Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Olt forrás

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Az Olt folyó hossza 670 km, vizgyűjtő területe 24.010 km2, keresztül folyik Székelyföldön, Királyföldön, majd Fogaras vidékén. A Vöröstoronyi-szorosnál töri át a Kárpátokat, majd Havasalföld és Olténia határát képezi egészen a Dunáig...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Olt forrás felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Olt forrás képtárból:

Olt-forras
Olt-forras
A kapolna
A kapolna
Útjelző
Útjelző
A Hagymás vonulata
A Hagymás vonulata

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet az Olt forrás fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen az Olt forrás!

Az Olt földrajzi forrása a Gyergyói-havasokhoz tartozó Sípos-kő észak-keleti oldalán található, a Kovács Péter-hágó közelében. A helyszín megközelíthető Gyergyószentmiklós vagy pedig Marosfő felől. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Kovácspéter, 1,15 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Az Olt eredete
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Súrlott Grádics vendéglő MarosvásárhelySúrlott Grádics vendéglő Marosvásárhely 89,3 km-re.
A volt vendéglő nevét a mindennap tisztára sikált küszöbéről kapta. A XVIII-dik században épült Súrlott Grádics az egykori Klastrom (ma Mihai Viteazul) utca 3 szám alatt található.
Vándorsólyom via ferrata Beszállási pont Vargyas-szorosVándorsólyom via ferrata Beszállási pont Vargyas-szoros 56,8 km-re.
Azt lehetne mondani, hogy Kovászna megye via ferratája, mert majdnem itt van. Jó helyen, szép környezetben, nem olyan veszélyes, és nem is túl nehéz. Mászkálni hívtak a hétvégére, a Vargyas-szorosba.
Őrkő SepsiszentgyörgyŐrkő Sepsiszentgyörgy 94,5 km-re.
Hogy miért is Őrkő, talán régen innen őrködtek, vigyázták a várost és környékét. Nagyot változott az Őrkő környéke. Megtaláltuk miután körbesétáltuk a kőbányát. Leírás alapján kerestük meg, a helyet majdnem annyira ismerem mint a tenyerem. Sepsiszentgyörgyön van egy érdekes hely, Őrkőnek hívják.
Kalonda-tetőKalonda-tető 49,2 km-re.
A Kalonda tető, Farkaslaka és Korond közt fekszik félúton, 845 m tengerszint fölötti magasságban. Az idei szezon második megtalálása. Mi a majus 2-ot neveztuk ki kirandulo idonek. A letérőtől elsétáltam a rejtekig. Egyúttal a Kis-és Nagy-Küküllő vizválasztója.
Székely KálváriaSzékely Kálvária 55,1 km-re.
A Székely Kálvária stációi egy-egy olyan történelmi eseménynek állítanak emléket, amikor a magyar és székely nép elszenvedett egy-egy történelmi csapást. A hagyományos 14 stációt a domborművek alatt római számok, és egy-egy szó jelzi, amit rovásbetűkkel is felvésett az alkotó: Ítélet, Megterhelve, Megbotlás, Találkozás, Segítség, Együttérzés, Felbukva, Vigasztalás, Összeomlás, Megfosztás, Megfeszítés, Elhagyatva, Gyászban, Sírban. Az udvarhelyi látogatásunk alkalmából kerestük fel ezt a helyet és kerestük meg ezt a ládát. Hány bejegyzés volt a füzetben? Az első állomásra rádőlt egy kiszáradt erdeifenyő.
Monyasd feje Menaságújfalu 45,3 km-re.
A Monyasd feje nevű domb Menaságújfalu és Hosszúaszó között található, a Monyasd-patak tetejében, a Fiság és Fitód patakok vízválasztóján.
Kis-Borka-kő Besztercei-havasok 44,1 km-re.
A Kis-Borka-kő egy 1552 m magas csúcs a Besztercei-havasokban. Körülbelül 1 km-re innen délnyugatra található az 1825 m magas Kis-Borka köve.
Benedek Elek sírja KisbaconBenedek Elek sírja Kisbacon 68,3 km-re.
Benedek Elek sírja a Kisbacontól nyugatra fekvő temetőben található. Ő volt, akinek ''könnyű a toll és nem nehéz a kasza''. Na, ezt sem nehéz megtalálni. Itt nyugszik a nagy mesemondó, Benedek Elek, és felesége, Fischer Mária.
Templom-téri park GyergyóremeteTemplom-téri park Gyergyóremete 21,1 km-re.
A gyergyóremetei Szent Lénárd plébániatemplom 1771-ben épült. Reggel, még a Kecske-túra előtt, próbáltunk itt rejteni, de a gyergyóremetei ifjúság má javában kereste a kincset, ugyanis kincskereső versenyt rendeztek. Nagyon szép a templom és a mellette levő park, na meg a kilátás is. 1899-ben a szentélyt 6 méterrel megnagyobbították, így a templom mai hossza 41, szélessége 12 m.
Fenyő-tető Csíkszentgyörgy 47,1 km-re.
A Fenyő-tető Csíkszentgyörgy nyugat szélében, Jenőfalva nevű falurészben található, az Áj-patakoktól északra. Legnagyobb magassága 901 m, részben erdővel borított domboldal.
LécfalvaLécfalva 98,8 km-re.
Sepsiszentgyörgytől 17 km-re keletre a Feketeügy jobb partján fekszik. A várhegyi doboz adatait nézegetve vettem észre, hogy Lécfalván is van egy doboz. Lécfalva falu Romániában Kovászna megyében, közigazgatásilag Nagyborosnyóhoz tartozik, a szomszédos Várhegy falut 1899-ben csatolták Lécfalvához.
Unitárius vártemplom BölönUnitárius vártemplom Bölön 87,7 km-re.
Bölön erődített temploma 1893-ban épült, egy 15-dik századi templom leégett maradványaiból. A 17-dik század elején épített négy saroktoronnyal megerősített erődfal veszi körül. Hazafele tartva a Vecer, a kopjafa, a kopeci oriasi szil utan ahol a rejtekladat amely a fa alatt hevert kitaszitottan, vissza tettem a 2011-es romaniai ev fajaba, egy maroknyi hazai folddel es egy kis zaszlo szallaggal, no meg egy rez garassal, mert mas mar nem volt nalam.
Nagyrét-lapály 20,1 km-re. Alsótiszáspataki borvíz Tusnádfürdő 63,9 km-re.
Református templom és harangláb KüsmödReformátus templom és harangláb Küsmöd 57,5 km-re.
A küsmödi templom zárva volt, az ódon harangláb nagyon megtetszett. Az elöregedett falunak sajátságos hangulata van, sok a kékre meszelt ház.
Nyárádszeredai Padlásmúzeum 72,3 km-re.
A Padlásmúzeum Nyárádszeredában, a Szakadát utca végén, a 26/A számú házban padlásán található. Biró Zsigmond Sándor családi háza ez, melynek padlásterében több száz, paraszti használati tárgy, hadászati és világháborús tárgy sorakozik.
Szászszőlős temploma 94,8 km-re.
A csarnokot egyszerű fatető fedi. Szászszőlős közepén egy egyszerű csarnoktemplom áll, félköríves záródású szentéllyel és négyszögletes ablakokkal.
Szent István katolikus templom CsíkajnádSzent István katolikus templom Csíkajnád 26,6 km-re.
Csíkajnád első templomát 1514-ben a Bernáld-család építette, a kápolnát később kibővítik. A jelenlegi templom 1846-ban épült, a régi helyébe.
Hunyadi János szobra Marosvásárhelyi várHunyadi János szobra Marosvásárhelyi vár 89,5 km-re.
Hunyadi János a tizenötödik századi történelem meghatározó alakja, 1446-tól hat éven át a Magyar Királyság kormányzója volt. Nagy pártfogója volt a kereszténységnek, a marosvásárhelyi Vártemplom tornya az ő anyagi hozzájárulásával épült.
KalibáskőKalibáskő 45,5 km-re.
Meglepett egy helybeli születésű válasza, aki még csak nem is hallott ilyen nevű szikla létezéséről. Valamiért az az érzésem, hogy nem a Kalibáskő szikla tetején elrejtett geodobozt kaptad meg. Megtaláltam. Mar reg megtalaltuk, es elsök lettünk. Hol van a Kalibáskő? Ezt a kérdést tettük fel a Kiruj-patak völgyében embereknek, akikkel vasárnapi kiruccanásunk alkalmával találkoztunk.
Bogát-hegyi kápolna CsíkrákosBogát-hegyi kápolna Csíkrákos 29,7 km-re.
A kápolna búcsúját május elején tartják. Udvozlet, Istvan. 10 napos csíkrákosi vakációnk első útja ide vezetett. Innen a kilatas a Csiki medencere fonseges. A Bogát-hegyen áll az 1725-ben épült kápolna, melyet a csíkszépvizi örmény katolikus püspök szentelt Szent Fülöp és Jakab apostolok tiszteletére.
Borvízforrás ZsögödfürdőBorvízforrás Zsögödfürdő 43,9 km-re.
Zsögödfürdő, a Borszékkal egyidős fürdőtelep, Csíkszereda déli kijáratánál, az Olt jobb partján található. Meglett, cseles. A geodoboz nagyon jol el van rejtve. Szerencsere szep meleg nap volt, ugy hogy folyamatosan legalabb 3 ember toltotte a borvizet a forrasnal, azert en kitartoan kerulgettem tapogattam es nezegettem a faszerkezetet, ok pedig engem, vegul feladtam, es elindultam Haromvara fele. 17 kádas meleg fürdője 1957-ben épült, azóta többször felújították.
Magyar katonák sírja Tarhavas pataka 32,5 km-re.
18 magyar gyalogos, huszár, tüzér és honvéd sírja - Tarhavas pataka 324 szám, 3,9 km a 12/a főúttól - 1916 december 8 - 1917 szeptember 7. Az adatok szerint 15 katona neve, csapatteste ismert, a kőoszlop Páll Lajos hadnagyé.
Boldog Özséb katolikus plébánia KézdivásárhelyBoldog Özséb katolikus plébánia Kézdivásárhely 86,3 km-re.
A kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébániatemplom 1986-ban épült, a tornyot 2003-ban építették. A város másik, Szentháromság plébániatemplomától távol esik, az új, nyugati tömbháznegyed tette szükségessé egy új templom építését.
Keresztelő Szent János fakápolna Mikháza 64,1 km-re.
Unitárius templom NagyajtaUnitárius templom Nagyajta 84,6 km-re.
A mai templom az ősinek közvetlen utóda. Megvan a hely, csak megint egy bezárt vártemplom. A 2018-as Geotrekking majális második napján, az apácai Tolvajos-barlang bejárása után érkeztünk Nagyajtára. Családunk egyik tagja néhány hónappal ezelőtt részt vett a felújított templom bemutatásán. A XV-dik században kapta gótikus formáját, amelyből sok megmaradt, bár többször is átalakították.
Hősök temetője Zsák-hegyHősök temetője Zsák-hegy 35,8 km-re.
Az egykori magyar hősök temetője - Zsák-hegy, Maroshéviz. Egy kicsit nehezen találtuk meg a temetőhöz vezető ösvényt, lépcsőket. Igaz nem hívtam fel a leírásnál erre a figyelmet, de a segédpontoknál meg volt adva a temető felé vezető szűk utca bejáratának a koordinátája. Sajnos a sirt körülvevő keritést már nem találtuk igy a dobozka sem került elő.
Sarlós Boldogasszony-kápolna KotormánySarlós Boldogasszony-kápolna Kotormány 48,7 km-re.
Az Akó-kaputól a Fiság völgyébe vezető ut bal oldalán, a dombok között bujik meg Kotormány, az elrejtett falu. Ha nem lett volna ide doboz elrejtve, soha nem látogattuk volna meg ezt a falut, de érdemes volt. Megtaláltuk. Mi ezt a falut biztos nem felejtjuk el. 1640-ben épült templomának csak a tornya látszik ki a fák közül.
Veresszéki borvízVeresszéki borvíz 68,7 km-re.
A múltban a Balásiak tulajdonában volt, vizét Salvator néven palackozták. Nincs maganteruleten, a keritesen kivul van. Miután Kászonjakabfalvától majdnem 4 km-t vezettem a poros, köves, rázós úton, a rejtekhelytől korulbelul 300 m-re a tulajdonos tartóztatott fel. Megtalaltuk. Kászonjakabfalvától 7 km-re a Borvíz patak völgyében található.
Mikes- és Apor forrás TusnádfürdőMikes- és Apor forrás Tusnádfürdő 65 km-re.
Mikes- és Apor forrás, Tusnádfürdő. Az első "Relytekhely-vadászat Erdélyben" találkozó második napjának reggelén találtam meg ezt a dobozt. Az elsot az eso akadalyozta. A tusnádi IV.
Marosszentanna 90,2 km-re.
Látnivalója templomának gyönyörű freskója. Marosszentanna Marosvásárhely egyik külvárosa.
Rekettyés-csúcs Kelemen-havasokRekettyés-csúcs Kelemen-havasok 55 km-re.
Az elénk táruló látvány csodálatos, kilátás nyílik minden irányban. Egy kis vasárnapi 25 km-es séta. A Jézer-tóhoz legközelebb eső csúcs a Rekettyés (2021 m), a meteorológiai állomástól csak pár méter választja el.
Minotaurusz Marosvásárhelyi állatkertMinotaurusz Marosvásárhelyi állatkert 87,2 km-re.
Minotaurusz - Marosvásárhelyi állatkert. Távcsőre szükséged lehet, de nem a kereséshez. Gondoltam, hogy ez könnyen fog menni. Szeretnék egyszer találkozni egy dobozrablóval, amikor megtalálja a dobozt, és nem teszi vissza.
Unitárius vártemplom HomoródszentmártonUnitárius vártemplom Homoródszentmárton 59,7 km-re.
A déli irányba vezető út bal oldalán emelkedő kis dombon áll az unitárius templom. Sajnos a templom zárva volt, és a geodoboz sem került elő hosszas keresés után sem. A Homorodok menterol ezt is begyujtottuk, igaz van meg mit keresni itt is es mashol is. A Szarkakotol nem kanyarodtam vissza Udvarhelyre, hanem felkerestem Homorodremetet, es kellemesen csalodtam, mert egy kihalofelben levo Isten hata mogotti eldugott apro falu helyett, amire szamitottam, aranylag egy mozgalmas kis telepulesre ertem. A Nagy-Homoród völgyében, a Gyepes- és a Lókod-patakkal való találkozásnál települt Homoródszentmárton községközpont.
Szent László-szobor Kézdiszentlélek 81,6 km-re.
Királyhalma 96,5 km-re.
1396-ban tűnik fel az oklevelekben, templomról nincs adat, de a XV-dik századig katolikus lakói voltak.
Nádasfürdő Újtusnád 62,2 km-re. Ez is előkerült. Igaz, a hely, az kész Szarajevo.
Borziatelep tavaBorziatelep tava 66 km-re.
Valamikor a vasútról is látható volt, de mára már a tó körül eléggé felnőttek a fák és a bozót. Miutan leszalltunk a vonatrol, ez volt az elso megkeresendo doboz. Miután megtaláltam a Bisztra völgyében, a mosógépnél elrejtett geodobozt, folytattam az utamat a Maros völgyén felfelé. Borziatelep mellett egy sziklafal tövében található egy tó.
Hódtanya a halastóban LemhényHódtanya a halastóban Lemhény 84,8 km-re.
Hódtanya vagy halastó? Lemhény határában nemrég halastó létesült. A kis patak medrén 3-4 kisebb gátacska van, a víztükör hosszan nyúlik el. Ev vegi seta alkalmaval megkerestuk, alkalmam volt kiprobalni a c. Már késő volt, sötétedéskor érkeztem a tavacskákhoz.
Szent Anna-kápolna CsíkszenttamásSzent Anna-kápolna Csíkszenttamás 18,9 km-re.
Csíkszenttamás nyugati határában, egy dombon áll magányosan a Sándor család Szent Annának ajánlott sírkápolnája. Ez a család Csíkszentdomokosról származott, és a kápolna kriptájába temetkezett. Ezt a geodobozt nem találtam meg könnyen, hiszen a segítő információ elég tág fogalom. Hát azért vagy kétszer körbejártam a falat, amíg ráleltem a dobozra.
Református templom Disznajó 72,4 km-re.
Mária-kert és Kájoni Herbárium Csíksomlyó 38,7 km-re.
Csíksomlyón ér véget a Mária-út, ezért az évek során kialakították a Mária-kertet, hogy az elfáradt zarándokok itt megpihenhessenek. 2010-ben 15 udvar kialakítását kezdték itt el, melyek a Mária életében kiemelkedő eseményeknek állítanak emléket.
Kis Csika-csúcs Kelemen havasok 50 km-re.
A Kis Csika- vagy Csikuca-csúcsnak olyan szép neve van románul (Cica Mica, Cicuta), persze magyarul kiejtve, hogy a magyar megfelelőjét nem is kellene használni.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Olt forrás adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • A 4-es moteltől gyalogoltunk fel Kovács Péterre - Nem volt nagy hideg, de igen kellemetlen szél fújt. A 20 cm körüli hó alatt tükörsima jég, még a karácsonyi langy hagyatéka, izzadtunk rendesen.
 • Te lennél az első - Gratulálok, hiszen ez egy kultikus hely. Igen, a kép alapján úgy nézem, hogy megtaláltad a rejteket, és a jó tuskóban keresgéltél.
 • Na, most felcsigáztál - A Maros földrajzi forrását 2005 decemberében akartuk meghódítani Marosfő felől. Akkor sokkal nagyobb hó volt, de tökéletes szélcsend és ragyogó napsütés.
 • EKE vándortábor - Az Olt-forrás ebédidejében mentem vissza, kicsi borjú nagyságú kutyuli-mutyulik kíséretében. :) Pedig a lejtőn a lefelé jövetben elég harciasak voltak, vissza a ládához már békésen követtek.
 • A második találkozó alkalmával - A második Rejtekhely-találkozó második napján találtuk meg.
 • Nagyon erdekes hely - A Brassoi Turista Egyesulettel taboroztunk a Nagyhagymas labanal. Veluk turazva talaltuk meg a ladat.
 • A legendás Olt - Nekem a világon a legszebb hely ez, a Hagymás-hegység vonulatának egyedi panorámájával. Gyermekkorom és szabadidőm nagy részét töltöttem és töltöm itt, hétvégi házunkból túrázgatva.
 • 686 méter - Előre is köszönöm, ez volt az egyik eredeti elképzelés is. Hogy egymás rejtéseit közösen tartsuk karban.
 • Viszonylag nem rossz az út - Innen le akartam menni a Gyilkós-tói útra, de jobbnak láttam visszafordulni. Vagy másfél km után már terepjáró kell, vagy egy régi, rossz Dacia.
 • Második próbálkozás - Ez alkalommal a hivatalos bejárón, a falban kialakított gyalog- és kocsibejáróval ellátott kapun volt szándékom bemenni. A közelben az egyik szomszéd a háza előtt kaszálta a füvet, jobbnak láttam engedélyt kérni a belépésre.
 • A Jó oldalán állok - Remélem nem derül ki Rólad valami nagyon rossz, én a Jó oldalán szeretnék állni.
 • Ibolyás nőszőfű - Jó rejtés, érdemes volt meglátogatni a kápolnát. Szép orchideafélét találtam a sziklán.
 • Nagyon szép hely - Mesebeli hangulata van.
 • Talán majd máskor - A gps 2 m-t mutat, a gyanús üreg üres. Sokan jönnek mennek, ezért mi is továbbállunk.
 • Sorozas - Engem is itt soroztak be annak idején.
 • Köszönjük - Köszönjük az ellenőrzést, Hangyalka és Imecs.
 • Most is - Nem lehet kihagyni ezt a helyet. Gyönyörű a kápolna, és nagyszerűen illeszkedik a környezetébe.
 • Tavaly őszi séta - Jó, izgalmas rejtés.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett az Olt forrás? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.