Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Fellegvár - Brassó - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Fellegvár - Brassó turisztikai látnivalói

A fellegvár a központtól északra emelkedő domb, a Schlossberg tetején helyezkedik el. Az 1975-1981 közötti nagymértékű restaurálási munkálatoknak köszönhetően napjainkban vendéglátói és turisztikai létesítményként működik.

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Tigáj-vízesés - Felsőkomána
A zuhatag
Parasztvár - Szászkézd
Info tábla
Fehér-patak szurdokvölgy - Csukás-hegység
Fehér-patak völgye
Felsőtiszáspataki borvizek - Tusnádfürdő
3363
Ali pasa halmai
Boglárka lepke 1
Lutheránus templom - Darlac
A templom hátulról
Kolc-vár
Kolc-vár
Várvápai borvíz - Tusnádfürdő
5949
Senki tava - Csíkszereda
Halászok 1
Krassófő vára
Romok 2

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Fellegvár Brassó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

A 15-16-dik század fordulója táján a völgyben húzódó városfalakat már veszélyeztethette a környező magaslatokra telepíthető ellenséges tüzérség, minek következtében Brassó középkori eredetű védőrendszerét külső erődök megépítésével bővítették. A Fellegvárat egyrészt a város, másrészt pedig a városfalak előtt húzódó kereskedelmi útvonal védelmére építették. A vár építése 1524 tavaszán indult, amikor kőből és téglából patkó alakú tornyot - a mai erődítmény magját felépítették... Fedezzétek fel Brassó és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Fellegvár!

A legközelebbi település Brassó, 0,77 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Brassó fellegvára
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Fellegvár Brassó közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
520 m-re. A magyar lutheránus (evangélikus) templom Brassó Bolonya (Blumenau) nevű városrészében áll, a Vasút (Iuliu Maniu, Bahngasse) utca 2 szám alatt. 1783-ban építették, itt mondták ki az önálló erdélyi magyar evangélikus egyházmegye megalakulását.
670 m-re. Teutsch-ház - Republicii utca 38 szám, Brassó.
700 m-re. Jekelius-ház - Republicii utca 17 szám, Brassó.
750 m-re. Egykori Szász Nemzeti Bank, ma irodahelységek - Michael Weiss utca 22 szám, Brassó.
A bőség allegóriái - Brassó 760 m-re. A bőség allegóriái - Kapu (Republicii) utca, Brassó.
800 m-re. Fekete laktanya - Nicolae Balcescu utca 56 szám, Brassó.
810 m-re. Könnyedén megtaláltam. Könnyen megtaláltam ezt a geodobozt. - Friedrich Wolf-ház - Brassó 830 m-re.
890 m-re. Hirscher-ház, Kereskedők Háza, Kaufhaus - Tanács tér 14 szám, Brassó.
940 m-re. Brassó főterén található Erdély legnagyobb és egyben egyik legszebb műemléke, a legkeletibb európai gótikus templom, a híres Fekete templom. Egy brassói városséta alkalmával megtaláltam ezt a pici geodobozt is. Megtaláltam a nano méretű, a brassói Fekete-templomnál elrejtett geodobozt. Hát ez tényleg pici geoláda. A templom bejárata mellett áll Johannes Honterus bronzszobra, aki az evangélikus vallást Erdélyben elterjesztette.
1 km-re. Részletesen is be fogok ezután számolni. Gábor, szívesen olvasnám a részletesebb élménybeszámolóidat is.
1,2 km-re. Elég sokáig kerestem, de aztán megkerült. Megtaláltam ezt a geodobozt, gps nélkül.
1,7 km-re. A 957 m magas Cenk-hegy Brassó délkeleti oldalán emelkedik, itt már az Árpád-korban erődítmény állt. Megtalaltam. Igazából most már van 5. Kovászna felé vezető útamon egy bő fél napot töltöttem Brassóban. A Cenk tetejére legkönnyebben drótkötélpályás felvonóval juthatunk fel.
1,7 km-re. A templomkert területén áll a Brassói Ifjak Múzeuma, az Első Román Iskola épülete, és Coresi diakónus román nyomdász szobra. A Szent Miklós-templom Brassó Bolgárszeg nevű városrészének központi parkjában helyezkedik el, mely a Porondról (Anger, Egyesülés-tér) nyílik.
1,9 km-re. A Gespreng-hegy közvetlenül az Árvaleány-templom mellett emelkedik, délnyugatra. A nevét állítólag egy forrásról kapta, mely egykor a hegy nyugati oldalán, egy barlangszerű mélyedésből tört fel.
1,9 km-re. Árvaleány-templomnak is nevezték a régiek, mert a hagyomány szerint három árva leány építtette, akik a templom oltára alatt vannak eltemetve. A Szent Bertalan-templom a Gespreng (Fortyogó-hegy) alján áll.
1,9 km-re. A villához a tömbház utolsó emeletéről egy vaslétrán lehet feljutni. A brassói Ragadó negyedben, a Rózsák partja mellett, egy nyolcemeletes tömbház tetején, egy kis villa található - hihetetlen, de az építkezés törvényes.
3 km-re. Orbán Balázs leírása alapján a dúsan felfakadó, jéghideg vizű forrást régen Tolvajok kútjának nevezték. Az új, Honterus-forrás nevet 1845-ben kapta, a völggyel együtt.
3,1 km-re. Az itt elrejtett geodoboz eredeti rejtője egy sepsiszentgyörgyi román fiú, aki Brassóba költözött. Hat igen ez a helyzet a brassoi ladakkal.
4,1 km-re. Az Ördögpataka a Köszörűpatak egyik, baloldali mellékvize, egy bővizű csermely, mely négy zuhatagot is képez (három nagyobbat). A piros háromszög jelzésű, meredek ösvényen lehet bejárni, mely Brassó Bolgárszeg városrészének délnyugati végéből indul, mielőtt elérnénk a Salamon sziklákhoz.
4,3 km-re. Megtaláltam ezt a geodobozt. Nem volt konnyu megtalalni, mert jeges volt a szikla, de a kilatas megerte az erofeszitest. Salamon sziklái.
7,5 km-re. A rejtek mellől kitűnő rálátás van Bolnok villanegyedére.
7,8 km-re. A rejtek közelében én nem láttam ösvényt, kétágú fát viszont többet is. Türelmesen megvártuk, amig elvonult a júhnyáj. A kep bal közepésről indultunk a folyó mellől. Barcaszentpéter és Hermány közötti dombon, a rezervátum táblájától, ami ismerteti az itt fellelhető érdekességeket - tavaszi hérics, törpemandula, vadjácint, stb, a most viruló árvalányhajas réten felsétálsz az erdeifenyők közé.
8,7 km-re. A Schulerau-kapunak nevezett sziklák a Keresztény-havas (németül Schuler) csúcsától észak-északnyugatra találhatók, attól mintegy 700 méter távolságra. Kis zöld emberkét és egy öngyújtót tettem bele. Megtalaltuk. Ha már a télen, sízés közben nem kerestük meg. A sziklák felett halad el a Zerge (románul Capra Neagra) kabinos felvonó, a közelében és nyugatra található Brassópojána piros színnel jezett, közepes nehézségű, Sulinar nevű sípályája.
8,8 km-re. Közismert a Nyerges-tető és az itt lezajlott ütközet, hiszen közel van, könnyen el is érhető. Hasonló ütközet zajlott le aTömösi-szorosban is, de ez kevésbé ismert a mi tájainkon, mert távolabb van tőlünk.
9,7 km-re. A földvárat, amit az újkorban már Taterburg-Tatárvár néven ismernek, Szászhermány vagy Barcaszentpéter irányából közelíthetjük meg. A Barcaszentpéter melletti Lempes domb környezetvédelmi rezervátum, a környék nagyon szép kilátópontja. Ott voltunk a rejtésnél. Barcaszentpéter irányából közelítettem meg a Várhegyet, a számtalan földút egyikén. Maga a Várhegy jól látható minden irányból, úgy a Barcaság, mint Háromszék felől is.
10 km-re. Feledhetetlen kilátás tárul elén onnan. A Poján-kő fenyők fölé emelkedő tetejére érdemes kimászni, bár nem vezet rá jelzett ösvény, és a megközelítés sem veszélytelen.
10,1 km-re. A Létrás-szakadék a Nagy-kő-havas talán legkönnyebben megközelíthető látnivalója - egy 50 méter magas, hatalmas mészkősziklában, a Csűr-kő árka-patak hozta létre, hossza 160 méter. Ellenőriztem a rejteket. Mivel nem olvastuk el rendesen a leírást, de végül csak meglett a láda. Egyáltalán nem könnyű a ládát megtalálni. A szűk hasadékban a patak vize 60 métert esik, és ezalatt 7 kisebb-nagyobb vizesést hoz létre, innen a Hétlépcső-vizesés elnevezés.
10,2 km-re. A Létrás-szakadék bejárása után, ami télen csodálatos, átvergődve a Medve-szakadékon, felkerestük a kilátónál található ládát. Lefele jövet a Nagykő havasról, megkerestük ezt a geodobozt is.
10,3 km-re. Több ízben feldúlták a törökök, Vitéz Mihály és az osztrákok, Basta csapatai. Igen, ezt a dobozt találtuk meg mi is, és valóban nem embermagasságban volt. Gyönyörű hely, és szépen rendbehozták a vártemplomot. Sajnos az erődtemplom már be volt zárva, mivel délután 6 órakor érkeztem a helyszínre. Gótikus erődtemplomát 12 m magas várfal veszi körül, a XIII-dik században épült - a 7 védőtoronnyal erősített belső várfal oldalán, lakásra is alkalmas helyeket alakítottak ki.
10,5 km-re. A barcarozsnyói Fundáta-völgyi barlang Rozsnyótól 3,5 km-re található, nem messze a rozsnyói vártól, 790 méter tengerszint feletti magasságban. A barlang kiterjedése 200 m, összhossza 958 m, 1945-ben fedezték fel, 2011-ben építették ki turisztikailag. A 80-as evekben mar jartam itt. A félreértések elkerülése végett pontosítanék. Szep kis barlang, erdekes cseppkovek.
10,6 km-re. Nagyon erdekes rejtes, de ovatosan kell maszni ,mert konnyen le lehet esni. A Medve-szakadék felől érkeztünk, az erdőben vágva utat magunknak.

Történelmi-kulturális értékek - Brassó megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Fellegvár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Brassó térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Szemetes hely - Ez egy olyan hely volt szamomra, ami tobb volt mint kiabrandito. A helyet legalabb 3x kerestem fel, de mindig eredmenytelenul.
 • A Tatros forrás keresésekor útba ejtettük ezt a helyet is. Szép kilátás, jó rejtés.
 • Köszönöm a bejegyzést, és a ládakarbantartást.
 • Amig mas rendes halando ember a kicsengetesi unnepsegen volt, addig en megkerestem ezt a dobozt, nagy oromomre.
 • Amint a fához értem, nekiugrottam a rajta lévő üregnek, amiből kikandikált egy nylon darabka. Miután jó sáros lett a kezem, csak utána olvastam el a leírást.
 • Az első Rejtekhely-vadászat Erdélyben találkozó alkalmával kerestük meg ezt a geodobozt.
 • Megtaláltam Nagybaromlakon a geoládát az út másik felén (szemben a templommal). Itt jelentem be a másik mellett mert ugyanazt a helyszínt mutatja be.
 • Még júniusban a srácokkal.

Sikerült eljutni Brassó környékére? Tetszett a Fellegvár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.