Geotrekker
Navigálj valós időben a térképen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Erődtemplom - Szászörményes - Rejtekhely-keresés - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Erődtemplom - Szászörményes

Erődtemplom - Szászörményes | Hol van ez a hely?

Szászörményes evangélikus erődtemploma gótikus csarnoktemplom, támpilléres szentélye a nyolcszög három oldalával záródik, hajója elé nem építettek tornyot. A templomot négyszög alaprajzú védőfal keríti, melynek szentély felőli szakaszánál magas védőtorony áll, ennek felső szintjén, a sokszögű gúlasisak alatt faerkély fut körbe, ez alatt pedig lőréseket képeztek ki a torony falában.

A Küküllőközi dombvidék területén, a Szent Iván patak mellett fekszik Szászörményes falu, melyet először 1319-ben villa Ermeu néven említ oklevél. 1370-ben plébániatemploma van, ekkor Miklós a plébános. 1374-ből István plébános ismeretes.

Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Templom - 1 Templom - 2 Templom - 3. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Erődtemplom Szászörményes fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már több mint 22.550 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Szászörményes és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Erődtemplom! Érdemes regisztrálni!

Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak az Erődtemplom Szászörményes közelében?
Református templom. Új ládát rejtettünk - A fotók alapján beazonosítottuk a rejteket, de a ferde fát már kivágták. (turisztikai hely geoládával) Református templom. László István síremléke. Világháborús emlék, valójában László István síremléke, aki ezen a helyen halt hősi halált. A síremlék legalább megvan - Az eredeti koordináta odébb tesz, az erdőbe, és ott semmit sem találtunk. (látnivaló és geodoboz)
Evangélikus templom. A Küküllőközi dombvidék területén, a Magyarós-patak mentén fekszik Küküllőmagyarós helység.
Örmény katolikus templom. Benne copf stílusú talapzaton áll Péter és Pál apostolok szobra 1780-ból, Simon Hoffmayer alkotásai. Örmény kiállítás - már a múlté - Az eldugottabb erődtemplomok mellett erre is sort kerítettem. (itt geodobozt is lehet keresni)
Református templom. Székelycsóka a Nyárád és a Kis-Küküllő közti dombvidék alsó részén fekszik, a Töm patak völgyének széles részén. Pap, papné - A gerinczről jövet valahogy csak be-bógeneztünk Csókába. (látnivaló és geodoboz)
Lutheránus templom. Első okleveles megjelenésekor már szász település, s így bizonyos, hogy abban az időben temploma is van.
Civilizáció. Itt egy parkoló környéke látható, a balavásári hegy Göcs felőli oldalában, amely egy kis erdőfolt mellett helyezkedik el. Szeméttelep és illemhely - A mai kincskereső kiránduláson annyira volt még időm sötétedés előtt, hogy megkeressem az itt elrejtett geodobozt.
Evangélikus erődtemplom. Küküllőkőrös temploma a XIV. Lelkes idegenvezető - Ennyire lelkes "idegenvezetővel" rég nem találkoztam.
Gótikus erődtemplom. Télvégi túra 1 - A túra első állomása a szászbogácsi erődtemplom volt. Református templom. A hagyomány egy kápolnáról tud, amelyet még a katolikus korban remeték alapítottak, Szent István-kápolna, és amely búcsúhely volt abban az időben.
Református templom. Szentélye sokszöggel záródott, hosszúkás keskeny ablakai durva félkörívben végződtek, minden díszművészet nélkül, megvolt az egyenes záródású szentségfülke a szentély bal oldalán, a sekrestyére utaló befalazott ajtó.
Kripta-hegy. Kilátópont kereszttel. 15.5 km-re. Lavenderland. Itt szervezik meg minden évben a Lavenderland Feszt levendulás-kulturális fesztivált, gyerekfoglalkozásokkal, koncertekkel, kézműves vásárral.
Református templom. A Maros megyei település Marosvásárhely közelében fekszik.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Regisztrált felhasználók lehetőségei

  • Hozzászólás és bejelentés
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • A látnivalók adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
  • Szászörményes térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
  • Erődtemplom gps koordináta letöltés
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a térképen!

Néhány hozzászólás

  • Lovak legelnek - Minden kapu sajnos zárva volt, pedig valaki rendszeresen bejár az udvarba, a lovait legeltetni...

Sikerült eljutni Szászörményes környékére? Tetszett az Erődtemplom? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen több mint 8.200 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Gógán vára
Gógán vára
Gógánváraljától északra eső hegy tetejét a középkorban Gógán vára koronázta.
Református templom
Református templom 2.64 km-re
RH1146 Református templom Gogánváralja

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Eddig több mint 3.550 kihagyhatatlan helyszínt mutattunk be.

Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.