Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Tamó sziklavára - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Tamó sziklavára turisztikai látnivalói

Tamó sziklavára az 1862 méteres Tamó-tetőtől dél-nyugati irányba 900 m távolságra, 1820 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Már Erdély területén található.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Tamó sziklavára képtárból:

Tamó sziklái
Tamó sziklái
Kilátás
Kilátás
A 12 Apostol sziklái Tamó sziklaváráról nézve
A 12 Apostol sziklái Tamó sziklaváráról nézve

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Tamó sziklavára fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Tamó sziklavára!

Egy igazi várromhoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy nem emberi kéz alkotta. Legjelentősebb sziklaalakulata a Cézár fantázianevű sziklaszobor. Érdemes felmászni a közeli Tamó-tető csúcsára is, a jobb kilátás kedvéért... Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Gura Haitii, 6,92 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Tamó sziklavára közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
5,1 km-re. Megalitok pantheonja. Magyarul talán kőemlékek templomának lehet lefordítani.
5,2 km-re. A 12 Apostol bizarr, karikatúrába illő sziklacsoportja kedvelt túracélpont. Laza ketnapos hetvegi tura alkalmaval talaltuk meg. A 12 Apostol kolostortól indultunk a 12 Apostol sziklái felé. A sziklaalakulatok a Neagra- és Negrisoara patakok vízválasztóján, Moldva és Bukovina határán helyezkednek el, 1770 m magasan.
6,4 km-re. A 12 Apostol kolostortól indultunk a 12 Apostol sziklái felé. Most veszem észre, hogy biza elfelejtettem feltölteni a fotókat a rejtekhelyhez. A Lukács-sziklacsoport a 12 Apostol szikláitól egy kilométerre északkeleti irányba, 1720 m magasan, szintén a Neagra- és a Negrisoara-patakok vízválasztója közelében helyezkedik el.
7,2 km-re. A Kelemen-havasok csúcsrégiójának megközelítésére a legalkalmasabb útvonal a Nagy-Ilvavölgye. Konzervdobozokkal van tele a geodoboz? Fején találtad a szöget, akarom mondani a ládát :-) Gratulálok. Amint ide-oda járkáltam, kezemben a GPS-szel, kis híján belepottyantam az említett sziklaüregbe. A Kelemen-havasok Pietrosz-csúcsa, másik nevén Nagy-Köves, a Keleti Kárpátok legmagasabb vulkanikus eredetű csúcsa, 2100 méter tengerszint feletti magasságban található.
7,3 km-re. A patak amelynek völgyében ezek az ülepítők találhatók Izvorul Fetii, (Nagy-Demeter) Dumitrelul Mare, Fekete-sár (Neagra Sarului) néven szerepel a különböző térképeken. A Magyar-Negojtól északkeletre található patakvölgyben épült Demeter-ülepítőtó egy nagyobb és két kisebb ülepítőből áll, melyek a Román-Negoj kénbányájához tartoznak.
9 km-re. A Kelemen-havasok főgerincén levő Ruszka-csúcs délkeleti oldalában találhatók Illés kövei, másnéven Illés sziklái (Pietrele lui Ilies).
9,3 km-re. A Negoj-nyeregtől körülbelül 700 méterre található egy védkunyhó, a Negoj tisztáson.
9,5 km-re. Egy élmény volt az Illés-szikláitól beereszkedni az itt-ott embermagasságú kúszófenyők között a nyeregbe.
10,6 km-re. A Tihu csúcs megközelitését Palotailváról ajánlom. Ilva patak völgye (piros kereszt), Nagy Ilva patak völgye (kék kereszt), Tihu patak volgye (Tiha Ilvei kék pont). Dacára annak, hogy első kincskereső túrám volt, felérve a csúcsra azonnal "szimatot fogtam": még a GPS üzembe helyezése előtt felfigyeltem a sziklavájatra, mint rejtek-gyanús hely. Szépek a képek, úgy néz ki a fotótéma is ott hever a Tiha-tetőn :-) Nyugodtan tölthetsz fel nagyobb méretű képeket, max. Egy szűz geodobozt elsőnek megtalálni általában a fiúk előjoga :-).
10,7 km-re. Nem ajánlom ezt az útvonalat, csak gyakorlott kalandra vágyó túrázóknak, mivel a jelzések nagyon gyengék, a kidőlt fák, a patak, meg a bokrok rendkivül nehézzé és lassúvá teszik a haladást. A kilatas fantasztikus, Kolibicán olcson meg lehet szállni, a Sculptorul panzioban, ha nem vagy tul igényes. Te vagy az elso hivatalos megtalaloja a doboznak. Maroshévízről indulva, többnapos gerinctúra közben találtuk meg. A Kis-Besztercés-t legrövidebb úton a Ratosnya völgyén közelithetjük meg, kék keresztet, majd kék háromszöget követve.
11,3 km-re. Az Ilvai Tiha-patak mentén, a Tiha-tető felé érdekes sziklaképződmények mellett haladhatunk el. Ezek egyike egy nyúl formájú szikla.
11,4 km-re. A nyolc méter magas vízesés a Nedves-patak, románul Paraul Umed völgyében van, körülbelül 400-500 méterrel a Gyöngyös-patakba ömlő Nedves-patak torkolatától. Jó lenne, ha összejönne. Egyetértek az érveléseddel. Én már jó ideje tanulmányozom, keresem, hogy hol lehet a Tiha-vízesés, de nem találtam egyértelmű információt róla. A Tiha-vízesés a Kelemen Nemzeti Parkban található.
11,5 km-re. Sziklakilátó a Nedves-patak fejében. A Nedves-túra alkalmával, a Tiha-csúcs felé menet bukkantunk rá erre a kilátóra. Egy kellemes sétányira van.
11,5 km-re. A Jézer-tóhoz legközelebb eső csúcs a Rekettyés (2021 m), a meteorológiai állomástól csak pár méter választja el. Egy kis vasárnapi 25 km-es séta. Az elénk táruló látvány csodálatos, kilátás nyílik minden irányban.
12,1 km-re. A Bölényes-tető, román térképeken Zimbrul, egy természetvédelmi terület a Borgótiha községhez tartozó Báránykő falutól kelet-északkeletre. A csúcstól nyugatra egy vulkanikus eredetű andezitszikla található.
12,5 km-re. A Jézer-tó, más néven Bánffy-tengerszem, a Rekettyés sziklakönnye, a Kelemen-havasok legismertebb természetes tava, glaciális eredetű képződmény. A Kis-Lomáska vízeséstől folytattuk útunkat a Jézer-tó fele. Na elhataroztuk neheny marosvasarhelyi haverral es haverinaval, hogy atkelunk a hegyen. A Transzkelemen egyik célpontjaként jelöltem meg a tavat, bár jártam már itt, azért nem akartam kihagyni, mert nagyon szép látvány, nekem nagyon tetszik. Az Orbán Balázs által Puturoásza-tó néven említett tó környékét védett területté nyilvánították.
12,7 km-re. A Nagy Láp, románul Tinovul Mare Poiana Stampei, egy 861 hektáros láp a Kelemen-havasok Nemzeti Park északnyugati határán.
14,7 km-re. A Borgói-hágó a Borgói-hegység keleti részében található 1201 m-es tengerszint feletti magasságban. Az erdélyi Besztercét és a bukovinai Dornavátrát köti össze a rajta haladó DN17-es főút.
14,8 km-re. A román Cascada Lomasel megnevezésből kiindulva - mivel a földrajzi hely nevét nem áll módomban megváltoztatni - a ládát Kis-Lomás helyett rokonszenvesebb hangzása miatt Lomáskának neveztem el. Van neked egy kis, saját, különbejáratú vízesésed a Kofa völgyében. Az semmi, én aznap pontosan ott voltam a helyszín közelében. Már egy ideje kívánkozok eljutni ide, rejteni szerettem volna. A Kelemen-havasokban található Kis-Lomás patak felső szakaszát egy andezitlépcsőn lezúduló vízesés ékesíti.
15 km-re. A Kis-Lomás-vízesés közelében, a kék háromszöggel jelzett túraútvonal felett látványos sziklaalakzatok emelkednek. Mikor olvastam, hogy a Kis Lomás vízeséshez készülsz, biztos voltam benne, hogy itt is rejteni fogsz. Remélem te is tartod magad majd az egyezségünkhöz, és te is rejtesz ott egy geodobozt. Útban a vízeséshez felmásztunk ide a sziklához is, hogy megkeressük ezt a geodozbozt is. Az egyik alakzat oldalában egy emberfejhez hasonlítható szikla nyúlik ki.
15,6 km-re. A Kis-Lomás-vízeséstől körülbelül 800 méternyire délkeletre egy hegyi menedékhely található, a kék háromszöggel jelzett túraútvonal mentén. A menedékhely még jó állapotban van, és remélem, még hosszú ideig így is marad.
15,7 km-re. A Tündér-tó az Alsó-Tündér-patak fejében jött létre, szabálytalan ellipszis alakú természetes képződmény - 75 m hosszú és 55 m széles, környéke 15 hektáron védett. A szép fenyőerdővel körbevett tó Kolibicáról vagy Ratosnyáról indulva is megközelíthető.
17,5 km-re. A Kis Csika- vagy Csikuca-csúcsnak olyan szép neve van románul (Cica Mica, Cicuta), persze magyarul kiejtve, hogy a magyar megfelelőjét nem is kellene használni.
19,7 km-re. Kolibica egy kis üdülőfalu, mely a Beszterce folyón felduzzasztott mesterséges tó partján épült. A tó vize nyáron fürdésre és csónakázásra is alkalmas, a környék hegyeinek látnivalói könnyen megközelíthetők innen. Megpróbáltam feljutni a rejtekhez, de biciklivel nagyon nehéz volt, feladtam.
20,7 km-re. A város ivóvizeit gyomor és bélbántalmakra, gyógyvizeit reumatikus és artritiszes betegségek tüneteinek enyhítésére használják. A két Bizum-forrás Dornavátra Negresti nevű utcájának végéből közelíthető meg, déli irányba haladva tovább.
21 km-re. Dornavátra város mofettája a Negresti-negyedben, a hasonló nevű utca déli végében található. A mofettától dél felé haladva lehet eljutni a két Bizum-forrásig.
21,6 km-re. A Kolibica-víztároló a régi, elszórtan beépített Kolibica nagyobb részén terül el - csodálatos természeti környezetben fekszik, felette a Kelemen-havasok főgerincével. A mai, új Kolibica üdülőfalu a tó északi oldalán található - itt számos panzió és vendégház várja a pihenni vágyó vendégeket. Kettesben az asszonnyal körbebicikliztük a tavat, nagyon szép a táj.
22,1 km-re. A ratosnyai épülő víztároló Ratosnya községtől észak-északkeletre, sziklás környezetben található, a Szék-, Tiha- és Középső-patakok összefolyásától délre, 1 km-re. A jelenleg 95 százalékban elkészült, földből készített duzzasztómű tervezett magassága 105 m, építését 1989-ben kezdték el.
22,1 km-re. A Falkenhein-forrás (új neve Sentinela, egyéb neve Augusztus 23) Dornavátra egyik ismert borvízforrása, a városi park északi részén található. A közelben, a városi park északi szélén található az 1896-ban épített Egyesülés (Unirea)-forrás épülete, régebbi nevén János (Ioan)-forrás, ma Maestro vendéglő.
22,1 km-re. A fürdő kaszinójának nevezett, felújított műemlék épület jelenleg múzeum. A dornavátrai kaszinót Peter von Brang bécsi építész tervei alapján eklektikus stílusban építették 1898-ban, német neoreneszánsz elemekkel, a badeni kaszinó mintájára.
22,6 km-re. A Kolibica-tó egy 13 km hosszú és 270 hektár területű mesterséges vízgyűjtő a Beszterce folyón - völgyzáró gát 1977-1978 között épült. Sajnos a dobozt nem találtuk meg, de a szép tájat megcsodáltuk. A völgyből a jelenlegi helyére költöztetett Kolibica falu üdülőteleppé nőtte ki magát.
23,4 km-re. A Bor-kút-forrás Bélbortól észak-északnyugatra található, a Bor-kút-patak völgyében. Nagyon kellemes ízű víz, szénsavas, bikarbonátos, vasas és radioaktív - hozama 240 liter óránként.
24,4 km-re. A Sólyom-szikla a Kelemen-havasokvan található, Nyágra (Neagra, Fekete-Göde) település közelében.
24,5 km-re. T1 és T2 barlangok - Göde-Nyágra. Nyágrán, a Maros-szoros felsõ szakaszán, a barlangok elérik a 800 m tengerszint feletti szintet.
24,7 km-re. A Funtineli patak, vagy ahogy a térképeken szerepel, a Kutaspatak Palotailvánál ömlik a Marosba. A főútról a Fantanel táblánál térünk rá az erdőkitermelő útra és körülbelül 7 km-t haladunk. Szent Mihály nap utáni csend és nyugalom uralkodik a hatalmas legelőkön. A mai nap újra a Funtineli-forrásnál jártunk. Igen, a két fenyő egyikébe rejtettem a dobozt, pótolni fogom, ha nincs.

Természeti értékek - Maros megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Tamó sziklavára adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Egy kicsit nehezebben - A Tamó szikláit egy kicsit nehezebben találtuk meg, az oda vezető ösvényen nem sokan járhattak, úgy kellett átvergődni és felkapaszkodni a törpefenyők között. A geodoboz viszont már könnyen meglett és ideje volt már szűzteleniteni ezt a geoládát is.
 • Az semmi. Én pedig elsőnek találtam meg a közeli rejtekhelyet.
 • A Nagy-kő-havas csúcsától, a szép őszi napsütésben, átsétáltunk ide a farkához. Ez a rejtés már jobban tetszett.
 • Szép kis félreeső hely. Lent a völgyet szinte felismerhetetlené változtatta egy földcsuszamlás vagy megáradás, tudja a fene.
 • Befalazva sajnos.
 • A képen látható levágott facsonkot megtaláltad? A geodoboznak az üregben kellene lennie, fakéreggel letakarva.
 • Itt volt a találkozó, természetesen azért, hogy tudjuk megkeresni ezt a ládát is. Szerencsére amikor odaértünk épp felálltak erről a padról.
 • A ládát nem találtuk a helyén, de érdemes volt felsétálni a hegyre, mert gyönyörű volt a kilátás.

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Tamó sziklavára? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.