Likoldala - Székelymuzsna - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Mujna Darjiu - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Hargita megye

Likoldala - Székelymuzsna

Székelymuzsnától északra egy meredek, suvadással kopaszra feltárt konglomerát sziklafal, a Likoldala emelkedik, amelynek sziklaodúi a tatárjárás idején menedékül szolgáltak. Valószínűen innen kapta a kiemelkedő csúcs, a 816 m magas Liktető a nevét. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***
Néhány kép: Likoldala 1 Likoldala 2 Kilátás az üregből 1 Kilátás az üregből 2 Likoldala ürege Székelmuzsnai anyakönyv? Az üregekhez vezető ösvény... *

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Likoldala Székelymuzsna rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely-keresés Erdélyben geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
20539 Református templom. Benéztünk a 13-14-dik században épült templomba, ahol Kányádi György református tiszteletes elkápráztatott alapos ismereteivel. 20649 Egykori erődítmény. Nagygalambfalvától három km-re délkeletre, a Vágás-patak völgye felett található a Vártető. 22143 Kisgalambfalva. A falu a Nagy-Küküllő bal partján terül el, a Székelyudvarhelyt Székelykeresztúrral összekötő megyei útról a vasútállomás után kell letérni. 23233 Református templom. A település eredetét a XI–XII század fordulójára teszik, mert ebből a korból származó, félig földbe ásott lakások nyomait tárták fel. 25183 Erzsébet kútja. Székelykeresztúr közelében található Erzsébet kútja. 25616 Rák-tava. Nagygalambfalva mellett, a Rák tava helyén, régen egy ház állott. 25776 Harangláb. A Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti főútról tábla jelzi a letérőt a település felé, mely egyszerre utca és város, falu. 26590 Evangélikus erődtemplom. Templomának építési idejét a XIV-dik századra teszik. 28665 A vágási tölgyek. A patak betéved a hegyek közé; ennek fennebb kitáguló völgyébe fekszik a két Dobó (alsó és felső) és Vágás. 29730 Betfalva. A Székelykeresztúrtól 2 km-re fekvő Betfalva a Nagy-Küküllő jobb partján települt. 30825 Dobó és Vágás. A Nagy-Küküllőbe ömlő Vágás-patak felső, kitáruló völgyében fekszik Dobó. 31670 Sóskút. Székelykeresztúr és Sóskút múltja és jelene összefonódik, ezt régészeti ásatások is bebizonyították. 32750 Evangélikus erődtemplom. Egyhajós temploma a XIV-dik század gótikus alkotása, Keresztelő Szt. 34732 Ábránfalva. 35611 Református templom. A falu csupán 2 km-re fekszik Székelykeresztúrtól és 5 km-re Siménfalva községközponttól. 36349 Rez-tetői kilátó. A Nagyküküllő és a Nyikó között húzódó dombvidék legmagasabb csúcsa, a 932 m magas Rez-tető. 36515 Unitárius és református templom. 1460-ban Fyathfalva, 1478-ban Fyadfalva néven jelentkezik az okiratokban.

Néhány székely szó jelentése:
Eránt = Iránt. Erányába = Iránt. Erigy, menj el = Ne tréfálj. Ernye = Szekér ernyője. Esmég = Ismét. Ételődik = Megszól, leszól, kritizál, bírál.

Természeti értékek - Hargita megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Református templom
1520-ban Muscha, 1566-ban Musna néven jelentkezik a forrásokban.
Székelyderzs
A Kányádtól 5 km-re, dombok közé települt Székelyderzs községközpont.
Református templom
1510-ben plébániatemploma van, plébánosa, Máté alesperes név szerint is ismeretes, maga a templom régebbi.
Székely Nagygyűlés
Ezen a helyen, 1506-ban alkották meg az agyagfalvi constitutio-t.
Várféle őrtorony
A Bánatos királylány kútja mellett, a Vágás-patak partján, a helybeliek közösségi összefogással megépítették az eredetileg a közeli Várfele nevű domboldalon lévő egykori erődítmény elképzelt mását.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


  Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.