Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Függőhíd - Sóvárad - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Függőhíd - Sóvárad turisztikai látnivalói

Sóvárad Szováta felőli kijáratánál egy fémből készült, deszka járófelületű függőhíd található...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Függőhíd - Sóvárad képtárból:

A függőhídon
A függőhídon
Alulról nézve
Alulról nézve
A függőhíd
A függőhíd

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Függőhíd Sóvárad fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22626 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Sóvárad és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Függőhíd!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Sóvárad, 1,31 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Sóvárad és Kibéd környéke Sóvárad. Endre. Sóvárad néveredete, római castrum, annak kiterjedése, mostani maradványai, bélyeges téglák s más műtöredékek. A ferenczesek itten volt kolostora. Csombod vára, annak tájirati fekvése, e várnak mostan látható maradványai. Regék e várról, Csombodról, az ott vívott csatákról. A régi Székelyföld határán elhelyezett várlánczolatról. Örömök dombja, Szomorák. Hallgatótető. Büdös szállás, hagyományok. Kibéd, Uron és Tabika pataka, gyümölcstenyésztés. A kibédi templom. Kibéd a Rákóczi-forradalom alatt. Péterffy-család.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Függőhíd Sóvárad közelében?
- Fedetlen fedeles híd - Sóvárad 1,3 km-re. A fedél megvédte a híd tartó- és járószerkezeteit a csapadéktól, valamint a nap szárító hatásától. Nyoma sincs az egykori faszerkezetnek - Pedig szerettem volna látni.
- Római tábor Sóvárad 1,4 km-re.
- Református templom - Sóvárad 1,7 km-re. Az egyházközség jegyzőkönyvében ez a bejegyzés olvasható: 1763 jún 22 a Mária Terézia császárnő engedelméből a régi megrongálódó templom lebontásához fogván a megye egészen felépíttetett és 12 febr.
- Tyukász-domb Szováta 4 km-re. Én a Pacsirta utcán keresztül közelítettem meg a szovátai Tyukász-dombon levő, 1888-ban épült kis római katolikus kápolnát. 14 kereszt - Minden kereszt előtt, a földbe, pontosabban a kavicsba, lámpatest van beépítve, mely megvilágítja a keresztet.
- Siklódi kő 4,5 km-re. A környéket uraló 1025 m magas Siklódi-kő andezit-agglomerátumból, tipikus vulkáni kőzetből áll.
- Kisvasút állomás Szováta 4,6 km-re. A Marosvásárhely - Parajd keskeny-nyomtávolságú vasútvonalat 1912-ben kezdték el építeni, majd 1915-ben indul meg rajta a közlekedés. Rendezett állomás - Ma megint Szovátán dolgoztam, a környéken is volt dolgom. (látnivaló és geodoboz)
- Nádas-csorgó Szováta 4,7 km-re. A Forrás-utcából a kanyarban egy sikátor vezet a Nádas-csorgóhoz. Sikátor végén - Azt hittem, hogy ez borvízforrás, nagyot csalódtam, hogy csak egy sima ápőpláta. (látnivaló és geodoboz)
- Géra-csorgó Szováta 4,9 km-re. 2011-2012 környékén a szovátai önkormányzat a sóhegyek tövéből, a hegyből kibukó sósforrás vizét, a géravizet, a Géra utca, Csendes utca, Tölgyes utca találkozásához, az egykori Géra fürdő területére vezette be. Sósvíz - Azért most láttam először, hogy a vízhordást időponthoz kötik, na meg a mennyiséget is. (különleges hely geodobozzal)
- Szikla a Siklódi-kő lábánál 4,9 km-re. Siklód igazi hegyre szúrt falu, a világ végén, írja Orbán Balázs. (látnivaló és geodoboz)
- Mária-forrás Szováta 5,2 km-re. Vizét vannak akik fogyasztják, annak ellenére, hogy időnként a forrás fölött tábla hirdeti, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas. Itt nem találtam feltűnésmentesen kereshető rejteket - A rendőrséggel szemben pár kocsi parkolására alkalmas hely van.
- Kilátótorony Szováta 5,6 km-re. A kilátótorony melletti házikó ablakába kitett tájékoztató szerint a kilátó naponta 12 és 19 óra között látogatható, ingyenesen. Magasban - Jól körbe lehet látni a környéket a toronyból.
- Mogyorósi-tó Szováta 5,8 km-re. Nem kell hosszában és hosszasan keresni - Bár a Rigó-tó és a Mogyorósi-tó viszonylag közel vannak egymáshoz, 150-200 m távolságra, a két tó között nem a nyílegyenes, az árkon-bokron a járható út.
- Rigó-tó Szováta 5,9 km-re. A Rigó-tó a Szováta környéki tavak egyike, több irányból is meg lehet közelíteni. Narancsízű tictac cukorkák - Abban az erdőben, ahol a Szováta környéki tavak találhatók, több jelzett és jelzetlen, sétány és ösvény van.
- Medve-tó Szováta 6 km-re. Látnivalói a Medve-tó, a Mogyorósi-tó, a kis sósvizű tavak: Zöld-tó, Vörös-tó és Fekete-tó, a fürdőtelep vadászkastély stílusú villái, a Szováta faluban található református templom. Medve nem volt a környéken - Mert nagyon sok a kétlábú látogató.
- Kilátó Vörös-tó Szováta 6 km-re. A Vörös-tó egy sekély sós vizű tó, melynek alján vastag kálcium- és vasszulfát-tartalmú iszapréteg található. Magyar Husvet Szovatan IV - Itt is minden rendben volt.
- Mosdókő Bekecs-tető 6,1 km-re. A Bekecs-tetőről a Hollós-tó felé vezető út mentén található egy nagy mohás kő, amelyet a helybeliek Moháskőnek, Oltárkőnek de leggyakrabban Mosdókőnek neveznek. A táblát is - Olvassátok végig az ismertető táblát, van ott pár érdekesség.
- Sóhegy Szováta 6,1 km-re.
- 1916-os honvéd emlékmű Bekecs-tető 6,2 km-re. A Bekecs oldalában, a Körvélyes-mezőn található egy honvéd emlékmű, mely az 1916-os román betörés feltartoztatása során elesett székely honvédőknek állít emléket. Bekerítve - Most látom, hogy a régebbi fotókon még nem volt teljesen bekerítve az emlékmű.
- Mezítlábas ösvény Szováta 6,2 km-re. A mezítlábas ösvény Sebastian Kneipp német természetgyógyász által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapszik.
- Kibéd 6,2 km-re. Kibéd 10 km-re fekszik Szovátától, helyi posztóüzeméről híres.
- Hollós-tó Bekecs 6,3 km-re. Ez egy körülbelül 100x50 m-es mesterséges tó.
- Kilátó Piroska-tó Szováta 6,3 km-re. Jellemző a hely egyedien gazdag változatosságára, hogy amíg a Vörös-tó só-koncentrációja elég magas, addig a közvetlen szomszédságában található Piroska tó, amelyhez a felszínre bukkanó sótömbök mellett vezet az ösvény, édesvizünek számít, halak is élnek benne. Piri fentről - Lent a tó szélén, a nádasban pont nászoltak a siklók.
- Piroska-tó Szováta 6,3 km-re.
- Adrenalin Plus kalandpark Szováta 6,6 km-re. Adrenalin Plus kalandpark - Tivoli tó, Szováta. Pontosan egy hónap után - Miután október elején egy sor új geodoboz került rejtésre Szováta környékén, elhatároztam, hogy megkeresem őket egy délután.
- Tivoli-tó Szováta 6,6 km-re. A Tivoli tavat mesterségesen alakították ki a Cseresznyés-hegy aljában, a Körös-Toplica patak medrében. Tetszik a tó, tetszett a rejtés is - Tetszik ez a tó.
- Trópusi lepkeház Parajd 6,8 km-re. Szabadon repülve, testközelből figyelhetjük itt meg a lepkéket. Belülről is - Bent is szép, érdemes meglátogatni.
- Vész-kő Bekecs-tető 6,9 km-re. Nem az Írott-kő, más nevén Mosdó-kő, de hasonlít hozzá. Rendben - Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen, a doboz a helyén, de valami rágcsáló megcsócsálta a zacskót.
- Bökecs leve Bekecs-tető 7 km-re. A forrást 2013 ősszén kiépítették, betonlépcsőn lehet lemenni a forráshoz. Működik - Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen.
- Parajdi Sóbánya 7,1 km-re. Itt a völgy méginkább elszűkül, a hegyek egészen közel merészkednek. Forgalom - Nem felvonultunk, ahnem levonultunk ma a bányába.
- Ökumenikus kápolna Bekecs-tető 7,2 km-re. Itt valamikor egy vár állt, ma egy ökumenikus kápolna, amelyet közös összefogással építettek. Már megint nincs - Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen, de sajnos megint hiányzik a geodoboz.
- Ozsváth-csorgó 7,3 km-re. Az Ozsváth-csorgó Nyárádremete és Szováta között található, az út mellett. Csúszós talaj - Vonattal ugyan nem találkoztunk, de a csúszós talaj miatt elég nehezen tudtuk megközelíteni a rejteket.
- Sóhát és Sószoros Parajd 7,3 km-re. Parajd belterületétõl délnyugatra fekszik a Sóhát 8 hektár kiterjedésű természetvédelmi területe. Új doboz - Rejtettem egy új dobozt a Sószorosban.
- Óriások árka Nyárádselye 7,4 km-re. Az Óriások árka a Nyárádmente kistérség egyik fontos történelmi, természeti értéke.
- Református templom Parajd 7,7 km-re. Az ősi sóvágók telephelye aránylag messze volt a sóbánya helyétől, és ezért a sóvágók egy kisebb csoportja valószínűleg a bánya közelébe költözött, kialakítva az ősi Parajdot.
- Fordított házikó Parajd 7,9 km-re. Alapterülete 8×5 m.
- Új római katolikus templom Parajd 7,9 km-re.
- Evszakok Parajd 7,9 km-re.
- Fehérnép sarka Makfalva 8,3 km-re. Mivel hasonlít egy karcsú női lábra, valószínűleg a felszíni forma határozta meg a helynevet.
- Református templom Nyárádselye 9 km-re.
- Sasfészek kilátó Alsósófalva 9,4 km-re.
- Rabsonné útja Illyésmező 9,5 km-re. A Csere-tető tisztás nyugati szélén halad el.
- Tatársír Makfalva 9,5 km-re. A hagyomány szerint az egykori legyilkolt tatárok sírhelye.
- Suvadás Nyárádselye 9,5 km-re. Túrabot nélkül senkinek sem ajánlom. Karbantartás - A tegnap délután sikerült újra eljutnom Nyárádselyébe és ellenőriztem a rejteket.
- Református templom Nyárádmagyaros 9,6 km-re. 1590-ben már egyházát említik, ami legalább kápolna létét tételezi fel.
- Református templom és harangláb Küsmöd 9,8 km-re. Az ódon harangláb nagyon megtetszett.
- Katonáné hegyese Abod 9,8 km-re. Remek kilátás nyílik innen a Küküllő vidékére, Firtos, Csombod és Rabsonné felé.
- Fiastetői kilátó 10 km-re. Fazekas Özséb gyulai belgyógyász főorvostól származik. Ujra megvan - 10 ev utan ujra megtalaltuk a dobozt.
- Alsó fenyős Makfalva 10,1 km-re. Az Alsó fenyős egy mesterséges fenyő telepítés Makfalvától északra, a Nagymagos erdejében.
- Református templom Felsősófalva 10,1 km-re. A változatos, völgyekkel és dombokkal tarkított kis táj elnevezését a föld mélyében rejlő természeti kincsről, a sóról kapta.
- Bereczki-ház Küsmöd 10,2 km-re. A jelenleg műemlék jellegű házat Bereczki Zsigmond építette 1858-ban, majd 1998-ban és 2012-ben felújították.
- Római őrtorony Szakadát 10,3 km-re. A Maros megyei római határszakasz kutatása során számos, a védelmi vonalhoz tartozó lelőhelyet azonosítottak. Csak az őrtorony helye - Amint a leírásban is írja, itt csak egy római őrtorony helye található.
- Majálistér Makfalva Abod 10,4 km-re. Itt találkozott egykor a makfalvi és az abodi ifjúság május elsején.
- Kincses Kodáros dombja Felsősófalva 10,4 km-re. Kincses Kodáros dombja a Sóvidék legendás helye. Könnyen megtalálható és biztonságos rejtek - Mivel új rejtő rejtett itt egy új geodobozt, új rejtekben - én is, mint rejtekgazda, megkereshetem azt, és pontot is kapok a megtalálásért.
- Református templom Makfalva 10,7 km-re. Az egykori templom középkori létéről tanúskodik az a leírás, amely Benkőnél olvasható: csinos kőépület, keleti része ódon gót stílusú.
- Dózsa György mellszobra Makfalva 10,8 km-re.
- Várnyaka Kápolnásmező 11,2 km-re. A töltés kezdetben nyugat - kelet irányban vonul, majd felhajlik északkelet felé, a Rabsonné vára alá.
- Mini Nyárád Látogatóközpont Vármező 11,2 km-re. Fő látnivalója egy 10 m2-es terepasztal, mely a Felső-Nyárádmente ismertebb látnivalóit mutatja be miniatűr méretben.
- Kisvasút állomás Vármező 11,3 km-re. A kis vonat egy keskeny-nyomtávolságú vasútra épített gőzmozdonyból és 2 zárt, valamint 1 nyitott, 11-12 m hosszú vagonból áll. A vonat füstje elvitte - Illetve az újjáépítés szele.
- Alsó-szikla Makfalva 11,3 km-re. A hagyomány szerint, ha a faluból is jól látható Alsó-szikla megszürkül, megváltozik az idő, ugyanis a kék palás rétegek előre jelzik az esőt.
- Vármező 11,4 km-re. Vármező Szovátától 20 km-re fekszik, halászcsárdáiról, több tucat tóból álló pisztrángtelepeiről híres.
- Keménykőalji-forrás Vármező 11,4 km-re. Főleg a helybeliek ismerik, de a környékről is sokan hordják a vizét.
- Kisfenyős-kő Parajd 11,4 km-re. Rabsonné várával szemben, a Kis-Küküllő másik oldalán, érdekes sziklaképződményeket fedezhetünk fel. Mindkettő - Diplomatikus leszek: mindkettő.
- Kendő régi sírkövei 11,4 km-re.
- Református templom Kendő 11,4 km-re. Temploma nem volt, csak harangláb. Harangláb - A suvadásnál sajnos már nem volt időnk maradni, de a régi haranglábat megcsodáltuk.
- Síremlék Doberdó Makfalva 11,4 km-re. A világháborúban, az olaszországi Doberdóban hősi halált halt Barabás János emlékére emelték.
- A temető kápolnája Atyha 11,5 km-re. Ez a különlegesen szép fekvésű település hétszázötven méterrel a tengerszint felett, a Székelyföld szívében évszázadokon át virágzott, . Új kápolna - A templomot újra födik.
- Tündérek forrása Vármező 11,6 km-re. A Várhegy tövében, a Kis-Nyárád völgyében található a Tündérek forrása. Úton-útfélen - Az út meglett (fentről jöttünk), a pötty meglett, a fa is meglett, a doboz sehunn a fában.
- Maka vára Makfalva 11,7 km-re. A makfalvi vár Orbán Balázs Székelyföld leírásában Maka vára helynévként szerepel - Maka állítólag egy székely rabonbán volt.
- Pálos kolostor romjai Vármező 11,7 km-re. Lestyán Ferenc írja, hogy Pázmány katalógusa Nyárád kolostorról is tud, de helyét nem ismeri. Tőzikenézőben - A Kis-Nyárád mellett a nyíló tőzikék csodálatosak, valóságos szőnyeget alkotnak.
- Rabsonné útja Deszkásvár 11,8 km-re. Ez az Orbán Balázs által is leírt töltés lenne a mondában is emlegetett, tulajdonképpeni Rabsóné útja.
- Katolikus templom Vármező 11,8 km-re. Az eredetileg iskolából és tanítói lakásból alakított hajlékot 1987-ben szentéllyel bővítették ki. Sunyi :-) - Elég rejtélyes rejtés.
- Áprily Lajos kútja Parajd 11,8 km-re. A Kis-Küküllő a Kis- és Nagy-ág patakokból képződik. Ördög van, doboz nuku - A parajdi úttól a feltérő út nagyon ramaty állapotban van, az aszfaltból pont középen maradt annyi, hogy ne lehessen rendesen haladni.
- Református templom Berekeresztúr 11,9 km-re. 1335-ben a pápai tizedjegyzékben Berechce szerepel, Berekete néven, amelyet Benkő feltételesen Berekeresztúrral azonosít, ami minden bizonnyal igaz lehet, mert más hasonló helységnév nincs a kerületben. Tető alatt - Nyárádszentimréről jöttünk át Berekeresztúrra.
- Várhegy Vármező 12 km-re. Kapaszkodó - A vármezői látogatásunkból nem maradhatott ki az Égerfás-tó megtekintése.
- Új negyed Malom utca Etéd 12,1 km-re. Érdemes egyet sétálni a településen, és megfigyelni a házaikat, ma már erőteljesen alakítják a faluképet.
- Rapsonné vára Szováta 12,3 km-re. Szovátától keletre, a Hideg-Juhod és Szilas patak összefolyása, valamint a Kápolna-mező fölött, nehezen megközelíthető, szédítő magasságban áll a szépséges tündérkirálynő, Rapsonné vára, egy csodálatosan szép andezit sziklatömbön. Lett jelzés de a ládának annyi - Egy ideje van turistajelzés (kék kereszt), de nagyon ibogtalanúl festették, meredeken toronyiránt felfelé, jó csúszós terepen.
- Égerfás-tó Vármező 12,4 km-re. Egyre kisebb - Meghökkentünk, amikor megláttuk, hogy a kedvenc kis tavunkban alig van víz.
- Árpád fejedelem szobra Székelybere 12,4 km-re. Száz évvel a budapesti Hősök tere után, Erdélyben először itt avattak Árpád szobrot.
- Nyárádszentimrei templom és harangláb 12,5 km-re. Érdekes épület a Nyárádszentimre református temploma. Szent Imre szobor - Nyárádszeredából hazafele választottam ezt az útvonalat: Seprőd - Abod - Makfalva - Szolokma - Etéd - Énlaka - Székelypálfalva.
- Református templom Székelybere 12,5 km-re. Benkő Károly idejében épül fatemploma, mai temploma 1842-ből való.
- Ropó-domb Székelybere 12,6 km-re. A helybeliektől érdeklődve tudtam meg, hogy Ropó-domb a neve.
- Tündérek útja Vármező 12,7 km-re. A Tündérek-útja Vármezőtől keletre helyezkedik el, a Kaca-hegy, az Alsó-Kaca tisztás között, a Kaca-patak forrásvidékén.
- Pakulár-kő 12,8 km-re. A Hideg-Juhod völgye fölé magasuló Pakulár-kő (a térképeken a Pásztor-kő elnevezés szerepel) az Elemér sarka-hegy déli aljában található, Rabsoné várától észak-kelet irányba. Kilátás - Parajdról a "Transz-Rapsonné"-n keresztül közelítettük meg, miután rejtettünk egy dobozt az Áprily-kútnál.
- Etéd 12,8 km-re. Etéd Szováta, Korond és Parajd után a környék legjelentősebb települése.
- Laposlik Korond 12,9 km-re. A területén található a Bugyogó nevű forráscsoport. Merész rejtés - Amikor én a helyszínt dokumentáltam, elég cudar idő volt.
- Korondi sóskút 12,9 km-re. Vizének használatát már Mária Terézia idejében szabályozták. Magam helyett :) - Hát igen, az a rács egy kicsit olyan, mintha szájkosarat tettek volna a forrásra.
- Keresztelő Szent János fakápolna Mikháza 13 km-re.
- Tájoló kilátó Mikháza 13,1 km-re. Célja az erőd területének megmutatása a tájban.
- Óriások dombja Atosfalva 13,1 km-re. Innen nagyméretű emberi csontok kerültek elő a múltban, talán ezzel magyarázható e hely neve is.
- Katolikus temető Nyárádremete 13,2 km-re. Egyik fő látnivalója a templomban, a főoltár felett található reneszánsz feszület. Őszapók - Nem találtam meg a temető bejáratát, igaz, nem is kerestem.
- Kripta a ferences kolostortemplom alatt Mikháza 13,3 km-re. A templomban mintegy tucatnyi feliratos és helyenként faragott díszű sírtábla jelöli a kripta kamráiba temetett neves személyek sírjait. Nem zár jól a doboz - A doboz előkerült a kövek közül, de a tartalma át van nedvesedve.
- Katolikus templom és Ferences kolostor Mikháza 13,3 km-re. A mikházai ferences kolostortemplom a XVII-dik századi erdélyi későreneszánsz építészet egyik jelentős és szakrális jellegűként egyedülálló emléke. Csendes hely - A dobozt a bodobácsok őrzik.

Történelmi-kulturális értékek - Maros megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

  • Hozzászólás és bejelentés
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Függőhíd adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Sóvárad térkép
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • Aranyos függőhíd - Mivel erre jártunk, felkerestük a függőhidat...
  • Ketrec és híd - Régebb szerettem volna itt rejteni, de a híd előtti ketrec mindig visszatartott attól, hogy megálljak itt...

Sikerült eljutni Sóvárad környékére? Tetszett a Függőhíd? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Rejtett látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3730 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.