Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Síremlék - Erdőcsinád

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


A domb tetejét egy nagyobb, zömök síremlék uralja. Előtte méretes betonkeret, gondozatlan. Vajon kinek, kiknek a sírhelye? Omladozó falába egy régi emléktábla van befoglalva...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Síremlék - Erdőcsinád felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Síremlék - Erdőcsinád képtárból:

Zömök síremlék
Zömök síremlék
Az emléktábla felirata
Az emléktábla felirata
A kerek temetődomb teteje
A kerek temetődomb teteje
A ravatalozó
A ravatalozó

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Síremlék Erdőcsinád fotóalbumba!

Fedezzétek fel Erdőcsinád és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Síremlék!

Az erdőcsinádi temető-együttes a falu nyugati határában található, három szomszédos dombocskát foglal magába. A legnagyobb dombocska kerek, itt található a ravatalozó is. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Erdőcsinád, 0,34 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Kisvasút állomás SzovátaKisvasút állomás Szováta 27,6 km-re.
A Marosvásárhely - Parajd keskeny-nyomtávolságú vasútvonalat 1912-ben kezdték el építeni, majd 1915-ben indul meg rajta a közlekedés. Ma megint Szovátán dolgoztam, a környéken is volt dolgom. 1997-ben leállítják rajta a forgalmat, 2011 augusztusában újraindul a közlekedés ezen a szakaszon.
Evangélikus templom TekeEvangélikus templom Teke 33,9 km-re.
Teke község a Mezőség keleti felében fekszik, a Pénteki-patak mellett - evangélikus temploma műemlékké nyilvánított épület, a XIV-dik században épült, a tornya a XV-dik században. Az állapota egyre jobban romlik, jelenleg el van hanyagolva, a templom mellett játszóteret és parkot hoztak létre. Magasztos történelemmel rendelkező település nagyon szomorú jelenkori állomása.
Haraszty-ház SegesvárHaraszty-ház Segesvár 47,3 km-re.
Az Iskola utca 15 szám alatt található, egykori kézművesek által lakott ház a XVI-dik században épült.
Holtmaros 26,6 km-re.
1319-ben Holtmaros, 1366-ban Holhmoros, 1512-ben Holth Maros néven jelentkezik az okiratokban.
Ugron-kastély MezőzáhUgron-kastély Mezőzáh 44,3 km-re.
A Marosludas és Nagysármás közötti úton haladva, messziről feltűnik a Mezőzáh fölé emelkedő dombtetőn magasló kastély. A kastélyban ma csak a szú és a penész működik sajnos. A mezőzáhi Ugron-kastély építészeti elemeinek és a naptári számoknak az összekapcsolása valószínűleg csak turistacsalogató kitaláció. Déli órában érkeztem a kastélyhoz, mely tárt kapuval, elhagyottan, és egy álmos kutyával fogadott. A falu főútjáról felkanyarodó rozoga úton közelíthető meg az épület, amely a Burszána nevű erdős rész közepén fekszik.
Anyósmentes övezet Csere-negyed FarkaslakaAnyósmentes övezet Csere-negyed Farkaslaka 48,2 km-re.
A Csere-negyed Farkaslaka legújabb falurésze, inkább fiatalok lakják, akik egymás között anyósmentes övezetnek becézik a lakhelyüket. Az elmúlt két évben kiépítették itt az ivóvíz- és szennyvízrendszert, nemrég pedig térkővel borították a negyed utcáit.
Galyános-tető 44,8 km-re.
Radó-ház MarosvásárhelyRadó-ház Marosvásárhely 16 km-re.
A Mikszáth Kálmán, jelenleg Művészet utca 7 szám alatti épületet Radó Sándor tervezte 1912-ben saját maga számára. Ma este megint a kisfiammal keresgéltünk és rejtetünk. Bár azt szokták mondani, hogy harmadik az Isten igaza, úgy néz ki, hogy nálatok a négylevelű lóhere a nyerő. Ez a rejtés kifogott rajtunk.
Szencsedi nárciszmezőkSzencsedi nárciszmezők 47,7 km-re.
A szénégetők mellett elhaladva több nárciszmező mellett vezet az út. Az idén ez már a második alkalom, hogy eljöttem megnézni ezeket a "mesebeli mezőket". Mivel az idén korábban jött a tavasz, gondoltam, hogy a nárciszok is korábban fognak nyílni. Az oroszhegyi kilátótól jöttem, a lázon keresztül, érdemes ezt a részt is bejárni, akár tavasszal, akár nyáron vagy ősszel. A Kalonda-tetőtől észak-keletre köves úton juthatunk el a legkönnyebben a szencsedi nárciszmezőkre.
Pseudosphaera MarosvásárhelyPseudosphaera Marosvásárhely 15,7 km-re.
Bolyai János világhírű magyar matematikusnak állít emléket, aki életének jelentős részét Marosvásárhelyen töltötte. Pont most érkeztem vissza Marosvásárhelyről, az állatkert melletti dobozomat költöztettem új helyre. A Pseudosphaera-szobor egy érdekes műalkotás, a világ első matematikai műemléke. Amiről trekkingklub mesél, akivel mostanában úgy látom útjaink párhuzamosak, lásd a Szent Anna geoládát. A Pseudosphaera-szobor (magyarosan Pszeudoszféra) a marosvásárhelyi Bolyai téren áll.
Kultúrpalota MarosvásárhelyKultúrpalota Marosvásárhely 16 km-re.
A marosvásárhelyi Kultúrpalota vagy Közművelődési Ház 1911-1913 között épült, Dr. Bernády György polgármester idején, a város közösségének áldozatkészségéből, szecessziós stílusban. Megtalaltuk, eleg hamar sikerult rabukanni, de annal nagyobb volt az orom. Éjjel könnyű :-). Egy éjjeli séta alkalmával találtam meg.
Római őrtorony SzakadátRómai őrtorony Szakadát 21,1 km-re.
Nyárádremete határában, Szakadát felett egy római őrtorony helye található, mely egy komplex őr- és jelzőtorony rendszerhez tartozott. Amint a leírásban is írja, itt csak egy római őrtorony helye található. A Google térképen kinéztem, hogy a rejtekhelytől keletre egy út vezet fel a gerincre. A Maros megyei római határszakasz kutatása során számos, a védelmi vonalhoz tartozó lelőhelyet azonosítottak.
Teleki-kripta MarossárpatakTeleki-kripta Marossárpatak 7,9 km-re.
Marossárpatak egyik műemléke a Teleki-kripta, amely a 19-dik század első éveiben épült, ide temették egykor a sárpataki Teleki család halottjait. Késő délután indultam, néhány közeli rejtekhelyet felkeresni. A Teleki körtúránk közben meglátogatott 8 helyszínen volt részünk jòban-rosszban. A dobozt sajnos nem találtuk meg, a leírás szerinti repedést vagy valami hasonlót találtunk, de abban nem volt meg.
Vártemplom MarosvásárhelyVártemplom Marosvásárhely 15,3 km-re.
Marosvásárhely monumentális vártemplomának építése a 13-ik századig nyúlik vissza, amikor még Marosvásárhely neve Székelyvásárhely, latinosan Novum Forum Sicolorum volt. A város mai nevét, szabad királyi rangját és címerét 1616 április 29-én adta át Bethlen Gábor erdélyi fejedelem a város főbírájának, Borsos Tamásnak. Ennél a rejtekhelynél csak a Weekend Dragont kerestem többször. Na de a Weekend Dragont sem adom fel, csak várom hogy a darazsak nyugovóra térjenek. Ez valóban jó rejtés, én meg csak egy zöldfülű vagyok.
Rönklenyomat-barlangok Ratosnya 43,7 km-re.
A ratosnyai rönklenyomat-barlangok közül a T2-es (05-117/30) a Maros jobb oldalán, Ratosnya község keleti végében található, attól északra, 70 m relatív magasságban. A T3-as (05-117/31) barlang 50 méterre van a T2-től.
Katolikus templom SzékelyhodosKatolikus templom Székelyhodos 8,4 km-re.
Nevét egykor hódban gazdag határáról kapta. Tetszett a falu. A helyszínre érkezve, annak rendje-módja szerint a kőoszlopos kapun léptem be a templomkertbe. Székelyhodos községközpont, Marosvásárhelytől 22 km-re északkeletre, Szászrégentől délkeletre található.
Római őrtorony Libánfalva 22,8 km-re.
A temető kápolnája AtyhaA temető kápolnája Atyha 35,9 km-re.
Mára időutazással felérő kaland vár az idelátogatóra - lelket erősíts, zubbonyt igazíts, irány Atyha, lépés, indulj. A templomot újra födik. Nem vagyunk ugyan nagyon magasak, de a doboz sajnos nem volt a leírás szerinti helyen, a rozsdás szeg viszont igen. Megtaláltam a kápolnát. Ez a különlegesen szép fekvésű település hétszázötven méterrel a tengerszint felett, a Székelyföld szívében évszázadokon át virágzott, de az idők változtak.
Somostetői színpad MarosvásárhelySomostetői színpad Marosvásárhely 14 km-re.
A Somostető nyugati szélében, közel a gyermekvasút déli állomásához, egy szabadtéri színpadot találunk. Ma láttam, hogy megjelent ez a rejtés. Hosszú évekig elhanyagolt állapotban volt, de jelenleg fel van újítva.
Richter-ház SegesvárRichter-ház Segesvár 47,2 km-re.
A XVIII-dik században épült Richter-ház Segesváron, az Asztalosok utca 28 szám alatt található. MS-II-m-A-16010.
Polgármesteri hivatal SegesvárPolgármesteri hivatal Segesvár 47,2 km-re.
A segesvári polgármesteri hivatal épületét, a régi Nagy-Küküllő vármegye palotáját, az egykori domonkos kolostor szerzetesi lakhelyeinek helyére építették. Ezzel az alkalommal lebontották a kádárok tornyát is.
Lóalkatrész szikla RatosnyaLóalkatrész szikla Ratosnya 42,4 km-re.
Az igazi neve nyomdafestéket nem tűr, ezért csak így írom le, nem nehéz viszont kitalálni a helybeliek által használt megnevezést. Hogy hol a ló? El nem tudtam képzelni mi az a lóalkatrész? 1995-ben jártam utoljára a Ratosnya völgyében. A Lóalkatrész-szikla Ratosnya Déda felőli kijáratánál található, közvetlenül a Visa pataki letérő mellett.
Hiperbolikus napóra MarosvásárhelyHiperbolikus napóra Marosvásárhely 14,7 km-re.
Az emlékmű a Bolyai Alkotótáborban készült 2001-2002-ben. Elemlámpánál mennyit mutat, mert esőben nem jöttünk rá hány óra. Délben nagyon kevesen járnak arrafelé. Megnéztük az időt. A Hiperbolikus napóra Dienes Attila szobrászművész alkotása, Marosvásárhelyen, a Nyár utcai kis parkban található.
Knöpfler kastélykert MaroskeresztúrKnöpfler kastélykert Maroskeresztúr 23 km-re.
Maroskeresztúr egykori kastélyát Knöpfler Vilmos építtette, aki országgyűlési képviselő, és a marosvásárhelyi kórház alapítója volt. A kastély a 19-dik század közepén épült, és 1932-ben leégett. A rejteket könnyű volt megtalálni, csak a sok kukoricatáblát kellett kerülgetni. Utazgatni a jövőben, szárnyalni téren és időn át és egyenesen a toplista élére repülni. (Kézdi)vásárhelyről nagyon könnyű eljutni (Maros)vásárhelyre.
Kormos-kő sziklabástya FenyőkútKormos-kő sziklabástya Fenyőkút 42,3 km-re.
A leírást követve jutottunk fel előbb a kisebb sziklához, majd a sziklabástyához. A Sólyomkő pataka mellől a Kormos-kő sziklakilátója felé kapaszkodva a meredek domboldalon, egy kisebb sziklatornyot és egy nagyobb, impozáns, kettős sziklabástyát találtam.
Likas-kő KorondLikas-kő Korond 43,8 km-re.
A kő fölötti hegygerincet Likaskő-bércnek, a kő feletti fensíkot, mely művelhető és lakott terület, Likaskő mezejének nevezik. Könnyen meglett a dobozka. Szép hely mindenesetre. Az afonya arusok figyeltek, hogy mit keresunk, de miutan rauntak, eloszedtuk a dobozt s beirtuk a nevunket. A Székelyudvarhely - Szováta útvonal mellett, Székelyudvarhely felől jövet, jobbról, Korondon felül 3 km-re van a Likaskő.
Parajdi faszerkezetParajdi faszerkezet 43,4 km-re.
Rég jártam arra, akkor még csak a gátként szolgáló farönk volt ott. A parajdi faszerkezet helyét illetően egy erős tippem van.
Mezőmajos 15 km-re.
1256-ban Moys, 1344-ben Moyus, 1450-ben Mayos néven jelentkezik a forrásokban.
Római katonai tábor MikházaRómai katonai tábor Mikháza 12,6 km-re.
A tábor a Nyárád-völgy felső szakaszának védelmét biztosította. A több, mint 2 hektáron elterülő mikházi római katonai tábor Maros megye egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye.
Jézuskiáltó Székelykeresztúr 45,6 km-re.
Léstyán atya emlékére MarosvásárhelyLéstyán atya emlékére Marosvásárhely 15,4 km-re.
Minden rézcsövet végigkutattunk az udvaron, nagy élmény volt. Egy rövid marosvásárhelyi látogatás során, annyi időm volt, hogy ezt a rejtekhelyet felkeressem. A következő megtalálásaid bejegyzésének mi lesz a címe? Léstyán Ferencnek mi is sokat köszönhetünk, hiszen amikor a falvaink templomaihoz, temetőihez rejtünk, többnyire az ő Megszentelt kövek című munkájából vesszük a leírást.
Tündérek forrása VármezőTündérek forrása Vármező 24,8 km-re.
A Várhegy tövében, a Kis-Nyárád völgyében található a Tündérek forrása. Forró nyári napokon kincset ér a forrás tiszta, hűvös vize. Miután megkerestem a Nagy-ág mellékénél elrejtett geodobozt, a nap második kipipált rejtekhelye a Tündérek forrása volt. Az út meglett (fentről jöttünk), a pötty meglett, a fa is meglett, a doboz sehunn a fában. Kis körutunk alkalmával ugy gondoltam több dobozka is előkerül, talán az én hibám is, hogy nem igy lett.
Harangláb PálpatakaHarangláb Pálpataka 41,3 km-re.
Korondtól 7 km-re, a Miklós patak mentén, körülbelül 1000 méter tengerszint feletti magasságban fekvő szétszórt település. A  Görgényi-havasok a faluból jól látszanak. Sajnos nem találtam meg a geodobozt. Csend és nyugalom volt itt, mint mindig mikor erre jártam.
GegesGeges 19,5 km-re.
Területe már ősidők óta lakott. Miután rejtettem egy új geodobozt Geges református temetőjében, amivel a gegesi régi sírköveket szeretném bemutatni, elindultam megkeresni ezt a rejtést is. Igen, erre mondják a faluban. A geodobozt megtaláltam könnyen. Geges az Abod-patak völgyében fekszik, Marosvásárhelytől 24 km-re kelet-délkeletre, a községközponttól, Havadtól 3 km-re északkeletre.
Segesvár első plébániatemplomának romjaiSegesvár első plébániatemplomának romjai 47,3 km-re.
A romok az Evangélikus Egyházközösség kertjében vannak, a fedett Diáklépcső közvetlen közelében, az Iskola-domb aljában. Az Ónművesek (románul Cositorarilor) utcájában láthatjuk Segesvár első, XIV-dik században épített plébániatemplomának megmaradt romjait.
Bernády-ház MarosvásárhelyBernády-ház Marosvásárhely 15,9 km-re.
Létrejötte a város egykori neves, építő polgármesterének nevét viselő Bernády György Közművelődési Alapítványnak köszönhető. A Bernády György Közművelődési Központ, rövid nevén Bernády-ház, 1994 november 4-én nyílt meg, Marosvásárhelyen, a Baross (Horia)-utca 6 szám alatt.
Római tábor Sóvárad 24,6 km-re.
Széles-tető 34,3 km-re.
Széles-, vagyis Szelesel-tető.
Csere-erdő MarosvásárhelyCsere-erdő Marosvásárhely 16,8 km-re.
Milyen az a csere-erdő? A történet természetesen egy vicc, és jót nevetünk rajta, mert poénos. Ha elviszed a Csere-erdőbe a negyvenéves feleséged, akkor kapsz érte cserébe két húszévest. Marosvásárhelytől dél-keletre található a marosvásárhelyiek egyik kedvenc kiránduló- és gombászhelye, a Csere-erdő.
Szászrégeni MocsárerdőSzászrégeni Mocsárerdő 14,9 km-re.
A Keleti Kárpátok egyik kevésbé ismert és látogatott helyérekalauzolnálak el benneteket, a Szászrégen mellett találhatóMocsárerdőbe, ahol 400-700 éves tölgyfák őrzik Erdély régi szellemét. Éjjel, a hangulatos holdfényben sétálva kerestük meg a dobozt. Kalandos kis ejszakai tura volt. Itt mar szerencsevel jartunk nem ugy mind a Gorgeny varanal.
Szencsedi-tó vagy Fenyőkúti-tóSzencsedi-tó vagy Fenyőkúti-tó 46,8 km-re.
A szencsedi nárciszmezőket elhagyva, Fenyőkút felé a kerékpárúton egy tó mellett haladunk el. Nem tudom a tó nevét, nem kaptam semmilyen információt róla. A nárciszmezőtől jöttem, anélkül, hogy visszatértem volna az utra. Fenyőkúttól majdnem teljesen meg tudtuk közelíteni a tót autóval. Maga a csoda ez a völgy, most nárciszvirágzáskor pláne.
Hattyúk tava FaragóHattyúk tava Faragó 18,6 km-re.
Érdeklődtem a halászoktól, de nem tudtak ők sem a Faragó melletti tó valamilyen különleges elnevezésről. A nyáron mikor zöld volt minden nem találtam meg a dobozt. Nem igazán értem, hogy milyen aszfaltos fáról beszélsz. A helyszín megvan, hiszen nem is vihette el senki. A Hattyúk tava elnevezést én adtam, mivel a tavon hattyúkat lehet látni.
Kapuzáb Fehéregyháza 46 km-re.
Állítólag Petőfi a fehéregyházi kapuzáb mellől nézte a csatát, az ötvenes években az Ispánkuthoz került, majd a Sárpatak hídja mellé. A kapuzáb a falu végét jelezte a székely falvakban.
Református templom Makfalva 22,1 km-re.
Az egykori templom középkori létéről tanúskodik az a leírás, amely Benkőnél olvasható: csinos kőépület, keleti része ódon gót stílusú. Templomáról egykori haranglábjának megmaradt vitorláján olvasható dátum beszél: 1572.
Alexandru Papiu Ilarian kollégium Marosvásárhely 15,2 km-re.
Épült 1910-1914. Alexandru Papiu Ilarian kollégium - Marosvásárhely, az egykori városi felsőbb leányiskola épülete.
Petőfi Sándor mellszobra SegesvárPetőfi Sándor mellszobra Segesvár 47,1 km-re.
Petőfi Sándor mellszobra a segesvári vár északkeleti sarkában, a Csizmadiák tornya és a Szent József római katolikus templom közötti kis parkban található.
Malomfalvi várdomb 27,4 km-re.
A Mezőség déli szélén, az itt délnyugatra kanyargó Maros jobb partján, az északról érkező Szénafű patak torkolatánál fekszik Malomfalva. Nyugati szélén, a Maros északi partja mentén haladó út fölött egy észak-dél irányú dombnyúlványon található a malomfalvi őskori vár középkorban is használt központi dombja. Jó horgászhelyek vannak itt.
Református templom BackamadarasReformátus templom Backamadaras 16,7 km-re.
Középkori templomról nincs adat, katolikus hívei abban az időben a nyárádszentbenedeki plébániatemplomhoz tartoztak. A rejtek körül is sok volt a bodobács, de mégis sikerült egyből a dobozt kitapogatnom anélkül, hogy érintettem volna a bodobácsokat. A reformáció idején mind reformátusok lettek.
Református Kistemplom MarosvásárhelyReformátus Kistemplom Marosvásárhely 15,8 km-re.
A marosvásárhelyi református Kistemplom építését 1815-ben kezdték meg, s 1818-ban végeztek a falazási munkálatokkal. 1829-ben Nemes János anyagi támogatásával folytatták az építkezést, felépítve a tornyot is. Megint érdemtelenül kapom a pontot. úgy mint még egy néhány kesser. Rendben.
Kilátó Vörös-tó SzovátaKilátó Vörös-tó Szováta 28,7 km-re.
A Vörös-tó egy sekély sós vizű tó, melynek alján vastag kálcium- és vasszulfát-tartalmú iszapréteg található. A hétvégi hőlégballon fesztiválról hazafelé tartva, útba esett Szováta, így alkalom adódott felkeresni a Vörös-tó kilátóját. Nagyon jó rejtés, nekem legalább is nagyon tetszett. Szép helyen van a rejtés, jó rálátással a tóra. A tó fölött kilátó épült.
Likas-kő VármezőLikas-kő Vármező 22 km-re.
Biciklivel mentem végig a Meleg-Sugó völgyében. Nem a Likas-kő volt aznapi turánk célpontja, de mivel utba esett ugy döntöttünk megkeresük. A Görgényi-havasokban, a Meleg Sugó-völgyében található egy nagy sziklatömb, a Likas-kő, aminek a tövében tengermarta üreg található.
Református templom Kecset 46,3 km-re.
Orbán Balázs írja: A két csermely közötti dombot régi templom koronázta. Az 1660-1690 közötti években készült leltár említi a templomot.
Székelybósi panorámaSzékelybósi panoráma 12,3 km-re.
Kisernye 1580-ban már elpusztult falu a délkeleti völgyben. Úgy látom, hogy a kivágott fák csutakjai nem hosszú életűek, ezért a beléjük rejtett dobozok élete is hamar véget ér. Tetszik ez a környék. De sajnos ide is elérkezett az épitési láz hulláma, és egyre több nem épp őslakos épit modern, képbe nem illő palotákat. A hagyomány szerint a törökök által elpusztított Kisernye lakói telepedtek Bósba.
Bálintitt-kastélypark NagyernyeBálintitt-kastélypark Nagyernye 6,5 km-re.
A kastély előtti domboldalon terült el tájképi parkja, melynek maradványai az egykori halastóval ma is jól láthatók. Ma újra erre jártam. Közvetlenül a Marosvásárhelyt Régennel összekötő országút mellett áll a 19-dik század elejéről származó Bálintitt-kastély.
Parajdi SóbányaParajdi Sóbánya 32,7 km-re.
Nyugat felől jövet Parajd Hargita megye kapuja, itt a völgy méginkább elszűkül, a hegyek egészen közel merészkednek. Az átjáróra emlékeztünk korábbi látogatásainkból. Nem felvonultunk, hanem levonultunk ma a bányába. Itt a táj valóságos paradicsoma azoknak, akiknek természetszeretete nem zsugorodik a tovasuhanó gépkocsikból, buszokból való futólagos bámészkodásra.
Katonáné hegyese Abod 21 km-re.
Remek kilátás nyílik innen a Küküllő vidékére, Firtos, Csombod és Rabsonné felé. Katonáné hegyese, a régi osztrák térképeken Katonanő-tető, a Sokad dűlő legmagasabb csúcsa Makfalva északi határán.
Kölpényi tó MezőkölpényKölpényi tó Mezőkölpény 20,1 km-re.
Közös kincskereső-kiruccanáson vettem részt a mezőkölpényi tó mellett elrejtett geodoboz rejtőjével. Mezőkölpény Marosvásárhelytől 14 km-re északnyugatra, a Komlód völgyére nyíló völgykatlanban fekszik, és a 10 km-re keletre levő Mezőcsáváshoz tartozik.
Városháza MarosvásárhelyVárosháza Marosvásárhely 16 km-re.
A marosvásárhelyi Főtér déli részén impozáns, tornyos épület hívja fel magára a figyelmet. 1907-ben épült szecessziós, eklektikus stílusban Komor Marcell és Jakab Dezső építészek tervei alapján.
Várhegy Vármező 24,7 km-re. Egy könnyű, de csodálatosan szép túráról ejtenék néhány szót. Gyönyörű időben jártunk itt.
Teleki Téka Könyvforgó Teleki-Bolyai könyvtár MarosvásárhelyTeleki Téka Könyvforgó Teleki-Bolyai könyvtár Marosvásárhely 15,6 km-re.
A Teleki Téka munkaközössége egy könyvespolcot helyezett el, az épület bejáratánál. Célja, hogy megteremthesse a lehetőséget a könyv szabad csereberéjére. Ahoz képest, hogy minden nap erre jövök hazafelé munkából, sok idő eltelt mire bejelenthetem ezt a megtalálást is.
Rabsonné útja DeszkásvárRabsonné útja Deszkásvár 36,1 km-re.
Ez az Orbán Balázs által is leírt töltés lenne a mondában is emlegetett, tulajdonképpeni Rabsóné útja. A különböző leírásokban, két különböző helyen található töltésvonulatot is ugyanazon a név alatt, Rabsonné útjának hívnak.
Vörösfenyő erdő Paszmos 39,1 km-re.
Idődoboz pavilonok MikházaIdődoboz pavilonok Mikháza 12,5 km-re.
A két pavilont Sági Gergely tervezte, 2015-ben készültek el, és 2016 májusában avatták őket fel. Az Idődoboz pavilonok a Mikházi Régészeti Parkban találhatók, a településtől délnyugatra, a római kasztrum és a régészeti park között.
Kövesdombi forrás MarosvásárhelyKövesdombi forrás Marosvásárhely 17,5 km-re.
A Kövesdombi forrás az 1848-as sugárút mellett találató, a Válús-kúttól feljebb, az unitárius templom alatt.
Keskeny nyomtávú mozdony kocsiszín MarosvásárhelyKeskeny nyomtávú mozdony kocsiszín Marosvásárhely 18 km-re.
április 1-jén, veszteségre hivatkozva, a Román Vasúttársaság megszüntette a marosvásárhelyi keskeny nyomtávú vasút mezőségi szárnyvonalán a közlekedést, egypár járatot üzemeltetve Nyárádszereda – Marosvásárhely között, majd április 14-én végleg megszűnt a személyszállítás. Kevesen jelentették be ennek a doboznak a megtalálását. Számítottam rá, hogy az ünnepek környékén Vásárhelyen leszel. Aznapi sétám során a vasúti sínek túlsó felére jutottam, így onnan közelítettem meg a rejtekhelyet. 1997.
Zöld-tó MarosszentkirályZöld-tó Marosszentkirály 18,4 km-re.
A Zöld-tó Marosszentkirályon található, a Polgármesteri Hivatal háta mögött, nagyon közel Marosvásárhelyhez. Kapu zarva. A horgásztó programja az első feltöltött képen látható. Nagyon furcsa ez a horgászási mód nekem.
Keleti kilátó Istenszéke Kelemen-havasokKeleti kilátó Istenszéke Kelemen-havasok 45,9 km-re.
Az Istenszéke a Kelemen-havasok legnyugatibb része, és bár csupán 1380 m magas, de jellegzetes formája amely az emberek fantáziáját igencsak megmozgatta. Május elsején, nagyon szép ídőben indultunk Dédabisztráról. A kék pont jelzésen, a Bisztra-patak völgyéből indulva, a Hidas-patak völgyén keresztül jutottunk fel az Istenszéke csúcsplatójára. Amiről talán legszebben Wass Albert írt, valamint a fenséges kilátás, amit biztosít, annak egyik leglátogatottabb helyévé teszi.
Főtéri hátsó udvarok MarosvásárhelyFőtéri hátsó udvarok Marosvásárhely 15,7 km-re.
Marosvásárhely belvárosának szecessziós és késő barokk stílusú épületei meghatározzák a város főterének, az egykori Széchenyi-tér, ma Rózsák tere hangulatát. Megtaláltuk a különleges ablakkereteket. Már azt hittem, hogy senki sem fogja keresni ezt a geotojást. Megtaláltam, de nem ott ahol számítottam rá. De lépjünk be a kapukon, és nézzük meg ezeknek az épületeknek a hátsó részét, rejtettebb udvarait is.
Kisvasút hídjaKisvasút hídja 22,7 km-re.
A Maroson átívelő hídon túl a vasutat felszedték, csak a töltés maradt, habár vezetőink felújítást ígértek. A kisvasút világáról sokat tudhatunk meg a maroskeresztúri Varga Istvántól, aki valaha még gőzmozdonyt is vezetett ezeken a vonalakon. Ötletes rejtési modszer. Mivel kocsival közelítettem meg a helyet, körbe kellett kerülnöm. Elsőnek találtam meg, a közelében lakom.
Református templom és harangláb MezőcsávásReformátus templom és harangláb Mezőcsávás 15 km-re.
Mezőcsávás Marosvásárhelytől 14 km-re északra, a Marosi-Mezőség keleti gyepűvonalában települt. A község a Marosvásárhely Metropolisz Övezethez tartozik. A rejtővel közösen, egy kis, késő délutáni kincskereső-, ellenőrző-, rejtekhelyfelderítő kiruccanásra indultunk.
Paulinus-Drakula-ház SegesvárPaulinus-Drakula-ház Segesvár 47,3 km-re.
Az 1501-ben épült Drakula-Paulinus-ház a segesvári Múzeum-tér 5 szám alatt található, az Óratorony közelében, attól északnyugatra. Jelenleg a műemlék-épületben (MS-II-m-A-15933) egy étterem működik.
Református templom SzékesReformátus templom Székes 4,7 km-re.
Az 1567 évi regestrumban Zékes 7 kapuval fordul elő, katolikus lakói a reformáció korában reformátusok lesznek. Székes református temploma pont az út mellett van, így a rejtés Parkolj le és keresd meg a geodobozt típusú. Almafa odvában turkálni élvezet, ha megtalálom. 1451-ben Székesfalva néven jelentkezik a forrásokban, 1571-ben Székes formában fordul elő.
Fedett falépcső SegesvárFedett falépcső Segesvár 47,4 km-re.
Az építmény homlokzatán reneszánsz mintákat láthatunk. Sikerült bemennem a fenti templomba, emlékszem most egy pár éve még zárva volt. A Diáklépcsőt (Schülertreppe németül) 1642-ben építették, a fedett falépcső a tanulók feljutását könnyítette meg, a dombtetőn található iskolába.
Steiner-ház Segesvár 47,1 km-re.
Bethlen várkastély Bonyha 33,9 km-re. Gyakran jártam Bonyhán, de nem tudtam a várkastélyról. Gyönyörű időben érkeztünk a viszonylag ép, de lehangoló állapotban levő kastélyhoz.
Mosdókő Bekecs-tetőMosdókő Bekecs-tető 20,9 km-re.
A Bekecs-tetőről a Hollós-tó felé vezető út mentén található egy nagy mohás kő, amelyet a helybeliek Moháskőnek, Oltárkőnek de leggyakrabban Mosdókőnek neveznek. A Vész-kőnél elrejtett új geodoboz megtalálása után, úgy döntöttem, hogy még elsétálok a Mosdókőhöz is, belefér az időbe. Nagyon rég járom a Bekecs hegyet, számtalanszor elmentem a rejtek mellett, nem is gondoltam volna, hogy ilyen kincseket rejt. Olvassátok végig az ismertető táblát, van ott pár érdekesség.
Református templom Parajd 33,2 km-re.
Az ősi sóvágók telephelye aránylag messze volt a sóbánya helyétől, és ezért a sóvágók egy kisebb csoportja valószínűleg a bánya közelébe költözött, kialakítva az ősi Parajdot. Parajd, mint település, Sófalva tanyabokraként alakult ki.
Kockásliliom BúzaházaKockásliliom Búzaháza 10,6 km-re.
A jellegzetes nedves réti, kora tavaszi növény, mely áprilisban tömegesen nyílik. Minden évben felkeressük a rétet a koczkásliliomok miatt. De a földrajzi koordináták sokat segítettek. A kockásliliom a liliomfélék családjába tartozó fokozottan védett növény.
A parkoló forrása NyárádmagyarósA parkoló forrása Nyárádmagyarós 19 km-re.
A Sóváradról Nyárádszereda felé tartó aszfaltúton Nyárádmagyarós felé beereszkedve, az út melletti parkolóban padokkal és asztalokkal ellátott fedett pihenőhelyet találunk. A parkoló melletti forrást kőfallal erősítették meg, kényelmesen lehet így most vizet tölteni, a forrás vizével felfrissülni.
Trópusi lepkeház ParajdTrópusi lepkeház Parajd 32,4 km-re.
Szabadon repülve, testközelből figyelhetjük itt meg a lepkéket. Bent is szép, érdemes meglátogatni. A lepkeház szép kívûlrõl. A parajdi trópusi lepkeház páratlan élményt kínál a látogatóinak.
A Tükörterem színes üvegablakai Marosvásárhely 16 km-re.
A Tükörterem színes üvegablakai, a Kultúrpalota első emeletén, a Tükörteremben. Városháza tér, Marosvásárhely.
Találkozás háza ZágorTalálkozás háza Zágor 33 km-re.
Johann Bretz hagyatékának segítségével felépült a Találkozás háza, németül Haus der Begegnung, román fordításban Casa Prieteniei (Barátság háza). Az 1794-ben épült papilakot és az egykori tanári lakásokat 2007-2008 között részben újjáépítették és felújították.
Laposlik KorondLaposlik Korond 38,1 km-re.
A területén található a Bugyogó nevű forráscsoport. Amikor én a helyszínt dokumentáltam, elég cudar idő volt. A Laposlik forráskúp a 13A jelzésű műút mellett, a Sós-kúttal átellenben található, az atyhai letérőtől 180 méterre délkelet felé.
Nyomáti templomNyomáti templom 13,5 km-re.
Ezt igazolja román kori szentélye, félköríves diadalíve, román stílusú ablakai, a lebontott sekrestye befalazott félköríves ajtókerete. Még kerestem ezt a rejtekhelyet. Nyomát háromszögű központjába érve, a két templom, illetve a haranglábak alatt állva, a gps 400 métert mutatott még a rejtekig. Úgy gondolom, hogy tévesen vannak megadva a koordináták. Ma is álló templomát a művészettörténészek az Árpád-kori templomok közé sorolják.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Síremlék adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Erdőcsinád térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Geoáfonya Hargitafürdőn - Valószínűleg a szárazság az oka a kopár színeknek. Szerintem egy kiadós eső után felfrissülnének ezek a dombok is.
 • A kaput zárva talátuk - A zsögödi régi temető fele tartva megkerestük ezt a rejtekhelyet is. Csak kívülről tudtuk megnézni a templomot, de legalább megtudtuk, hogy itt is van egy régi szép kis templom.
 • Firtosmartonos - Édesapám Firtosmartonosban született 1916-ban. Sajnos már régen meghalt, de annak idején mi ketten többször is meglátogattuk ezt gyönyörű kis falut.
 • Sírkő - Az egyedülálló lefotózott sírkövet megtaláltam, halott ág is volt rengeteg. de AZT a halott ágat és A geodobozt nem találtam meg sajnos.
 • At a retyi nyiren - A retyi nyirbe ugy jarok mint haza. Az egyik kedvenc helyem.
 • Nem lehetek ott sajnos - Sajnos idén sem lehetek otthon Szent György Napokon és így a talalkozóra sem tudunk elmenni. Remélem jövőre, ha lesz akkor is geocitrom.
 • 5 diák kíséretében - Hát talán azzal kezdeném, hogy csipesz helyett megteszi egy csinos egyetemista lány vékony újjacskája. Szóval szomorúan láttam, hogy a fa kidőlt.
 • Magasles - Ez érdekes rejtés volt. Kicsit furán nézett a szerelmes pár, hogy ennyi évesen mit keresek a játszótéren fejlámpával.
 • A környék igazi vadaspark - Ma rejtettem egy geodobozt a Fügeváránál, mely jelenleg andezitbánya. Majd megkerestem a Kormos-kő sziklaablakának rejtését.
 • Gyanús szemekkel - Egy kicsit magasan volt, de megtaláltuk. Igaz, már majdnem lemondtunk róla, mert a pap épp akkor érkezett haza.
 • Megtalaltam - Ott áll a helyén.
 • Vár a tetőn - Egy jó kis emelkedő után értünk fel a várba. Mindhárom helységet összekutattuk.
 • Nem igazán keresőbarát rejtek - Tényleg a szoros déli részének szikláiról készíthetők a leglátványosabb képek, a szorosban kanyargó útról és szikláiról. Szerintem bármelyik szikla tetejére felkapaszkodva, szép kilátásban lehet részünk.
 • Mozdonyok közt - Jó pár kilométer után tűző napsütés alatt érkeztem meg Resicabányára, és már nagyon szerettem volna tudni, hogy hol lesz a szállásom. De azért jó volt végignézni minden egyes mozdonyt, latolgatni teljesítményét, elképzelni, hogy kik tervezték, és építették meg, milyen körülmények között, és hol végezte munkáját.
 • Jo rejtek - Hazafele egy gyors talalatra szamitottam, de megdolgoztatott rendesen. Bar a segitseg egyertelmu, egy darabig nem talaltam.
 • Gratula - Hát, ez nem semmi.
 • Kar, hogy nincs pünkösd, sem rózsa - Csik fele menet kerestük meg a geodobozt. Köszi.
 • Szombat esti felderítés III rész - Visszasétálva a városi tumultusba elértem egy újabb rejtekhelyhez. Mindig érdekesnek találtam ezt a műalkotást.

Sikerült eljutni Erdőcsinád környékére? Tetszett a Síremlék? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.