Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Sóhát és Sószoros - Parajd - Turisztikai túracélpont-adatbázis - Kapcsolat - Bejelentkezés - Regisztráció
 

Sóhát és Sószoros - Parajd

Sóhát és Sószoros - Parajd | Hol van ez a hely?

Parajd belterületétõl délnyugatra fekszik a Sóhát 8 hektár kiterjedésű természetvédelmi területe. Legmagasabb pontja a Sóhegy (576 m). A területen halad keresztül a Korond-patak, amely változatos formákat, látványos sóalakzatokat, sószurdokot, sószorost hozott létre...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***
Képek: Természetvédelmi terület Sószoros Sóiszap feredő 1 Sóiszap feredő 2 Sóiszap feredő - tábla Sókarfiol Sósforrás Sóhát Sóhát Tájékoztató tábla Legelésző tehenek. * A fotókért jelentkezz be a felhasználói fiókodba!

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Sóhát és Sószoros Parajd fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22741 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Parajd és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Sóhát és Sószoros ! Érdemes regisztrálni!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Parajd, 1.37 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Sóvidék, Parajd környéke A két Sófalva; Kodáros vára. Római nyomok. Kopja nyelek a sirokon. Parajd. A sóaknák. Nagy-Holló. A Sóbércz. Az akna rövid története.
Szállás

Szállás Parajd - Hargita vármegye


Keress szállást Parajd közelében, egyszerűen és könnyen!
Kattintás előtt válaszd ki a szállástípust!

Fotóalbum, 0.02 km-re levő látnivalókkal: Sóhát és Sószoros Parajd (24 kép).
14714794131100
14714794141101
14714794151102
14714794161103
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Sóhát és Sószoros Parajd közelében?
Siklódi kő. A környéket uraló 1025 m magas Siklódi-kő andezit-agglomerátumból, tipikus vulkáni kőzetből áll.
Kisfenyős-kő. 5.1 km-re. Rabsonné várával szemben, a Kis-Küküllő másik oldalán, érdekes sziklaképződményeket fedezhetünk fel. Mindkettő - Diplomatikus leszek: mindkettő. (látnivaló és geodoboz)
Fiastetői kilátó. A kilátót 2006 július 22-én avatták fel, ötlete Dr. Ujra megvan - 10 ev utan ujra megtalaltuk a dobozt.
Laposlik. A területén található a Bugyogó nevű forráscsoport. Merész rejtés - Amikor én a helyszínt dokumentáltam, elég cudar idő volt. (itt geodobozt is lehet keresni)
A temető kápolnája. 6 km-re. Új kápolna - A templomot újra födik. (turisztikai hely geoládával) Várnyaka. Várnyaka a Parajd és Kápolnásmező közötti utat lezáró töltésvonal neve, a Kis-Küküllő és a Juhod völgyei közötti gerincen található.
Korondi sóskút. A korondi sóskút a 13A műút mellett, a Korond vize jobb partján, a Sós ház-ban található. Magam helyett :) - Hát igen, az a rács egy kicsit olyan, mintha szájkosarat tettek volna a forrásra. (látnivaló és geodoboz)
Tyukász-domb Maros megye. Én a Pacsirta utcán keresztül közelítettem meg a szovátai Tyukász-dombon levő, 1888-ban épült kis római katolikus kápolnát. 14 kereszt - Minden kereszt előtt, a földbe, pontosabban a kavicsba, lámpatest van beépítve, mely megvilágítja a keresztet.
Rabsonné útja. Nádas-csorgó . A forrás vize egyesek szerint a legjobb Szovátán, sokan hordják is. Sikátor végén - Azt hittem, hogy ez borvízforrás, nagyot csalódtam, hogy csak egy sima ápőpláta.
Áprily Lajos kútja. A Kis-Küküllő a Kis- és Nagy-ág patakokból képződik. Ördög van, doboz nuku - A parajdi úttól a feltérő út nagyon ramaty állapotban van, az aszfaltból pont középen maradt annyi, hogy ne lehessen rendesen haladni.
Mária-forrás Maros megye. Vizét vannak akik fogyasztják, annak ellenére, hogy időnként a forrás fölött tábla hirdeti, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas. Itt nem találtam feltűnésmentesen kereshető rejteket - A rendőrséggel szemben pár kocsi parkolására alkalmas hely van.
Csiga-domb. Korond községtől észak-északnyugatra található, az országúttól keletre. Útban hazafelé - Megálltam, hogy megnézzem a Csiga-domb jelenlegi állapotát.

Sóhát és Sószoros Parajd románul - in limba romana: Muntele de sare Praid

[ Fel ↑ ]

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Sóhát és Sószoros adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Parajd térkép, OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Néhány hozzászólás

 • Új doboz - Rejtettem egy új dobozt a Sószorosban...
 • Deszkákon - Többször jártam a szorosban, de még a tanösvény előtt...
 • Nem volt bozótvágó késünk - A tavasz első kiruccanása volt...
 • Y a köbön - Bár sok az Y, csak néhány korhadt, s az igazi a medvenyomtól mindjárt balra...
 • Tanösvény - Előző nap is próbáltunk bejutni a tanösvényre, de már késő volt és a sorompó le volt zárva...
 • Érdekes hely - Végigmentünk a strandozók között majd a Korond patak mellett haladva, só karfilokat nézve elértünk a sódolinához...

Sikerült eljutni Parajd környékére? Tetszett a Sóhát és Sószoros ? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8224 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Turisztikai látnivalók a közelben

Trópusi lepkeház Parajd
Trópusi lepkeház Parajd
A parajdi trópusi lepkeház páratlan élményt kínál a látogatóinak.
Parajdi Sóbánya
Parajdi Sóbánya
Nyugat felől jövet Parajd Hargita megye kapuja.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3600 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.