Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Fogarasi vár

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Fogaras város az egykori Fogaras vármegye székhelye. A város története a 12. századra nyúlik vissza, amikor királyi birtok lett...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Fogarasi vár felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Fogarasi vár képtárból:

A vár
A vár
Akasztófa
Akasztófa
A város címere
A város címere
A belső udvar
A belső udvar

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Fogarasi vár fotóalbumba!

Fogaras városában jó állapotban maradt meg az impozáns várerőd, a 14-dik és 17-dik század között épült vár fallal, vizesárokkal van körülvéve és 4 sarokbástyával rendelkezik. Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Fogarasi vár!

A legközelebbi település Fogaras, 0,46 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Denevérek barlangja Pestera faluDenevérek barlangja Pestera falu 44,9 km-re.
A Nagy-barlang nevet is viselő sziklaüreg jurakori mészkőben jött létre, 162 m hosszú, járataiban ritka denevérfajok élnek. A barlangon sáros patak folyik keresztül.
Morin-ház Segesvár 43,9 km-re. Ábránfalva 49,1 km-re.
Zöld sziklavár Kurmatura-patak Királykő-hegységZöld sziklavár Kurmatura-patak Királykő-hegység 40,5 km-re.
A Kurmatura-menedékháztól a Zernyesti-szakadék felé az egyik lehetséges útvonal a kék sávval jelzett ösvény. A Kurmatura-tisztás után a turistaút belép az erdőbe és a patakmeder felett halad.
SzászdályaSzászdálya 34 km-re.
1280-ban Dilia, 1323-ban Dálya, 1353-ban Daly maior, 1488-ban Dallendorf, 1523-ban Dellendorf néven fordul elő az oklevelekben.
NagykapusNagykapus 45,9 km-re.
1238-ig székelyek lakják, középkori katolikus hívei a reformáció során lutheránusok lesznek, a templommal együtt. A XVIII-dik században lutheránus anyaegyház, és a század elején is az. Szajnos nem jott ossze, pedig nagyon rahajtottam.
Albert-ház Segesvár 43,9 km-re.
Az Albert-házban található a Hegyi iskola bentlakása, mely ma a német tannyelvű Joseph Haltrich Elméleti Líceumhoz tartozik.
Urlea-csúcs Fogarasi-havasok 28,8 km-re.
Unitárius templom Alsóboldogfalva 47,7 km-re.
Újszékelyen felül, a Szurdokpatakának torkolatja előtt fekvő Alsó-boldogasszonyfalva következik, melyet a nép rövidítve egyszerűen Bodogfalának nevez. Ezen elnevezés szűz Máriától származik.
Jézer-csúcs Fogarasi-havasok 38,6 km-re.
Jézer-csúcs, románul Iezerul Caprei.
Evangélikus templom Felek 48,1 km-re.
Petőfi körtefája SzékelykeresztúrPetőfi körtefája Székelykeresztúr 49,5 km-re.
A Gyárfáskert hátulsó részén áll, a ma védett körtefa. Negyvennyolc július 30. A doboz le volt esve. De a kert gyönyörű. 1849 július 30-án Petőfi Székelykeresztúron, a Gyárfás udvarházban töltötte a segesvári csata előtti utolsó éjszakát.
Kilátópont kereszttel TörcsvárKilátópont kereszttel Törcsvár 47,4 km-re.
Amennyiben az időnk engedi, a törcsvári Várpanoráma kilátópontjától érdemes fennebb kapaszkodni a hegy gerincén. A jelzett turistaösvény közelében egy második kilátópontot találunk.
Erődített evangélikus templom Nádpatak 10,8 km-re.
1313-ban plébániatemploma van, papja - a templom építési idejét régebbre teszik, a XII-XIII-dik század fordulójára, a román kori templomok közé tartozik, háromhajós, pilléres bazilika volt. A tatárjárás lerombolta - ma csak a főhajó pillérsora és a torony falazata eredeti, a tornyot viszont a tatárjárás után, a XIII-dik század második felében építették.
MiklóstelkeMiklóstelke 33,7 km-re.
1267-ben jelentkezik első ízben oklevélben praedium Nicolai néven. 1353-ban Villa Nicolai, 1356-ban Zenthmiclostelke, 1418-ban Closdorf,1427-ben Miklostelke, 1492-ben Kolosdorf, 1504-ben Closdorf a neve. A templom kulcsa a falu bejáratánál balra, a 99-es háznál van.
Cisztercita apátság KercCisztercita apátság Kerc 32 km-re.
A szerzetesi hangulat lengi át falait napjainkban is, alapítása 1202-re tehető. Már sokadjára járok ennél a templomnál. Eredetileg egy más helyet jelöltünk ki pihenőül utazásunk során, de a forgalom idáig vezetett. Az Árpád-házi Imre király alapította Kerc cisztercita apátsága még romjaiban is rendkívül impozáns.
Zerge-nyereg Fogarasi-havasokZerge-nyereg Fogarasi-havasok 38,5 km-re.
A Zerge-nyereg fontos turisztikai csomópont, innen lehet továbbmenni a Fogarasok gerincének keleti része felé. Az idelátogató turisták közül is sokan kikapaszkodnak ide, hiszen remek rálátás nyílik innen a Bilea-tó festői környezetére, a Transzfogaras magashegyi útra. A Zerge-nyeregbe mentem el a ládától egy pár méterre. Fogarasi gerinctúránk negyedik napján találtam meg. Nagyon jo a kilatas, es hetkoznap is sokan voltak a to korul, az esos ido ellenere.
Roman S-ház Segesvár 43,9 km-re.
Roman S-ház - Szűcsök (románul Cojocarilor) utca 2 szám, Segesvár.
Anghelide-kanyon Nagy Kapu 38,9 km-re. A nemregiben elhunyt Pityu baratom emlekere egy Kiralyko turan voltam.
A naptár meséje Felsőporumbák 40,7 km-re.
Tematikus park, amely látványos formában mutatja be az év 12 hónapjának legendáit. Házikók finomságokkal, játszóhelyek, vendéglő, előadások gyerekeknek.
Evangélikus erődtemplom ApoldEvangélikus erődtemplom Apold 33,4 km-re.
Apold központjában 16-dik században épített, szép, bár leromlott erődtemplom található. Értékei közül megemlíthető a szentélyben található faragott szentségtartó, illetve a szines karzata. Jól végzi a dolgát. A templom zárva. Régebb az volt a divat, hogy az asszonyt falazták be.
Mircsi-csúcs Fogarasi-havasok 35,9 km-re.
Mircsi-csúcs, románul Varful Mircii.
Erzsébet kútjaErzsébet kútja 49,6 km-re.
Székelykeresztúr közelében található Erzsébet kútja. Nagyszebenből hazafele, az utolsó felkeresett rejtekhely volt az Erzsébet kútja. Ezt a "dobozt" is könnyen megtalaltuk Babbercivel eggyütt,, habar eleg csuszos Volt az ut odaig. A kútat és környékét rendben tartják, a vize nagyon finom, érdemes felkeresni. Ez egy hűs vizű forrás, ahova a környékbeliek előszeretettel járnak ki korsókat és pillepalackokat friss vízzel megtölteni.
Haller-udvarház OlthévízHaller-udvarház Olthévíz 29,9 km-re.
A Haller-udvarház Olthévíz központi részében, egy festői és szépen karbantartott, évszázados tölgyfákkal teli parkban található. Ez most a Haller vagy a Kálnoky kastély, mert az útmutató táblák szerint Kálnoky kastély. A feltételezések szerint 1553-ban építették egy középkori kolostor romjain, állítólag Bethlen Gábor is lakott itt egy ideig.
A hölgy nyeregszorosa Fogarasi-havasok 43,4 km-re.
A hölgy nyeregszorosa, románul Strunga Doamnei.
Erődített evangélikus templom Felmér 9,8 km-re.
Erre tanú a templom maga, melynek stílusjegyei az átmeneti (román-gótikus) korra utalnak. Mivel már Imre király idejében a kiváltságokban részesülő falvak között szerepel, bizonyos, hogy a XI–XII-dik század fordulóján templom is épül.
Leszpez-csúcs Fogarasi-havasok 43,2 km-re. Sokaknak elerhetelennek tunik a Lespez-csucs, a nehezebb megkozelitese vegett. A Piscul Negru menedékháztól indulva, a Leszpez-hegylábon haladva közelítettük meg a Leszpez-csúcsot. Serbota-csúcs Fogarasi-havasok 44,5 km-re.
Templomerőd Kóbor Templomerőd Kóbor 13 km-re.
Kóbor falu első említése 1206-ból való, ekkor Villa Cowrnh néven említik. Az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Tyúkosi-patak mellett fekszik Kóbor község.
Nagy-Szombatfalvi-nyereg Fogarasi-havasok 30,3 km-re.
Nagy-Szombatfalvi-nyereg, románul Fereastra Mare a Sambetei.
Erked 38,2 km-re.
Ekkor a főhajót és a szentélyt magasítják, a hajó fölé védőemeletet húznak, és a többszög három oldalával záródó szentély fölé is. A XIII-dik században épül román kori háromhajós bazilikatemploma, a XV-dik században erődtemplommá építik át.
Zsidó temető SegesvárZsidó temető Segesvár 44,8 km-re.
Bár a főbejáratán lakat van, és kerítés veszi körül, több lehetőség is van a bejutásra. Az ösvényről közelítettem meg a rejteket, a temető sarkánál. Miután leereszkedtem a Kőképtől, kivülről kerestem a dobozt. A temető bejáratától még egy kicsit bóklásztunk, amíg ráakadtunk a rejtekre. Segesvár Marosvásárhely, illetve Medgyes felőli bejáratánál, a Kőkép tornyocskája alatti kis, félig rejtett domboldalon találjuk a segesvári zsidó temetőt.
Podragu tavak Fogarasi-havasokPodragu tavak Fogarasi-havasok 34,2 km-re.
A Podragu menedekhaz (2136 m) fontos kiindulasi pont mindazok szamara, akik a Fogaras gerincen szeretnenek turazni. De ugyanakkor kierve a Podragu nyeregbe (2307 m), es innen kovetve a fogerincen halado piros savot, a 2527 m-es Nagy-Vista csucsot erintve, majd innen D-i iranyba, egy eles gerincen ugy körülbelül 450 m utan feljuthatunk az orszag tetejere, a 2544 m-es Moldoveanu piramisara.
Fronius-ház SegesvárFronius-ház Segesvár 43,9 km-re.
Az Iskola utca 13 szám alatt található Fronius-ház kézművesek lakóháza volt, a XVI-dik században épült.
Hasadék-nyereg Királykő-hegységHasadék-nyereg Királykő-hegység 39,2 km-re.
Itt futnak össze a Királykő Tornyáról, a Kis-Királykőről, a Curmatura menedékháztól és a Királykő-hasadékából érkező útvonalak. A hasadékban kellemes hűvösség volt a kánikula ellenére. A Hasadék-nyereg a Királykő négy különböző irányból érkező turistaútjának csomópontja.
Régi Küküllő-fahíd SegesvárRégi Küküllő-fahíd Segesvár 45,4 km-re.
Építésének idejéről nincsenek adatatok, a tordai híd után épülhetett. A segesvári Küküllő-híd a várostól 3 km-re állt, egy nyílásban hidalva át a Nagy-Küküllő folyót.
Büdöskútfő-fürdő KőhalomBüdöskútfő-fürdő Kőhalom 28,2 km-re.
A kőhalmi várhegy lábánál a múltban sós-kénes forrás fakadt. Több mint százötven évvel ezelőtt népszerű fürdőt létesítettek itt.
MeseMese 27,3 km-re.
Ma is álló kis gótikus temploma a XIV-dik század közepén, 1350 körül épült - korábbi egyházi jellegéhez tartozik, hogy a kerci apátság birtoka volt. Ez a templom is teljes felújítás alatt van.
Lutheránus erődtemplom HomoródLutheránus erődtemplom Homoród 32 km-re.
Homoród központjában található egy nagyon szép román kori, 1270-ben épült evangélikus erődtemplom. A többtornyú, impozáns erőd értékei a virágmintás, több szinten futó karzata, illetve a régi szentélyben látható 13-14-dik századi freskók. Mert a templomot nyitva találtam, sőt a toronyba is fel tudtam menni. Persze, hogy megkerültem kívülről is teljes hosszában, de ahova a gps mutatott csak sima fal volt.
Erődített evangélikus templom KürpödErődített evangélikus templom Kürpöd 29,7 km-re.
A Mária tiszteletére szentelt templom korát stíluselemei alapján a XIII-dik század elejére teszik. Itt sem lehetett bejutni a templomba. 1332-ben plébániatemploma van, papja - ekkor feltűnő neve is templomáról tanúskodik - a templom sokkal régibb, mert Kürpöd az 1200 előtti Szeben vidéki települések közé tartozik.
Lutheránus templom HétúrLutheránus templom Hétúr 49,5 km-re.
1446-ban jelentkező neve (Marienburg) Mária tiszteletére szentelt templomáról tanúskodik, az 1417-ben feltűnő Erenberg szász lakosságra utal. Szerencsére könnyű helyen van. Jo szokas szerint, valamikor ejjel talaltuk meg. Meglett, jó hogy van akinek befér a keze. Ma is álló gótikus temploma a reformáció előtti kor stílusának jegyeit képviseli többszöggel záródó szentéllyel.
Sziklakapu Ürmösi határ-patakSziklakapu Ürmösi határ-patak 42,1 km-re.
A hely a Tolvajos-barlangtól körülbelül 500 m távolságra található, észak-északkelet irányba. Az Ürmösi határ-patak, jelenlegi nevén Ürmösi Töpe-patak fejének baloldali ágán egy érdekes sziklakapu található, mely alatt átfolyik a víz.
Református templom Segesvár 44 km-re. Mivel vasárnap van, a templomot nyitva kaptam, sikerült belülről is megnézni. A hely kissé forgalmas volt, ezért várnunk kellett, amíg megközelíthettük a rejteket.
Református templom SzékelymuzsnaReformátus templom Székelymuzsna 42,4 km-re.
Középkori templom állott ott, ahol ma a falutól északra a Szentegyház oldala nevő helynév őrzi emlékét. Székelymuzsnára érkezve, először a református templom torony felőli oldalánál levő udvaron keresztül próbáltam megközelíteni a rejteket. Ramaty állapotban van a templom. Ez jóval a XV-dik század előtti lehetett, mert a mai református templom, melyet később építettek, XV-dik századra utaló korjelző stíluselemeket őriz
Sziklatorony Kurmatura-patak Királykő-hegységSziklatorony Kurmatura-patak Királykő-hegység 41,1 km-re.
A Kurmatura-patak völgyének a Kurmatura-gerinc felőli oldalában, tehát a patak földrajzi jobb oldalában, egy nagyobb sziklatorony található. Ilyenkor télen, a fák sűrű lombja nem takarja a domborzati formákat, a sziklavilágot.
Panoramic Dino Park Felek 44,6 km-re.
Trambulin, felfújható csúszda, hinták, ijászat. Felek közelében található zöldövezet, játszótér gyerekeknek.
Fejedelemasszony kútja - FogarasFejedelemasszony kútja - Fogaras 2,8 km-re.
Fejedelemasszony kútja, Fürsten Brunnen - Fogaras.
VurpódVurpód 48,9 km-re.
Vúrpodnak 1332-ben plébániatemploma van. Megtaláltam a dobozkát a háromszögben. Templomkertbe a bejutás kis kerítésmászással. A templom maga régebbi, mint az első okleveles adat: 1230-ban építik román kori stílusban.
Loris-ház SegesvárLoris-ház Segesvár 43,9 km-re.
A Loris-ház, kézművesek lakóháza, az Ónművesek utca 3 szám alatt található.
Nagy-Küküllő híd HéjjasfalvaNagy-Küküllő híd Héjjasfalva 45,1 km-re.
A Nagy-Küküllő hullámai felett átvezető híd a sárdi hid, a Székelyföld anyaszékének, Udvarhelyszéknek a határszéle nyugatról. A Székelyföldre vezető főútvonalt követve, amint az utas Segesvárt elhagyja, s aztán a gyönyörü fekvésű fehéregyházi kastélyt meghaladja, mind mélyebbre hatol a hegységek közé.
Magura GalbinareaMagura Galbinarea 44,1 km-re.
Tobbszor jartam mar itt is es nem lehetett kihagyni ezt a csodalatos kis hegyseget sem. A keresztet gondolom a rozsdás színe miatt nem láttuk, de azért nekivágtunk a szikla megmászásának. Szikrazo feher sziklafalak, pasztorszallasok elszortan a gyephavason, no meg a sok kutya nyaron.
Fundáta-völgyi barlangFundáta-völgyi barlang 49,8 km-re.
A barcarozsnyói Fundáta-völgyi barlang Rozsnyótól 3,5 km-re található, nem messze a rozsnyói vártól, 790 méter tengerszint feletti magasságban. A 80-as evekben mar jartam itt. Doboz volt - nincs, koncert inkább hébe mint hóba, s borsos jegyárak mellett majd egymásnak muzsikálnak. Szep kis barlang, erdekes cseppkovek. A barlang kiterjedése 200 m, összhossza 958 m, 1945-ben fedezték fel, 2011-ben építették ki turisztikailag.
Botorog-csorgó Királykő hegységBotorog-csorgó Királykő hegység 42,3 km-re.
Fontos tájékozódási pont a Királykő hegység keleti részénél. Szerintem Brassó főterén nem voltak annyian, ahányan itt voltak az út mellett megállva. Megkóstoltuk, hát nem valami banánérlelő hőmérsékletű. A bővizű Botorog-csorgó egy kőkeresztből ontja a vizét.
Buteanu-csúcs Fogarasi-havasok 37,7 km-re.
Buteanu-csúcs, románul Vanatoarea (Vanataia) lui Buteanu.
Mirkvásári öreg tölgyfás legelőMirkvásári öreg tölgyfás legelő 38,8 km-re.
Itt csodálhatjuk meg az ország egyik legöregebb, több mint kilencszáz éves tölgyfáját, a Kárpátok öregét is. A Románia legszebb fái adatbázisában található fák között, a mirkházi Kárpátok örege a kerület alapján a 7-dik fa. Mirkvásár északkeleti szélén, a híd mellett egy nagy kőre festve megtaláltuk a jelzést a tölgyfás legelő felé. Mirkvásár mellett található egy különleges tölgyfás legelő.
Erődített evangélikus templom Morgonda 23,5 km-re.
Az oklevelekben először feltűnő Vallis Mariae és a németben szereplő Mariental, arra enged következtetni, hogy Mária-temploma volt. 1332-ben plébániatemploma van - mivel az első szász települések közé számítják, már az előző században kellett lennie templomnak.
Várféle őrtorony NagygalambfalvaVárféle őrtorony Nagygalambfalva 48,6 km-re.
A Bánatos királylány kútja mellett, közösségi összefogással megépítették az eredetileg a Várfele nevű domboldalon lévő egykori erődítmény elképzelt mását. Ezért csak amolyan vár féle, a Vágás-patak partján, az eredeti egy földből készült erődítmény lehetett, rajta egy palánkvárral.
Urlea-völgy Fogarasi-havasok 28,6 km-re. Nagy Vista-menedékhely Fogarasi-havasok 32 km-re.
György Krauss-ház SegesvárGyörgy Krauss-ház Segesvár 44,1 km-re.
Ebben a házban lakott Krauss György (1607-1679), Segesvár krónikása és történésze, a XVII-dik századi Erdély történelmének szerzője.
Segesvári várfal 43,8 km-re. A segesvári várfalban levö geodobozt már bejelentettem egyszer annakidején (2013). Kerestuk es megtalaltuk :) Szep a var, most voltam eloszor. Unitárius templom Homoródjánosfalva 45,1 km-re. Jézer-csúcs Fogarasi-havasok 29,8 km-re. Boloni halastavak 46,2 km-re.
Tündérek völgye Agyagkastély FelsőporumbákTündérek völgye Agyagkastély Felsőporumbák 40,6 km-re.
Felsőporumbák falu területén található a Tündérek völgye Agyagkastély, egy magánkezdeményezés, mely 2014 márciusában indult. A Porumbák völgyében épült mesebeli épület jó rálátást biztosít a Fogarasi-havasok csúcsaira, köztük Erdély legmagasabb pontjára, a 2535 m-es Negoj-csúcsra. Ott jártunk tegnap, és a csodálkozástól tátva maradt a szánk. Megnéztük, de csak a kerítésen kívülről. Inkább furcsa de azért érdekes "kastély".
Galasescu-nyereg Fogarasi-havasok 30,8 km-re.
Galasescu-nyereg, románul Saua Galasescului vagy Saua Vistisoarei.
Alsórákosi temetőAlsórákosi temető 39,3 km-re.
A falu különleges temetkezési szokásairól árulkodnak a temetőben található faragott lábfák, a halottak lábához elhelyezett, úgynevezett gombosfák. Nagy örömmel fotóztam a lábtól állított gombosfákat, hisz kiegészítették a már meglévő kopjafa- fotó gyűjteményem. ígéretemhez híven ujra felkerestem a rejtekhelyet, és jóvátettem bűnömet, így most már Breki jobban áll/ül/fekszik mint valaha. A várkastélytól, hogy betartsam az ajánlott sorrendet. Alsórákos kevesek által ismert látnivalója a Kövesoldal tetején 1676 és 1686 között épültreformátus erődtemplom melletti temető.
Skariatin emlékmű SegesvárSkariatin emlékmű Segesvár 44,3 km-re.
Segesváron, a tűzoltóság mögötti kertekben elrejtve, egy érdekes, alvó oroszlánt ábrázoló szobrot találunk. 1849 július 31-én, a segesvári csatában ütközött meg Bem József főserege az oroszokkal- ebben a csatában esett el (tűnt el) Petőfi Sándor, Fehéregyháza közelében.
Bazalt mikro-kanyon OlthévízBazalt mikro-kanyon Olthévíz 30,1 km-re.
Az olthévízi bazalt mikro-kanyon védett terület a Persány-hegység középső csoportjában, az olthévízi patak völgyében található. Tényleg jól el van dugva ez a kis kanyon. Bazaltos kőzetek alkotják, melyek körülbelül 1 millió évvel ezelőtt keletkeztek.
Sárpatak 37,4 km-re.
A középkorban katolikus temploma volt, amelyet azonban megroskadt állapota miatt 1800-ban le kellett bontani. 1231-ben jelentkezik először Sarpotoc néven.
Kis-Lajta-csúcs Fogarasi-havasok 41,5 km-re.
Sükösd-Bethlen várkastély AlsórákosSükösd-Bethlen várkastély Alsórákos 39 km-re.
Alsórákos a tatárjárás előttvalószínűleg besenyő település volt, mely elpusztult. A falunak már a középkorban is volt temploma. Biztosan mentem a megjelölt helyre. Már voltam itt egy párszor, de csak most sikerült bejutnom a kastély területére. Miután szerencsésen beereszkedtem az Ürnösi töpe barlangjaitól, és egy kicsit lecsutakoltam a bringát a patakban, Rákos fele vettem az irányt.
Tichy-ház Segesvár 43,9 km-re.
Ugron-kúria FiatfalvaUgron-kúria Fiatfalva 47,3 km-re.
A jelenlegi L alakú, manzárdtetős kastély előtt már a 17-dik században volt itt udvarház, jelenlegi nevét a legutolsó tulajdonostól kapta. A történelmi idők során több építkezés is történt itt, 2021 és 2024 között teljes felújításon esett át.
Berde Mózes Unitárius Gimnázium Székelykeresztúr 48,8 km-re.
Zerge-tó Fogarasi-havasokZerge-tó Fogarasi-havasok 38,2 km-re.
A 2034 m tengerszint feletti magasságban található tengerszem a Fogarasok legnagyobb terjedelmű tava. Legnagyobb mélysége 11 m, felülete 46500 m2.
Evangélikus erődtemplom SzászveresmartEvangélikus erődtemplom Szászveresmart 45,2 km-re.
Szászveresmart temploma román kori csarnoktemplom volt a XIII-dik század második feléből, 1300 táján. Középkori temploma helyett a XV-dik században terjedelmes templomot építenek, amely majdnem teljesen kitölti a várkastély belterületét. Hogy csináljátok? Sok évvel ezelőtt megcsodálhattuk szerencsére az erődtemplom tornyát, sajnos ma már nyoma sincs. ''Csuszatornyom omladékán rettetenetes dühös lettem'' A doboz sincs már meg, legalábbis a legvalószinűbb helyen lyuk tátong csak.
VáldhídVáldhíd 47,1 km-re.
Keleti tornya egyben kaputorony is, bejárata alatt keresztboltozattal - déli tornya az 1916-os évi földrengéskor összeomlott. Sikerült bejutnunk a templomba is. Körbejártam a vártemplomot, nézegettem a bástyákat, a falakat. Váldhíd templomát a XVI-dik századtól tornyos, 10 méter magas várfal veszi körül.
Petőfi Sándor múzeum Fehéregyháza 44 km-re.
Fehéregyháza Petőfi Sándor és a magyar szabadságharc egyik legfontosabb emlékhelye, a költő itt esett el 1849 julius 31-én. Nagyon erdekes hely, egy dobozt is el lehetne rejteni. Fehéregyházán található a Petőfi emlékmuzeum.
Höltövény vára KrizbaHöltövény vára Krizba 36,7 km-re.
Brassótól északra, a Persányi-hegység keleti szélén, Krizba falu közelében, az 1002 m magas Várhegy sziklatetején található Höltövény vára. Ez is, mind minden a Persanyban. Kiegeszites, sajnalom, de rajtam kivul csak idegen bejegyzeseket talaltam. Karácsony után egy kis sétára indultunk. Valószinűleg egyike annak az öt várnak, melyet a II Endre által 1211-ben a Barcaságba behívott német keresztes lovagok építettek.

Történelmi-kulturális értékek - Brassó megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Fogarasi vár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Fogaras és környéke - Többször is voltam a Fogarasi havasokban gyalog, utoljára egy óriási vihar kergetett le a Bilea-tótól. Azóta is vágyom ide vissza.
 • Voltam a fogarasi várnál, augusztusban - Kár,hogy nem foglalkoznak eléggé vele, bár látszik, itt-ott valami állag megőrzésre tett kísérlet. De ha nem igyekeznek, tönkre fog menni.
 • Húsvét vasárnapján - Megtaláltam a ládát a feleségemmel együtt. Húsvét vasárnapján voltam a bástyánál s gondoltam, megkeresem.
 • Szezonkezdet - Az idei szezon második megtalálása. De úgy tűnik, hogy a "láda" számára az első.
 • Ujbol a sugasi erdoben - Evekkel ezelott mar megtalaltam ezt a dobozt, most meg utban a Benko kert fele ujra felkerestem. Igaz mar a kornyezete sokat valtozott.
 • Latszat es valosag - A doboz rendesen visszakerult akkor a helyere, takartam. Na, de a latszat nem fedi mindig a valosagot.
 • Tanösvény - A tanösvényt bejártuk, s ez a hely volt érte az ajándék. Szép hely, szép kilátás.
 • Csapatostul - A szurdokban több kirándulócsapat sétált mindkét irányba, a mi csapatunk is lehetett 30 fős, 5-től 50 évesig. A dobozt nem találtuk meg (igaz, nem a teljes nagy csapattal kerestük)A barlang előtt igazi sorbanállás alakult ki, amit igen érdekesnek találtam.
 • Tusnádfürdő túra 2 - Ez volt a második állomásunk. Idefele jövet már láttunk egy medvét.
 • Mint a mesében - Ugy kezdodik eccet bot hol nem vot, s ugy vegzodik aki nem hiszi jarjon utana, s kozbul van ez a templom meg a diohej amiben a Feketeugyon leereszkedunk persze csakis dobozkereses celjabol.
 • Egy legény a Leányvárban - Nem olvastam el figyelmesen a segítő információt, így nem emlékeztem a piros ponttal jelzett ösvényre. A Kolozstótfalu felé vezető út mellett kerestem egy parkolásra alkalmas helyet, majd a házak közötti egyik üres részen kikapaszkodtam az erdőbe, nagyjából toronyiránt közelítve meg a rejtekhelyet.
 • Ahol meg nem jartam - Nagyon sokat jartam a barlanghoz fel, de meg ezen az uton nem. Na most el is indultunk az oltar fele.
 • Felhők között - A kék háromszög jelzést követve másztunk ki. Csúszott a sár, többször is eleredt az eső.
 • Nárciszmező - Az oroszhegyi kilátótól jöttem, a lázon keresztül, érdemes ezt a részt is bejárni, akár tavasszal, akár nyáron vagy ősszel. Igaz, csak bringával, vagy gyalogosan lehet megtenni, esetleg off road - de én nem ahhoz a kategóriához szólok - , egy jellegzetes nagy kiterjedésü fennsík.
 • Üregi doboz - Megtaláltuk este, lámpafénynél. Ott lapult az üregben szép csendben, várja a következő megtalálót.
 • Újságíró - Lajos bátyám a falu jeles szülöttje. A községi könyvtár falán van elhelyezve az emléktábla.
 • Libánon rejtettünk ládát - Onnan visszafelé találtuk meg, remek őszi időben, csodálatos őszi illatokkal. Kicsit bóklászni kellett.
 • Lábas doboz - Nem láttátok, volt-e lába nőve a doboznak?

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Fogarasi vár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Brassó megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.