Kripta - Székelykál - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Caluseri Ernei - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Maros megye

Kripta - Székelykál

A középkori templom a Kripta nevű hegyen állott, ahol az egykori templom alatti kripta helye jól kirajzolódik ma is. Kriptájának egyedüli megőrzött emléke egy sírkő, melynek 1647-ból származó érdekes felirata van. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***
Néhány kép: Temető este Kecskés utca Kecske Katolikus templom Doboz a földön Unitárius templom... *

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Kripta Székelykál rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
14149 Síremlék. Az erdőcsinádi temető-együttes a falu nyugati határában található, három szomszédos dombocskát foglal magába. 14604 Temető. Erdőcsinád temetői három szomszédos dombon helyezkednek el, a falutól északnyugatra. 15025 Unitárius temető. A csíkfalvi unitárius temetőben nagyméretű, különös alakú, régi, megdőlt sírkő található. 15797 Féreglyuk. Féreglyuk hegyi kerékpáros ösvény. 15910 Unitárius templom. 1332-ben a pápai tizedjegyzékben de Sancto Martino néven jelentkezik. 17480 Ehedi temető. Ehed falunak temploma a középkorban nem volt. 19380 Marosjára. 1332-ben Jara, 1456-ban Iara néven jelentkezik az oklevelekben. 20112 Gomolyát-domb. A Gomolyát-domb a nagyernyeiek kedvelt kirándulóhelye, mégis nagyon kevés információt lehet róla találni. 21923 Katolikus templom. Székelyhodos községközpont, Marosvásárhelytől 22 km-re északkeletre, Szászrégentől délkeletre található. 21983 Erdőszengyel. 1409-ben Zengelnek Arják a források, 1471-ben Zengyel a neve. 23110 Katolikus templom. Nagyernye nevezetessége, hogy egyszerre öt felekezetnek volt itt temploma, a szombatosok később Bözödre telepedtek át. 23249 Ortodox templom. Nagyernye nevét az ér, vízfolyás főnévből származtatják, mások szerint az Árpád-korban élt Ernyei családról kapta. 23541 Kockásliliom 1. A Kockásliliom a liliomfélék családjába tartozó fokozottan védett növény. 23553 Báró kertje. A Gomolyát-domb lábánál, a Bálintitt kastély előtt fekszik a Báró kertje. 23613 Bálintitt-kastélypark. Közvetlenül a Marosvásárhelyt Régennel összekötő országút mellett áll a 19. 23710 Zárt kapuk parkja. Báró kertje, Bálintitt-kastélypark. 26071 Búzaháza 2. Csíkfalvából tértünk Búzaháza felé.

Néhány székely szó jelentése:
Kóha = Máglyafa. Kókis = Kakas. Kokó = Tojás. Kokojza = Áfonya. Komótcipő = Félcipő házi használatra. Kompona = Majorok használják, mint súlymértéket.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Székelykál kijáratánál 1.15 km-re. Székelykál a Káli-patak völgyében fekvő Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Nagyernyével képez egyazon egységet.
Székelykapu
Erdőcsinád délkeleti bejáratánál nagyméretű székelykapu üdvözli az érkezőket.
Az út mellett
Iszló Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik.
Református templom
1451-ben Székesfalva néven jelentkezik a forrásokban, 1571-ben Székes formában fordul elő.
Unitárius templom 3.89 km-re. 1567-ben Iszló néven jelenik meg oklevélben, amikor a regestrumban 14 kapuval jegyzik.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • Újrapróbálom - A régi, beomlott kripta helyén lévő gödröt betömték...
 • Diófa - Úgy gondoltam, hogy próbáljunk meg újra a régi helyen rejteni egy dobozt, mert az új hely, vagyis a bokor egy sírfelújítás áldozata lett...
 • Szerintem a helyén van - A megtalálást segítő információ nem költői gondolat...
 • Eltűnt - Ez a doboz nem akar megmaradni, mert a valóságban is eltűnt, nem csak a világháborúban...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.