Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Templomerőd - Kóbor - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Templomerőd - Kóbor

A falu középkori templomáról nem maradtak fenn okleveles említések. Szász lakosait 1432-ben egy török támadás során kiirtották. Helyükbe székelyek telepedtek...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Zerge-nyereg - Fogarasi-havasok
Mászunk ki a Zerge/Kecske-nyeregbe, a rejtés helyszínére
Tamina-vízesés
Panoráma a kilátóról
Unitárius templom - Oklánd
Északkeletről nézve
Sólyomkő vára - Sepsibükszád
Nagy gödör
Református temető - Marosbogát
Állj meg... ki mellettem elmégy
Sütei borvíz feredő
Öltöző
Bánya-pataki völgyhíd - Görbepataka
A híd
Katolikus Székesegyház Gyulafehérvár
A templom
Isteni irgalmasság kápolna - Székelyvécke
Három kereszt
Evangélikus erődtemplom - Szentágota
Kádárok tornya

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Templomerőd Kóbor fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Kóbor és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Templomerőd!

Az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Tyúkosi-patak mellett fekszik Kóbor község. Kóbor falu első említése 1206-ból való, ekkor Villa Cowrnh néven említik. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Kóbor, 0,17 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Templomerőd Kóbor közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
4 km-re. Szásztyukos község az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Tyukos-patak mellett fekszik. Első említése 1373-ból ismert, 1494-ban a község a Hét-széktől nyolc arany támogatást kapott templomépítésre.
5,3 km-re. A XIII-dik században már itt vannak a szász telepesek, akik templom nélkül nem maradhattak. 1507-ben és 1698-ban templomépítésre segélyeket gyűjtenek.
6,1 km-re. Erődített templom volt kettős várfallal. Mivel XIII-dik századi szász telepítés, román stílusú temploma is a XIII-dik században épül.
6,6 km-re. Ez korai templom létezését feltételezi. Korai neve, villa Latina és Waldorph azt jelzi, hogy XII-dik századi szász, azaz vallon telepítés.
Erődített evangélikus templom Sáros 9,9 km-re. 1449-ben János bíboros oklevele szerint Szent Jakab tiszteletére szentelt temploma van, mégpedig a késő gótikus kor jellegzetességeit magán viselő egyhajós, tornyos templom.
10,3 km-re. Eredetileg torony nélküli, háromhajós bazilika rendszerű épület volt. Négyzetes alapú szentélyét kereszthálós boltozat fedte, a hajót pedig sík mennyezet, apszisa félkörívvel zárult.
10,9 km-re. Szász telepítés, 1488-ban a török támadás elnépteleníti, ekkor 1488-ban magyar családnevek szerepelnek. Bazilikális rendszerben épült háromhajós temploma 1260 előtti vagy legkésőbb ekkor kezdik el építését.
11,6 km-re. 1396-ban tűnik fel az oklevelekben, templomról nincs adat, de a XV-dik századig katolikus lakói voltak.
12,2 km-re. Szászfehéregyháza jellegzetes házakkal rendelkező szász falu. Látványos, középkori hangulatú erődtemplomának fehér falai és faerkélyes tornyai vannak. Hiszen délután 2 és 4 óra között ebédszünet miatt szünetel a látogatás. S hála a rejtekhelynek el is jutottunk. Egy kicsit kellett várni míg kinyitott, de megérte, és addig is nyugodtan lehetett keresni a ládát.
12,4 km-re. 1778-1782-ben épült, 1906-ban bontották le, miután 1905-ben új vasszerkezetű hídat építettek mellette. A fogarasi Olt-híd Fogaras város szélén, a Fogaras-Segesvár úton áll, vámoshíd szerepét töltötte be.
13 km-re. Fogaras városában jó állapotban maradt meg az impozáns várerőd, a 14-dik és 17-dik század között épült vár fallal, vizesárokkal van körülvéve és 4 sarokbástyával rendelkezik. Többször is voltam a Fogarasi havasokban gyalog, utoljára egy óriási vihar kergetett le a Bilea-tótól. Kár,hogy nem foglalkoznak eléggé vele, bár látszik, itt-ott valami állag megőrzésre tett kísérlet.
Erődített evangélikus templom Nádpatak 14,4 km-re. 1313-ban plébániatemploma van, papja - a templom építési idejét régebbre teszik, a XII-XIII-dik század fordulójára, a román kori templomok közé tartozik, háromhajós, pilléres bazilika volt. A tatárjárás lerombolta - ma csak a főhajó pillérsora és a torony falazata eredeti, a tornyot viszont a tatárjárás után, a XIII-dik század második felében építették.
14,5 km-re. 1235-ben plébániatemploma van, ebben az évben plébánosa Konrád, aki ellen és több erdélyi pap ellen panaszt emel Raynald erdélyi püspök.
15,6 km-re. Kőhalom várától északnyugatra, 1 km távolságra, a Sövénység-patak földrajzi bal partján, a DN13-as nemzeti úttól alig száz méterre, egy látványos sziklafalat találunk. Mindig azt hittem, hogy ez lösszfal. A Sárga-tető (Gelberreeg) déli oldalában levő sziklafal mintegy száz méter hosszú, és kelet-nyugat irányban nyúlik el.
15,6 km-re. Fejedelemasszony kútja, Fürsten Brunnen - Fogaras.
15,8 km-re. A kőhalmi várhegy lábánál a múltban sós-kénes forrás fakadt. Több mint százötven évvel ezelőtt népszerű fürdőt létesítettek itt.
15,9 km-re. Feltételezik, hogy még a szász telepítés előtt, a XI-dik században, a Kőhalom feletti hegyen, királyi vár volt. A harmadik Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt. A Rejtekhely vadászat Erdélyben harmadik találkozó, harmadik napján, már kisebb csapattal. Mogorva munkasok kiutasitottak az udvarrol, s elment a kedvunk. Neve is a szász telepítés előtti eredetre mutat: Kőhalom.
16,1 km-re. A katolikus vallás szervezkedésére 1752-ben történik kísérlet, amikor Gábor Mihály, egy Kőhalmon letelepedett obsitos katona lakást ajánl fel a ferenceseknek. A városi tanács nem engedélyezi, a terv csak 1761-ben valósul meg.
16,5 km-re. Kőhalom plébániatemploma a szász telepítés korában, a XII-XIII-dik században épül. Mai temploma a XIV-dik században épülhetett, 1488-as felirata javítására vonatkozik.
16,5 km-re. Szent Márton tiszteletére szentelt egyhajós torony nélküli temploma a XV-dik század közepén épül késő gótikus stílusban. Az 1505-ben végzett erődítések során a keskeny templom elveszti eredeti formáit.
16,9 km-re. Ma is álló kis gótikus temploma a XIV-dik század közepén, 1350 körül épült - korábbi egyházi jellegéhez tartozik, hogy a kerci apátság birtoka volt. Ez a templom is teljes felújítás alatt van.
17,4 km-re. Alsóvenice egykori gyógyfürdője a falutól 3 km-re keletre található, a Dosul Magurei nevű domb északnyugati lábánál. A hely neve a régi osztrák térképeken, románul Fantana sarata vagy Saratura, németül Salzbrunnen.
18,7 km-re. A homoródi Móric-híd (régi osztrák térképen Morizbrücke) újjáépítés áldozata lett, 1886-1887-ben cserélték ki újszerkezetű vashíddal. Nem maradt meg fénykép vagy rajz róla.
19,3 km-re. A híres Nárcisz-mező (románul Poiana Narciselor és Dumbrava Vadului néven is ismert) tulajdonképpen egy 394 hektár kiterjedésű, nedves talajú, ritkás kocsányos tölgyes, amelynek tisztásait májusban ellepik a csillagos nárcisz fehér virágai. Mivel a hasonló tölgyesek többségét már kivágták, a terület nemcsak a nárciszok miatt, hanem mint a vidékre korábban jellemző növénytársulás fönnmaradt képviselője is érdekes. A doboz továbbra is várja a keresőket, a nárciszok kezdtek virágozni.
Erődített evangélikus templom Nagysink 19,5 km-re. A helység szász telepítését a legkorábbi Szeben vidéki telepítések idejére teszik, az 1200-as évek előttire, körülbelül 1150-től kezdődően. Ennélfogva a templomépítés is legkésőbb a XIII-dik század elején megtörténhetett.
19,8 km-re. A feltételezések szerint 1553-ban építették egy középkori kolostor romjain, állítólag Bethlen Gábor is lakott itt egy ideig. Ez most a Haller vagy a Kálnoky kastély, mert az útmutató táblák szerint Kálnoky kastély. A Haller-udvarház Olthévíz központi részében, egy festői és szépen karbantartott, évszázados tölgyfákkal teli parkban található.
19,8 km-re. Volt városháza, XVIII-dik századi középület - Nagysink.
19,9 km-re. Nem maradt meg fénykép vagy rajz róla. A hévízi Olt-híd újjáépítés áldozata lett, 1886-1887-ben cserélték ki újszerkezetű vashíddal.
20 km-re. A feltételezések szerint az egyszintes épületet 1553-ban építették, majd a 18-dik században átalakították. Ez az épület még megmenthető. Az olthévízi Guthman-Valenta kastély a Kálnoky-kastélytól 300 méterre dél-délkeletre található, az ortodox templom szomszédságában.
20,2 km-re. Homoród központjában található egy nagyon szép román kori, 1270-ben épült evangélikus erődtemplom. A többtornyú, impozáns erőd értékei a virágmintás, több szinten futó karzata, illetve a régi szentélyben látható 13-14-dik századi freskók. Mert a templomot nyitva találtam, sőt a toronyba is fel tudtam menni. Persze, hogy megkerültem kívülről is teljes hosszában, de ahova a gps mutatott csak sima fal volt.
20,2 km-re. Felsőkomána falutól kelet felé, valamivel több mint 2 km távolságra, a talajút két méretes sziklatömb között vezet át, ezt a helyet nevezik a Tatárok sziklakapujának. Egykor a két szikla közötti távolság kisebb volt, a Komána-patak völgyében haladó szekerek és gépkocsik számára szélesítették itt ki az átjárót.
20,3 km-re. Az olthévízi bazalt mikro-kanyon védett terület a Persány-hegység középső csoportjában, az olthévízi patak völgyében található. Bazaltos kőzetek alkotják, melyek körülbelül 1 millió évvel ezelőtt keletkeztek. Tényleg jól el van dugva ez a kis kanyon.
20,5 km-re. Belsejében a szentély megőrizte eredeti hálóboltozatát, míg a hajó a XIX-dik században fiókos dongaboltozatot kap - a torony alatt megmaradt szép gótikus kapuja is. De amint láttam, megkezdték a feljavítását. Egyhajós temploma a XIV-dik század gótikus alkotása, Keresztelő Szent János tiszteletére - a sekrestye építésének idejét az ajtajára festett évszám (1526) jelzi, ami újítását is jelentheti.
20,5 km-re. A Homoród-folyó úgynevezett forrása, pontosabban kezdete, a Kis-Homoród és a Nagy-Homoród összefolyásánál található, Homoród községben. Innen dél felé folyik, majd 6 km után, Szászugránál, az Oltba ömlik.
20,6 km-re. A Kincsek pataka a Capul Homoraciului és az Osoiul Mare nevű dombok között ered, északnyugat felé folyik, és Páró község előtt felveszi a Muncsel (Muncelul, Lecioru peste totu) nevet.
20,7 km-re. A homoródi iszapvulkánok (helyesen iszapforrások) Homoród (Hameruden) település, a Geréd (Griedenreeg), és a Szenes-tető (Kohlenreeg) között találhatók. A falutól délkeletre, a Kis-Homoród és Kósd-patak (Kozd, Koos, Kosdbach) összefolyásától alig több mint 1 km-re keletre.
20,9 km-re. Összesen 1 hektáron terül el, melyből 0,3 hektáron találunk oszlop jellegű bazaltsziklát. A Faragott kő geológiai természetvédelmi terület a Persány-hegység legdélebbi bazaltkitörése.
21 km-re. Az egykori homoródi malom és villanytelep, a két Homoród összefolyásától 500 m-re északkeletre található, az ortodox temető alatt, a Mirkvásárról érkező 132 jelzésű út északi oldalán.
21,5 km-re. A Kőember-szikla a Komána-völgy északi oldalában található, rögtön az erdei út felett. Felsőkománából indulva, a Tatárok sziklakapuja után 1,33 km-re, illetve a Faragott kő bazaltoszlopoktól 670 m távolságra érünk a sziklaalakzathoz.
22,7 km-re. 1353-ban Villa Nicolai, 1356-ban Zenthmiclostelke, 1418-ban Closdorf,1427-ben Miklostelke, 1492-ben Kolosdorf, 1504-ben Closdorf a neve. A templom körül nagyban folynak a felújítási munkálatok, állítólag az idén végeznek is. A templom kulcsa a falu bejáratánál balra, a 99-es háznál van. 1267-ben jelentkezik első ízben oklevélben praedium Nicolai néven.

Történelmi-kulturális értékek - Brassó megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Templomerőd adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Kóbor térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • A XVI. EKE vándortábor egyik túrája alatt (2007.
 • Ez a feredő éppen jól jött a szentmihályi kaland után, így sikerült rövidesen kimosakodni a porból, és embert faragni magamból, mielőtt bemerészkednék a következő emberlakta településre. :)A láda sajnos nem lett meg, de készítettem néhány képet a fürdőről, aminek egyébként ott voltam anno a megnyitó ünnepségén is.
 • Megvan. A doboz fedele el van hasadva, belul minden nedves.
 • Tavaly oktoberben, egy oszi seta alkalmaval bukkantunk ra erre a kis dobozkara. Nagyon otletes.
 • Igaz ugyan, hogy először elvétettük a lejáratot a forráshoz, de csak sikerült megtalálni. Elég különös, hogy az Olthoz ilyen közel forrik a borvíz.
 • Ezt a dobozkát már megtaláltam, de most kíváncsiságból ellenőriztem. Sajnos most már nem találtam meg.
 • Megtalaltuk. Ott kucorgott a tuskoban.
 • Hangyalkáékkal mi is megtaláltuk.
 • Ma én voltam a víg Albert, mert ezt is megtaláltam. A folyón már olyan kevés a tutajos, hogy most egyet sem láttam, horgászok viszont sokan, Régentől idáig legalább ötvenet láttam.
 • Már két éve keressük ezt a ládát. Most megtaláltuk.
 • Ez is egy olyan lada, amit mar tobbszor (kb 4-5 alkalommal) megtalaltam mar, nem is vittem gpst. A hely nagyon megvaltozott, de vegul csak megtalaltam azt a fatorzset, amiben kellet volna legyen.
 • Az abonyi természetjárókkal Erdélybe utazva kerestem meg Teveladyvel.

Sikerült eljutni Kóbor környékére? Tetszett a Templomerőd? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.