Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Kaolinbánya - Hargitafürdő

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


A kaolin szó kaolinitben gazdag kőzetre vonatkozik, melyet főleg porcelán és papír gyártására használnak...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Kaolinbánya - Hargitafürdő felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Kaolinbánya - Hargitafürdő képtárból:

Felhagyott épületek
Felhagyott épületek
Táróaknák
Táróaknák
Lejárat
Lejárat
Lerobbant épület
Lerobbant épület

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Kaolinbánya Hargitafürdő fotóalbumba!

Fedezzétek fel Hargitafürdő és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Kaolinbánya!

Hargitafürdőn a hetvenes és nyolcvanas években bányászták a kaolint, egészen az ezredfordulóig. 2018-ban a bánya csődeljárás alá került, fokozatosan bezárták. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Hargitafürdő, 0,83 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: A Hargita
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Vendelné kútjaVendelné kútja 12,4 km-re.
Vendelné kútja a Lucs tőzegláptól nem túl messze, attól észak-keletre található, a Nagykő-bükk hegye és a Kárász feje domb között. Megközelíthető a Csíkszentkirályról Büdösfürdő felé vezető útról, abból a pontból, ahol a kék sáv jelzés keresztezi a kocsiutat. Dolgunk akadt a környéken.
Bunker maradvány 1 Bellő-tető 41,3 km-re.
A vasúti híd alatt Tusnádfürdő 30,7 km-re. Ezt a dobozt elég hammar és könyen megtaláltam. Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt.
Örmény katolikus templom CsíkszépvízÖrmény katolikus templom Csíkszépvíz 18,4 km-re.
A XVII-dik század végén örmények telepednek Szépvízre, akik katolizálódnak és 1785-ben örmény szertartású plébániát szerveznek. Mai templomuk 1781-ben épült, az utolsó örmény plébánosa 1959-ig Bodurján János volt, azóta vasárnaponként a római katolikus plébános tart szentmisét.
Ördögborozda SzentegyházaÖrdögborozda Szentegyháza 8,4 km-re.
A székelyföldi töltésvonulat Ördögútja nevű, Zeteváralja és Kápolnásfalu közötti szakaszának folytatása az Ördögborozda. Az Ördögborozda leírása és a térképek alapján megpróbáltam azonosítani azt a pontot, ahol a töltésvonulat keresztezi az országutat. Ennek legészakibb pontját a Veresbükk oldalában találták meg, dél-nyugat irányba vonul, keresztezi a Székelyudvarhely - Csíkszereda országutat, legdélibb pontja pedig a Vargyas Szurdukának sziklapereme.
Bojzás-forrás MarosfőBojzás-forrás Marosfő 29,4 km-re.
A környéken itt nyílik legkorábban a hóvirág, a farkasboroszlán, a csillagvirág és a májvirág. A Bojzás-forrás Marosfő pompás bükkerdejének öléből ered, különösen tavasszal vagy ősszel érdemes egy erdei sétát tenni odáig.
Bányató Küküllőmező 21,7 km-re.
SzéphavasSzéphavas 26 km-re.
Szoborállításra készül Szépvíz, emléket állítanak annak a Szent Lászlónak, akinek a falu a nevét köszönheti. A rejtekhely talalkozo alkalmaval jutottunk fel a Szephavasra. A VI. A rejtekhely-találkozó színhelyével szemben volt ez a Széphavas. A legenda szerint csatából tért vissza a táltoskirálynak is nevezett Szent László, amikor megsarkantyúzta Szög nevű táltos lovát és beugratott a völgybe.
Háromkút-forrásHáromkút-forrás 38 km-re.
A Hagymás hegység keleti lábánál patakként kitörő víz több ágra szakadva, dús, zöld mohában gazdag szigeteket alakít ki. Hidegség-Farkaspalló-Háromkút gyönyörű környék, háttérben a hegyekkel, völgyekkel. Nem ez az első alkalom, hogy a helyszínen járok, így nagyjából tudtam, hogy mire lehet számítani. Erről a csodálatos 3 forrásról kapta nevét a völgyben elterülő település.
Pokolvölgy 2 Futásfalva 42,5 km-re. Miután összejártuk a Pokolvölgy felhagyott medencéit, gázfeltöréseit, borvízforrásait, visszafelé tartottunk a kocsihoz.
Gordon-hegy FarkaslakaGordon-hegy Farkaslaka 28,8 km-re.
Innen belátni a Nyikó mente egy részét, a völgybe települt Malomfalvát, Farkaslakát, a Bogárfalvával összenőtt Székelyszentléleket. Felkapaszkodtunk a Gordon hegyre, elkergettük a kutyákat, és mire felértünk a szobor derekáig a lépcsőkön süvöltött a szél, zuhogott az eső. Megvan, hihetetlen szép. Az udvarhelyi virágkiállitás megtekintése után, hazafele tettünk egy kis kitérőt, hogy megnézzük a Pléhkrisztust. Aki Székelyudvarhelyről Farkaslaka irányába utazik, feljut a Baknya-tetőre, ahol egy nagy kereszt arra figyelmeztet, hogy itt érdemes megállni és körülnézni.
Béla bán vára Homoródszentpál 28 km-re.
A 12-dik századi Béla bán várának helye Homoródszentpál északi határában található, a Kis-Homoródba ömlő Várca-patak bal oldalán. Kálmán, László és Béla pénzérméket találtak itt, melyek az 1048-1114-as évekből származnak.
Petőfi körtefája SzékelykeresztúrPetőfi körtefája Székelykeresztúr 47,7 km-re.
1849 július 30-án Petőfi Székelykeresztúron, a Gyárfás udvarházban töltötte a segesvári csata előtti utolsó éjszakát. De a kert gyönyörű. A doboz le volt esve. Babbercivel eggyütt Petöfi Sandorrol a gyermekeinknek meseltünk. A Gyárfáskert hátulsó részén áll, a ma védett körtefa.
Kis-havas a Likas mellékcsúcsaKis-havas a Likas mellékcsúcsa 46,8 km-re.
A Kis-havas a Likas testvércsúcsa, a Likas-nyakba a Likas-zsombolynál leírt útvonalon jutunk el. Innen déli irányba egy jól kitaposott ösvényen, félkilométeres meredek kaptatóval feljutunk a Kis-havas 1625 m magas, erdős csúcsára.
Nagy Laji dombja CsíkzsögödNagy Laji dombja Csíkzsögöd 14 km-re.
A nevezetes domb Csíkzsögöd és Csíkszereda határán fekszik, jelenleg a Megyei Kórház, valamint a Harvíz szögesdróttal elkerített létesítménye található rajta. Megkerestük a Nagy Laji dombját, meglett a sárga emberke is, az összes sziklarajzzal együtt, és persze a doboz is. Nem is tudtam, hogy ilyen komoly sziklarajzok vannak itthon nálunk. Észrevettük az új rejtéseket és úgy döntöttünk ezt nem hagyhatjuk ki. Nagy Laji dombja közismert helynév a csíkszeredaiak számára.
Kormos-kő sziklabástya FenyőkútKormos-kő sziklabástya Fenyőkút 33,9 km-re.
A Sólyomkő pataka mellől a Kormos-kő sziklakilátója felé kapaszkodva a meredek domboldalon, egy kisebb sziklatornyot és egy nagyobb, impozáns, kettős sziklabástyát találtam. A leírást követve jutottunk fel előbb a kisebb sziklához, majd a sziklabástyához.
Meddőhányó Balánbánya 32,5 km-re.
Barátok kútjaBarátok kútja 5,3 km-re.
Azt mesélte, hogy valamikor két átutazó barátot megöltek ott, azóta Barátok kútjának nevezik a forrást. Megfogadtam a rejtő ajánlását, és biciklivel mentem a rejtekhelyhez. Kisdiák koromban, egyszer egyik nagybátyám vitt (vagy hozott) az iskolából, Csíkszereda felett az erdőben egy forrásnál megálltunk inni.
Római-katolikus templom CsíkszentmiklósRómai-katolikus templom Csíkszentmiklós 17,3 km-re.
Báthori István trónra lépésekor (1571) Közép- és Alcsíkon 11 helyen volt plébános, Csíkszentmiklóson ekkor már két pap is volt. Ezúttal szerencsére nem mi áztunk el, hanem sajnos a geodoboz. A helyszínre érkezve, az épületegyüttest fényképezve, rossz irányba indultam meg, így egy adott pillanatban egy kerítésen is át kellett szökni, majd körbejárni a templomot övező várfalat, amíg bejuthattam a rejtek közelébe. Csíkszentmiklós a környék egyik legrégibb települése és legrégibb a plébániája.
Akó-kapu CsíkszentgyörgyAkó-kapu Csíkszentgyörgy 23,2 km-re.
Az Akó-kapu kifejezés az évszázadok során Alcsík közepén azt a helyet nevezte meg, ahol az országútból kiszakad a Fiság völgye felé vivő útszakasz. Hosszú időn át az Akó-kapu kifejezés létezett a tudatunkban, de kaput itt nem láttunk! Jó nagy a kapu. Masodikszor is meglatogattuk. Ezt es.
Pünkösdi rózsa a HargitánPünkösdi rózsa a Hargitán 7,2 km-re.
Szentkeresztbányáról a Tolvajos tető fele, jobb oldalt, van egy parkoló, aminek 2 irányból van bejárata. De üvegek és egyebek akkor nem voltak ott. Sajnos nem találtam meg sem a mézeskalácsot, sem a pünkösdi rózsákat. Valószínűleg a fakopáncs addig véste az üreget, amíg kipottyant a dobozka. Mellette méhészek szoktak tanyázni, kicsit arrébb most virul a pünkösdi rózsa.
Erődített katolikus templom CsíkbánkfalvaErődített katolikus templom Csíkbánkfalva 25,6 km-re.
Ezenkívül Csíkszentmártonból, a 123B megyei úton, az Áj-patak mentén halad felfelé érhető el. Sikerült a templomba is bejutni. Hát, nekem úgy tűnik, ez a láda is Kőmíves Kelemenné sorsára jutott (akárcsak az apoldi). Orom, hogy jo allapotban talaltuk. Csíkbánkfalva Csíkszeredától 17 km-re fekszik, megközelíthető Csíkszereda felől előbb a 12-es országúton, a Nagymezőn át, majd ebből a balra elágazó 123C megyei úton.
Vármege bükkfái MáréfalvaVármege bükkfái Máréfalva 16,1 km-re.
Máré várától lefele, a meredeken ereszkedő ösvényt követve, a Vármege elnevezésű helyen, az erdőben egy vastag, legalább 3 m kerületű bükkfára bukkantam.
Felsőtiszáspataki borvizek Tusnádfürdő 31,3 km-re.
Vigyázó-kőVigyázó-kő 36 km-re.
A Vigyázó-kő kilátóponjára a Balánbányáról az Egyes-kőre vezető, kék sávval jelzett túraútvonalból ágazik el, a kék kereszttel jelzett ösvény. A csiki -23 fokos kodbol jol esett a napsutesben turazni, elsonek a Vigyazo-kovet szemeltuk ki. Az Öcsém-tetőről ereszkedtünk le ide és kerestük meg ezt a geodobozt. A csucson osszefutottam egy masik csapattal, igy egyutt talaltuk meg a ladat. Az Öcsém-tető sziklafalának lábánál húzódó kőfolyást Ördög-malomnak, míg a közelében emelkedő sziklatömböt Vigyázó-kőnek nevezik.
Fenyő-tető Csíkszentgyörgy 24,3 km-re.
Legnagyobb magassága 901 m, részben erdővel borított domboldal. A Fenyő-tető Csíkszentgyörgy nyugat szélében, Jenőfalva nevű falurészben található, az Áj-patakoktól északra.
Bástyakő Naskalat-hegycsoportBástyakő Naskalat-hegycsoport 34,1 km-re.
A Dánfalvi Naskalat csúcsa alatt elvezető, piros sávval jelzett turista úton haladva, a Naskalat-csúcs irányába, egyszer csak egy bástya alakú sziklatömb emelkedik ki a havasi legelőből. Első alkalommal, most vasárnap, nem sikerült elérni a Bástyakőig.
Nagyhagymás-csúcsNagyhagymás-csúcs 38,3 km-re.
Ide, a Nagyhagymás csúcsra. Gratulalok. A séta végén megtaláltátok a geodobozt is? A Hagymás hegység legmagasabb csúcsa, ahonan tiszta időben páratlan a kilátás a környező hegyekre.
Benedek Elek nagy mesemondó szobraBenedek Elek nagy mesemondó szobra 31,1 km-re.
Délceg, javakorabeli férfi ül a kisbaconi iskola előtti padon, arca derűs, mellette egy üres hely. Meglett. Ha arra gondolsz, hogy mi van a segítség képen, azt hiszem ha jól megfigyeled látszik. A tulso oldalrol 2 pad kozott oszlop es fej. Ez Benedek Elek, a nagy székely meseíró egész alakos szobra, Vargha Mihály műalkotása.
Harangláb BözsefalvaHarangláb Bözsefalva 42,6 km-re.
A magyarázat egyszerű. Megkaptam a sebességkorlátozó táblát, a harangot (és a lábát). Rugonfalváról jöttem jöttem át, felkeresni ezt a nyugis helyet. A Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti főútról tábla jelzi a letérőt a település felé, mely egyszerre utca és város, falu.
A Pap hegye és környékeA Pap hegye és környéke 34,4 km-re.
Régi tervem újra feljutni a Pap hegyére, mely része a Csíki-havasok gerincén húzódó turistaútvonalnak. Indulás autóval Szeredából a Nyerges-tetőig, ami nem is tető, hanem nevének megfelelően nyereg, vagyis alacsonyabb területeket összekötő átjáró hegyen keresztül. Kaptam még szóban visszajelzést, hogy megtalálták ezt a geodobozt, volt aki gps nélkül, de nem jelezték ezt itt a weboldalon. Újra itt van a csapat a Paphegyen. Na ez aztan erdekes.
Felső-Nyírkert Gyergyócsomafalva 33,5 km-re.
Információkat nyujt a lakosság hajdani gazdasági tevékenységéről, a tutajozásról, amely a XVIII-dik században sok helyi ember megélhetését biztosította. A Felső - Nyírkert tanösvény a Maros bal partján, a Holtágon belüli területen létesült, a környék helytörténeti nevezetességeit és természeti értékeit mutatja be.
Két ismeretlen magyar honvéd sírja Lókút teteje 39,2 km-re.
Két ismeretlen magyar honvéd, a 32-dik határvadász zászlóalj katonáinak sírhelye Lókút erdős részén, közel az egykori határvonalhoz. A Rákóczi-vártól a gerincen felfelé körülbelül 2,8 km, a harmadik határkőtől körülbelül 800 méterre, 1944 augusztus-szeptember.
Jézus lábnyoma GyergyócsomafalvaJézus lábnyoma Gyergyócsomafalva 29,7 km-re.
Megközelíthető a Veresvirág panzió, sípálya és kilátópont felől. A kőtömb amelyen Jézus lábnyoma található, Gyergyócsomafalvától dél - délnyugatra található.
Zete tanösvényZete tanösvény 19,6 km-re.
A tanösvény útvonalán tett, 3,5 km-es séta során képet kaphatunk a környék turisztikai és természeti érdekességeiről, kőzeteiről,növény- és állatvilágáról. Nagyon jó tanösvény, legjobb a látottak közül. Január 19-én, a Duna Televízió Talpalatnyi Zöld mûsorában túraajánlatként bemutatásra került az Erdély Kárpát Egyesület székelyudvarhelyi csoportja által kijelölt, Zeteváralja közelében levõ, Zete tanösvény. A Zete tanösvény elősegíti a Felső-Nagy-Küküllő mente helytörténeti nevezetességeinek és természeti értékeinek a megismerését.
Hadiárok lőállásokkal Csíkzsögöd 13,3 km-re. Végre a mai napi két sikertelen próbálkozás után (Borvízforrás, Zsögödfürdő), a harmadik meghozta az elégtételt. Nagyon megörültem az este a frissen megjelent új rejtésnek a közelemben.
Házaspárok útja CsíkszentgyörgyHázaspárok útja Csíkszentgyörgy 25,6 km-re.
A csíkszentgyörgyi Házaspárok útja Erdélyben egyedi, Magyarországon már több helyszínen is megtalálható, elsőként Óbudavár központjának kegykápolnájánál. A háromtízesi Szent Kereszt kápolna közelében található Hargas út mentén készült el, és 16 állomást foglal magába.
Torja váraTorja vára 43,6 km-re.
A helyi hagyomány szerint itt egy magas őrtorony állt, s ha jelezni kellett Bálványosvár és Torjavára között, akkor fel kellett mászni a magas őrtorony tetejére. Útban a Szent Anna tóhoz, tettünk egy kis kitérőt. Miután eltöltöttük az időt a Pokolvölgy bejárásával, kevés időnk maradt már sötétedésig.
Parlament SzékelyvarságParlament Székelyvarság 26,6 km-re.
Parlament, vegyes üzlet és kiskocsma - Székelyvarság.
Rákosi Tepő Alsórákos 40,3 km-re.
Az Olt rakosi szakasza folotti karszt teruleten,  az Also-Rakos feloli oldalon talalhato egy piramis alaku meszkoszirt, aminek a neve Rakosi Tepo, 820 m magassaggal.
Felső függőhíd Kis-BékásFelső függőhíd Kis-Békás 49,8 km-re.
Az új függőhíd lehetővé teszi, hogy száraz lábbal mehessünk végig a Magyarok-hídja - Mária-kő turista útvonalon. Amikor a legutóbb a Mária-kő kilátópontjainál jártam, még nem volt átadva az új függőhíd, így elmaradt annak bejárása. A tervemben úgy volt, hogy a hídtól visszatérek, de hamar lemondtam róla. A hídról lehetőségünk van szemből, és ugyanakkor fentről, csodálni a Fehér-patak kétlépcsős vízesését, kőüstjét.
Súgó barlang II Vizes járatSúgó barlang II Vizes járat 33,7 km-re.
A gyergyói medence keleti oldalán a Marosba ömlő Heveder patak, majd az ide csatlakozó Borzóka  patak fogadja be a barlangból kiömlő Súgó-patakot, amelyet a hegyben összegyűlt karsztvíz táplál. A barlang aktív járatából kifolyó patak vize egy kis deszkavályú segítségével el van terelve, a víz magasról esik, így zuhanyozni is lehet alatta. Szep es irto izgalmas helyen. Megérkeztünk a második Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó helyszínére, a barlangászházhoz. A Gyergyói-Havasok, 1568m magas, Sípos kő  tömbjének délnyugati nyúlványában húzódik a már 100 éve ismert, tekerőpataki Súgó-barlang.
Szökő vízesésSzökő vízesés 8 km-re.
A vulkáni kitörések idején a Madarasi Hargita oldalában létrejött kisebb lejtésű plató a csúcs alatti 100-150 méternyi területnek lépcsőzetes külsőt kölcsönöz. Csapatmunkával könnyű volt. A vizeses mostmar majdnem csonta van fagyva, mindenhol jeg kandikal. Teljesen raismertem a helyre.
Udvarhely körüli túraösvényUdvarhely körüli túraösvény 28,1 km-re.
Az Udvarhely körüli túraösvény az Erdélyi Kárpát-Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya által kijelölt helyismereti, gyalogtúra útvonal. A fehér alapon narancssárga U betűvel, benne narancssárga ponttal jelzett túraösvény nagyvonalakban követi a város határának vonalát.
Sebő Ödön keresztje UgrapatakaSebő Ödön keresztje Ugrapataka 32,8 km-re.
Nem volt vitás, hogy ez a kereszt a térképfelvétel idején még létezett, eltávolíthatták azóta, mégpedig nem jóindulatból. Ezen a helyen először radupuscarciuc rejtett, a román nyelvű geotrekking felületen volt bejelentve a rejtés. Egy pet előformát kerestünk, de először egy nagyobbacska dobozt találtunk, egy másik játszótér dobozát. A térkép szerint egy keresztnek kellett volna következni a gerincen, de bárhogy tekergettem is a nyakam, nem találtam meg.
Sólyomkő vára SepsibükszádSólyomkő vára Sepsibükszád 33,9 km-re.
Sólyomkő vára az Alsó-Sólyomkő sziklacsúcsára épült, 1421-ben említik először az irások. A rejtek jól le volt irva, könnyen megtaláltuk. A tusványosi geocitrom alkalmával találtuk meg. Ezt az élményt is a tegnapi geocitrom szervezőinek köszönhetem. Valószinűleg a XII-dik században épült, majd a XIV-XV-dik század folyamán kerül a Mikó család tulajdonába.
Anna-villa TusnádfürdőAnna-villa Tusnádfürdő 31,4 km-re.
100 bentlakó gyerek, 20 napközis, aki ebédre és vacsorára bejár, az ebédet mindennap 150 személyre főzik. Meglett. Könnyen meglett, még a gps-re sem volt szükség. Hát, ez a rejtekhely elég bajos volt számomra. A tusnádfürdői volt Anna villa, ma Szent László gyermekvédelmi központ.
Bagoly-forrás OltszemBagoly-forrás Oltszem 47,2 km-re.
Az oltszemi fürdőközpont az Olt lankáján helyezkedik el, megközelíthető az E12 országútról, ahonnan az oltszemi Mikó-kastély melletti utcába kell letérni, majd átmenni az Olt hídján. Bagoly-forrás a fürdő épülete mellett található. Jól ismertem a helyszínt, így nem kellett keresnem a letérőt az országútról az oltszemi fürdőközpont felé. A GPS kicsit félre húzott, az emlékmű fele, de meglett a doboz, bár elég szemetes helyen lapult. Most sem volt szerencsénk az idővel.
Budvár-sósfürdő SzékelyudvarhelyBudvár-sósfürdő Székelyudvarhely 28,4 km-re.
Székelyudvarhely Budvár negyedében, a Nagy-Küküllő partján, létezett egy egykor igen kedvelt gyógyfürdő, mely 1944-ig működött. Úgy emlékszem az új tulajdonos csűrt épített a régi medence betonkeretére. Egykori helye megközelíthető a Budvár, majd Fürdő utcákon keresztül, át a Székhídján.
Kakukkhegyi erdészház 20,8 km-re.
Az erdovidekiek altal szervezett honismereti turan rejtettuk el a ladat. Közvetlenül a Kakukk hegy alatt található ez azerdészház, egy kis erdei tisztáson, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik Erdővidékre.
Veres János borvíz 30,3 km-re.
Sziklakilátó a Borvíz-patak felett PiricskeSziklakilátó a Borvíz-patak felett Piricske 3,4 km-re.
A 25-30 méteres sziklák tetejéről ráláthatunk az alattunk levő völgyre, a környék erdeire, valamint Hargitafürdőre. Piricske északi végében, gombaszedés közben, egy sziklakilátóra bukkantunk.
Rigó-tó SzovátaRigó-tó Szováta 49,1 km-re.
A Rigó-tó a Szováta környéki tavak egyike, több irányból is meg lehet közelíteni. Abban az erdőben, ahol a Szováta környéki tavak találhatók, több jelzett és jelzetlen, sétány és ösvény van.
Benes rétláp CsíkverebesBenes rétláp Csíkverebes 26,9 km-re.
A Benes rétláp területét borvízforrások táplálják, több helyen okkerlerakódások figyelhetők meg. Szép hely. Meglett, azt a fűzfán fütyülőjét. A geodobozkát könnyen megtaláltuk. A láp az Olt bal oldali árterületén húzódik, mintegy 644 m magasságban.
Kincsás vára Bodok-hegységKincsás vára Bodok-hegység 48,3 km-re.
A Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont földrajz körösei,megtaláltuk a Kincsás vára rejtekhelyet. Ti vasárnap sétáltok, alvás helyett? Megtaláltuk. A Bodoki-tetőtől délre található az a havasi legelő, melyet Kincsás-tetőnek neveznek és amely tulajdonképpen Kincsás várának belterülete.
Kőhíd teteje Hargita-hegység 20 km-re.
A Kőhíd teteje, látványos sziklavilág, a Kakukk-hegytől észak-keletre, attól 1,5 km távolságra található.
Pogány-havasPogány-havas 23 km-re.
A Gyimesi-hágótól indulva kényelmesen fel lehet jutni, kevesebb mint egy óra alatt, a Pogányhavas 1351 méteres csúcsára. Megtalaltuk a dobozt a kijelolt helyen. Egy szombati kirándulás alatt sétáltunk ki ide ahol hamar rábukkantunk a rejtekre. Miután türelmesen kivártuk, hogy a juhnyáj befejezze a delelést a csúcsnál, megtaláltuk a ládát. A Pogány-havas és környéke, az év minden szakában érdekes látnivalót nyújt.
Egykori határőrség székhelye Csíkszereda 13,4 km-re.
Jelenleg kórház működik az épületben. Az egykori határőrség székhelye Csíkszeredában.
Kalibáskő GyermekvilágKalibáskő Gyermekvilág 6,2 km-re.
Most csend van, nem játszanak itt gyerekek, a kapu pedig zárva. Ezt sem volt nagy ördöngösség megtalálni. A pünkösd előtti pénteken utaztam erre. A Kirulyfürdői letérővel szemben, a jelenleg zárt Kalibáskő vendéglő mellett, egy kis erdei játszótér áll üresen.
Árnyék oldala CsíkmindszentÁrnyék oldala Csíkmindszent 21,2 km-re.
Csíkmindszent és Kotormány között egy hegygerinc található, mely kelet-nyugat irányban helyezkedik el, neve az Árnyék. Kellemes hangulatú völgy. A Csíkmindszent felőli oldalában, viszonylag rendezetten, egykor néhány fenyőt ültettek.
Nagyrét-lapály 44,9 km-re.
Szentlélek-kápolna SzéphavasSzentlélek-kápolna Széphavas 25,6 km-re.
Vándor, aki a műúton robogsz le a százéves határig, szállj ki, és gyalogolj fel ide - a hely kultikus hangulatának élményét elképesztő körpanoráma egészíti ki. A hatodik rejtekhely-találkozó alkalmából jártunk itt. A rejtekhely-találkozó színhelyével szemben volt ez a Széphavas, ami mégsem volt szép havas, viszont annál szebb volt innen a kilátás. Mire felértünk, teljesen ködbe burkolózott a kápolna, észre se vettük volna, ha nem tudtuk volna, hogy hol van. Kézzelfogható közelségben délnyugatra a Pogány-havas, lábunk alatt a Tatros völgye, annak túloldalán a völgy keleti hegyoldalai, gondozott kaszálóival.
Régi zsidó temető Gyimesközéplok 36,6 km-re. A doboz a helyén van, és megtalálta jkgabor is. Közel a hidegségi letérőhöz, a vasúti őrházzal szemben parkoltam.
Betfalva 43,3 km-re.
Betfalva és Székelykeresztúr között ömlik a Nagy-Küküllőbe a Farkaslaka határában eredő Fehér-Nyikó. A Székelykeresztúrtól 2 km-re fekvő Betfalva a Nagy-Küküllő jobb partján települt.
Apa-havas BorospatakaApa-havas Borospataka 37,2 km-re.
A Gyimesekből a Boros-patak menti úton juthatunk fel a patak fejébe, az Apahavasra. Sajnos a tetőn valamennyi csemetét tőből kivágták, és hatalmas kazlakban barnára száradtak. Érthetetlen számomra, hogy miért vágták ki a facsemetéket, hiszen nem zavarták a kilátást. Még 2012-ben rejtettem itt el az Apa-havas első geodobozát. Ahogy véget ér a köves út, kijutunk az erdőből, kezdődik a legelő.
Csiszér-ház Csíkszereda 13,4 km-re.
A Csiszér-ház Csíkszeredában, 1911-ben épült, jelenleg lakóház.
Rompáca-tanösvény CsíkajnádRompáca-tanösvény Csíkajnád 20,3 km-re.
A rompácai borvízig 4 km hosszú az út, bejárása körülbelül másfél órát vesz igénybe. A Rompáca-tanösvény hossza két km, bejárása körülbelül 45 perc.
Kászonújfalu temetőjeKászonújfalu temetője 38,3 km-re.
A Kászoni medencébe érve a legelső település Kászonújfalu. Mint azt neve is sugallja az egyik legfiatalabb település, nevét először 1477-ben említik. A temetőt már az útról megpillantottuk. A megtalálást segítő információt figyelembe véve, és a gps-t követve, a székelykaputól egyenesen előre jöttem. Ide is kitértünk hazafele.
Református templom VargyasReformátus templom Vargyas 29,6 km-re.
Vargyas Erdővidék festett bútorkészítéséről és fafaragásáról híres települése. Ezt a dobozt nappal, szerintem, lehetetlen megkeresni. 1334-ben plébániatemploma volt, a régi templom a falu felső felében állott.
Vasas-forrás BálványosfürdőVasas-forrás Bálványosfürdő 39,4 km-re.
Bálványosfürdő Kézdivásárhely felőli bejáratától balra található a Vasas-forrás, és egy új ökumenikus kápolna. A régi fürdő neve Várpadi-feredő volt, újabb neve a Transzilvánia-fürdő, szénsavas, sós, savas borvízforrások táplálják. Miután megvolt a séta a Hammas, Vallató és Mikes fürdőnél, eljöttünk vizet kóstolni. Megtaláltam. Az vasas borviz nagyon finom, nagyon lehusit.
Kerekeger feredőKerekeger feredő 18,3 km-re.
A Somlyó-hegy védelme alatt található égerláp a Természet jótékony erejét testesíti meg. Találkozik itt a Víz, a Fény, a Levegő és a Csend, hogy az embernek pihenését, gyógyulását szolgálja. Már többen is jelezték, hogy nem kapják a geoegeret. Megtalaltuk, megpihentunk a padon de a feredest inkabb kihagytuk. Rendületlenül, minden elképzelhető helyre felmászva, bebújva, lehasalva, bekukkantva.
Ördögborozda SzentkeresztbányaÖrdögborozda Szentkeresztbánya 10,2 km-re.
A székelyföldi töltésvonulatot Szentegyháza és a Szurduk közötti részen hiába keresték, de jól kimutatható a Cserebérc - Saták-kútja - Vaskapu útvonalon. A Vaskapu nevű hely a Lövéte-Kirulyfürdő és a Vargyas-patak menti út találkozásánál helyezkedik el.
Sós kút Homoródszentpéter 29,3 km-re.
A sóskút Homoródszentpétertől keletre, 1,15 km távolságra található, a Tarhegy aljában. A vízoszlop magassága benne 3,5 m (1882-es mérés).
Homoród-folyó forrása 46,5 km-re.
Innen dél felé folyik, majd 6 km után, Szászugránál, az Oltba ömlik. A Homoród-folyó úgynevezett forrása, pontosabban kezdete, a Kis-Homoród és a Nagy-Homoród összefolyásánál található, Homoród községben.
Felsőtorjai református templom TorjaFelsőtorjai református templom Torja 48,4 km-re.
Régen még Szent Márton Torjának is nevezték, a két Torját összekötő magaslatot pedig Szent Ilonának. Kibicikliztunk Kezdirol, es megleltuk. Aki 1,50 mély vigyen kisszéket. Ma ez is meglett. A Torja patak völgyének jobb partján, Altorja folytatásaként alakult ki Felsőtorja - temploma 1332-ben már létezett azon a helyen, ahol ma is áll.
Sósvizes kút Mirkvásár 41,2 km-re.
A mirkvásári sósvizes kút a falu templomától keletre, 740 m távolságra, illetve a megyei úti letérőtől mintegy 500 m-re található.
Kőbánya Homoródalmás 19,2 km-re. A kőbánya megvan, viszont a dobozt gps nélkül nem könnyű megtalálni. Homoródremetén és Gyepesben rejtettem egy-egy dobozt, és mivel utolsó ittjártam óta ujabb rejtekhelyek nyíltak, és dobozok bujtak el, Szentmártonból erre vettem az irányt, hogy utánanézzek a dolgoknak.
Evangélikus templom Homoróddaróc 36 km-re. Szomorú a sorsa annak a falunak, ahol ilyen a kultúrotthon.
Kilátótorony Heveder hegyese OklándKilátótorony Heveder hegyese Oklánd 29,6 km-re.
Az oklándi Kishomoród Közbirtokosság két kilátótornyot is állított a község területén, az egyik a Heveder hegyese tetején van, a másik a Bene-hegy csúcsán. A Heveder hegyese (régebb Heveder-tető, Nagy Völgy bükk teteje, Billő Mező tettője) 900 m távolságra van a Kustaly-vára helyétől, nyugatra.
Szent János kápolna Csíkbánkfalva 25,8 km-re. Közvetlenül a temetőkert bejárata mellett nem találtam megfelelő parkolót, ezért a rejtekhez közelebb parkoltam :-).
Hősök keresztje Kóstelek 37,3 km-re. Megtaláltuk a keresztet. A román katonák keresztje a Kóstelek és Gyepece közötti úton található, inkább Gyepecéhez közelebb.
Gorgán-patak völgye TorjaGorgán-patak völgye Torja 42,2 km-re.
Valamelyik régi falurész lehetett? Tud valaki segítani az azonosításban? A lombhullató erdőben szarvasok tanyáznak. Ami igaz az igaz, a Malnas elnevezesu helyek. Torjáról Bálványosfürdő felé a Torja-patak mentén vezet az út. Torja után az első nagyobb völgy jobbra.
Ferde torony SükőFerde torony Sükő 33,7 km-re.
Cseresnyéje hires az egész székely földön. Már régóta tervezem, hogy meglátogatom a sükői ferde tornyot és a közelben található Rez-tetői kilátót. Hol a falu között lefolyó Gátpataka ered, messze fenn a Rez oldalában 2000 lábbal a tenger szinvonala felett fekszik Sükő.
Csukás-tó TusnádfürdőCsukás-tó Tusnádfürdő 31,2 km-re.
Tusnádfürdő fő vízfolyása az Olt. Csak lazán kell könyökölni, bámulni. Megtaláltam a filmes dobozkát. Egy-két nyögdíjas téblábolt csak arrafelé, s ők sem minket néztek. A szoros mélyén csillogó Csukás-tavat az Olt vizéből, 1882-1893 között, mesterségesen alakították ki, körülötte kis szabadidő-központ alakult ki.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Kaolinbánya adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Hargitafürdő térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Jol szorakoztunk - Kivettem a kincsesladabol egy KinderTojast, betettem egy ongyujtot. Jol johet a kirandulonak, ha eppen egy kis vacsorat csinalna, de nem tud tuzet gyujtani.
 • Serüljünk sze - Piposz tanya fele menet találtuk meg a falat. A likat sajnos uresen, de a kilatas kárpótolt.
 • Gratula az elso megtalalonak - Esetleg ha tobb es minosegibb informacioval rendelkezel a faval kapcsolatosan, nem bannam ha kozze tenned. Udv.
 • Terkep - Nalam mukodik. Ezt a helyet meg nem latogattam meg, de ez is sorra kerul majd.
 • Mára ennyi - Besötétedett és éhesek lettünk. Mára ez volt az utolsó.
 • Ezek a jó ládák - Már két éve keressük ezt a ládát. Most megtaláltuk.
 • Szerencsésen megtaláltam este hét körül - A noteszbe azt hiszem, véletlenül 15-ét írtam, de annyi baj legyen. Nagyobb baj viszont, hogy a doboz ott díszelgett a () alatt teljesen fedetlenül, így a fehér zacskó már távolról kiszúrta a szemem.
 • Kilátás - A panoráma kabintól átsétáltunk erre a kilátóra, megcsodáltuk itt is a kilátást. Majd elindultunk az új függőhíd fele, és azon átkelve érkeztünk vissza a főútra.
 • Fülest kaptunk - Fülest kaptunk hogy már nyílnak a nárciszok. Megnéztük, és a hír igaz.
 • Nem találtam a saját dobozomat, rejtettem újat - A nárciszok még csak most kezdenek nyílni. Miután eleget gyönyörködtünk bennük, próbáltam megkeresni a saját dobozomat.
 • Érdekes képződmény - Érdekes képződmény, felfedeztük ezt is.
 • Na, végre megvan - Azért, nem könnyű megközelíteni, a meredek oldalon.
 • Előkerült - Előkerült a doboz, majd megkóstoltuk a borvizet is. Nagyon jó ízű a vize.
 • Érdekes - Hogy most kezdték őriztetni, amikor már nincs mit elvinni belőle. A gyulafehéérvári Róm Kat Püspökség valamit csinálni fog az épülettel.
 • Kápolna - Megtaláltam a dobozt. Nem volt nehéz rátalálni a rejtekre.
 • A mászást halasztottuk - A mászáshoz még nőnünk kell, de annál jobban örvendtünk a megtalált kincsnek. Még visszatérünk majd kipróbálni a mászóutat is.
 • Régi, vagy új? - A rejtekhely fotók alapján egy kicsit zavarban vagyok. A képek szerint az új rejtekhelyet találtam meg, de nem az új doboz volt benne (a fényképen lévő új doboz) hanem egy fekete pet előformát, benne füzetecskével, és egy eredeti tintaceruzával, amivel bejegyeztem magam a füzetbe, és ahogy gyerekkoromban láttam a székelykáli boltos bácsitól, én is megnyálaztam a ceruzát.
 • A doboz a helyén van - Ha már arra jártunk, ellenőriztük a rejtekhelyet. A geodoboz nem volt a helyén, mélyen el volt ásva.

Sikerült eljutni Hargitafürdő környékére? Tetszett a Kaolinbánya? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.