A kastélyegyüttes teljes felújítása során a tölgy környezetét is teljesen átalakították.

Degenfeld-Schomburg kastély

Degenfeld-Schomburg kastély Kutyfalva 52,2 km-re. Az első kutyfalvi kastélyt a XVII-dik században építette Pekry Lőrinc gróf és felesége, Petrőczi Kata Szidónia bárónő.

Mezei Imre makettjei

Mezei Imre makettjei Gyergyóditró 61,09 km-re. A gyergyóditrói Mezei Imre makettjei: Templom, Országház, és Lánchíd.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.