Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Borgói-hágó

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Borgói-hágó felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Borgói-hágó képtárból:

9971
9971
9928
9928
9929
9929
9930
9930

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Borgói-hágó fotóalbumba!

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Borgói-hágó!

A Borgói-hágó a Borgói-hegység keleti részében található 1201 m-es tengerszint feletti magasságban. Az erdélyi Besztercét és a bukovinai Dornavátrát köti össze a rajta haladó DN17-es főút... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Báránykő, 1,8 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Anyósmentes övezet Csere-negyed FarkaslakaAnyósmentes övezet Csere-negyed Farkaslaka 98,2 km-re.
Az elmúlt két évben kiépítették itt az ivóvíz- és szennyvízrendszert, nemrég pedig térkővel borították a negyed utcáit. A Csere-negyed Farkaslaka legújabb falurésze, inkább fiatalok lakják, akik egymás között anyósmentes övezetnek becézik a lakhelyüket.
Izakonyha 73,5 km-re.
Belső festése 1754-ben készült el, Szaplonczai László költségén. Izakonyha fatemploma a hagyomány szerint a tatár támadást követő évben, 1718-ban épült.
Gomolyát-domb NagyernyeGomolyát-domb Nagyernye 76,7 km-re.
A Gomolyát-domb a nagyernyeiek kedvelt kirándulóhelye, mégis nagyon kevés információt lehet róla találni. Fordultam a másik oldalamra. A falutól keletre található dombot gyakran keresik fel a siklóernyőzés kedvelői.
Diák Bara János-ház CsíkszenttamásDiák Bara János-ház Csíkszenttamás 97,3 km-re.
A 125-ös megyei út és az Ambrusok szere felé vezető utca sarkánál található csíkszenttamási háznak különleges, vasajtós padlásablakai vannak. Jelenleg a ház alsó szintjén, a főútra néző oldalon, kereskedelmi egység működik.
Aranyhalacska MarosszentkirályAranyhalacska Marosszentkirály 86,2 km-re.
Az Aranyhalacska Marosszentkirályon található, csupán 5 percre Marosvásárhelytől. Az erdő szélén, egy dombon helyezkedik el. Hazudik aki azt mondja, hogy nem érez semmit amikor egy geodobozt elsőnek talál meg. Ez már a második próbálkozásom volt. Egy kicsit erősebb szívdobogást, egy kicsivel több izgalmat, és örömöt, mert a megfertőzendő egyből ott kereste ahol meg is találta.
Nagy-Mező-havas Görgényi-havasokNagy-Mező-havas Görgényi-havasok 65,5 km-re.
Egy hatalmas vulkáni krátermaradvány peremének egyik része - a kráter átmérője 5-6 km volt, amelyet a Székely pataka átvágott és lecsapolt. Reggel indultunk a Marosvásárhelyi EKÉ-vel. Engem miért nem hívtatok? December 30-án, ragyogó napsütésben, tiszta kék éggel, sikerült teljesíteni az évzáró túrának tervezett Bucsin-Mezõhavas útvonalat :). A Mező-havas a Görgényi-havasok legmagasabb pontja Maros megyében, 1777 m tengerszint feletti magasságban.
Ökumenikus kápolna Bekecs-tetőÖkumenikus kápolna Bekecs-tető 71,4 km-re.
Itt valamikor egy vár állt, ma egy ökumenikus kápolna, amelyet közös összefogással építettek. Jó rég volt (hét éve) az utolsó "találás", így nem sok reménnyel indultunk neki. Kendő felől érkeztünk fel a Bekecs-tetőre, miután rejtetünk Kendőn a református templomnál. Szakadát falu felől, az Iszulyka völgye mentén közelítettem meg a rejtekhelyet. A Bekecs-tető a nyárádmentiek szent hegye, a kápolna mellől jó kilátás nyílik déli irányba.
Alsóbölkény 59,6 km-re.
1453-ban villa Belken néven jelentkezik az oklevelekben. 1645-ben Magyarbölkény a neve.
Egykori Albina Bank Marosvásárhely 86 km-re.
Győzelem tér 5 szám, Marosvásárhely. Egykori Albina Bank, Federalcoop Bank, jelenleg irodaépület - 1910.
Sima-oldal Radnai-havasok 34,1 km-re.
Sima-oldal, csúcs a Csisa-gerincen - románul Varful Coasta Neteda.
MelegföldvárMelegföldvár 76,3 km-re.
A hagyomány szerint a falu egykor nem mai helyén, hanem a községtől minte gy 2 kilométernyire fekvő Nyerges határrészen állt és csak 1300 körül költözött mai helyére. Katonától északra, Feketelak, Buza és Kapor közt fekvő település.
Római őrtorony SzakadátRómai őrtorony Szakadát 66,4 km-re.
Nyárádremete határában, Szakadát felett egy római őrtorony helye található, mely egy komplex őr- és jelzőtorony rendszerhez tartozott. Amint a leírásban is írja, itt csak egy római őrtorony helye található. A Google térképen kinéztem, hogy a rejtekhelytől keletre egy út vezet fel a gerincre. A Maros megyei római határszakasz kutatása során számos, a védelmi vonalhoz tartozó lelőhelyet azonosítottak.
A parkoló forrása NyárádmagyarósA parkoló forrása Nyárádmagyarós 74,7 km-re.
A Sóváradról Nyárádszereda felé tartó aszfaltúton Nyárádmagyarós felé beereszkedve, az út melletti parkolóban padokkal és asztalokkal ellátott fedett pihenőhelyet találunk. A parkoló melletti forrást kőfallal erősítették meg, kényelmesen lehet így most vizet tölteni, a forrás vizével felfrissülni.
Vajdaszentivány tava 65,6 km-re.
Könnyáztatta kő Csalhó-hegységKönnyáztatta kő Csalhó-hegység 78 km-re.
A Sánta láb (Curmatura Picioru Schiop)-hágóból a Dochia menedékház felé tartó ösvény, egy a szelek által furcsa alakúra formázott szikla, a Könnyáztatta kő mellett halad el. Itt találkozik a Durau üdülő, illetve a Duruitoarea-vízesés felől érkező piros kereszt jelzés, a Sztaniló-hágó (Curmatura Stanile) felől érkező kék sáv jelzéssel.
Illés sziklái Kelemen-havasokIllés sziklái Kelemen-havasok 19,2 km-re.
A Kelemen-havasok főgerincén levő Ruszka-csúcs délkeleti oldalában találhatók Illés kövei, másnéven Illés sziklái (Pietrele lui Ilies).
Cserealja Zöld Park MarosvásárhelyCserealja Zöld Park Marosvásárhely 86,2 km-re.
A Cserealja Zöld Park egy korszerű marosvásárhelyi szabadidőközpont, mely a Tudor lakónegyedben, a csendőrség szomszédságában található, négyhektáros területen.
Kis-Borka-kő Besztercei-havasok 54,4 km-re.
A Kis-Borka-kő egy 1552 m magas csúcs a Besztercei-havasokban. Körülbelül 1 km-re innen délnyugatra található az 1825 m magas Kis-Borka köve.
Koronka kilátója 86,3 km-re. Kar hogy szemetes a hely, lent a torony alatt. Jól esett lazítani egy kicsit, kiszellőztetni a fejem.
Vit-havasVit-havas 70,3 km-re.
A Vit-havas a Hagymás-hegység északi felének egyik legnevezetesebb kilátópontja. A kucsma alakú mészkőszirtről pompás kilátás nyílik minden irányba. A Pongrác-tetőről indultunk, gyalog, a piros sáv jelzésen egészen a Nyerges-nyakig, majd a kék sáv jelzésen a Vit-havas nyakáig, végül a kék körben kék pont jelzésen másztunk ki a Vit-havas csúcsára. Gyönyörű, napsütéses napot töltöttünk játszótársunkkal, Fakirral és fiával a Vit-havas virágban gazdag sziklarengetegében. Hmm, ez volt osztan erdekes.
Kilátó Piroska-tó SzovátaKilátó Piroska-tó Szováta 71,9 km-re.
A közvetlen szomszédságában található Piroska tó, amelyhez a felszínre bukkanó sótömbök mellett vezet az ösvény, édesvizünek számít, halak is élnek benne. Befagyva fogadott a Medve is, a Piroska is. Köszönöm a pontosítást, a koordinátákkal általában hadilábon állok, ezért is igyekszem megfelelő leírást mellékelni. Szeretem az áprilisi csendet Szováta környékén. Jellemző a hely egyedien gazdag változatosságára, hogy a Vörös-tó só-koncentrációja elég magas.
Adrenalin Plus kalandpark SzovátaAdrenalin Plus kalandpark Szováta 71,6 km-re.
Adrenalin Plus kalandpark - Tivoli tó, Szováta. Megvolt az adrenalin plusz, szuper volt. Teljes sebességgel nekicsapódni egy szűz rejteknek? Kb így lehet leírni az érzést, amit érzel a tiroli pályán, útban a rejtek fele.
Garados-kőbánya CsíkszentdomokosGarados-kőbánya Csíkszentdomokos 95,6 km-re.
A Garados-domb Csíkszentdomokostól nyugatra emelkedik, a csúcsáról szép kilátás nyílik az Olt mentén hosszan elnyúló Csíkszentdomokosra, illetve a Balánbánya feletti Nagy-Hagymásra. A Kis-Garadoson található kőbányában szép, fehér színű kristályos mészkövet, mozaik-alapanyagot termelnek. Keszitettem egy panoramat. A ládát nem találtuk a helyén, de érdemes volt felsétálni a hegyre, mert gyönyörű volt a kilátás.
Nagyercse 68,9 km-re.
1394-ben jelentkezik a forrásokban Erche néven.
Kígyófej-szikla Rejtek-patakKígyófej-szikla Rejtek-patak 94,6 km-re.
Egy óriáskígyó fejéhez, kitátott szájához hasonlít a víz melletti szikla, már csak a nyelvét kell hozzáképzelni. Jól esett a halkan csordogáló patak hűvössége. A Kígyófej-szikla a Rejtek-csúcs közelében, attól 400 méterre délnyugatra, a Rejtek-patak forrásvidékén, annak medrében található.
Mosógép BékásszorosMosógép Békásszoros 80,1 km-re.
Békásszoros település nyugati végében, a Súgó-szoros Természetvédelmi Terület bejáratától nem messze, közvetlenül az út mellett, a Békás-patak medrében egy fából ácsolt mosógépet találunk. A közeli kerítéseken, korlátokon szőnyegek száradnak.
Asztal-kő Görgényi-havasokAsztal-kő Görgényi-havasok 65,9 km-re.
Az Asztal-kő látványos piroklasztit sziklatömbjei vulkáni tevékenység maradványai. Vendegeinkkel egy vasarnapi Mezohavas-tura alkalmabol erintettuk az Asztal-kot is, es kb 5-6 meterrol vettem eszre a rejteket, majdhogynem veletlenul. A Bucsin felől közelítettük meg a Mezőhavast, és a korulbelul 7 kilométeren talán 20 festett turistajelzést láttunk, mégis a doboz szomszédságában egy kopott piros festékes ecset szomorkodott. Vármezőről autóztunk fel a régi helikopter-leszállóig (laposnyai oldal), mikor melyik ága van nyitva a Nyárádnak, kell vigyázni.
Vörösfenyő erdő Paszmos 42,8 km-re.
Síremlék ErdőcsinádSíremlék Erdőcsinád 71,5 km-re.
Az erdőcsinádi temető-együttes a falu nyugati határában található, három szomszédos dombocskát foglal magába. A legnagyobb dombocska kerek, itt található a ravatalozó is.
Szent Mihály és Gábriel arkangyalok fatemplom Nyárfás 100 km-re.
A nyárfási Szent Mihály és Gábriel arkangyalok fatemplom, figyelemre méltó falfestményeivel, műemlékké nyilvánított épület. Egyike annak a nyolc máramarosi fatemplomnak, amely 1999-ben a világörökség részévé vált.
Toldalag 68,6 km-re.
1268-ban Toldalaghnak, 1432-ben Tholdalagnak írják a források a nevét.
Petőfi Sándor bronzszobra MarosvásárhelyPetőfi Sándor bronzszobra Marosvásárhely 85,3 km-re.
Petőfi Sándor bronzszobra az egykori Kossuth Lajos utca, és az Arany János utca találkozásánál lévő kis köztéren áll. A körülbelül 60 cm magas mészkő talapzaton álló életnagyságu bronzszobrot, Hunyadi László alkotását 2000 december 16-án állították fel ezen a helyen, a talapzat felirata: Petőfi. Délutáni sétálgatás a márciusi fagyos de napsütéses szombaton. Mi is sokszor igy halasszuk ki a dobozokat, de nem jutott eszunkbe ez a kifejezes. Március tizenötödikén rejtettem, amikor rendőrök őrizték.
Katalin-nyereg 50,6 km-re.
Katalin-nyereg, románul Saua Pietrii - a Katalin (Catielu)-völgyéről elnevezve.
Uzdiszentpéter 82 km-re.
1305-ben Scenpetur néven írják az oklevelek. Később így szerepel a forrásokban: 1348-ban Ozdizentpéter, 1587-ben Zentt Péter.
Holokauszt emlékmű MarosvásárhelyHolokauszt emlékmű Marosvásárhely 85,3 km-re.
Előbb helyi gettókba, majd az auswitzi koncentrációs táborba szállítottak őket. Elég népes a környék így szombat délben, de sikerült kilesni egy csendes percet, és előkerült a doboz. Az a bizonyos szobor holokauszt emlékmű, és nem zsidó mártírok emlékműve. Marosvásárhely egy kis terén a zsidó mártirok emlékmüvéhez közel található a város egyik legjobb rejtése (com-os). A május 4-i nap tragikus jelentőséggel bír, 1944-ben e napon kezdődött meg az erdélyi zsidók borzalmas tragédiája.
Körtekapu 66,5 km-re.
1319-ben villa Kurtuelkopu, 1334-ben Kurtuelkapu, 1642-ben Körtvelykapu néven jelentkezik az okiratokban.
Kis Bánffy-forrás SzalárdKis Bánffy-forrás Szalárd 34,6 km-re.
Szalárd és Andrásháza között a Maros bal partján közvetlenül a folyómeder mellett egy termálvizes medence található. A szalárdi bunkerek felkeresése előtt a melegpocsolya közelében elrejtett geodobozt kerestem meg. A "melegpocsolya" rendes neve Kis-Bánffy forrás. A medence nem nagy, mégis sokan szeretnek benne lubickolni.
Idecs vára AlsóidecsIdecs vára Alsóidecs 52,3 km-re.
Nagyon megdolgoztatott ez a hegy, pláne miután a biciklit is feltaszítottam az erdő széléig, nehogy gyalog kelljen hazamenjek. Alsóidecstől keletre lévő, 596 méteres magaslaton feküdt hajdan Idecs vára.
Turulmadaras emlékmű DisznajóTurulmadaras emlékmű Disznajó 43,1 km-re.
Középkori XIV-dik vagy XV-dik századi temploma ma is áll, egyesek szerint 1562-ben épülhetett, ami a gótikus kori átépítés idejét jelezheti. Középkori emléke a szentségfülke és az 1888-as évi javításkor a vakolat alól felszínre került falfestmény-töredék. Kíváncsiskodókból itt sincs hiány, mivel a rejtekhely egy olyan helyen van, ahova jól oda lehet látni.
Ropó-domb SzékelybereRopó-domb Székelybere 77,5 km-re.
A helybeliektől érdeklődve tudtam meg, hogy Ropó-domb a neve. Székelyberétől észak-északnyugatra egy kerek dombot láthatunk, mely a falu fölé magasodik.
Madárkert Korond 88,4 km-re.
A korondi madárkertben közel 40 faj található - 5 fajta páva, 12 fajta fácán, 5 fajta galamb, fogoly- és papagájfajok, vízimadarak, vadludak és kacsák, és dísztyúkok.
Kemény-kastély MarosvécsKemény-kastély Marosvécs 47,1 km-re.
Több mint 300 évig a Kemény család tulajdonában volt. Marosvécsre érkezve, már messziről feltűnik a falu fölötti dombon, a lombos fák övezte, egykori reneszánsz várkastély.
Sebes-patak völgye Kelemen-havasok 14,5 km-re.

Természeti értékek - Beszterce-Naszód megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Borgói-hágó adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Szürkület - Már szürkület volt, amikor az emlékműhöz értünk és nekikezdtünk keresgélni a dobozt. Nem időztünk sokáig.
 • Oreg fak a parkban - A valamikori Balhaz most szakszervezeti intezmeny. Itt talaljuk Pokronyi Attila 2011-beli Evgyuruk alkotasat.
 • Nyaradremete - Hát, megvan.
 • Rejtekfotó - Keresgéltem az épület lábai körül, itt már nem volt ismerős kőkupac. Végül a rejtekfotó segített.
 • Hol volt hol nem volt - Mivel rendszeresen innen hozunk borvizet, havonta megnézzük, hogy megvan-e a doboz. Igy volt alkalmunk megtalálni a regi dobozt.
 • Bunker vagy doboz - Nem tudom, hol volt a második bunker, én csak a háta mögötti sziklát találtam meg és a geodobozt. Gondolom, hogy nem jó irányba kerültem meg a bozótot.
 • Sokszor - Sokszor jártam arrafele. Kiderült, hogy jó lenne egy hétvégi napot választani a forgalom miatt.
 • Emlékek - Többször is átfésültem a fel-lejárót amíg megtaláltam a dobozt, és közben a régi CSITekre gondoltam, amikor vonattal jöttünk félnapig, a csobotfalvi csűrökben aludtunk, és itt jártunk fel a templomba.
 • A város szívében - Szép kis pihenőhely a forgalmas belvárosban. Csend volt a délutáni forróságban, könnyen meglett.
 • Reg tortent dolog - Tobb mint 150 eves tortenet, es sajnos ma is gyakran ismetlodik nalunkfele.
 • Nedves hely - A doboz korul nedves minden. Kicsit a doboz is nehezen zarodik, ugrik le a teteje, valahogy sikerult jol railleszteni, nehogy elazzon a naplo.
 • Van megoldás - Tegnap, július 10-én, útban Sepsiszentgyörgy felé megtaláltam a "geoköcsögöt". Eseslevinek üzenem, hogy van megoldás a cigányokra.
 • Ugyanaz - Szép vasárnapon érkeztünk a helyszinre és nemsokára az istentiszteletnek is vége lett, tehát egy kicsit várni kellett a keresésel, de én is csak ugyanazt találtam mint az előző kereső.
 • Közel van - Közel volt a doboz ;-) Ebed utan megkerestuk. Meg ismertem a hölgyet az udvaron, de o is mar meghalt.
 • Megtalálást igazolandó - Megtalálásomat igazolandó feltöltöttem egy képet a dobozban található naplóról. A hu-n használatos jelszót töröltem a képről, hiszen ez nem publikus.
 • Vizes túra III - Egyre jobban esett az eső, de nem akartuk kihagyni a rejtekhelyet, és különben is már elég vizesek voltunk. A dobozt úgy rejtettük vissza, hogy ne látszódjon ki egyetlen porcikája sem.
 • Mit mutat meg ez a rejtés? - Most veszem észre, hogy a nagy lelkesedésben, a ládaoldal elkészítésekor kimaradt a lényeg. Mit is mutat ez a rejtés?
 • Szinte sikerult - Ismetlem Meli sorait. Ja es meg valami.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Borgói-hágó? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Beszterce-Naszód megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.