Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.

Tartogóvára - Miklósvár

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Tartogóvárról majdnem semmit sem említ a történelem, csak a faluban él a hagyomány az úgynevezett várról. Északon a Szállás, míg délen a Szélvíz patakok fogják közre, tartja a népi hagyomány. Ma már legelő és szántóföld takarja...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Tartogóvára - Miklósvár felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Tartogóvára - Miklósvár képtárból:

Felfele Tartogóvár felé
Felfele Tartogóvár felé
Fentről nézve Tartogóvár
Fentről nézve Tartogóvár
Na itt keresd a sokágú bükkfát
Na itt keresd a sokágú bükkfát
Mély-árok
Mély-árok

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Tartogóvára Miklósvár fotóalbumba!

Fedezzétek fel Miklósvár és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Tartogóvára!

Tartogóvára Miklósvár fölött található a Csutakosnak nevezett erdőrészen. A faluból kiinduló szekérúton indulunk el, majd a Kövesorr alatti régi kőbányánál balra fordulunk, és megyünk az erdei úton vagy 3 km-t, amíg elérjük a Szélvíz-patak hídját, és itt a vár. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Miklósvár, 2,3 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Miklósvár-szék
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Templom-téri park GyergyóremeteTemplom-téri park Gyergyóremete 87 km-re.
A gyergyóremetei Szent Lénárd plébániatemplom 1771-ben épült. Reggel, még a Kecske-túra előtt, próbáltunk itt rejteni, de a gyergyóremetei ifjúság má javában kereste a kincset, ugyanis kincskereső versenyt rendeztek. Nagyon szép a templom és a mellette levő park, na meg a kilátás is. 1899-ben a szentélyt 6 méterrel megnagyobbították, így a templom mai hossza 41, szélessége 12 m.
Vándorsólyom via ferrata Kilátópont Vargyas-szorosVándorsólyom via ferrata Kilátópont Vargyas-szoros 23,6 km-re.
De közben őrizzük meg a csendet és a tisztaságot, hogy ne zavarjuk meg a sólymok életét. Én sem cserélgetem a telefonomat évente, most ejsze van már tizenéves. Két hétig sátoroztam a szorosnál. A mászás során a vándorsólymok sziklabirodalmában járunk, megcsodálhatjuk a kilátást, és a különleges sziklai növényzetet.
Dobogtató CsobotfalvaDobogtató Csobotfalva 44,4 km-re.
Csobotfalva településként Taplocával, Csomortánnal és Várdotfalvával alkotta a csíksomlyói egyházközséget, vagy másképpen: a szentpéteri egyházmegyét, amely 1751-ben alakult át, amikor Szereda kivált a közösségből. Már majdnem lemondtunk a kereséséről. Hogy elérjem a dobozt. Még sötétben keresgéltem a ládikát, a kitartó munka meghozta gyümölcsét és meglett.
Köpeci szilKöpeci szil 5 km-re.
Az 2011-es év fája Romániában, a köpeci 300 éves szilfa. A fát (mi mást ;-)), de a doboz sajnos nem lett meg. A doboz sajnos eltűnt, így cseréltük. A koordinátákat kijavítottam. A győztes fát, a köpeci szilt, a Polgár-Társ Alapítvány nevezte be az Év Fája Európában versenyre.
Magyar evangélikus templom Brassó 41,1 km-re.
A magyar lutheránus (evangélikus) templom Brassó Bolonya (Blumenau) nevű városrészében áll, a Vasút (Iuliu Maniu, Bahngasse) utca 2 szám alatt. 1783-ban építették, itt mondták ki az önálló erdélyi magyar evangélikus egyházmegye megalakulását.
Henter-kúria CsíkszentimreHenter-kúria Csíkszentimre 35,5 km-re.
Csíkszentimrén a romos állapotban lévő Henter-kúria előtti évszázados akácfák és vadgesztenyefák mesélhetnének a Henter családról és a település eseményeiről. A bejárati kapu előtti utcában parkoltunk. Borvízért voltam Csatószegen, s gondoltam, ha már arrajárok eljövök Szentimrére is, rejtekhelyeket keresni. A kúriát Henter bárók építtették.
Vaskaró-csúcs Fogarasi-havasok 86,6 km-re.
Magyarvár a Tömösi-szorosbanMagyarvár a Tömösi-szorosban 49,4 km-re.
Hasonló ütközet zajlott le aTömösi-szorosban is, de ez kevésbé ismert a mi tájainkon, mert távolabb van tőlünk. Közismert a Nyerges-tető és az itt lezajlott ütközet, hiszen közel van, könnyen el is érhető.
Wonnerth-ház SegesvárWonnerth-ház Segesvár 67 km-re.
MS-II-m-A-15891. A Wonnerth-ház az Ónművesek utca 4 szám alatt található, épült a XVI-XVII-dik században, módosították a XIX-dik században és 1938-ban.
Utusaly-völgyhíd GörbepatakaUtusaly-völgyhíd Görbepataka 62,9 km-re.
Az Utusaly-völgyhíd 140 m hosszú és 30 m magas, központi része párhuzamos övő, rácsozott, felsőpályás szerkezető, boltozott részekkel. A Görbepataki utasok számára a kilencvenes évek közepén létesítették az utusalyi megállót, az utusalyi völgyhíd mellett.
Tölgyes-vízesés 61,8 km-re. Bod Peter mellszobra Csernaton 31 km-re.
Református templom BalavásárReformátus templom Balavásár 83,5 km-re.
Temploma a két világháború között megcsúszott, megrepedezett, veszélyessége miatt nem lehetett használni. Helyette az 1970-es években a régitől nyugatra új templomot építenek.
Borsáros-láp CsíkszentkirályBorsáros-láp Csíkszentkirály 37,3 km-re.
Láttuk, hogy van egy új rejtés, nem akartuk kihagyni. Nem volt szem előtt, de elé került a doboz az Y-ból, magasság-mélység ellenére. A Borsáros természetvédelmi terület az Olt jobb partján, 651 m tengerszintfeletti magasságban, 1 km-es hosszúságban, 50-200 m szélességben, Csíkszentkirály határában, a Csíkszentsimon felé vezető úttól balra terül el.
Mesebeli tisztás Csíkszentimrei BüdösfürdőMesebeli tisztás Csíkszentimrei Büdösfürdő 30,7 km-re.
Elég bizonytalanul vágtam neki, és szép kis vargabetűt írtam le. Ha már úgyis ez a divat, arra gondoltunk, hogy bár az égvilágon semmi bajunk, és nincs semmilyen tünetünk, de leteszteljük magunkat. A Bánya-patak völgyéből indultam, az Óriások asztalától. A tisztáson még mindig a régi mesébe illő környezet fogadott, sem a törpék, sem Hófehérke nem volt otthon. Büdösfürdőn nem találkoztam senkivel, akitől érdeklődjek.
Kripta-hegy NagyteremiKripta-hegy Nagyteremi 99,5 km-re.
Nagyteremi református temetőjének délnyugati végében, a Kripta-hegy tetején, két kriptát találunk. Az egyik gróf Bethlen Farkas tábornok kriptája, ő 1763-ban halt meg, a díszgúlát az 1860-ban elhunyt gróf Bethlen Lipót és nejének emlékére emelték.
Vártető I kilátópont TusnádfürdőVártető I kilátópont Tusnádfürdő 25,9 km-re.
Április utolsó hétvégéjén Tusnádfürdõn kirándultunk, ahol néhány érdekes helyet kerestünk fel. Az első "Rejtekhely-vadászat Erdélyben" találkozó alkalmával rendezett első napi turán találtam meg ezt a dobozt. Aki még nem járta be Tusnádfürdőt keretező hegyeket, az elcsodálkozhat, hogy a fürdő fölötti hegyfokok egyikén valamikor vár őrizte a Tusnádi-szorost. A Szent Anna-tó fölé magasodó Nagy-Csomád egyik északi mellékkúpján, a néptől Vártetőnek nevezett magaslaton, található Tusnádfürdő egyik érdekes kirándulási pontja, az Orbán Balázs által csíki Bálványos várnak nevezett középkori vár maradványa.
Fekete laktanya Brassó 41,4 km-re.
Fekete laktanya - Nicolae Balcescu utca 56 szám, Brassó.
Fancsal-tető Görgényi-havasok 97,5 km-re.
Ez Gödemesterházáról a Fancsal-tetőre való egynapos túra, amire ezennel sikerült társat találjak. Egy spontánul összejött túra alkalmával egy régebbi, mindeddig meg nem valósult tervemmel hozakodtam elő.
Óriások asztala Bánya-patakÓriások asztala Bánya-patak 31,7 km-re.
Érdekes, nagy méretű szabályos kő, fenyőfák veszik körül, egy óriási asztallaphoz hasonlít. A hely közvetlenül az út mellett található, a Bánya-tető alatt. Elindultam megkeresni a mesebeli Tisztást, útközben megálltam a Bánya-pataki Óriások asztalánál ebédelni. Kellemes kincskeresést kívánok neked és a játszótársaknak is. Mindenki nevében köszönöm a jókívánságot.
Angyaljárás MarosvásárhelyenAngyaljárás Marosvásárhelyen 99,6 km-re.
Áldott karácsonyt! Karácsony alkalmával az angyal négy címzettnek vitt ünnepi geodobozt. Hát én nem halogattam, amint megláttam az oldalon a rejtést, rögtön indultam is a kisfiammal keresni. Tisztelt címzett: Péter István, és családja.
Régi zsidó temető Gyimesközéplok 70,3 km-re. A doboz a helyén van, és megtalálta jkgabor is. Közel a hidegségi letérőhöz, a vasúti őrházzal szemben parkoltam.
Jedd temetőjeJedd temetője 95,2 km-re.
Hangulatos temető, habár a régi düledező faragott homokkő sírkövek közé sok beton és márvány költözött. Sötétedés után érkeztem a helyszínre, elég felkészületlenül, gps és fényképezőgép nélkül. Ezt a véletlent. Azt hittem mar beirtam, de ugy latszik mellenyultam.
Kicsiloki-borvíz CsíkkarcfalvaKicsiloki-borvíz Csíkkarcfalva 59,2 km-re.
Az csíkkarcfalvi Alsó- vagy Kicsiloki borvízforrás a Nagylok-patak földrajzi jobb partján található.
Kovács-torony SegesvárKovács-torony Segesvár 66,9 km-re.
A Kovácsok tornyát 1631-ben építették, a régi Borbélyok tornyának helyén, szerepe a Kolostortemplom védelme volt. 1676-ban leégett, majd újjáépítik.
Evangélikus templom KüküllőmagyarósEvangélikus templom Küküllőmagyarós 78,7 km-re.
A Küküllőközi dombvidék területén, a Magyarós-patak mentén fekszik Küküllőmagyarós helység - középkori templomáról nem rendelkezünk okleveles említéssel. A korábbi templomból származik a torony - ezt a templomot a 16-dik században átépítették.
Fontana-borvízforrás CsíktaplocaFontana-borvízforrás Csíktaploca 42,5 km-re.
A kutat Fontana névre keresztelték. Ez volt az első kalandunk ebben a játékban (egy pár napja találtam rá a honlapra, addig hasonlóról sem hallottam). A csíktaplocai Rét utcában egy borvízforrás található, melynek vizét a környékbeliek előszeretettel hordják és fogyasztják.
Tartogóvára - MiklósvárTartogóvára - Miklósvár 0 m-re.
Tartogóvára Miklósvár fölött található a Csutakosnak nevezett erdőrészen. Hibas vagyok, mert nem irok ekezettel, ezert irodott a Szalas magyarul ekezet nelkul. Lehet elirtam a lada leteves datumat, de az 2020 02 13. Nem az ékezet hiánya miatt javítottam át Szállásra, hanem azért mert két l-el küldted a szöveget. A faluból kiinduló szekérúton indulunk el, majd a Kövesorr alatti régi kőbányánál balra fordulunk, és megyünk az erdei úton vagy 3 km-t, amíg elérjük a Szélvíz-patak hídját, és itt a vár.
A Fehéres-patak vízeséseiA Fehéres-patak vízesései 37,8 km-re.
A székelyudvarhelyi Betlenfalva felső végében ömlik a Nagyküküllőbe a Fehéres-patak. Ennek a kis pataknak a felső szakaszán több meglepetés is várja a kíváncsi túrázót. A tavaly ősszel, rejtéskor, nem volt szerencsém túl sok vízhez a Fehéres-patak mély medrében.
Református templom BibarcfalvaReformátus templom Bibarcfalva 9,5 km-re.
Bibarcfalva látnivalója a református templom Szent László-legendát ábrázoló freskótöredékei. 1332-ben plébániatemploma van, papja, Balázs. Ezt a rejtekhelyet már jó régen megtaláltam, mint a letöltött képek is bizonyítják.
Alsóbogáti-forrás CsíkrákosAlsóbogáti-forrás Csíkrákos 49,9 km-re.
A bogáti kápolna alatt több borvízforrás fakad, egyik forrás vizét az 1938-ban közadakozásból épített melegített borvízfürdő hasznosította. A fürdő épületét 1971-ben újjáépítették, faragott oszlopos előteret képeztek ki.
Iskolamúzeum LövétebányaIskolamúzeum Lövétebánya 33,5 km-re.
A lövétebányai Iskolamúzeum a Gábor Áron Iskolaközponthoz tartozik. A kiállított tárgyak az 1990-es évek előtti időből származnak, óvodai és iskolai kellékek.
Udvarhely körüli túraösvényUdvarhely körüli túraösvény 39 km-re.
A fehér alapon narancssárga U betűvel, benne narancssárga ponttal jelzett túraösvény nagyvonalakban követi a város határának vonalát. Az Udvarhely körüli túraösvény az Erdélyi Kárpát-Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya által kijelölt helyismereti, gyalogtúra útvonal.
Királyhegy BodzavámKirályhegy Bodzavám 68 km-re.
Ezen az úton, személygépkocsival is járható, 12km-t haladva jutunk a patakon átmenő hídhoz. Az 1A főúton kell menni Négyfalut elhagyva Ploiesti felé, Cheia üdülőfalu után találunk egy köves utatValea Stanii felé.
Jézus Szent Szíve római katolikus templom Ditró 88,1 km-re. Útban az Istenszéke felé, röviden megálltunk a gyergyóditrói kéttornyú templom mellett. Óriási templom. Sasfészek kilátó Alsósófalva 67,5 km-re.
Katolikus templom SzékelypálfalvaKatolikus templom Székelypálfalva 56,2 km-re.
A Farkaslakáról Korondra vezető útról, a Kalonda aljában balra útelágazás vezet Énlaka felé. Kissé megkésve, de eljött az idő, hogy ezeket a rejtéseket is bejelentsem, sajnos hamarabb nem sikerült időt szakítanom rá. Elég sokáig számolgattuk a sarkakat, míg megkerült a 8. A két Kükülló között, az út mentén, a Firtos-hegy lábánál, egy sor település található.
Keresztelő Szent János-kereszt KirulyfürdőKeresztelő Szent János-kereszt Kirulyfürdő 31,7 km-re.
Kirulyfürdőn, a volt diáktábor területén, a Főkút-forrás közelében, attól délre, egy fedett keresztet találunk, amelyet 2009-ben állítottak Keresztelő Szent János tiszteletére. Tarkovszkij szerintem szívesen forgatna filmet itt, ha élne. Már május közepén jártam erre, de a körülmények úgy hozták, hogy nem álltunk meg, de most bepótoltam.
Unitárius templom HomoródújfaluUnitárius templom Homoródújfalu 21 km-re.
Hargita megye legdélebben fekvő települése. Valahogy úgy sikerült, hogy a templom mögé kerültem ki. Megvan a doboz. Homoródújfalu a Hargita-hegység lábainál, a Kis-Homoród völgyének alsó részén, az egykori Szászföld és a Székelyföld határán helyezkedik el.
Méhes-tető tőzegláp Görgényi havasokMéhes-tető tőzegláp Görgényi havasok 85,3 km-re.
A vulkanikus, andezit kőzeten, a tőzeg vastagsága nem haladja meg az 1 métert. Miután ellenőriztük, hogy a kőgomba a helyén van-e, kimásztunk a pusztába. A tőzegláp területe 29 ha, a Görgényi havasokban, a Laposnya-patak gyűjtőmedrében helyezkedik el, északkeletre a Méhes-csúcstól (1130 m).
Rakottyás-tető Nemere-hegységRakottyás-tető Nemere-hegység 50,4 km-re.
Havasi tanyavilágban járunk itt. Pásztorszállások, nyári erdei szállásokkal váltakozva, csángó világ ez. Ezt a ládát már akkor kinéztem, amikor a Nagy-Sándor-ra készültünk.
Gógán vára GógánváraljaGógán vára Gógánváralja 90,5 km-re.
Gógánváraljától északra eső hegy tetejét a középkorban Gógán vára koronázta, valamikor a 16-dik században pusztult el végleg, romjait a község lakosai teljesen elhordták. Gógánváralja egyik látnivalója a református templom és harangláb. Gogánváraljára érkezve előbb a haranglábot akartuk megnézni, és rejteni ott. Sajnos dél felől indultunk a dombnak felfelé, jobb lett volna az északi úton elindulni. A vár helyén mára csak a vár árkai és sánca, valamint a bozótos plató közepén tátongó üreg figyelhető meg.
Csíky-kert GyergyószentmiklósCsíky-kert Gyergyószentmiklós 80,1 km-re.
Alapítója, doktor Csiky Dénes, több mint 185 fafajtát telepített itt. Az aznapi kirándulás utolsó felkeresett helye volt a Csíki-kert. Anno Csíkban születtem és mégis csak most mikor már csak látogatunk arrafele, akkor kerestük fel az arborétumot. Gyergyószentmiklóson található Székelyföld legnagyobb dendrológiai parkja, a Csíky-kert.
Essigmann-ház Segesvár 67 km-re.
Az Iskola utca 10 szám alatt található lakóház. Épült a XVII-XVIII-dik században, módosították a XX-dik században.

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Tartogóvára adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Miklósvár térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Ékezet - Hibas vagyok, mert nem irok ekezettel, ezert irodott a Szalas magyarul ekezet nelkul. Szálas patak valosagban, igy lett Szállás patak ahogyan ertodott.
 • Datum - Lehet elirtam a lada leteves datumat, de az 2020 02 13. Vegul is csak az teved, aki dolgozik, ez van.
 • Ékezet, dátum, és román ládaoldal - Nem az ékezet hiánya miatt javítottam át Szállásra, hanem azért mert két l-el küldted a szöveget. Idézem "Eszakon a Szallas mig delen a Szelviz patakok fogjak kozre".
 • Nincs gond - Mint mar mondom nincs gond, en tevedtem mint a datummal, mint a Szallassal. Neked semmi hibad nincs.
 • A vonatozás a kisvasúttal most elmaradt - De majd legközelebb. Kicsit gondba voltunk, hogy hogy lehet átjutni az állomásra, de aztán egyszerűen felmentünk a vasúti hídra és átsétáltunk rajta.
 • Eredetileg - Mert eredetileg arra készültünk. Hogy az Erdélyben rejtett dobozainkat a hu-ra jelentjük be.
 • Opalbarlang-terkep - Megigertem, hogy adok koordinatat, de sajnos elfelejtettem. Elnezest, a szamitasaim szerint a barlangnak itt kell lennie.
 • Kár, hogy zárva volt - Emblematikus, szép kúria. Kár, hogy zárva volt, évekkel ezelőtt még jártam benne.
 • Kiruly IV - Olyan sokszor jártunk ezen az útszakaszon, és nem is sejtettük, hogy bújik meg az út mellett. Kicsit gyengécske volt a világításunk, de sikerült végigjárni a bányaüreget.
 • Több mint 10 éves rejtés - Több mint 10 évvel ezelőtt volt rejtve ez a geodoboz, az ösvény közelében van, nincs is nagyon álcázva, mégis megvan még. Más dobozok, nagyon rövid idő után eltűnnek.
 • Megéri felmenni - A kilatas fantasztikus, Kolibicán olcson meg lehet szállni, a Sculptorul panzioban, ha nem vagy tul igényes.
 • Vízesés sorozat - Eléggé eltelt az idő a Mária-kőnél, de nem baj. Jól telt.
 • Fenyves - Megtaláltam a dobozt. S a rejtekfa mögül kinézve, tényleg a honvéd szemeivel találkozól.
 • Ládaellenőrzés - A Szentegyházasfalu feletti Oltárkőnél kirándultunk, rejtettünk aznap. Mivel rövidnek bizonyult a kirándulás, és a nap is akkor sütött ki, amikor leérkeztünk a hegyről, úgy döntöttünk, hogy hazafelé még megnézünk valamit.
 • Lobogó - Ha már valaki ilyen helyre lobogót telepít, akkor gondoskodhatna arról is, hogy egy év múlva ne egy rongy-darab lebegjen itt. Nem a ládatársakról van szó.
 • Árkon-bokron-sziklán - A Bakta-nyereg felől érkeztünk, a piros háromszög jelzés mentén. Erről az oldalról eléggé elhanyagolt, nehezen követhető az ösvény.
 • Sikerült bemenni a templomba, de a rejteket elnéztem - A Madarasi Hargitáról tartottam hazafelé, megálltam megnézni a templomot, megkeresni az itt elrejtett geodobozt. Szerencsém volt, épp lejárt a mise, így sikerült bemenni, és egy pár fényképet is készíteni.
 • Az útvonal - Mezőbánd és Mezőgerebenes között (151A) észak felé letértem az útról és tovább is a leirt utvonalon menntem. Azért választottam ezt a változatott mert nekem erre sokkal rövidebb volt.

Sikerült eljutni Miklósvár környékére? Tetszett a Tartogóvára? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.