Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Kis-Beszterce - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Kis-Beszterce turisztikai látnivalói

A Kis-Besztercés-t legrövidebb úton a Ratosnya völgyén közelithetjük meg, kék keresztet, majd kék háromszöget követve. Nem ajánlom ezt az útvonalat, csak gyakorlott kalandra vágyó túrázóknak, mivel a jelzések nagyon gyengék, a kidőlt fák, a patak, meg a bokrok rendkivül nehézzé és lassúvá teszik a haladást...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Kis-Beszterce képtárból:

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Kis-Beszterce fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22623 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Kis-Beszterce!

A legközelebbi település Dornisoara, 9,37 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Kis-Beszterce közelében?
- Zurzugó-tető - Kelemen-havasok 1,1 km-re.
- Sztrunior-tető - Kelemen-havasok 1,8 km-re.
- Kis-Tiha-nyereg 4,2 km-re.
- Tündér-tó Kelemen-havasok 5,1 km-re.
- Sziklafal Gyöngyös-patak 5,8 km-re.
- Tiha-vízesés Nedves-patak Kelemen-havasok 6,3 km-re. A Tiha-vízesés a Kelemen Nemzeti Parkban található. Május - Május még messze van, nem tudom, hogy mennyi szabadidőm lesz májusban. (látnivaló és geodoboz)
- Gyöngyös-patak vízesései Kelemen-havasok 6,3 km-re. Gyöngyös patak - Egy élmény volt az Illés-szikláitól beereszkedni az itt-ott embermagasságú  kúszófenyők között a nyeregbe.
- Illés sziklái Kelemen-havasok 7,2 km-re. A Kelemen-havasok főgerincén levő Ruszka-csúcs délkeleti oldalában találhatók Illés kövei, másnéven Illés sziklái (Pietrele lui Ilies). (turisztikai látnivaló geodobozzal)
- Sziklakilátó Nedves-patak 7,3 km-re. Sziklakilátó a Nedves-patak fejében. A Tiha-csúcshoz közel - . (különleges hely geodobozzal)
- Tiha-tető Kelemen-havasok 7,5 km-re. A Tihu csúcs megközelitését Palotailváról ajánlom: Ilva patak völgye (piros kereszt), Nagy Ilva patak völgye (kék kereszt), Tihu patak volgye (Tiha Ilvei kék pont). Csak ez - Egy fárasztó nap után, minden fáradtságot elfelejtettünk mikor a gyönyörű látvány fogadott a csúcson. (látnivaló és geodoboz)
- Tatár-tető 7,7 km-re.
- Kőnyúl Kelemen-havasok 8,2 km-re. Ezek egyike egy nyúl formájú szikla.
- Pietrosz-csúcs Kelemen-havasok 9,7 km-re. A Kelemen-havasok csúcsrégiójának megközelítésére a legalkalmasabb útvonal a Nagy-Ilvavölgye. Meglepetés - Meglepő, hogy a doboz 2006 óta még megvan, ép és száraz.
- Sebes-patak völgye Kelemen-havasok 10,4 km-re.
- Tamó sziklavára 10,7 km-re. Már Erdély területén található. Egy kicsit nehezebben - A Tamó szikláit egy kicsit nehezebben találtuk meg, az oda vezető ösvényen nem sokan járhattak, úgy kellett átvergődni és felkapaszkodni a törpefenyők között.
- Magyar-Negoj-tető Kelemen-havasok 11 km-re.
- Hegyes-szikla 11,3 km-re.
- Negoj védkunyhó Kelemen-havasok 11,7 km-re. A Negoj-nyeregtől körülbelül 700 méterre található egy védkunyhó, a Negoj tisztáson.
- Veres-kő sziklái 11,9 km-re. A Veres-kő sziklacsoport az Apostolok szikláitól 4 km távolságra délnyugati irányba 1670 m  magasságban szintén a gerinc közelében helyezkedik el. Por a geodobozon - A 12 Apostol sziklacsoportjai után a Veres-kő szikláit kerestük fel.
- Andezitszikla Bölényes Kelemen-havasok 12,4 km-re. A Bölényes-tető, román térképeken Zimbrul, egy természetvédelmi terület a Borgótiha községhez tartozó Báránykő falutól kelet-északkeletre.
- Kolibica-tó 12,6 km-re. Kolibica egy kis üdülőfalu, mely a Beszterce folyón felduzzasztott mesterséges tó partján épült. Megpróbáltam - Megpróbáltam feljutni a rejtekhez, de biciklivel nagyon nehéz volt, feladtam.
- Borgói-hágó 13,9 km-re. Az erdélyi Besztercét és a bukovinai Dornavátrát köti össze a rajta haladó DN17-es főút.
- Kolibicai panoráma 14 km-re. Biciklis panoráma - Kettesben az asszonnyal körbebicikliztük a tavat, nagyon szép a táj.
- Kolibica völgyzáró gát 14,2 km-re. A völgyzáró gát 1977-1978 között épült. Üres csövek - Sajnos a dobozt nem találtuk meg, de a szép tájat megcsodáltuk.
- Rekettyés-csúcs Kelemen-havasok 14,8 km-re. A meteorológiai állomástól csak pár méter választja el. Jézer-tó és Rekettyés-tető - Egy kis vasárnapi 25 km-es séta.
- Tizenkét Apostol sziklái Kelemen-havasok 15,6 km-re. A 12 Apostol bizarr, karikatúrába illő sziklacsoportja kedvelt túracélpont. Útvonal és rejtek - A 12 Apostol kolostortól indultunk a 12 Apostol sziklái felé.
- Megalitok pantheonja Kelemen havasok 15,8 km-re. Magyarul talán kőemlékek templomának lehet lefordítani.
- Keleti kilátó Istenszéke Kelemen-havasok 15,8 km-re. Az Istenszéke a Kelemen-havasok legnyugatibb része, és bár csupán 1380 m magas, de jellegzetes formája amely az emberek fantáziáját igencsak megmozgatta, és amiről talán legszebben Wass Albert írt, valamint a fenséges kilátás, amit biztosít, annak egyik leglátogatottabb helyévé teszi. Nem találtam megfelelő rejteket egy új geodoboznak - A kék pont jelzésen, a Bisztra-patak völgyéből indulva, a Hidas-patak völgyén keresztül jutottunk fel az Istenszéke csúcsplatójára.
- Csúcsplató Istenszéke Kelemen-havasok 15,9 km-re. Felismerhetetlen helyszín - A kék pont jelzésen, a Bisztra-patak völgyéből indulva, a Hidas-patak völgyén keresztül jutottunk fel az Istenszéke csúcsplatójára.
- Nyugati kilátó Istenszéke Kelemen-havasok 15,9 km-re. Terjedelmes platóval rendelkező csúcs, melynek a nyugati kilátóponttól északra nyúló gerince Szászrégen felől egy hatalmas széknek néz ki.
- Jézer-tó Kelemen havasok 16,1 km-re. A Jézer-tó, más néven Bánffy-tengerszem, a Rekettyés sziklakönnye, a Kelemen-havasok legismertebb természetes tava, glaciális eredetű képződmény. Havasszépe - Sokszor megcsodáltuk már a tavacskát, a víz sajnos egyre kevesebb benne.
- Kofa-völgyi vízesés 16,4 km-re. A Kofa völgyében található egy nagyon bővizű forrás, melynek az a különlegessége, hogy a forrás vize mintegy fél méter vízszintes szakasz után, vízesésként veti magát a mélybe. Decemberben is szép - Meglepően szép a kidőlt erdőben előbukkanó kétágú vízesés.
- Lomáska Kis-Lomás-vízesés 16,6 km-re. A Kelemen-havasokban található Kis-Lomás patak felső szakaszát egy andezitlépcsőn lezúduló vízesés ékesíti. Végre - A sok rókagomba miatt gondoltam, hogy mi is augusztusban jövünk ide, de nem tudtam kivárni.
- Funtineli forrás Palotailva 16,7 km-re. A főútról a Fantanel táblánál térünk rá az erdőkitermelő útra és körülbelül 7 km-t haladunk. Kirándulás a funtineli mezőre - Gyönyörüszép időben értünk mintegy 120-an a funtineli mezőre.
- Kis Lomás úr szikla 16,8 km-re. A Kis-Lomás-vízesés közelében, a kék háromszöggel jelzett túraútvonal felett látványos sziklaalakzatok emelkednek. Majd legközelebb - A Kis-Lomás-vízesés felé menet megálltam megkeresni ezt a dobozt.
- Lukács sziklái Kelemen-havasok 16,9 km-re. A Lukács-sziklacsoport a 12 Apostol szikláitól egy kilométerre északkeleti irányba, 1720 m magasan, szintén a Neagra- és a Negrisoara-patakok vízválasztója közelében helyezkedik el. Mulasztás pótolva - Most veszem észre, hogy biza elfelejtettem feltölteni a fotókat a rejtekhelyhez.
- Zsedán-völgyi kőgomba Kelemen havasok 16,9 km-re.
- Kis-Lomás hegyi menedékhely Kelemen-havasok 17,3 km-re. A Kis-Lomás-vízeséstől körülbelül 800 méternyire délkeletre egy hegyi menedékhely található, a kék háromszöggel jelzett túraútvonal mentén.
- Kelemen Cserbükk Kelemen-havasok 17,5 km-re.
- Kis Csika-csúcs Kelemen havasok 18 km-re. A Kis Csika- vagy Csikuca-csúcsnak olyan szép neve van románul (Cica Mica, Cicuta), persze magyarul kiejtve, hogy a magyar megfelelőjét nem is kellene használni.
- Nagy-barlang Andrástelep 18,6 km-re. .. De mégis, a Kelemen-havasokban, a fatörzs-barlangok mellett, van egy másik érdekes lik is, az andronyászai Nagy-barlang.
- Lóalkatrész szikla Ratosnya 18,6 km-re. Az igazi neve nyomdafestéket nem tűr, ezért csak így írom le. Csalodas - Azt hittem az elejen hogy maszos doboz lessz :) de tevedtem.
- Nagy Láp Stampi-mező 18,7 km-re. A Nagy Láp, románul Tinovul Mare Poiana Stampei, egy 861 hektáros láp a Kelemen-havasok Nemzeti Park északnyugati határán.
- Lisztes-bérc Jódtelep 19 km-re. A Lisztes-bérc egy lapos kő Ratosnya közelében, aGörgényi oldalon.
- Tatárka-kő Kelemen-havasok 19,2 km-re.
- Vasúti megálló Andrásháza 19,4 km-re. Pontosabban a vonat ajtajából nem kis szintkülönbségről kell leugrani a talaj szintjére.
- Sziklaablak Andrásháza 19,4 km-re. Közvetlenül az ösvény mellett egy elfordított U betűhöz hasonló, méretes sziklakapu vonja magára a figyelmet. Egy túra megkoronázása - Egy kellemes tavaszi délután találtam meg ezt a dobozt.
- Sziklakapu Ládás Háza alatt Andrásháza 19,4 km-re. A Kelemen aljában - Ha már útba esett, nem lehetett kihagyni.
- Ládás Háza-kilátó Andrásháza 19,7 km-re. Jó nap a mozgásra - A mai napom igen mozgékonyra sikerült.
- Ládás Háza-barlang Andrástelep 19,7 km-re. Mállás- és rönklenyomat-barlangokat. Barlang, első barlang - Délben jött ránk, hogy túrázzunk, és elfutottunk Ratosnyára.
- Sárkány-barlang Andrásháza 20 km-re.
- Bunker 3 Szalárdtelep sziklái 20 km-re. Félgömb-tető - Itt nagyobb szerencsével jártam, a geodoboz száraz és a helyén van.
- Panda-kő Galonya 20 km-re. A vasút fölé tornyosuló sziklára lépcső vezet fel. Ket doboz - Igen, a mustaros doboz es egy pet eloforma, ha jol emlekszem.
- Bunker 4 Szalárd 20,1 km-re. Az országútról mindkét irányból jól látható. Üres a 4x7 - Ma kedvem támadt jéggé fagyott sáron és a tetején csúszkáló avaron meredeket mászni.
- Sólyomkő-szikla Nyágra 20,1 km-re. Jó kilátás - A Sólyom-szikla a Kelemen-havasokvan található, Nyágra (Neagra, Fekete-Göde) település közelében.
- T1 és T2 barlangok Nyágra 20,3 km-re. Nyágrán, a Maros-szoros felsõ szakaszán, a barlangok elérik a 800 m tengerszint feletti szintet.
- Víg Albert köve Galonya 20,4 km-re. Galonya fölött egy híd vezet át a Maros folyón, mely egynagy sziklára épült. Gyors kipipálás - Ha már sokszor átmentem a hídon, ideje volt kipipálni ezt a dobozt is.
- Szalárdtelep sziklái Nagy bunker 20,4 km-re. Innen az ösvény ereszkedni kezd.
- Bunker 2 Szalárd 20,6 km-re. A Szerecsen-sziklák közelében az ösvény két oldalán, egymással szemben két bunker állt. Második - A Bunker 1 után hamar következett az egymással szemben levő két bunker.
- Bunker 1 Szalárd 20,6 km-re. A Maros-szoros egyik ékességének számító Szerecsen sziklákon és azok környékén jól kiépített lövészárokrendszer húzódott, húzódik végig a sziklafal mentén, melyet sziklába vésett menedékhellyel, lőszerraktárral, bunkerekkel láttak el. Világháborús óvóhelyi üzenet - Az üzenet a táj és a hely részéről volt.
- Bunker 0 Szalárd 20,7 km-re. Az ösvény Andrásháza és Szalárd közötti, a főútról induló végétől felfelé haladva, ez az első sáncrendszer a jelzés közelében.
- Várszikla 2 Dédabisztra 20,9 km-re. A Kelemen havasok déli lábánál fekszik Déda község. Kicsúszva a rejtekből és elázva - Előbb lent kerestem a szikla tövében, de nem találtam.
- Várszikla Bisztrapataka 21 km-re. Bisztrapataka felett, a domboldalon, több érdekes sziklaalakzatot figyelhetünk meg. Kellemes séta - Ez volt a mai rejtekhely-vadászatunk első állomása.
- Kis Bánffy-forrás Szalárd 21 km-re. Szalárd és Andrásháza között a Maros bal partján közvetlenül a folyómeder mellett egy termálvizes medence található. Kis-Bánffy forrás - A "melegpocsolya" rendes neve: Kis-Bánffy forrás.
- Borziatelep tava 21,2 km-re. Valamikor a vasútról is látható volt, de mára már a tó körül eléggé felnőttek a fák és a bozót. Egy kis nosztalgia - Fontos hely ez számomra, mert egy barátomnak hétvégi háza van Borziatelepen és sokszor jártam meg a környéket.
- Egykori mosógép Bisztra-völgye 22,2 km-re. Bár a mosógépek hasonlóan működnek, a kivitelezésükben vannak különbségek. Víz általi önmegsemmisítés - Víz hozta (létre) víz vitte el.
- Mosógép Dédabisztra 22,6 km-re. A hegylakó népek mosógépe, a hegyi terepet kihasználva működik, szükségtelenné téve az elektromos energiát, az emberi erőt, és a mosószert. Homályos - Ez a mosógép még működik (a fentebbit elvitte a víz), de a leírás rajtunk nem segített, a támfal kb.
- Kusma-kő Kelemen-havasok 22,6 km-re. Kusma-kő (Kusmai kő).
- Zászpás 24,1 km-re. A Zászpás egy 1279 m magas csúcs a Görgényi havasokban. Régi ismerösők - Régi turatársakkal indultunk neki ennek a jól ismert helynek, csak most általunk ismeretlen uton menntünk fel és jöttünk is le.
- Ruszu-mező a Nagy-Égett-kő mellett 25,8 km-re. Ruszu-mező a Nagy-Égett-kő, vagyis Cibles mellett.
- Jakabkő Kusma 26,3 km-re. A Lunga-patak mellett fekvő Kusma községtől 2 km-re délre, a 949 m magas Jakabkő sziklaszirtjén egykor Árpád-kori vár állt, melyre a falu keleti szélétől induló talajúton juthatunk fel.
- Geológus tűje Hollókő Felsőbudak 26,4 km-re. Alapterületének átmérője 5-6 m. A Hollókőről - Egy évvel ezelőtt nem mentem fel a Hollókő tetejére.
- Hollókő Budák 26,6 km-re. 7 km után van egy erdészház sorompóval. Tíz évvel ezelőtt jártam a Hollókőnél - Felmásztam a tetejére is, talán onnan a leglátványosabb a Geológus tűje.
- Jód-mező 27,9 km-re.
- Sánc-tető töltése Görgényüvegcsűr 28,3 km-re. A Sánc-tető töltése Görgényüvegcsűrtől észak-keletre, a Nagyág-patak forrásaitól és a Jód-mezőtől nyugatra található.
- Beás-tető Maroshévíz 28,3 km-re. Az országúthoz való közelsége, illetve a panoráma miatt, mindenkinek ajánlom a Maroshévíz melletti Beás-tetőt.
- Széles-tető 28,9 km-re. Széles-, vagyis Szelesel-tető.
- Urmánczy-strand Maroshévíz 31,9 km-re. Eredetileg a szárhegyi gróf Lázár család tulajdona volt, akik 1818-ban építettek egy elegáns bejáratot és négy vetkező szobát. Hid - Új hid épült a Maroson át, ugyhogy itt sem találtuk meg magát a rejteket sem.
- Hősök temetője Zsák-hegy 32,2 km-re. Az egykori magyar hősök temetője - Zsák-hegy, Maroshéviz. Csak volt - Sajnos a sirt körülvevő keritést már nem találtuk igy a dobozka sem került elő.
- Dobrán-patak Kelemen-havasok 32,3 km-re.
- Magyaró 32,6 km-re. 1228-ban Moggoreunak írják, 1587-ben Mogioro és 1602-ben Magyaros a neve.
- Urmánczy-kastély Maroshévíz 32,6 km-re.
- Termál-vízesés Maroshévíz 32,7 km-re. Első - Az első doboz amit megtaláltunk a három keresett közül.
- Bánffy-fürdő Maroshévíz 32,7 km-re. A Bánffy fürdő 677 m magasságon található. Biztos megtaláltátok? - Bár nem kizárt, de kétlem, hogy megtaláltátok ezt a geodobozt.
- Református templom Disznajó 33,3 km-re.
- Turulmadaras emlékmű Disznajó 33,4 km-re. Középkori XIV-dik vagy XV-dik századi temploma ma is áll, egyesek szerint 1562-ben épülhetett, ami a gótikus kori átépítés idejét jelezheti. Ezt nem lehet elsietni - Kicsivel sötétedés előtt érkeztem Disznajóra, leparkoltam az emlékmű melletti utcában.
- Urmánczy fedeles híd Maroshévíz 33,6 km-re. Nyári délután a folyóparton - Idei biciklitúrám első napján érintettem Maroshévízt, így nem hagyhattam ki legalább az utamba eső dobozt.
- Fancsal-tető Görgényi-havasok 33,9 km-re. Ez Gödemesterházáról a Fancsal-tetőre való egynapos túra, amire ezennel sikerült társat találjak.
- Disznajói kockásliliom védett terület 34,4 km-re. Ládagazda: fakirA disznajói kockásliliom, 2,5 hektáron védett terület, a Marosvécshez tartozó Disznajó falu határában található. Az idén korábban nyílnak - Mivel korábban jött az idén a tavasz, ideje volt megnézni, hogy nyílnak-e a mocsári kockásliliomok.
- Wopser-sánc Újradna 35,2 km-re. Ezek közül kettő a mai község területén van jelölve.
- Holtmaros 35,4 km-re. 1319-ben Holtmaros, 1366-ban Holhmoros, 1512-ben Holth Maros néven jelentkezik az okiratokban.
- Budak-völgyi tölgyerdő Óvárhely 36 km-re. Óvárhely kijáratánál, Kisdemeter felé (173-as megyei út) jobbra egy földút vezet egyenesen a 6 hektáros liget-, tölgyerdő felé. Kikerics-szőnyeg - Teljes pompával virágzik a kikerics a vén tölgyek alatt.
- Görgényi kőgombák 36 km-re. A Görgényi-havasokban, Maroshévíztől 10 km-re, az Öreg-tető szomszédságában, több különös sziklacsoportot találunk. Havas gombák - Szép táj, napsütés, havas út, egy kis jeges ereszkedés és akkor hirtelen előtted áll a gomba! Szuper! Ráadásnak minden irányba, minden méretű macinyom.
- Templomtorony Óradna 36,9 km-re. Óradna község a Radnai-havasok déli részét aBorgói-hegység északi részétől elválasztó, itt délnyugatra tartó Nagy-Szamos két partján fekszik. Torony - A fotók alapján minden stimmelt.

Kis-Beszterce románul - in limba romana: Varful Bistriciorul


- Maros megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Kis-Beszterce adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • karbantartás, pápánás - A társrejtő természetesen a rejtő társa - avagy párja, ha úgy tetszik, aki hűségesen várja haza a rejtőt a lehetőségek országából (s akivel Kelemen-gerinctúrájuk alkalmával együtt rejtették tavaly a dobozt)...
 • Karbantartás, geodobozok és a papné - Nem tudom, hogy ki lehet a társrejtő, viszont István tudom, hogy élete kalandját éli a minden lehetőségek országában...
 • Elkallódott - Sajnos ennek a ládának annyi...
 • ladalopo - Hazakerult a rejto a lehetosegek orszagabol :)) Sajnalom hogy laba kelt a kisbesztercei ladamnak :( Ha sikerul meg iden eljutnom oda, igerem ujratelepitem ha nem lesz tul nagy a ho...
 • Megéri felmenni - A kilatas fantasztikus, Kolibicán olcson meg lehet szállni, a Sculptorul panzioban, ha nem vagy tul igényes...
 • Mi voltunk az elsők - A noteszben is mi voltunk az elsők...
 • Gratulalok - Te vagy az elso hivatalos megtalaloja a doboznak...
 • Könnyű találat - Maroshévízről indulva, többnapos gerinctúra közben találtuk meg...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Kis-Beszterce? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Rejtett látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3727 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.