Havasrogoz település (Kolozs megye) Központ: Székelyjó. Havasrogoz román elnevezése: Rogojel.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Havasrogoz (Kolozs megye) és környéke turisztikai látnivalói

Mamutfenyő Székelyjó. A Vlegyásza hegység lábánál, Székelyjó és Havasrogoz határán található bolygónk egyik leglenyűgözőbb fájának, a hegyi mamutfenyőnek egy példánya.
Vigyázó Kalotaszeg őre. A Vlegyásza csúcs 1836 méteres magasságával a Nagy-Bihar után az Erdélyi-Szigethegység második legmagasabb csúcsa. A magyarok által Erdélyben elrejtett első geodoboz. Nem kerestétek meg véletlenül A világ tetején nevű geodobozt? Információim szerint a Vigyázón van az Erdélyben, magyarok által elrejtett első geodoboz.
Fehér-kövek. A Vlegyásza egyik látványossága a Fehér-kövek, az impozáns, vakítóan fehér, hatalmas mészkőoszlopaival.
Sebesvár. Oklevelek szerint a várat a tatárjárás után emelték a Borsa nemzetség parancsára. Reménytelen második próbálkozás, és új rejtés. Nem sok reménnyel érkeztem a második próbálkozásra, hiszen már az első alkalommal is viszonylag alaposan átnéztem a csigalépcső környékét. Köszönöm. Köszönöm a kitartó munkát, az új rejtést, a hely igazán megérdemli. Felújítás alatt. A vár felújítás alatt van, az út elzárva.
Református templom Kalotaszentkirály. Kalotaszentkirály a kalotaszegi faluturizmus központjának számit. A környék csodálatos. 8 éjszakát töltöttünk el a Tünde Panzióban. Nem került elő. Ugy gondolom, hogy nem egy ördöngösen nehéz rejtés, a dobozka mégsem került elő, tehát több mint valószinű hogy nincs is ott.
Dragan-völgyi gát. A Nagy-Sebes (Dragan) völgy és a Kis-Sebes völgy találkozásánál épült a Dregan-gát.
Református templom Kalotadámos. Kalotadámos református templomának állatábrázolásokban gazdag kazettás mennyezete van.
Református templom Magyarvalkó. Magyarvalkón találjuk Kalotaszeg egyik legfestőibb, leglátványosabb, erődített, kettős várfallal körülvett templomát. Retesz a doboz helyén. A havasrekettyei vízesést látogattuk meg és hazafele tettünk egy kisebb kitérőt. Ugyanaz. Szép vasárnapon érkeztünk a helyszinre és nemsokára az istentiszteletnek is vége lett, tehát egy kicsit várni kellett a keresésel, de én is csak ugyanazt találtam mint az előző kereső.
Felsőfüld Fatemplom. Felsőfüld látnivalója az 1727-ben épült román fatemplom, és annak gazdag, bibiliai jeleneteket ábrázoló freskói.
Ördögmalom-vízesés. Ördögmalom-vízesés
Csucsa. Csucsa látnivalói a Boncza-kastély, valamint a kastély parkjában található 16-dik századi fakastély, illetve egy bizánci stílusú mauzóleum.
Eszmerálda-forrás Nagy-Sebes völgye. A Nagy-Sebes (Dragan) völgyben található, a Cserepes (Ciripa) erdészház mellett az Eszmerálda-forrás.
Református templom Ketesd. Ketesd középkori temploma a gótikus korban épül.
Református templom Körösfő. Körösfő 1764-ben épült, kazettás mennyezettel díszített, református temploma az egyik leglátványosabb kalotaszegi templom. Kazettás mennyezet. A Fekete- tói vásárból hazafele jövet kerestük fel a templomot. Amikor előre tudod, hogy itt nem találsz geodobozt. Mivel olvastam, hogy az előttem kereső delia-ék nem találták meg a geodobozt, bár alaposan összematatták a helyet, nem erőltettem a keresést. Régi doboz az újabb helyen. A régi doboz az újabb helyen rendben van.
Csarnótető Csarnóháza. Bucsát elhagyva, a Jád-völgyi állomás mellett a Jád-patak fut be balról a Körösbe, a mindkét oldalon magas sziklás hegyek közötti nyíláson, a Jád-völgy torkán.
Belvedere kilátó. Belvedere kilátó nyújtja az egyik legszebb kilátást a szurdokvölgyre (Szamos Bazárra). Szamosbazár körútja 3. Ez már igen, ez már kilátás. Felkialto jel. Remélem nem szedtétek le a .
Carligati-csúcs. Carligati-csúcs
Moloch-kilátó Szamos-Bazár. A Szamos bazár szurdokára nyilik kilátásunk, jobról a Moloch vízeséssel és balról a Belvedere sziklafala tornyosul a maga körülbelül 100 m-es magasságával. Láda konverzió !!!. Sziasztok . Koordináták finomítva. A koordinátákat kijavítottam, a meli és csapatja által bemért értékekre. Beárnyékolt geotrekking. Ez alkalommal egy hétvégét töltöttünk Pádison.
Református templom Zsobok. Régi temploma, melyről nem tudjuk mikor építették, 1876-ban leég, helyébe 1879-ben újat építenek.
Csoda-kanyon Medúza-zug. A Szamos Bazár felső, forrás felőli részén, egy csodaszép, körülbelül 50 m-es szűk kanyon található, melyet az Aragyásza barlang előz meg. A trás csoda kanyon. Először is köszönöm a visszajelzésed. Szamosbazár körútja 2. Hát ez a doboz nem került elő. Aragyásza kanyon. Éppen azon bosszankodtam, hogy az amúgy erre képes GPS nem akarta megmutatni a rá töltött fényképet, amikor a korulbelul vállmagasságban lévő üregben kikandikált valami fehér.
Fatemplom Bucsa. Királyhágó nevét 1808-ban említették először az oklevelek, Bucsa néven. Erdekes hely. Visszafele megkerestünk ez a dobozt. Érdekes kis temlpom. Váradról jövet megálltunk a nagytemplom elött, hogy megnézzük a kis fatemplomot. Egy-két geodobozt találtam. Bár számos alkalommal jártam errefelé, mindig siettünk valahová, így a dobozkeresés itt valahogy elmaradt.
Biharfüred. Biharfüred, a nagyváradi görög katolikus püspökség egykori üdülőhelye.
Református templom Farnas. Farnas református temploma a 15-dik században épült, gótikus stílusban.
Istenek-havasa. Keleti országhatárunk mentén tiszta időben egy messzi hegyvidék körvonalai zárják le a látóhatárt. Véletlenül. 2008 nyarán, egész véletlenül megtaláltuk a dobozt. Tiszta véletlenül. Egyszer rég, erre kirándulva, tiszta véletlenül, megtaláltuk a ládát. A Varasó-ház felöl másztuk meg a hegyet. Nem gyalog, motorral, de így is kemény megpróbáltatásban volt részünk.
Bábony Református templom. 1333-ban plébániatemploma van, 1658-tól egy ideig puszta, középkori temploma korán elpusztult.
Nagy Phaeton vizesés. A Nagy Phaeton-vízesés, egy összetett, földtanilag, növénytanilag védett terület, amely vízeséseket, sziklákat foglal magába. A vízesés szép volt. A sárga kereszt jelszésről tértünk le a kék háromszögre, sajnos nem néztük meg előtte az út leírását (fentről nem jeleztek semmit az úton), emiatt kissé meglepődtünk. Nagy Phaeton - kis víz. Meredek ösvényen közelítettük meg a vízesést.
Varjúvár Sztána. Sztána látnivalója a Varjúvár, Kós Károly saját maga által tervezett lakóháza. Itt már csak második voltam. Egy szolóban megejtett kerékpáros kirándulás alkalmával találtam meg ezt a geodobozt. Üres a rejtekhely?. Nézd meg kérlek a rejtekhely fényképét. War u war. Már régen szerettem volna a Varjúvárhoz eljutni, hogy Kós Károly nyomára találjak.
Molhás dagadó tőzegláp Bihar-hegység. A temérdek tőzegláp az egyik különlegessége a Pádisnak, bár kevesen tudnak róla. Hazafelé Pádisról. 7 diák kíséretében a nedves Pádisról a bűn-rossz úton leereszkedve tettünk egy kis kitérőt ehhez a szép helyhez.
Piciorul Porcului-csúcs. Piciorul Porcului-csúcs
Hodrancusa-csúcs. Hodrancusa-csúcs
[ Fel ↑ ]
Református templom Nagypetri. Nagypetri 15-dik században épült református templomának 18-dik században készült reneszánsz, festett kazettás mennyezete van.
Hodoaba-völgy vasalt mászóút. A Hodoaba-völgy vasalt mászóútja Románia legrövidebb, egyben legkönnyebb hivatalos vasalt mászóútja.
Nagy-Kojba Kis-Kojba. A Nagy-Kojba barlang a Bihar-hegység legmagasabban fekvő telepe, a neve után sziklafalakra utaló Kőház település északi végénél található.
Bocskai várkastély Egeres. Egeres község a Kalotaszeghez tartozó Nádasmente vidékén áll, a Kolozsvár-Almási hegycsoport területén, a Nádas patak mellett fekszik.
Galbina-kőköz. Galbina-kőköz
Magyarkiskapus. Magyarkiskapus református temploma az egyik legAzlésesebb kalotaszegi templom.
Faház Csizér. Műemlék faház az iskola udvarán, egykori lakóépület.
Református templom Középlak. Középlak templomába középkori román és gótikus elemek vannak beépítve: a déli kapu román, a nyugati gótikus.
Kis Lukács-kő Tárnica-tó. A Meleg-Szamoson levő Tárnica-tó népszerű kirándulóhely volt Kolozs megyében.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.