Fogaras település (Brassó megye) Központ: Fogaras. Fogaras román elnevezése: Fagaras. Német neve: Fogarasch. Egyéb neve: Fugresch.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Fogaras (Brassó megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Fogarasi vár 0,46 km-re. Fogaras városában jó állapotban maradt meg az impozáns várerőd, a 14-dik és 17-dik század között épült vár fallal, vizesárokkal van körülvéve és 4 sarokbástyával rendelkezik.
- Régi Olt-fahíd Fogaras 1,04 km-re. A fogarasi Olt-híd Fogaras város szélén, a Fogaras-Segesvár úton áll, vámoshíd szerepét töltötte be.
- Fejedelemasszony kútja Fogaras 2,47 km-re. Fejedelemasszony kútja, Fürsten Brunnen - Fogaras.
- Földpiramisok Sona 7,36 km-re. Földpiramisok - Sona
- Erődített evangélikus templom Felmér 10,22 km-re. Mivel már Imre király idejében a kiváltságokban részesülő falvak között szerepel, bizonyos, hogy a XI–XII-dik század fordulóján templom is épül.
- Erődített evangélikus templom Sáros 10,27 km-re. 1449-ben János bíboros oklevele szerint Szent Jakab tiszteletére szentelt temploma van, mégpedig a késő gótikus kor jellegzetességeit magán viselő egyhajós, tornyos templom.
- Erődített evangélikus templom Nádpatak 11,06 km-re. 1313-ban plébániatemploma van, papja - a templom építési idejét régebbre teszik, a XII-XIII-dik század fordulójára, a román kori templomok közé tartozik, háromhajós, pilléres bazilika volt.
- Nárciszrét Sárkány Vád 11,86 km-re. A híres Nárcisz-mező (románul Poiana Narciselor és Dumbrava Vadului néven is ismert) tulajdonképpen egy 394 hektár kiterjedésű, nedves talajú, ritkás kocsányos tölgyes, amelynek tisztásait májusban ellepik a csillagos nárcisz fehér virágai.
- Evangélikus templom Halmágy 12,38 km-re. Szász telepítés, 1488-ban a török támadás elnépteleníti, ekkor 1488-ban magyar családnevek szerepelnek.
- Brukenthal-kastély Alsószombatfalva 12,75 km-re. Alsószombatfalván található az egykori Brukenthal-kastély, mely kivülről elég jó, benn leromlott állapotban van.
- Templomerőd Kóbor 13,4 km-re. Az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Tyúkosi-patak mellett fekszik Kóbor község.
- Református templom Dombos 13,42 km-re. Korai neve, villa Latina és Waldorph azt jelzi, hogy XII-dik századi szász, azaz vallon telepítés.
- Templomerőd Szásztyukos 13,76 km-re. Szásztyukos község az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Tyukos-patak mellett fekszik.
- Erődített evangélikus templom Nagysink 15,39 km-re. A helység szász telepítését a legkorábbi Szeben vidéki telepítések idejére teszik, az 1200-as évek előttire, körülbelül 1150-től kezdődően.
- Volt városháza Nagysink 15,67 km-re. Volt városháza, XVIII-dik századi középület - Nagysink.
- Evangélikus templom Lemnek 16,22 km-re. A XIII-dik században már itt vannak a szász telepesek, akik templom nélkül nem maradhattak.
- Erődített evangélikus templom Gerdály 18,47 km-re. 1332-ben temploma van - középkori temploma volt, mert 1520-ban a szebeni tartománytól segélyt kap a templom és torony erődítésére.
- Alsóvenice 18,79 km-re. 1235-ben plébániatemploma van, ebben az évben plébánosa Konrád, aki ellen és több erdélyi pap ellen panaszt emel Raynald erdélyi püspök.
- Erődített evangélikus templom Kisprázsmár 19,2 km-re. 1332-ben már plébániatemploma van - a templom legalább egy évszázaddal korábbi, mivel eredeti formája szerint román stílusú, tornyos, háromhajós bazilika.
- Lutheránus templom Zsiberk 19,37 km-re. Mivel XIII-dik századi szász telepítés, román stílusú temploma is a XIII-dik században épül, erődített templom volt kettős várfallal.
- Királyhalma 19,94 km-re. 1396-ban tűnik fel az oklevelekben, templomról nincs adat, de a XV-dik századig katolikus lakói voltak.
- Erődített evangélikus templom Brulya 21,49 km-re. 1332-ben plébániatemploma van - a templom eredete sokkal régibb, Halaváts szerint a XIII-dik század elején építették, ez egybeesik a szász telepítés korával, mely a XII-dik század után közvetlenül megtörtént itt is.
- Kincsek völgye Páró 21,58 km-re. A Kincsek pataka a Capul Homoraciului és az Osoiul Mare nevű dombok között ered, északnyugat felé folyik, és Páró község előtt felveszi a Muncsel (Muncelul, Lecioru peste totu) nevet.
- Egykori gyógyfürdő Alsóvenice 22,26 km-re. Alsóvenice egykori gyógyfürdője a falutól 3 km-re keletre található, a Dosul Magurei nevű domb északnyugati lábánál.
- Templomerőd Garat 23,3 km-re. Eredetileg torony nélküli, háromhajós bazilika rendszerű épület volt.
- Thomas Quibb-ház Morgonda 23,39 km-re. Thomas Quibb-ház, egykori polgármesteri hivatal - Morgonda.
- Evangélikus templom Mártonhegy 23,58 km-re. 1335-ben plébániatemploma van - temploma után, melynek Szent Márton lehetett a védőszentje, Szentmárton volt a neve.
- Erődített evangélikus templom Morgonda 23,72 km-re. 1332-ben plébániatemploma van - mivel az első szász települések közé számítják, már az előző században kellett lennie templomnak.
- Erődtemplom Szászfehéregyháza 25,39 km-re. Szászfehéregyháza jellegzetes házakkal rendelkező szász falu.
- Sziklakapu Felsőkomána 26,1 km-re. Felsőkomána falutól kelet felé, valamivel több mint 2 km távolságra, a talajút két méretes sziklatömb között vezet át, ezt a helyet nevezik a Tatárok sziklakapujának.
- Faragott kő bazaltfal Felsőkomána 26,84 km-re. A Faragott kő geológiai természetvédelmi terület a Persány-hegység legdélebbi bazaltkitörése.
- Apó-csúcs Fogarasi-havasok 27,05 km-re. Apó-csúcs, románul Varful Mosu.
- Kőember Felsőkomána 27,32 km-re. A Kőember-szikla a Komána-völgy északi oldalában található, rögtön az erdei út felett.
- Apó-hágó Fogarasi-havasok 27,34 km-re. Apó-hágó, románul Curmatura Mosului.
- Erődített evangélikus templom Vessződ 27,45 km-re. 1332-ben plébániatemploma van, papja - a templom legalább egy évszázaddal régebbi, mivel a falu az 1200 előtti telepítések korából való - a mai templom a XIII-dik századi bazilikális templom utóda.
- Lesses vára 27,53 km-re. Lesses falu közelében, a lessesi templomtól délkeleti irányban, körülbelül 1,5 km távolságban találjuk az erdőben az enyhén kiemelkedő Várhegyet, ennek tetején pedig egy középkori vár nyomait.
- Apóka-csúcs Fogarasi-havasok 27,65 km-re. Apóka-csúcs, régi osztrák térképen Musuleata, románul Mosuleata és Varful Mosuletei.
- Ló-patak-forrás Fogarasi-havasok 27,71 km-re. Ló-patak-forrás, románul Izvorul Paraul Calului.
- Mese 27,75 km-re. Ma is álló kis gótikus temploma a XIV-dik század közepén, 1350 körül épült - korábbi egyházi jellegéhez tartozik, hogy a kerci apátság birtoka volt.
- Álom-csúcs Fogarasi-havasok 27,92 km-re. Álom-csúcs, románul Varful Somnului.
- Urlea-völgy Fogarasi-havasok 28,15 km-re. Urlea-völgy
- Zirna-hágó menedékhely Fogarasi-havasok 28,46 km-re. Zirna-hágó menedékhely, románul Curmatura Zarnei.
- Berevoiescu-menedékhely Fogarasi-havasok 28,54 km-re. Berevoiescu-menedékhely, állítólag használhatatlan.
- Sziklafal Kőhalom mellett 28,57 km-re. Kőhalom várától északnyugatra, 1 km távolságra, a Sövénység-patak földrajzi bal partján, a DN13-as nemzeti úttól alig száz méterre, egy látványos sziklafalat találunk.
[ Fel ↑ ]
- Fundul Bandei-nyereg Fogarasi-havasok 29,63 km-re. Fundul Bandei (magyarul kiejtve Fundul Bündéj) nyereg.
- Fundu Bandei-csúcs Fogarasi-havasok 29,79 km-re. Fundu Bandei (magyarul kiejtve Fundu Bündéj)-csúcs.
- Nagy-Szombatfalvi-nyereg Fogarasi-havasok 29,86 km-re. Nagy-Szombatfalvi-nyereg, románul Fereastra Mare a Sambetei.
- Evangélikus erődtemplom Sövénység 29,87 km-re. Szent Márton tiszteletére szentelt egyhajós torony nélküli temploma a XV-dik század közepén épül késő gótikus stílusban.
- Kis-Szombatfalvi-nyereg Fogarasi-havasok 29,89 km-re. Kis-Szombatfalvi-nyereg és menedékhely, románul Fereastra Mica a Sambetei.
- Szulák-nyereg Fogarasi-havasok 29,94 km-re. Szulák-nyereg, románul Saua Racorele, Fereastra Racorelelor.
- Lerescu-hágó Fogarasi-havasok 29,94 km-re. Lerescu-hágó, románul Curmatura Lerescu (régebbi térképeken Illerescu).
- Szalonna-csúcs Fogarasi-havasok 30,01 km-re. Szalonna-csúcs, románul Varful Slanina.
- Régi Móric-fahíd Homoród 30,21 km-re. A homoródi Móric-híd (régi osztrák térképen Morizbrücke) újjáépítés áldozata lett, 1886-1887-ben cserélték ki újszerkezetű vashíddal.
- Galasescu-nyereg Fogarasi-havasok 30,41 km-re. Galasescu-nyereg, románul Saua Galasescului vagy Saua Vistisoarei.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Látnivalók Nagymoha - Látnivalók Újszékely - Közeli települések: Reusor 3,68 km-re - Betlen 3,93 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.