Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Szökő vízesés

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Az innen kibuggyanó forrásvizek lassú lefolyásúak és a talajt alaposan átitatják, létrehozva egy különös, lápos-tőzeges élőhelyet. Néhol időszakos patakokat találunk, amelyek a forráslápokban eltűnnek. A tisztáson helyenként törpe lucfenyőkkel tüzdelt dagadólápok emelkednek ki...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Szökő vízesés felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Szökő vízesés képtárból:

Szökő vízesés
Szökő vízesés
Térkép
Térkép
Pihenőhely
Pihenőhely
Turistajelzés
Turistajelzés

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Szökő vízesés fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Szökő vízesés!

A vulkáni kitörések idején a Madarasi Hargita oldalában létrejött kisebb lejtésű plató a csúcs alatti 100-150 méternyi területnek lépcsőzetes külsőt kölcsönöz. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Hargitafürdő, 7,55 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A Hargita
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Havadtő Református templom 61,2 km-re.
Az építmény északi részén egy felirat is olvasható. A 19-dik században építettek meg a település központjában a református templomot.
Disznajói kockásliliom védett területDisznajói kockásliliom védett terület 80,8 km-re.
A disznajói kockásliliom, 2,5 hektáron védett terület, a Marosvécshez tartozó Disznajó falu határában található. A kockásliliom, latin neve Fritillaria meleagris, színezetével és sakktáblaszerű rajzolatával hívja fel magára a figyelmet. Ott voltam a rejtésnél, mert én rejtettem. Mivel korábban jött az idén a tavasz, ideje volt megnézni, hogy nyílnak-e a mocsári kockásliliomok. Köszönöm az álcázást.
Templomerőd Kóbor Templomerőd Kóbor 69,8 km-re.
Az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Tyúkosi-patak mellett fekszik Kóbor község. Kóbor falu első említése 1206-ból való, ekkor Villa Cowrnh néven említik.
Négy házNégy ház 74 km-re.
Egykori nemesi kúria mellett, melyet most épp felújítanak, Imecsfalva és Zabola között. Minden akacfat vegigjartam, mig megtalaltam. Miután végignéztük, egy másik kincskeresővel az összes akácfát. Drive-in. A helyet valamiért Négy háznak hívják errefele.
Fekete laktanya Brassó 89,6 km-re.
Fekete laktanya - Nicolae Balcescu utca 56 szám, Brassó.
Rákosi Tepő Alsórákos 46,9 km-re.
Az Olt rakosi szakasza folotti karszt teruleten,  az Also-Rakos feloli oldalon talalhato egy piramis alaku meszkoszirt, aminek a neve Rakosi Tepo, 820 m magassaggal.
Hidegség 33,1 km-re.
Amikor a tatárveszély megszűnt, elkezdődött a Gyimesek gyors benépesedése, a Tatrosba ömlő patakok völgye is mind beépült. Hidegség a Gyimesek második legrégebbi települése a Gyimesi-szorosnál létrejött Sáncpataka után.
Szerelmes pár Marosvásárhely 80,4 km-re.
Várhegy BágyVárhegy Bágy 32,2 km-re.
A Várhegy Bágy falutól északra található, rendkívül szép kilátást biztosító magaslat. Mivel a tüdőgyulladásból már majdnem kigyógyultam, elvállaltam egy gyereksereg teleportálását Szovátáról a lókodi táborba (ugyanaznap vissza is) és a nap szabad részét rejtekhelykereséssel töltöttem. Kocsival közelítettem meg, amennyire lehetett, a Bágy feletti konglomerát domboldalt. A Bagyi varnal athelyeztem a geoladat, a regitol ugy jo 30 meterre delkeletre. Itt középkori vár nyomai fedezhetőek fel.
Tartogóvára MiklósvárTartogóvára Miklósvár 48,2 km-re.
A faluból kiinduló szekérúton indulunk el, majd a Kövesorr alatti régi kőbányánál balra fordulunk, és megyünk az erdei úton vagy 3 km-t, amíg elérjük a Szélvíz-patak hídját, és itt a vár. Mint mar mondom nincs gond, en tevedtem mint a datummal, mint a Szallassal. Lehet elirtam a lada leteves datumat, de az 2020 02 13. Hibas vagyok, mert nem irok ekezettel, ezert irodott a Szalas magyarul ekezet nelkul. Tartogóvára Miklósvár fölött található a Csutakosnak nevezett erdőrészen.
Régi kőhíd CsernátonRégi kőhíd Csernáton 62,7 km-re.
Régi, 1907-ben épült kőhíd - Csernáton. Ott voltunk a rejtésnél, segítettünk a trekkingklubnak a rejtésben, vagyis kivártuk míg megfelelő rejtekhelyet talált és lemértük a koordinátákat. Lámpafényben is a helyén volt. Igazi vidéki hangulatot árasztott Alsócsernáton felső része.
Feketehalom tavai 81,4 km-re. A facsonkot nem találtam meg, helyette viszont voltak kövek.
Református templom SzékelycsókaReformátus templom Székelycsóka 77,4 km-re.
Székelycsóka a Nyárád és a Kis-Küküllő közti dombvidék alsó részén fekszik, a Töm patak völgyének széles részén. Cserefalva felől, Kisgörgény falun keresztül érkeztem Székelycsókára. Tettem egy új dobozt a székelycsókai templomhoz, a réginek hűlt helyét látva. Mivel BabBerci újrarejtette a székelycsókai eltűnt geodobozát, illetve pontosította a László István síremlék segítő információját, elhatároztam, hogy újra próbálkozom, és újra bejárom a nemrég már egyszer megtett útvonalat. Marosvásárhelytől 16 km távolságra van, ebből 14 km aszfalt és 2 km köves út.
Kilátótorony CsíksomlyóKilátótorony Csíksomlyó 20,5 km-re.
Csíksomlyó Csíkszereda északkeleti külvárosa, közel 550 éve Csíkszék szellemiségének központja, országos hírű zarándokhely és búcsújáró hely. A kegytemplom közelében, az utca bal oldalán két hatalmas fa hívja fel magára a figyelmet. Felhasznalva a halotti napokat en is felcsaptam rejtekhelyvadasznak. Megtaláltuk a hetedik ládánk. A Nagysomlyó tetején egy fémcsövekből megépített 25 m magas kilátó torony áll, tetejéről gyönyörő kilátás nyílik a Csíki-medencére.
Dagadókúp Csicsói HargitaDagadókúp Csicsói Hargita 4,6 km-re.
A Csicsói-Hargita északi csúcsrégiójában, a kilátópont szikláitól körülbelül 120 méterre nyugatra, egy piramis formájú csúcsot láthatunk. Ez tulajdonképpen egy mini dagadókúp, mint amilyen a Madéfalvi-Hargita csúcsától délre található, szintén piramis formájú Csompoly is.
Evangélikus templom RiomfalvaEvangélikus templom Riomfalva 94,6 km-re.
A templom szentélyében az 1453-as évszám egy későbbi építkezés befejezését jelzi, stíluselemei alapján a templom eredetét az előző századra kell tenni. A XIII-dik században is lehetett elődje, mivel a szász telepítés ekkor már megtörtént ezen a tájon. Sajnos nem kaptam meg a geodobozt.
Joseph Bacon-ház SegesvárJoseph Bacon-ház Segesvár 67,1 km-re.
Itt lakott Joseph Bacon (1857-1941), orvos és szenvedélyes gyűjtő, az Óratoronyban található Történelmi Múzeum (eredetileg Régi Segesvár Múzeum) alapítója.
Zurzugó-tető Kelemen-havasok 87,1 km-re. Három tölgy-tó Medgyes 99,1 km-re. Hegyes-szikla 77,6 km-re.
Székelybánja vára LécfalvaSzékelybánja vára Lécfalva 74,4 km-re.
A vár a Cófalva és Lécfalva között található, a Feketeügy jobb partján. A várhegy nem más mint a felsőháromszéki medencéből kiemelkedő tektonikus tanúhegy, amelyet több száz évvel ezelőtt még, a Feketeügy teljesen körülfolyta, és csak az északkeleti részen kapcsolódott a fennsíkhoz. Igaz mar 2013-ban talaltam egy rejtekladat itten a vadalmafa alatt.
Református templom FarcádReformátus templom Farcád 32,3 km-re.
Mai templomának építését stíluselemei alapján a XV-dik századra teszik, mint a késő gótikus kor emlékét. Feltételezik, hogy hajója gótikus kor előtti és csak a szentélyt újították, illetve építették teljesen újjá a gótikus korban.
Alsó zagytározó HargitafürdőAlsó zagytározó Hargitafürdő 9,5 km-re.
A hargitafürdői, fokozatosan bezárt kaolinbánya után több meddőhányó és zagytározó maradt gazda nélkül. A Balu park mellett van a legnagyobb zagytározó, ahol 14,5 hektáron 3,5 millió tonna kaolinsteril halmozódott fel.
Dedrádszéplak 85,3 km-re.
A falu északi végén emelkedő hegy tetején ma is áll a régi templom, amelyet 1890-ben átalakítottak. 1228-ban Sceplak, 1461-ben Zeplak néven jelentkezik a forrásokban.
Erődtemplom Hégen 72,3 km-re.
Alsóbogáti-forrás CsíkrákosAlsóbogáti-forrás Csíkrákos 11,2 km-re.
A bogáti kápolna alatt több borvízforrás fakad, egyik forrás vizét az 1938-ban közadakozásból épített melegített borvízfürdő hasznosította. A fürdő épületét 1971-ben újjáépítették, faragott oszlopos előteret képeztek ki.
Bükk feje CsíkmindszentBükk feje Csíkmindszent 25,6 km-re.
Csíkmindszent felől a Hosszúaszóba vezető út közepén, a Bükk feje gerincén állva, nem tudtuk eldönteni, hogy mit mihez tódtak. Fitód falu neve ugyanis, népies magyarázat szerint abból ered, hogy a Hosszúaszóban lakó fiak egyre tovább tódtak, azaz építkeztek. Kerékpárral indultam egy kis rejtéssel is egybekötött dobozkeresésre.
SZNM 6 DálnokSZNM 6 Dálnok 68,2 km-re.
Dálnok harmadik Dózsa György emlékhelye a Dálnok patak völgyében, a műút melletti Dózsa panzió udvarán található. Ott voltunk a rejtésnél. Hogy igazunk volt, hisz megvárt érjük be. Nem találtam meg a dobozt, mert nem is kerestem. Miholcsa József alkotását 2004 nyarán avatták fel.
Unitárius templom Kilyén 69,7 km-re.
A templom a XV-dik században gótikus formát kap, szentélye ma is őrzi gótikus jellegzetességeit. Töredékesen megmaradt a szentségfülke is, az 1497-es évi dátumával.
Parlament SzékelyvarságParlament Székelyvarság 20,2 km-re.
Parlament, vegyes üzlet és kiskocsma - Székelyvarság.
Romok Fejtető 51,4 km-re.
A Bodoki-hegység észak-keleti vége Kézdiszentlélek felé magasodik, az egyik mellékgerinc legmagasabb pontja, a Fejtető. Egy ismeretlen eredetű, négyzet alakú, körülbelül 10 x 10 m-es épület romjai találhatók itt.
Fenyőkúti tőzeglápFenyőkúti tőzegláp 27,3 km-re.
A Fenyőkúti tőzeglápot én a szencsedi nárciszmezőkről, kerékpárúton közelítettem meg, Fenyőkúton át. Könnyebben megközelíthető Fenyőkút Korondról. Nagyon szep latvany az oszi napsutesben, a jellegzetes fenyofakkal es az aljnovenyzettel, nem fekszik nagy teruleten, es szepen ki vannak epitve az osvenyeknek egy resze, deszkaval lepadolva, akar lakkcipoben is vegig lehet setalni. Ez a hely az, ahol nem tudjuk a tyúk vagy a tojás, a Peretz vagy a Fakír volt előbb - már mint rejtő. A munkám során megint Szovátára kerültem, gondoltam, hogy ha időben végzek elmehetnék Fenyőkútra megkeresni ezt a dobozt.
Kis-Nemere nyerge Nemere-hegység 60,4 km-re.
Pokolvölgy 2 Futásfalva 50,2 km-re. Miután összejártuk a Pokolvölgy felhagyott medencéit, gázfeltöréseit, borvízforrásait, visszafelé tartottunk a kocsihoz.
Báró kertje NagyernyeBáró kertje Nagyernye 75,3 km-re.
Az egykori bárókertbe ásott mesterséges tavat nyáron békalencse borít, a tó körül évszádos fák magasodnak. Többször is jártam ebben a parkban az elmúlt években. Dolgom volt Ernyében és gondoltam megkeresem a tó körüli dobozokat. A Gomolyát-domb lábánál, a Bálintitt kastély előtt fekszik a Báró kertje.
Régi városi stadion MarosvásárhelyRégi városi stadion Marosvásárhely 81,3 km-re.
A marosvásárhelyi régi városi stadiont 1906-ban nyitották meg, itt hazai és nemzetközi mérkőzéseket és atlétikai versenyeket bonyolítottak le. Marosvásárhely első futballpályáját a Nagyállomás mellett, a Hűtőház területén hozták létre. Megtalaltuk, beletettunk egy kulcstartot. Az öngyújtót egy iránytűre cseréltük. Cseles rejtek.
Akasztófa teteje HomoródkarácsonyfalvaAkasztófa teteje Homoródkarácsonyfalva 32,3 km-re.
A Dungó feredőtől északra tekintve, a szemközti Vész oldala gerincen, egy fenyőkkel borított, csúcsos domb hívja fel magára a figyelmet. A falutól keletre található dombocska az első osztrák katonai térképen Akasztófa teteje, a másodikon Akasztófanyaka néven szerepel.
Vigadó Művelődési Ház KézdivásárhelyVigadó Művelődési Ház Kézdivásárhely 64,6 km-re.
A kézdivásárhelyi főtér északnyugati oldalán áll a Vigadó Művelődési Ház, épült 1902-1904 között. Az impozáns épület homlokzatát az 1902-es, építési évszámos városi címer ékesíti.
Borsos Tamás szobra Marosvásárhely 80 km-re.
Borsos Tamás szobor, a Szűcsök és Lakatosok bástyája előtt, a várfal előtt.
Bor-kút-forrás Bélbor 73,9 km-re.
A Bor-kút-forrás Bélbortól észak-északnyugatra található, a Bor-kút-patak völgyében. Nagyon kellemes ízű víz, szénsavas, bikarbonátos, vasas és radioaktív - hozama 240 liter óránként.
Bunker 1 SzalárdBunker 1 Szalárd 69 km-re.
A Maros-szoros egyik ékességének számító Szerecsen sziklákon és azok környékén jól kiépített lövészárokrendszer húzódott, húzódik végig a sziklafal mentén, melyet sziklába vésett menedékhellyel, lőszerraktárral, bunkerekkel láttak el. A bunkerek közül legalább hat ma is megtalálható. Szalárd nyugati végénél levő forrásnál parkoltam, majd elindultam gyalog, az út mentén, a piros ponttal jelzett túraösvény másik vége felé. Mi volt ez az üzenet? Egy kis keresgélés után előkerült az ösvény kezdetét jelző tábla, elkezdödött az ut a meredek emelkedőn felfelé.
Benedek Elek sírja KisbaconBenedek Elek sírja Kisbacon 38,9 km-re.
Benedek Elek sírja a Kisbacontól nyugatra fekvő temetőben található. Itt nyugszik a nagy mesemondó, Benedek Elek, és felesége, Fischer Mária. Ő volt, akinek ''könnyű a toll és nem nehéz a kasza''.
Henter-mező kőgombáiHenter-mező kőgombái 53,2 km-re.
Málnásfürdőről, a Száldobos-patak völgyéből indulva, a sárga pont turistajelzést követve, kiérünk a Henter-mező legelőjének széles tetejére, a Bodoki-havasok egyik legszebb kilátópontjára. Itt kőgombákat találunk elrejtve, mely közül egy, bár sűrű bozótban van, sokkal nagyobb, látványosabb mint a Prédikátor-kő. A Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont földrajz körösei,megtaláltuk a Henter-mező kőgombái rejtekhelyet. Na, szóval. Tobb sziklaalakkal is talalkozhatunk a bodoki havasok e mellek-gerincen.
Jézus-kápolna SzékelyudvarhelyJézus-kápolna Székelyudvarhely 29,7 km-re.
Székelyudvarhely nyugati, Székelykeresztúr felé vezető kijáratánál, kőfallal körülvéve áll a kis kápolna, amelyet Jézus szíve kápolnának is neveznek. Ez Székelyudvarhely legrégibb, épségben megmaradt műemlék épülete. Nem volt nehéz megtalálni a dobozt, a leírás pontos. Hát, ami igaz, az igaz. Nem hinném, hogy a székelyudvarhelyiek nem szeretnek kirándulni, túrázni.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Szökő vízesés adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Csapatmunka - Csapatmunkával könnyű volt.
 • Szökő vízesés - A vizeses mostmar majdnem csonta van fagyva, mindenhol jeg kandikal. Fel ora kereses utan sem talaltam meg.
 • A fenykeppel nem volt gond - Teljesen raismertem a helyre. Vagy ho, jeg, vagy lenyultak.
 • Rjtek fénykép - Érdemes jól megnézni a rejtek fényképét is. Remélem még próbálkozol nyáron is.
 • Szökő vízesés - A telen szetkapartam a kesztyum meg a sibakancsom orrat. Most meg benyultam, es kivettem a dobozt a helyerol.
 • Szökő vízesés - Elegge sokat kerestuk a repedesekben, marmar majdnem feladtuk, aztan vegre meglett, csodas hely, otletes rejtes. Szep kis pillanatokat lehet itt eltolteni, a vizeses csobogasanak a nyugtato zeneleseben, az ujonan odatelepitett fabutorok arnyekaban.
 • Szökő vízesés - Megtaláltuk ma délután. Kellemes bringatúra volt, bár az utolsó 2-3 kilométert gyalog tettük meg.
 • idealis hely a felfrissulesre - Elozo alkalommal nem talaltam meg a dobozt, most sikerult. Egy kisse lehetne magasabbra helyezni, mert jegtombbe volt fagyva, a doboz belsejeben is volt jeg, de szerencsere a fuzetke nem nedvesedett meg, hasznalhato volt, es volt nalam muanyag tasak, amibe ujra csomagoljam.
 • A rejtek - Kicsit eltévedtünk, de senki nem bánta. Mert az út mellett finom málna lakomát csaptunk.
 • Hétvége a Hargitán 2. - Nagyon kellemes meglepetés volt ez a szép vízesés. És azt is megtanultam, hogy miért nem megy át a jelzés az üde zöld gyepen.
 • Kaláka - 50 diákkal kirándultunk ma a Hargitán. Miután kipancsolták magukat a vízesés alatt, hátramaradtunk két kolléganőmmel és az otthon kinyomtatott rejtekfotó alapján nagyon hamar megtaláltuk a kincses dobozt.
 • Vízesés - Rengeteg sziklarepedés van korulbelul 6 méternyi távolságban, de aztán összejött a doboz elékeritése. Nyílnak a harangrojtok, a lápban kezd virágozni a hízóka, a gyapotsások hófehér mezőket alkotnak, egyszóval gyönyörű.
 • Vörös-áfonya - Október derekán jártunk itt újra. A kis hidat sajnos elvitte a víz, de a geodoboz megúszta.
 • Csíksomlyó kõkeresztjei - A megyénkben a legtöbb kõkereszt a Kis-Somlyón található. Ez a pünkösdi búcsúval kapcsolatos.
 • Le vagyok nyugozve - Aki arra jar megeri beterjen Elemer bacsi kis meghitt szobajaba, mikor az ember belep abba a kis szobaba egyszeruen tatvamarad az ember szaja olyan elkepeszto remekmuveket fest akar 23 perc alatt.
 • Sétapálcás túra 1. - Húsvét, vasárnap, szép idő. Már egy hónapja készülök erre a túrára.
 • Nagy mászás - Háromkútról másztunk ki. Ebből az irányból egyszerre pillantható meg a Pásztorkő, az Ördögmalom és az Egyeskő.
 • Megtaláltam - Megtaláltuk aegy séta alkalmával.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Szökő vízesés? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.