Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Csompoly - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Csompoly turisztikai látnivalói

A Központi Hargita egyik kevésbé látogatott csúcsa a Csompoly, nagyon szép kilátást biztosít a környező csúcsokra - Madarasi Hargita, Csicsói Hargita, Kossuth szikla, Madéfalvi Hargita. De jól látható a csíki medence, Egyeskő, jó látási viszonyok mellett a távolabbi hegyvonulatok is.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Csompoly képtárból:

A Csompoly
A Csompoly
Letérő a Csompoly fele
Letérő a Csompoly fele
A Nagy Mihály
A Nagy Mihály
Csicsói Hargita
Csicsói Hargita
A reklám helye
A reklám helye
Egyeskő
Egyeskő
Az első megtaláló
Az első megtaláló
Kilátás
Kilátás
Kosbor
Kosbor
Munka közben
Munka közben

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Csompoly fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Csompoly!

Megközelíthető a Madarasi Hargitát Hargitafürdővel összekötő ösvényről - jelzés jelöli a letérőt - de az Asztagkőtől is ösvény vezet fel a csúcsra... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Hargitafürdő, 3,88 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A Hargita
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Csompoly közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
1,4 km-re. Jó volna megtalálni ezt a ládát, már csak a közelsége miatt is. Tavaly, április végén, Jakab Ferenc erdõmérnökkel kipróbáltuk a szerencsénket. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya szervezésében, június 17. A Csicsói Hargita csúcsáról remek a kilátás, rálátni a Madarasi Hargitára, a Csíki-havasokra, a Nagy-Hagymásra.
1,5 km-re. A Csicsói-Hargita északi csúcsrégiójában, a kilátópont szikláitól körülbelül 120 méterre nyugatra, egy piramis formájú csúcsot láthatunk. Ez tulajdonképpen egy mini dagadókúp, mint amilyen a Madéfalvi-Hargita csúcsától délre található, szintén piramis formájú Csompoly is.
1,7 km-re. A Csicsói-Hargita északi kilátópontja és a kőgombák között, látványos sziklabástyákat láthatunk.
1,8 km-re. Jól belátható innen a Vargyas-patak forrásvidéke, és a Hargita kráterperemét nyugatról lezáró Hegyes-kő - Mihályhavas gerince. Lemezes rétegződést figyeltem meg a kőgomba szikláiban. Szép hely itt fent, csak olyan sok fát kivágtak. Miután a tavaly nem találtuk meg a dobozt, most úgy döntöttünk, hogy újra megpróbáljuk megkeresni, és erre kitűnő alkalom volt ez a hétfői szabadnap. A Csicsói-Hargita csúcsplatójának nyugati peremén kőgombákhoz hasonló sziklaképződményekre bukkanhatunk.
2,5 km-re. A Központi-Hargita a Hargita-hegység legmagasabb és leglátványosabb része. Március utolsó hétvégéjén, Madarasi-Hargitai sítábor keretén belül, egy nagyszerû pénteki sízés után. Mivel nincs turistaút, érdekes volt a feljutás az erdõn keresztül. Nekünk a csúcstól távolabb levő sziklafal látványosabbnak tűnt a csúcs környékénél. Bár nem a legmagasabb, de talán a legszebb csúcsa, az 1757 m magas Rákosi Hargita vagy Galusa-tető.
3,2 km-re. Miután délben észrevettem a geodoboz bejelentését a rejtekhely-en, ebéd után azonnal elindultam egy rövid, délutáni dobozkeresésre. Gyors megtalálás a részletes adatok alapján. Erdemes megkeresni a helyet. Megközelítés a Kalibáskő vendéglő elől induló kék hámszög jelzésű túraösvényen, a hosszú gyaloglást kedvelőknek, ami körülbelül 8 km hosszú.
3,6 km-re. Bár a Madarasi Hargita üdülőhely széléről, a Vargyas fejéből látszik ez a szikla, a Kis-Bagolykőnek nevezett sziklát kevesen ismerik. Dobozkat sajnos nem talaltunk, de karpotlasul rengeteg afonyat szedtunk es ettunk. A Kis-Bagolykőnél nincs elrejtett geodoboz. Útban a vizeséshez kitértünk a sziklához is. Mivel egy sziklaperem, felülről nem könnyű észrevenni.
Lobogó medence és Szemvíz-forrás Hargitafürdő 3,6 km-re. Az utóbbi pár évben látványosan felújult és megszépült Hargitafürdő. Speciális hely mellett, spéci doboz a POI helyett. Kellemes kikapcsolódási lehetőségeket biztosít, úgy télen, mint nyáron.
3,6 km-re. Ha tehetném, kerékpárral járnék a vécére is. Ott voltam a rejtésnél.
3,6 km-re. Mofetta - Hargitafürdő.
3,7 km-re. A Hargita-hegység egyik kevésbé ismert gyöngyszeme az Asztag-kő. A Madéfalvi hargita volt a cél, de nem hagyhattam ki ezt az új rejtekhelyet sem. A Csompoly tetején elrejtett geodobozt indultam megkeresni, útközben megálltam az Asztag-kőnél. Könnyű rejtekhely, nem nehéz a megközelítése, jó út, még télen is. Szép kilátás nyílik innen Csíkszeredára, illetve a középcsíki és felcsíki falvakra.
3,7 km-re. Csapatmunkával könnyű volt. Érdemes jól megnézni a rejtek fényképét is. A vizeses mostmar majdnem csonta van fagyva, mindenhol jeg kandikal. A vulkáni kitörések idején a Madarasi Hargita oldalában létrejött kisebb lejtésű plató a csúcs alatti 100-150 méternyi területnek lépcsőzetes külsőt kölcsönöz.
3,8 km-re. Utána megmelegítheti a mofettában, és megmoshatja a szemét is a közelben. Elég forgalmas helyen van, és mivel olyan is megtalálja, aki nem azt keresi, kissé megviselt állapotban volt a doboz. A Piricske forrástól elsétáltunk ide is. Azert nem inkvizicio, ha szomjasan, faradtan erkezel, kimondottan jol esik. A 7-8 fokos vízben mindenki addig lógathatja a lábát, amíg akarja, vagy amíg bírja.
3,8 km-re. A Szentegyházasfaluból a Madarasi Hargitára vezető út mellett, a mini vízierőműtől északra körülbelül 600 méterre, a Transzhargita út melletti sziklabástyájától körülbelül 300 méterre délnyugatra, a Vargyas-patak egyik baloldali mellékága hatalmas erővel zúdul alá a hegyoldalon.
3,9 km-re. A Csipike sípályán lesétálva balra az erdőben rátaláltunk egy forrásra, ami elég óvatosan csordogált. Amint később megtudtuk ez a Piricske forrás - bár pár km-re van az ilyen nevű üdülőfalucska, édesvizű forrással. Nagyon kellemes hely, szalas fenyok kozott, ertekes forrasviz. Szinte elhajtott az eső, de szerencsére nem volt tartós. A Csipike-sípálya közelében több forrás is van az erdőben.
3,9 km-re. Piricske északi végében, gombaszedés közben, egy sziklakilátóra bukkantunk. A 25-30 méteres sziklák tetejéről ráláthatunk az alattunk levő völgyre, a környék erdeire, valamint Hargitafürdőre.
4,1 km-re. A Pogányvár egyik láncszeme volt az Erdély keleti határvonalán létrehozott egységes határvédelmi rendszernek. A kék kereszt jelzés eléggé hiányos, a több fele ágazó erdei utak megtévesztőek, de a gps koordináták birtokában nem lehet eltévedni. A múlt vasárnap elindultunk nem kincs-, hanem romvadászatra. A Rákosi-Hargita lábánál alussza évszázados álmát a Pogányvár, 1273 méter magasságban egy vulkáni mellékkráter tetején. A csíkrákosi Pogányvár romjai Csíkszeredától északra, Csíkrákos község nyugati határában, a Vár-patak és a Súgó-patak által közrefogott 1274 m magas sziklacsúcson állnak.
4,4 km-re. Nyáron szekérúton, télen gyalogösvényen 20 perc alatt felérünk a Mihály-havas 1685 m magas csúcsára. Akkor csak halkan mondom, hogy nagyon jó volt a sízés. Úgy néz ki, hogy a hullámok elköltöztek, de a láda nélkül. Tudtam, hogy efféle "hullámok" lesznek, pedig sohase jártam itt, csupán elképzeltem látatlanban, hogy mégis mi lehet egy sípálya tetején. A Madarasi Hargita üdülőtelep központjából indulva, a Súgó–pálya felső részén, elérjük az erdőt.
4,4 km-re. A Csicsói Hargitára szerettem volna, nyugat felől feljutni. D.
4,5 km-re. Hargitafürdőn a hetvenes és nyolcvanas években bányászták a kaolint, egészen az ezredfordulóig. 2018-ban a bánya csődeljárás alá került, fokozatosan bezárták.
4,6 km-re. A geodobozba beletettem a Mareszka 4 GeoKret utazó vakondot. Megvan. Ha már itt jártunk Hargitafürdőn akkor megkerestük ezt a dobozt is. A hargitafürdői Balu kalandpark másfél hektár területén 105 játékelem és 120 fára épített drótpálya kínál nem mindennapi élményt kicsiknek és nagyoknak.
4,6 km-re. Arra hívja fel a figyelmet, hogy bár Hargitafürdőn járunk, a terület Csíkcsicsóhoz tartozik, és érdemes megemlíteni Csík nyugati határvonulatát. A Kosuth szikla most is csodálatos, csak sajnos az erdő körülötte leégett a múlt nyáron. Egy jó kis téli séta a tesommal. Barnabással és Misivel jártunk erre is egy kényelmes túra keretében, már siettünk volna Csíkba, mikor újra találkoztunk kedvenc nyájőrzőinkkel. Aki Hargitafürdőn egy jót szeretne sétálni, elhagyva a sípályákat, elsétálva a Borhegyese (1380 m) csúcsa alatt, kijut egy tisztásra, melyet az 1399 m magas Kossuth-szikla ural.
4,7 km-re. Piricske északi végébe érkezve egy útkereszteződéshez jutunk, mely egyúttal túraútvonalak találkozási pontja is. Irányjelző táblák mellett egy fabódét is találunk itt.
4,8 km-re. A déli oldalból ered a Hargita leghosszabb folyóvize, a Vargyas-patak. Gyönyörű időben voltam fenn a csúcson. Pontosan ez volt a szándékunk ezzel a dobozzal. Sajnos az idei nyár nem kedvezett nekem, ami a rejtekhely keresést illeti, keveset volt alkalmam, és annak is elmulasztottam a bejelentesét, na de megpróbálom pótólni, és reménykedem, hogy lesz még jobb is. A Madarasi-Hargita a Hargita-hegység és a Székelyföld legmagasabb hegye, egy egykori sztratovulkáni kráter peremének északi maradványa.
4,9 km-re. A Madarasi Hargita tetőteraszán, alkonyatkor, remek naplementés fotókat lehet készíteni. Ez a rejtés távolabb esik a forgalmasabb helyektől. Lassan 10 éve történt, de ma is élénken emlékszem rá. Amint javasolták, Szentegyházáról közelítettük meg. Egy tervezett nagy túra előtt tartottunk egy 29 km-es bemelegítő gyaloglást b_istvan-nal, így találtuk meg a ládát.
4,9 km-re. A Hargitafürdőre vezető út mentén, annak bal oldalán, az út alatt, van egy 1,8 hektáros meddőhányó. Tiltótábla figyelmeztet itt, hogy a bányajáratba belépni tilos.
5,1 km-re. 2006-ban jártam itt először, egy Hargita 50 km-es teljesítménytúra alkalmával. Akkor éppen a Madarasi Hargita felől érkeztünk, a Hegyes-kő érintésével, röviden kitértünk az Oltárkő sziklái tetejéhez, majd a Csihányos-kút pusztáján keresztül ereszkedtünk be a Vargyas völgyébe, Szentegyházasfalu felé.
5,3 km-re. A Hargitafürdőtől délnyugatra húzodó sziklás kráterperem hasonló a Bagolykőhöz, amire szép időben nagyon jó kilátás nyílik. Amint a Hargitafürdőre is, valamint a fölötte levő Kossuth-sziklára, a felcsíki falvakra, és a Csíki-havasokra. Látom belejöttél a kerékpározásba, csak gratulálni tudok.
5,3 km-re. A Hargitafürdőre vezető út mentén, annak jobb oldalán, van egy kis, félhektáros meddőhányó. A felgyűlt salak itt egy szakadékot és egy gerincformát alakított ki.
5,9 km-re. A Balu park mellett van a legnagyobb zagytározó, ahol 14,5 hektáron 3,5 millió tonna kaolinsteril halmozódott fel. A hargitafürdői, fokozatosan bezárt kaolinbánya után több meddőhányó és zagytározó maradt gazda nélkül.
6,2 km-re. Székelyföld első via ferratája (vasalt sziklamászóösvénye) legkönnyebben a Madarasi Hargita turisztikai településről közelíthető meg. Nem igazán értem, miért hívják azt a sziklát, ahol a via ferrata van, Kecskevésznek? Egy hatalmas sziklafolyót leküzdve, bokáig érő porrétegben érkeztem a szikla aljához. Fentről közelitettünk, a kék függőleges csík fehér alapon, majd narancssárga mászó emberke jelzést követve. Ahol a kék sáv gerincjelzés letér az Ivó felé vezető útról a Fertő-nyereg irányába, mi is jobbra térünk.
Csicsói-várszikla 6,6 km-re. Régóta érdekel ez a vár, különösen azóta, hogy valaki Csicsóban azt állította, hogy ott nincs vár. Sajnos itt sem tudtuk, hogy van láda és épp ezért nem is kerestük. Kirándulást szerveztünk a csicsói várromokhoz, ahol nagy érdeklődéssel kerestük a geodobozt. Csicsó vára Csíkcsicsótól délnyugatra található, a Központi-Hargita keleti peremén, a Vár-patak baloldalán levő, lemezes elválású, törésű andezit szikla tetején.
Borhegyese borvízforrása Hargita-hegység 6,6 km-re. Amennyiben a Tolvajos tetőről indulunk a volt Fenyőke vendéglő melletti tisztásról, és nem ragaszkodunk a kék sáv jelzéshez, amelyik amúgy is felújításra szorul. A leírásban ajánlott útvonalat próbáltam követni, így a leégett Fenyőke vendéglő előtt parkoltam, majd a gps által is mutatott irányt követve megindultam a hegyen felfelé. Hanem a patak bal oldalán (folyás irány) kapaszkodunk fel Borhegyese tetőre, utunk egy rendkívül finom borvízforrás mellett halad el, amelyről állítható, hogy a környék egyik legjobb borvízforrása.
Sziklakert a Béta oldalában 7,5 km-re. A csicsói Várszikláról, a környéket felfedezendő, beereszkedtünk az erdőben délre, a Béta-patak völgyébe. Innen lehet ugyanis, kikapaszkodva a vársziklához, megnézni annak lemezes törésű, andezit sziklafalait.
8 km-re. Csíkmadarastól nyugatra, a Vasér- vagy Bánya-patakában tör fel a Küpüs-borvíz. A régi higanybányák közelében feltörő, gyógyhatású forrás mellett egy 4 x 2 m-es kideszkázott medencével ellátott népi feredőt építettek, mely Küpüs-borvízfürdő néven ismert. - Csikókert andezibánya 8,2 km-re.
8,2 km-re. A Csíkszeredából Székelyudvarhelyre vezető útról, a Piricske erdei útra letérve, 300 m után felhagyott házakat találunk. Ezt elsőkként sikeresen levadásztuk, s irány tovább. Gyakori utvonalam - Csikszeredabol hazafele - mikor formaban erzem magam, felmegyek Hargitafurdore a Piricsken, majd leereszkedem. Sajnálom, hogy elvesztetted az okostelefonodat. A szemben levő csorgó felett, a víz mentén, egy ösvény vezet az erdőben, egészen a nagyon közeli forrásig.
8,4 km-re. A Madarasi menedékháztól a Fertő-nyereg fele az egyik lehetséges túraösvény a Bánya-tető mellett vezet el. A kilátást korlátozzák a felnövő fák, és nem egyszerü a szirtre való feljutás sem.
Barátok kútja 8,5 km-re. Kisdiák koromban, egyszer egyik nagybátyám vitt (vagy hozott) az iskolából, Csíkszereda felett az erdőben egy forrásnál megálltunk inni. Azt mesélte, hogy valamikor két átutazó barátot megöltek ott, azóta Barátok kútjának nevezik a forrást. Megfogadtam a rejtő ajánlását, és biciklivel mentem a rejtekhelyhez.
8,5 km-re. A Hármaskereszt emlékmű felavatására 1996 október 31-én került sor. A Hargita hegység főgerincén 980 m tengerszint fölötti magasságban, az Olt és Maros vizgyűjtő medencéinek vizválasztóján, a történelmi Csík és Udvarhely vármegyék határán áll, a Csíkszeredát és Székelyudvarhelyt összekötő műút mellett. Itt is meglett a dobozod, szép tavaszi napsütésben, a keresztek közelében. Sajnos egy kissé szemetes a rejtekhely környéke. Ezerszer elmentem már itt, és régóta nézegettem a helyet, rejtés céljából.
8,7 km-re. Itt vezet át a Csíkszereda és Székelyudvarhely közötti országút, mely összeköti a Csíki-medencét Székelyudvarhely vidékével. Ez is előkerült a lomtárból. Ma megtalaltunk a geodobozt, a sok tehen kozott. Másodszor megint nem találtam és már le akartam mondani, amikor megláttam a dobozt rejtõ kb 30 cm nagyságú követ a patak menti fenyõfa alatt. A Tolvajos tető a Központi-Hargitát a Dél-Hargitától elválasztó nyereg.
8,7 km-re. Ma már összemosódtak az elnevezések, Lina-kanyarnak azt a szerpentines kanyart hívják, melynek az igazi neve Nagy-kanyar vagy Domb-kanyar. A rejtek körül derékig érő csihány, a forrás körül meg több tíz csiki polgár, sorban álltak a vízért. Érdekes, hogy vannak olyan rejtések, amelyeket a gazdájuk soha be nem jelentett sehol. Amíg bekapcsolódott a gps, addig is keresgéltünk és találtunk is egy geodobozt. Az igazi Lina-kanyar egy kisebb, de lejtős kanyar a Csíkszeredából Székelyudvarhelyre vezető főúton, a csibai letérővel szemben, ahol Lina kocsmája is állt.
8,9 km-re. Gróf Teleki József 1799-dik évi útleírásában ezt írja: - egy más oldalon vagyon egy más forrás, amelyet királly kutjának neveznek. Feliratos, epigráfiai emlékekre bukkanhatunk még az erdők mélyén is.
8,9 km-re. A Nagy-Madaras-patak és a Császárok pataka összefolyásánál tör a felszínre, egy régi geológiai fúrásból. A Fehérkavicsos- vagy Szederjesi borvíz Csíkmadaras egyik közismert borvízforrása.
9,3 km-re. Elekes Gellért esztenája a Padosban áll, a Köves- és Gyepü-patak közötti háromszögben található, a helyet jelenleg kaszálónak használják. 2021 nyarán állították fel a jelenlegi helyére, Márton Berci telkére, a Gyepűben.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Csompoly adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Lecsompolyított csúcs geodobozzal és havasi meggyel - Miután az Asztag-kőnél ellenőriztem a geodobozomat, és megnéztem az ott létrehozott erdei múzeumot, folytattam az utamat a Csompoly felé. Aki kocsival érkezik, az Asztag-kőtől egy kicsit feljebb, az útkereszteződésnél balra, majd a jelzőtáblát követve jobbra tartva, még egy jó darabon kocsival is mehet.
 • Pontos mérés. A doboz azonnal megkerült.
 • Minden szerdán este, egy bizonyos rejtekhely termében gyülést tartanak. Mivel eljárok a gyülésekbe, gondoltam megkeresem a geodobozt is.
 • Már azt sem tudom hányszor próbáltam megtalálni ezt a dobozt, de most sem jött össze. Pedig az összes sziklára felmásztam, ami a környéken van.
 • Lehetne egy picit részletesebben? A bejegyzésedből az derül ki, hogy a hullámok elköltöztek, de a láda ott maradt.
 • Az a helyzet,hogy kertek vannak az oldalban,tehát vagy kell kerülni egy nagyott vagy átvágni a kerteken,ami eléggé rizikós messze idegenben.Levi.
 • Érdemes jól megnézni a rejtek fényképét is. Remélem még próbálkozol nyáron is.
 • Köszönöm a hasznos tippeket. :) Valójában ezzel a rejtekhellyel kapcsolatosan gondoltam, hogy a képek és a bejegyzett kommentek segítségével megtaláljuk a ládát.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Csompoly? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.