Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Vadasi várhegy - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Vadasi várhegy turisztikai látnivalói

A Vadasi varhegyet foleg Kozepajtarol lehet latni espedig pontosabban a falu feletti Domosrol, a varhegy maga 832 m. Eszakrol a masodik vilageges idejen megepitett Vadasi hadiut hatarolja, mig delrol az ugynevezett Kis Ulok patakanak eszaki mellekaga, a Barta arka.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

A Dengheru-csúcs
A Dengheru-csúcs
Irányjelző tábla
Irányjelző tábla
Kilátás a szorosra a barlang szájából
Kilátás a szorosra a barlang szájából
Részlet
Részlet

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Vadasi várhegy fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Vadasi várhegy!

De meglehet kozeliteni Sepsikorospatak iranyabol is a mar fentebb emlitett hadiuton at. A varhegy tetejen a mar emlitett vilaghaboru szomoru emlekeire bukkanunk: felrobbantott bunkerek, betonbol epitett futoarkok stb. A szajhagyomany termeszetesen varat helyez ide, es ezt a varat is mind a szekelyfoldi varak nagytobbseget ezt is az oriasok epitettek... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Középajta, 5,33 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Vadasi várhegy közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
A masodik vilghaboru idejen keszitettek, hadifoglyokkal, hogy kikkel is, errol mesel az ut mellett talalhato Zsido kutja. Az unitarius talalkozon. Egy unitariusi talalkozo alkalmabol mar letezett egy lada itt, de most mar nincs. Ha nem keresel s találsz?. Ha nem lenne fénykép, lehet Gábor el se hinné, pont ide akartunk rejteni. Ha Kozepajtarol Sepsikorospatakra akarunk jutni ,akkor a legkonnyebben ezt a Vadas hagon tehetjuk meg.
Itt épült meg az Erdei torony, az 1908-ban készült Kós Károly-terv alapján. A Benkő-borvízforrásnál csorgóház, palackozóüzem, és vendégháztelep található.
Sugásfürdőről a bölöni Várhegyhez. Mivel nagyon szép idő volt úgy döntöttünk, hogy Sugásfürdő felől közelítjük meg. A bölöni Várhegy megközelíthető Bölön felől, és tovább a bölönpataki roma telepről kiindulva, erdei utakon. Felfedezni. Kivancsi voltam, hogy milyen is a Benko kert.
Az árkosi Várhegy Sepsiárkostól 3,5 km-re található, északnyugat felé, a Súgó- és az Égevesze-patakok találkozásánál. Gyorsabban megközelíthető Sugásfürdő felől, ahonnan csak 2 km a távolság.
A Baróti-hegység erdővel borított szelídhajlású hegyek-dombok képét nyújtja. A Görgő-tető messziről is jól látszó magaslata a hegységnek. A Gorgo tetoi fenyvesben. Ez is az utamba esett a Benko kert fele.
A sepsiszentgyörgyiek kedvenc kirándulóhelye, télen sízőhely. Heureka. Megtalaltuk. Kora reggel. Megtaláltam a geodobozt, Marci barátommal együtt. Megtalaltam. Egy fa torzse es egy kivagott fa torzse koze van elrejtve, henger alaku, 15cm hosszu, feher doboz. Sugásfürdő Sepsiszentgyörgytől 8 km-re fekszik nyugatra.
A falu határában számos ásványvízforrás buzog fel. Temeto. Na, ez egy szep kis temeto a templomocskaval egyutt. Zalánpatak római katolikus temploma 1863-ban épült, a Kisboldogasszony tiszteletére.
A faluból kiinduló szekérúton indulunk el, majd a Kövesorr alatti régi kőbányánál balra fordulunk, és megyünk az erdei úton vagy 3 km-t, amíg elérjük a Szélvíz-patak hídját, és itt a vár. Nincs gond. Mint mar mondom nincs gond, en tevedtem mint a datummal, mint a Szallassal. Datum. Lehet elirtam a lada leteves datumat, de az 2020. Ékezet. Hibas vagyok, mert nem irok ekezettel, ezert irodott a Szalas magyarul ekezet nelkul. Tartogóvára Miklósvár fölött található a Csutakosnak nevezett erdőrészen.
I Rákóczi György uralkodása idején a hívek egyötöde református. Na, ebbe sikerült bejutnom. Szerencsére a harangozónő ráért, így egy szép élményben volt részem. Az egyházi javakat közösen használják, és úgy látszik egy ideig a templomot is.
Fenyős tetői vár - Sepsikőröspatak. Romlott aludttej a megtalált valamiben. Ha már Kálnokon jártam, nem hagyhattam ki a közeli Fenyős-tetői vár rejtekhelyét sem. Nem volt romlott, de romlott lett. En viszont orvendek , hogy valaki vegre mar megtalalta ezt a varat is. A Kisgyörgy Zoli bácsi könyvében megadott pont ettől a helytől 470 méterre észak-keletre található, de ott a helyszínen nincs árok, földsánc, vagy más várra utaló nyom.
Az oldalban látszik a fejtésvonal, azt kell követni - a falu végétől, a cigányteleptől vagy 100 méter után kell felkapaszkodni a meredek oldalba. Kutyaugatás . Hamar meglettek az üregek, az érdekelt dobozos üreg is, lekecmeregni is sikerült épségben. Agyagosan. Ezeket az ugynevezett tektonikus fulkeket mar reg ismertem, meg a favago eveimbol, Kisgyorgy batyank nyomaban felkeresve. A Ploti-barlangok a Vadasi út mentén a martban, 10-15 méterrel az út szintje fölött találhatók.
Feredő. Megtaláltam a dobozt. Még hideg van. Még mielőtt Zalánpatakra értünk volna, kicsit bámészkodtunk a szénégetők munkáját látva. Ha a Répás medence vizében két hétig napi tíz percig mártózunk, jótékony hatással lesz érrendszeri betegségeinkre, serkenti a vérkeringést, jó csonterősítő hatása van, és nyugtatja az idegrendszert.
A szép, rendezett iskola előtti emlékmű szomoru történelmi eseményt idéz. Kedves kis falu. Kedves kis falu, rendezett iskolája sokat elmond. A templomnak ma is jó gondnokai vannak.
A Baróti-hegységnek egy keleti irányba benyúló vonulata van, ami Zalánt dél felől határolja, azt pedig dél felől a Kóréh-patak határolja. Pincevararol roviden. Pincevarat jol ismerem, a Haromszeki vartura-kalauzban az en fenykepem szerepel a varrol. Várjuk. Gábor, várjuk akkor türelmetlenül az új ládáid bejelentéseit a rengeteg meglepetéssel. Türelmetlenül. A rejtekhelyek megtalálásáról szóló bejelentéseket türelmesen várjuk, az új ládák bejelentését türelmetlenül :-) Azért, ha van fotód a Pincevárról, felteheted. E hegynyúlvány tetejét nevezi a nép Pincevárnak.
Bükkfej láda-megtalálva. 2010. Két fontos dolog. A rejtekhely leírását igyekeztem úgy fogalmazni, hogy kiderüljön belőle két fontos dolog. Megvan az első megtaláló. Örülök, hogy a rejtés után ilyen hamar megvan az első megtaláló. A Baróti-hegység turisztikai szempontból alig feltárt, alig használt vidék, pedig lombos erdőivel, hangulatos ligeteivel üdítő változatosságot jelent a körötte lévő magashegységek zordon rengetegeihez képest.
A XV-dik században kapta gótikus formáját, amelyből sok megmaradt, bár többször is átalakították. Geotrekking majális alkalmával. A 2018-as Geotrekking majális második napján, az apácai Tolvajos-barlang bejárása után érkeztünk Nagyajtára. Megint egy bezárt templom. Megvan a hely, csak megint egy bezárt vártemplom. A mai templom az ősinek közvetlen utóda.
2016 nyarán, a Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka alkalmával sor került a bölöni Büdös-feredő felújítására.
Bölön erődített temploma 1893-ban épült, egy 15-dik századi templom leégett maradványaiból. Hazafele. Hazafele tartva a Vecer, a kopjafa, a kopeci oriasi szil utan ahol a rejtekladat amely a fa alatt hevert kitaszitottan, vissza tettem a 2011-es romaniai ev fajaba, egy maroknyi hazai folddel es egy kis zaszlo szallaggal, no meg egy rez garassal, mert mas mar nem volt nalam. A 17-dik század elején épített négy saroktoronnyal megerősített erődfal veszi körül.
Kellemes kis nap volt. A mai nap megtalaltuk a kis meretu geodobozt, azt hiszem mi voltunk az elsok, mert a kis fuzetecskeben meg nem volt egy beiras sem. Megtaláltam. Megtaláltam. A rejtekhely értékelése. Gratulálok az itt elrejtett geodoboz első megtalálásához. Sepsikőröspatak és Kálnok közötti dombon áll a Veres barátok templomának romja, XV-dik századi gótikus templommaradvány, melyet a helybeliek Kápolna néven ismernek.
Egykoron népi hagyományairól volt híres a falu, ebből mára már csak a díszítőfaragás maradt élőben. Unitárius templom Kálnok. Sajnos a zsindelyt megtaláltuk, de a doboz eltűnt. Tele cigarettacsikkel. Megtaláltam a rejteket,de amint az elöttem megtaláló is írta ,a doboz nincs meg. Ujratelepitettem a dobozt. A mai nap ujratelepitettem ezt a dobozt, a regi valoban el volt tunve. A famegmunkálás remekműve az itt látható két szép harangláb.
2014-ben, a Borvizek útja projekt keretében korszerű kezelőközpont épült Bölönben.
Kálnok legismertebb személyisége Dr Bedő Albert volt. A kálnoki református templom előtti téren található a mellszobra, mely a soproni mellszobor pontos mása. A kis testver. Miutan a nagy testvert megmasztuk johetett ez a haranglab is. Harangláb. Megtaláltam a dobozt is.

Természeti értékek - Kovászna megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Vadasi várhegy adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • A türelem geoládát terem - Miután türelmesen kivártuk, hogy a juhnyáj befejezze a delelést a csúcsnál, megtaláltuk a ládát. Igy volt időnk gyönyörködni a Pogányhavas nyújtotta panorámában.
 • Lyuk - Megtaláltam a rejtekhelyet. Egyáltalán nem volt nehéz.
 • Lada athelyezes - A Bagyi varnal athelyeztem a geoladat, a regitol ugy jo 30 meterre delkeletre. El is kuldtem, a Medve-szakadekkal egyutt.
 • Két torony - Óriási templom. Nagyon szépnek találtam a templomban balra levő székelykék oltárt.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Vadasi várhegy? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kovászna megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.