Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Mamutfenyő - Székelyjó - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Mamutfenyő - Székelyjó turisztikai látnivalói

A Vlegyásza hegység lábánál, Székelyjó és Havasrogoz határán található bolygónk egyik leglenyűgözőbb fájának, a hegyi mamutfenyőnek egy példánya...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Mamutfenyő - Székelyjó képtárból:

Tanya - 1
Tanya - 1
Tanya 2
Tanya 2

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Mamutfenyő Székelyjó fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22623 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Székelyjó és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Mamutfenyő!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Havasrogoz, 1,51 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Mamutfenyő Székelyjó közelében?
- Vízimalom Sebesvár 7,4 km-re. Magánterületnek néz ki - A vízimalomhoz vezető út egy bekerített, nekem úgy tűnt, hogy magánterületen keresztül vezetett.
- Pozsár-kő 7,5 km-re.
- Sebesvár 8,2 km-re. 1433- ban Zsigmond király a Bánffyaknak adományozta és a család kezén maradt mindvégig. Felújítás alatt - A vár felújítás alatt van, az út elzárva. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Fehér-kövek 8,6 km-re. A Vlegyásza egyik látványossága a Fehér-kövek, az impozáns, vakítóan fehér, hatalmas mészkőoszlopaival. (különleges hely geodobozzal)
- Református templom Kalotaszentkirály 9,9 km-re. Látnivalói a kazettás mennyezetű református templom, az Ady-emlékmű és az egykori határsorompó maradványai. Nem került elő - Ugy gondolom, hogy nem egy ördöngösen nehéz rejtés, a dobozka mégsem került elő, tehát több mint valószinű hogy nincs is ott.
- Dragan-völgyi gát 11,3 km-re. A Nagy-Sebes (Dragan) völgy és a Kis-Sebes völgy találkozásánál épült a Dregan-gát. (látnivaló és geodoboz)
- Református templom Kalotadámos 12,6 km-re. Értékei a festett szószék és a szép úrasztala.
- Református templom Magyarvalkó 13,3 km-re. Magyarvalkó református temploma szép és jellegzetes kalotaszegi templom. Ugyanaz - Szép vasárnapon érkeztünk a helyszinre és nemsokára az istentiszteletnek is vége lett, tehát egy kicsit várni kellett a keresésel, de én is csak ugyanazt találtam mint az előző kereső.
- Felsőfüld Fatemplom 15,5 km-re. Felsőfüld látnivalója az 1727-ben épült román fatemplom, és annak gazdag, bibiliai jeleneteket ábrázoló freskói.
- Csucsa 16,2 km-re. Csucsa látnivalói a Boncza-kastély, valamint a kastély parkjában található 16-dik századi fakastély, illetve egy bizánci stílusú mauzóleum.
- Bocsásza 16,4 km-re. A közel 1900 méter magasságot elérő hegyvidék az Alföld és belső Erdély határán fekszik. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Református templom Magyarbikal 16,6 km-re.
- Református templom Ketesd 17,1 km-re. Szentélyét valamivel később, de még a gótikus korban bővítik, szélesítve a hajó szélességéig.
- Tolvajvár 17,6 km-re.
- Farkasvár Magyarbikal 17,8 km-re.
- Ördögmalom-vízesés 18,2 km-re.
- Sík-havas 18,4 km-re.
- Oncsásza-rét 18,5 km-re.
- Édenkert-kilátó 18,7 km-re.
- Eszmerálda-forrás Nagy-Sebes völgye 18,9 km-re. A Nagy-Sebes (Dragan) völgyben található, a Cserepes (Ciripa) erdészház mellett az Eszmerálda-forrás.
- Református templom Körösfő 19 km-re. Körösfő lakói az országút mentén egész évben működő kirakodóvásárból élnek. Régi doboz az újabb helyen - A régi doboz az újabb helyen rendben van.
- Csarnótető Csarnóháza 19,6 km-re. Bucsát elhagyva, a Jád-völgyi állomás mellett a Jád-patak fut be balról a Körösbe, a mindkét oldalon magas sziklás hegyek közötti nyíláson, a Jád-völgy torkán.
- Református templom Zsobok 20,3 km-re. Régi temploma, melyről nem tudjuk mikor építették, 1876-ban leég, helyébe 1879-ben újat építenek.
- Fatemplom Bucsa 20,4 km-re. Királyhágó nevét 1808-ban említették először az oklevelek, Bucsa néven. Egy-két geodobozt találtam - Bár számos alkalommal jártam errefelé, mindig siettünk valahová, így a dobozkeresés itt valahogy elmaradt.
- Református templom Farnas 20,8 km-re. Farnas református temploma a 15-dik században épült, gótikus stílusban.
- Ökrök-vízesés 21,4 km-re. Ökrök-vízesés - A Sebes-Körösbe ömlő Boiului patak mentén találjuk az Ökrök-vízesést.
- Carligati-csúcs 21,5 km-re.
- Bábony Református templom 21,7 km-re. 1333-ban plébániatemploma van, 1658-tól egy ideig puszta, középkori temploma korán elpusztult.
- Miss-vízesés Bihar-hegység 21,9 km-re.
- Belvedere kilátó 21,9 km-re. A piros pont jelzés mentén található. Felkialto jel - Remélem nem szedtétek le a ! jelet, hogy benézzetek mögé ;-) Amúgy a láda ott kell legyen egy sziklarepedésben, mögötte.
- Moloch-kilátó Szamos-Bazár 22,3 km-re. A Szamos bazár szurdokára nyilik kilátásunk, jobról a Moloch vízeséssel és balról a Belvedere sziklafala tornyosul a maga körülbelül 100 m-es magasságával. Beárnyékolt geotrekking - Ez alkalommal egy hétvégét töltöttünk Pádison.
- Biharfüred 22,4 km-re. Ma népszerű kirándulóhely, sízőhely.
- Varjúvár Sztána 22,5 km-re. Sztána látnivalója a Varjúvár, Kós Károly saját maga által tervezett lakóháza. War u war - Már régen szerettem volna a Varjúvárhoz eljutni, hogy Kós Károly nyomára találjak.
- Kopott-csapás 22,7 km-re.
- Csoda-kanyon Medúza-zug 22,7 km-re. Különösen szépek az egyes ablakok amelyeken keresztül a fénysugarak bejutnak a barlangba, illetve a kanyonba, és rendkívüli látványt nyújtanak. Aragyásza kanyon - Éppen azon bosszankodtam, hogy az amúgy erre képes GPS nem akarta megmutatni a rá töltött fényképet, amikor a kb.
- Égett-kő 22,8 km-re.
- Református templom Sztána 23,1 km-re.
- Istenek-havasa 23,1 km-re. Ez az Erdélyi-Szigethegység nyugatiszegélye: a Béli-hegység, a Bihari-havasok, délebbre Aradhegyaljahegyei. A Varasó-ház felöl másztuk meg a hegyet - Nem gyalog, motorral, de így is kemény megpróbáltatásban volt részünk.
- Fátyol-vízesés 23,2 km-re.
- Nagy Molhás Bihar-hegység 23,2 km-re.
- Bulz-kő 23,2 km-re.
- Szerenád-vízesés 23,5 km-re.
- Nagy Phaeton vizesés 24,1 km-re. Az Aló Völgyén található a 80 m magas vízesés, amely sárga, rozsda és ibolyaszín kvarckristály lépcsőkből épül fel. Nagy Phaeton - kis víz - Meredek ösvényen közelítettük meg a vízesést.
- Református templom Kispetri 24,1 km-re. Kispetri középkori templomának építési idejét a XV-dik századra teszik - a templom alakja, építési stílusa a XV-dik századra mutat, dongaboltozatos volt.
- Jadolina-vízesés 24,3 km-re.
- Hodrancusa-csúcs 24,6 km-re.
- Piciorul Porcului-csúcs 24,6 km-re.
- Tisza-kő 25,2 km-re.
- Berettyó forrása Tuszatelke 25,2 km-re. Nevének jelentése: Berekkel szegélyezett folyó. Nagyon szép, békés és tiszta hely - Köszönjük a rejtést, csak ajánlani tudjuk! A bővizü karsztforrás vize kristálytiszta, finom.
- Boga-csűr 25,4 km-re.
- Molhás dagadó tőzegláp Bihar-hegység 25,4 km-re. Az egyik legnagyobb ilyen dagadó tőzegláp a Nagy Molhás az Izbuc patak völgyében. Hazafelé Pádisról - 7 diák kíséretében a nedves Pádisról a bűn-rossz úton leereszkedve tettünk egy kis kitérőt ehhez a szép helyhez.
- Csáky-kastély Váralmás 25,5 km-re. Csáky-kastély romjai - Váralmás, 316.
- Református templom Váralmás 25,6 km-re. Ezt örökíti meg az 1288-ban Mikud bán és Péter erdélyi püspök közötti csereegyezményről szóló oklevél, amelyben említik, hogy itt Szent Demeter tiszteletére szentelt templom van.
- Kígyófej-szikla Váralmás 25,8 km-re.
- Almás vár Váralmás 26 km-re. Almásvár (Almási vár) romjai körülbelül 2 km-re délkeletre találhatók a falutól. Csapatmunkával - Erős csapatmunkával sikerült megtalálni ezt a geodobozt egy jólsikerült biciklitúra alkalmával.
- Pádis-víznyelő 26,3 km-re. A Pádisi-menedékháztól a Ponor-rét felé tartva (kék, illetve sárga pont fehér alapon) érdemes megnézni a Pádis-víznyelőt. Tavaszi kikerics - Kikerics nézőbe jöttünk.
- Gavrii hegyese Havasnagyfalu 27,1 km-re. Gavrii hegyese egy sziklás kilátó Havasnagyfalu, románul Marisel, tanyavilágában.
- Jegenye 27,2 km-re.
- Boga telep Csonka kő 27,4 km-re.
- Református templom Nagypetri 27,5 km-re. Nagypetri 15-dik században épült református templomának 18-dik században készült reneszánsz, festett kazettás mennyezete van.
- Hodoaba-völgy vasalt mászóút 27,6 km-re. A Hodoaba-völgy vasalt mászóútja Románia legrövidebb, egyben legkönnyebb hivatalos vasalt mászóútja.
- Ponor-forrás 27,9 km-re. A Ponor-kitörés vagy Ponor-vízkelet a Ponor-patak vízkitörése. Patak születik - A Ponor-réten a víznyelőktől sétáltunk a patak mentén.
- Medve-kitörés 28,3 km-re.
- Zichy-vadászkastély Vársonkolyos 28,4 km-re.
- Víz-szája-barlang 28,5 km-re.
- Ponor-rét 28,7 km-re. A Pádisi-fennsík egyik legszebb tája a Ponor-rét. Csodarét - A Csodavár felől érkeztünk a rétre.
- Feneketlen-tó Bárszai-katlan 28,7 km-re.
- Faház Csizér 28,8 km-re. Műemlék faház az iskola udvarán, egykori lakóépület.
- Fekete-barlang 28,9 km-re.
- Harasztosi-Magura 29 km-re. Sokadszorra járva itt a Harasztosi-plájon elmondhatjuk, hogy akiellátogat erre a helyre magával viszi e tájból áradó végtelen békét és nyugodtságot.
- Iker-zsomboly Elveszett világ 29 km-re. Két lik - Ezeknél a zsombolyoknál sajnáltam, hogy nem voltunk többen és kötelekkel felszerelve, mert le tudtam volna ereszkedni, vagy legalább is probálkoztunk volna.
- Fekete-zsomboly Elveszett világ 29,1 km-re. Jó mély - Azért hóolvadáskor lehet a leglátványosabb, mikor van csapadék bőven, vagy esetleg nagy zivatarok idején, csak akkor nem a legkényelmesebb.
- Eszkimó-jegesbarlang 29,3 km-re.
- Bocskai várkastély Egeres 29,4 km-re. A település már az első okleveles említésekor, 1263-ban, mezővárosként szerepel, a XIV-dik század folyamán a Benedek-rend tulajdona, s azután az almási vár birtokába kerül.
- Református templom Inaktelke 29,4 km-re.
- Huda Orbului-barlang 29,4 km-re.
- Galbina-szirt 29,5 km-re. E ládával Pádis szívébe, a Galbina-szirtre hívunk Téged. Galbina körtúra - Eke-túrán voltunk a Pádison.
- Czárán Gyula-barlang Mézged 29,6 km-re. A mézgedi Czárán Gyula-cseppkőbarlang egyike a Romániában található, elsőként karbantartott, valamint hosszú idők óta nyilvántartott leghosszabb barlangoknak. Cseppkövek - Mutatós már a barlangportál.
- Csodavár 29,8 km-re. E mán igen - Szebb mint a képek mutatják.
- Magyarkiskapus 30,1 km-re. Értékei a faragott falikarok, a szentély gótikus hálóboltozata, a gótikus ablakok, a karzat mellvédje és a kazettás mennyezet.
- Porcika-zsomboly 30,3 km-re. Jégverem - A zsombolyhoz vezető ösvény mellett még virágzik a turbánliliom.
- Református templom Középlak 30,6 km-re. Középlak templomába középkori román és gótikus elemek vannak beépítve: a déli kapu román, a nyugati gótikus.
- Nagy-Kojba Kis-Kojba 30,7 km-re. A Nagy-Kojba barlang a Bihar-hegység legmagasabban fekvő telepe, a neve után sziklafalakra utaló Kőház település északi végénél található.
- Porcika-nyereg 30,8 km-re.
- Galbina-kőköz 31,2 km-re.
- Zichy-barlang Körösrév 31,6 km-re. A barlangból folyik ki a hegység legrövidebb patakja, mely alig 50 m után gyönyörű vizesést képezve zuhan alá a Sebes-Körös vizébe. Barlang és vízesés - Nem lévén látogatási nap, szerencsénk volt, hogy mégis beengedtek a barlangba.
- Tündérvár Körösrév 32 km-re. A Királyerdő-hegységben található Körösrévtől délre helyezkedik el a Révi-szoros, a Sebes-Körös sziklafalak közé szűkült szakasza.
- Tündérek sziklafala Körösrév 32 km-re.
- Lukács köve-sziklakilátó Tárnica-tó 32,6 km-re. A Lukács-kő, pontosabban a Lukács kövének sziklakilátói, egy hihetetlenül felkapott hely.
- Kis Lukács-kő Tárnica-tó 32,6 km-re. Lehet, hogy még mindig az, de ma már nehezebb elérni a tavat a sok bekerített magánterület miatt.
- Hodobana-barlang 32,7 km-re.
- Stanu Carnului kilátópont 32,9 km-re.
- Tatár-hegy 32,9 km-re.

Mamutfenyő Székelyjó románul - in limba romana: Arborii Sequoia de la Rogojel


Természeti értékek - Kolozs megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Mamutfenyő adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Székelyjó térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni Székelyjó környékére? Tetszett a Mamutfenyő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Rejtett látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kolozs megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3727 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.