Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Marosdátosi szakadék - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Marosdátosi szakadék turisztikai látnivalói

A szakadékos terület két, jól elkülöníthető részből áll - a nyugati részen van az igazi szakadékos oldal, a Rántó-tető alatt. A délkeleti részen található a Szabó Garatjának (Marosdátosi szakadék) nevezett, látványosabb rész...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Marosdátosi szakadék képtárból:

Talajút Marosdátos felé
Talajút Marosdátos felé
Az átjáró
Az átjáró
A délkeleti szárny
A délkeleti szárny
Belső gödör
Belső gödör
Az északnyugati szárny
Az északnyugati szárny

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Marosdátosi szakadék fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22626 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Marosdátosi szakadék!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Marosdátos, 1,27 km távolságra található.
Orbán Balázs - A Székelyföld leírása: Kutyfalva, Bogáth környéke és az ozdi völgy Kutyfalva. Papok erdeje Dátos. Pekri Lőrincz. Garád, Keménytelke. A Maros oktalan kanyargása. Római út nyomozása. Oroszi. Bogáth, néveredete, római és későbbi vár, a bogáthi régi templom. Czintos, Csekefalva, Batiz, Isvánháza, tumulusok, erőditvények, régi harang. Magyar-Bükkös. Kemény János fejedelem születése, régi curiája. Gámbucz, Ozd. Pekri Lőrincz kastélya. Ozd régi temploma, harangja. Ozd régi voltát bizonyitó adatok.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Marosdátosi szakadék közelében?
- Degenfeld-Schomburg kastély - Kutyfalva 1,7 km-re. Az első kutyfalvi kastélyt a XVII-dik században építette Pekry Lőrinc gróf és felesége, Petrőczi Kata Szidónia bárónő.
- Református templom Kutyfalva 2 km-re. Kutyfalva ma is álló temploma, bár átalakítva, a gótikus kor emlékeit őrzi, főképp két gótikus kapuja révén.
- Pekri Lőrincz sírköve - Kutyfalva 2,3 km-re. Itt, a Kripta lábok nevű dűlőn (Orbán Balázsnál Kőláb nevű domb) áll Pekri Lőrincz gróf négyszög formájú, kivehetetlen feliratú sírköve.
- Marosoroszi szakadék Kutyfalva 2,6 km-re. Magas és meredek oldal, agyagos föld, mely a Maros folyó és a Kripta lábok (Kőláb) nevű domb között található.
- Dörgös híd - Kutyfalva 3 km-re. Itt egy jó és bővízű forrás van, melyet a Dörgös hídnál lévő forrásnak mond a nép.
- Zsidó temető Marosbogát 3,8 km-re. A marosbogáti zsidó temető a település északkeleti részében, a Keménytelke felé vezető út mellett található, közvetlenül a Maros folyó, illetve a vasútvonal feletti dombon. (látnivaló és geodoboz)
- Végtelen oszlop Marosbogát 4,1 km-re. Brancusi Végtelen oszlop című szobrának másolata egy kis ráadással, a tetejére egy sas került.
- Római álló tábor Marosbogát 4,2 km-re. Marosoroszi felől a bogáti nyaknak irányuló római úton, a Maroson keresztül, két híd is lehetett, melyet castrum stativum védhetett. Helyszíni terepszemle - A település körül három domb, kiemelkedő magaslat található.
- Református templom Marosbogát 4,3 km-re. Ez arra utal, hogy korai templomépítésről van szó, amikor még nem használták fel más építkezésekhez a római téglákat.
- Református temető Marosbogát 4,6 km-re. Egyetlen bekerített sírkert van jobb állapotban, itt van az Ecken nemesi család sírköve, valamint a Tradíció síremlék. (itt geodobozt is lehet keresni)
- Református templom Marosludas 5,1 km-re.
- Törvényszék Marosludas 5,1 km-re. Egykori marosludasi községháza.
- Katolikus templom Marosludas 5,2 km-re.
- Árpádházi Szent Erzsébet szobra Marosludas 5,2 km-re. Az épület a XX-dik század elején épült, a katolikus plébánia tulajdona volt, majd a két világháború között gyógyszertár működött benne.
- Radnót Református templom 6,5 km-re. A dátum azonban csak a befejezést jelölheti, mert 1423-ban már Bogáti Péter egy malom vámjogát adományozza a radnóti templomnak, és 1442-ből plébánosa nevét is ismerjük, akit Demeternek hívtak.
- Kornis-Rákóczi-Bethlen kastély Radnót 7,4 km-re. A Kornis-Rákóczi-Bethlen kastély Radnóton épült épült 1545-ben Bogáti Gáspár által, ma az egyike Erdély jelenlegi reneszánsz stílusú kastélyainak. Kastély - A rejtek hamar meglett, de először nem kerestük elég behatóan, ezért nem találtuk meg. (különleges hely geodobozzal)
- Levendulás Gerendkeresztúr 12,1 km-re. A gerendkeresztúri levendulásba, 2023-ban, két hétvégén szerveznek látogatást, június 17-18-án és 24-25-én.
- Református templom Gerendkeresztúr 12,5 km-re. 1289-ben jelentkező neve szent kereszt tiszteletére szentelt templomáról tanúskodik, ekkor azonban a helység már lakatlan.
- Ugron-kastély Mezőzáh 14,2 km-re. A Marosludas és Nagysármás közötti úton haladva, messziről feltűnik a Mezőzáh fölé emelkedő dombtetőn magasló kastély. Üreg vagy repedés? - Déli órában érkeztem a kastélyhoz, mely tárt kapuval, elhagyottan, és egy álmos kutyával fogadott. (látnivaló és geodoboz)
- Haller-kastély Kerelőszentpál 14,2 km-re. Kerelőszentpál Marosvásárhelytől 20 km-re található - látnivalói a Haller család 18-dik században épült, barokk stílusú, jelenleg romos kastélya és temető kápolnája. Szomorú - Ma délben jártam a romos Haller kastélynál.
- Katolikus templom Kerelőszentpál 14,2 km-re. 1332-ben de Sancto Paulo, 1343-ban de S.
- Református templom Magyarózd 14,4 km-re.
- Radák-Pekry kastély Magyarózd 14,5 km-re. A Marosludastól 15 km-re, délre, Magyarózdon áll az a szabályos, négy darab, kerek alaprajzú sarokbástyás későreneszánsz kastély, amelyet régi építőiről Radák-Pekry kastélynak is hívnak.
- Mária-kápolna Kerelőszentpál 15,1 km-re. A szabadulást kép is szemlélteti. Letérő - A Google térképen műhold nézetben láthatóak a földutak is, ezért gondoltam, hogy nem szűkséges feltölteni a letérő koordinátáit.
- Mária Levendula Dicsőszentmárton 15,6 km-re. Ingyen fotók és ingyenes belépés.
- Kemény-Bánffy kastély Aranyosgerend 16 km-re. A jelenleg tető nélküli kastélyrom kocsival is megközelíthető, a főútról leágazó talajúton.
- Gyalogos híd és komp Mezőszentmargita 16,1 km-re. Akik autóval akarnak átkelni, két lehetőség közül választhatnak: kerülnek néhány kilométert a Kerelőszentpál és Magyardellő között épült új hídig, vagy átkelnek a gyalogoshíd melletti kompon. Néhány óra eltérés - A Mihai Eminescu szobra - Marosvásárhely és a MOGYE Könyvtár - Marosvásárhely rejtekhelyeket én még a com-os oldalról néztem ki.
- Református templom Aranyosgerend 16,2 km-re. Aranyosgerend látnivalója az 1290-ben épült, gótikus és román stílusjegyekkel díszített református templom. Aranyosgerend - Kolozsvárról hazafele tartva megálltunk megnézni a templomot meg a közvetlen mellette levő Kemény-Bánffy kastélyt.
- Református templom Magyarherepe 16,7 km-re. A falu életterének módszeres leszűkítésével, a hivatalok, helyi iskola, orvosi ellátás stb.
- Református templom Magyarsülye 18 km-re.
- Bozsor tava Mezőzáhi tórendszer 18,2 km-re. Később mesterséges gátakat készítettek, hogy az eliszaposodás következtében alacsony vízszintet megemelhessék. Kamerák által megfigyelve - A déli órákban érkeztem a Mezőzáh községközponttól északkeletre hosszan elnyúló tórendszerhez.
- Levendulás Mezősály 18,9 km-re. Levendulakedvelők Napja - A mezősályi Muresan levendulásba, 2023-ban, június 24-től július 16-ig naponta 9–21 óra között várják a látogatókat.
- Református templom Mezőbánd 19,2 km-re. A régi templom a falu délkeleti részén állott, a falu akkori központjában, 1884-ben lebontják és felépítik a ma is álló új templomot.
- Bazsarózsa-rezervátum Mezőzáh 19,3 km-re. Bazsarózsa-rezervátum - Mezőzáh. Utolsó virágok - Nagyon örvendtünk annak a néhány virágnak, mely még teljes pompában nyílt.
- Katolikus templom Mezőbánd 19,4 km-re. A reformáció idején az egész lakosság református lesz, a templommal együtt.
- Székelykocsárd 20,2 km-re. 1332-ben Kuchard, 1463-ban Kocsárd 1857-ben Koczyard formában fordul elő. Az ígéret szép szó - Sor került Székelykocsárd oldalának az összeállítására is.
- Ortodox fatemplom Székelykocsárd 20,4 km-re. A székelykocsárdi ortodox fatemplomot a Szentlélek Eljövetelének tiszteletére szentelték. Kapu zarva, de be lehet jutni - Babbercival kerestük a templomat.
- MIG 21 Aranyosgyéres 20,5 km-re. Az utóbbi húsz évben hat pilóta veszítette életét a 71-dik ezred állományából, rájuk emlékeztet a Kolozsvárra vezető autópálya végpontjánál felállított MiG-21-es. Repülő - Nem volt nehéz beazonosítani a rejteket, az eső miatt senki sem volt a környéken.
- Ótemető Székelykocsárd 20,6 km-re. Székelykocsárd első írásos említése az 1291. FTF - Elsök voltunk, akik magtalaltak ;-) De nem volt olyan nehez.
- Malomfalvi várdomb 20,8 km-re. A Mezőség déli szélén, az itt délnyugatra kanyargó Maros jobb partján, az északról érkező Szénafű patak torkolatánál fekszik Malomfalva. Malomfalva nem látható látnivalója - Horgászhelyek, mármint a Maros partján? Malomfalva látványossága viszont a község melletti dombnyúlványon található őskori vár maradványai.
- Isten dombja Mezőbánd 20,8 km-re. A Bándról Marosvásárhelyre bevezető út nyugatról megkerüli ezt a magaslatot.
- Református templom Magyarkirályfalva 20,9 km-re.
- Mezőbergenye 21 km-re. 1575-ben Bergenie, 1632-ben mai formájában, Bergenye néven említik.
- Isten tava 22,3 km-re. István-tó - Fekete határrész, Mezőmadaras. Hogy lett Istvánból Isten? - Pesty Frigyes 1865-ös helynévgyűjteményében Mezőmadarasnál említi, hogy ezen a helyen egykor egy Fekete nevű falu állott.
- Evangélikus templom Szásznagyvesszős 23,4 km-re.
- Levendula kert Harasztos 23,6 km-re. Az aranyosszéki Harasztoson, a Király család 50 ár területen termeszti a levendulát, ezt a közkedvelt gyógy- és dísznövényt.
- Knöpfler kastélykert Maroskeresztúr 24,5 km-re. Egyetlen gazdasági épület áll még a kastély melléképületeiből, az Iskola utca 139 szám alatt. Közel van - Közel volt a doboz ;-) Ebed utan megkerestuk.
- Levendulaültetvény Mezőmadaras 24,6 km-re. Június közepétől 3 héten és 4 hétvégén át, virágzó levendulabokrokkal, illóolajokkal, a levendula virágából készült termékekkel várják a látogatókat.
- Kripta-hegy Nagyteremi 24,8 km-re. Nagyteremi református temetőjének délnyugati végében, a Kripta-hegy tetején, két kriptát találunk.
- Református templom Mezőpanit 24,8 km-re. 1332-ben szerepel először a pápai tizedjegyzékben.
- Kisvasút hídja 24,9 km-re. A Maroson átívelő hídon túl a vasutat felszedték, csak a töltés maradt, habár vezetőink felújítást ígértek. Elmenve - Nem találtam meg.
- Református templom Mezőmadaras 25,2 km-re.
- Református templom Nagyteremi 25,3 km-re. Szentélye sokszöggel záródott, hosszúkás keskeny ablakai durva félkörívben végződtek, minden díszművészet nélkül, megvolt az egyenes záródású szentségfülke a szentély bal oldalán, a sekrestyére utaló befalazott ajtó.
- Marosvásárhelyi Csernobil 25,8 km-re. Nem ma és nem csak a tegnap volt ez így, mert Marosvásárhely mióta a sokoldalúan fejlett szocializmus útjára lépett, az egész város, a környező falvaival, egyetemben a népe egészségével tizedet fizet az ipar istenségének. Miért - M
- Panoráma Maroskeresztúr 25,9 km-re. 1493-ban már a nép nyelvén írják: Kereszthur Az 1567. Drájvinozás a temetőben - Nyárádtő felől érkezve, hamarabb letértem a főútról, mint kellett volna.
- Református templom Magyarfráta 26,5 km-re.
- Református templom Aranyospolyán 26,8 km-re. Tornya alatti bejáratának kapuja gótikus kori alkotás, csúcsíves, hasonlóképpen a torony lóhereívvel záródó ablakai is.
- Mezőszopor 26,9 km-re. 1213-ban villa Zupur, 1332-ben Supur, 1450-ben Zopor, 1478-ban Zoopor néven jelentkezik az oklevelekben.
- Uzdiszentpéter 27,1 km-re. 1305-ben Scenpetur néven írják az oklevelek.
- Református templom Bonyha 27,1 km-re. A XV-dik századi átalakítások és a későbbi újítások után is szentélye megőrizte gótikus gyámköveit és középkori szentségfülkéjét. Megvan - Megtaláltuk a geodobozt, a helyén volt, elsőnek jegyeztünk be megtalálóként.
- Bissingen-Lázár vadászház Meggyesfalva 27,2 km-re. A Vadászház földszintes épület az egykori meggyesfalvi kastély szomszédságában, a Felszabadulás és a Vlegyásza utcák sarkánál.
- Bethlen várkastély Bonyha 27,3 km-re. Nincs drót - Az almafát megtaláltuk, de drót már nem volt, könyökig benyúltam de a doboz már valószínű sokkal mélyebbre süllyedt.
- Református templom Harangláb 27,5 km-re.
- Római katolikus kápolna Náznánfalva 27,7 km-re. Az eredetileg székelyek által lakott településről az első írásos forrás 1293-ból származik. Nekem is zárva - Elég korán érkeztem, de mint az elöttem ott járok, a kapukat én is zárva találtam.
- Aranyhalacska Marosszentkirály 27,7 km-re. Az erdő szélén, egy dombon helyezkedik el. Sikerült - Ahogy a rejtekhez közeledtem a fekete hattyúk elkezdtek lármázni, a kicsiket féltve.
- Nyugta-tó Marosszentkirály 27,9 km-re. Nyugta-tó - Marosszentkirály.
- Zöld-tó Marosszentkirály 28 km-re. A Zöld-tó Marosszentkirályon található, a Polgármesteri Hivatal háta mögött, nagyon közel Marosvásárhelyhez. Káka tövén - Megtaláltuk a leírás szerint.
- Kölpényi tó Mezőkölpény 28,1 km-re. Mezőkölpény Marosvásárhelytől 14 km-re északnyugatra, a Komlód völgyére nyíló völgykatlanban fekszik, és a 10 km-re keletre levő Mezőcsáváshoz tartozik. Halásztó a völgy mélyében - Közös kincskereső-kiruccanáson vettem részt a mezőkölpényi tó mellett elrejtett geodoboz rejtőjével.
- Katolikus templom Felvinc 28,2 km-re. Korai, gótikus korú erődített templom volt - mivel a templom a XIX-dik század elején romladozásnak indult, helyén 1845-1848 között új, nagyobb templomot építettek. Egyedül nevettem... - .
- Magyarsáros 28,2 km-re. Magyarsáros látnivalója a kizárólag faelemekből összeállított harangláb.
- Gróf Lázár család sírkertje Meggyesfalva 28,3 km-re. A temető a konzervgyár mögötti dombon található, melynek egy részét özvegy gróf Bissingen Ottóné, született Lázár Nóra adományozta a falu népének.
- Gótikus erődtemplom Szászbogács 28,5 km-re. Feltételeznek egy előbbi, régebbi, XIII-dik századi templomot, melyet a XV-dik században erődtemplommá építenek át. Télvégi túra 1 - A túra első állomása a szászbogácsi erődtemplom volt.
- Tordai állatkert 28,8 km-re.
- Munkás Marosvásárhely 28,8 km-re.
- Tarzán-tó Torda 28,8 km-re. Torda és környéke 1 - A viz hívogatott ugyan, de nem voltunk fürdéshez készülve.
- Téglagyári tó Marosvásárhely 28,8 km-re. Marosvásárhelyen, a Meggyesfalvi negyedben, a Téglagyár háta mögött, egy nagyméretű tó található, zöld környezetben. Őszi tó - Nagyon szép most ősszel a tó, néhányan horgásztak benne amikor ott jártam.
- Tócsa-tó Torda 28,9 km-re. Tócsa-tó - Torda. Torda és környéke 2 - Tovább sétáltunk a tavak környékén.
- Fülemüle-tó Torda 29,1 km-re. Szabadstrand - A rejtek-fa körül néhány strandoló heverészett pokrócokon, és strand-ágyakon, egy hölgy húszlépésnyiről figyelt minket a napszemüvege mögül, miközben eljátszotta, hogy máshova néz.
- Uzdiszentgyörgy 29,1 km-re. 1329-ben Zengurgy néven jelentkezik a forrásokban, majd 1344-ben Zentgurgthelke, 1461-ben Zenth Gewrg Siculorum formában.
- Tordai Sósfürdő 29,1 km-re.
- Alsó gát Marosvásárhely 29,1 km-re. Megközelíthető az Alsógát (Barajului) utcából. Nem végleg - Nem adtam fel végleg a keresést ezen a helyen, majd visszatérek és ez ugy lesz a többi meg nem talált geodoboz esetében is.
- Csíky-tó Torda 29,3 km-re.
- Remeteszeg Marosvásárhelyi panoráma 29,4 km-re. Remeteszeg közigazgatásilag Marosvásárhelyhez tartozik, ma már összenőtt a várossal. Rejtettem itt egy új geodobozt - Ma kibicikliztem Remeteszegre, hogy megkeressem az itt elrejtett geodobozt.
- Magyarós-patak Torda 29,4 km-re.
- Keskeny nyomtávú mozdony kocsiszín Marosvásárhely 29,6 km-re. április 1-jén, veszteségre hivatkozva, a Román Vasúttársaság megszüntette a marosvásárhelyi keskeny nyomtávú vasút mezőségi szárnyvonalán a közlekedést, egypár járatot üzemeltetve Nyárádszereda – Marosvásárhely között, majd április 14-én végleg megszűnt a személyszállítás. Tetszett a geodoboz! - Igazán tetszett ez a szokatlan geodoboz.
- Unitárius templom Szabéd 29,7 km-re. Középkori harangja van 1448-ból: O rex glorie veni cum pace Anno Domini MCCCCLVIII felirattal.
- Fertőző betegségek kórház Marosvásárhely 29,9 km-re. Épült 1910-ben.
- Fatemplom Káposztásszentmiklós 29,9 km-re. 1842-ből van először említés görög katolikus hívekről, fatemplommal a falu végén. Fatemplom - Aranyos kis templom.
- Régi gőzmozdony 29,9 km-re. Pótvizsga - No, ez a pótvizsga sikeres volt, de meglett a doboz ezennel.
- Lovaspálya 30 km-re. A lovassportnak Marosvásárhelyen nagy hagyományai vannak. Az apostolok lován - Özönlött a tömeg az ócskapiacról, de nagyrészt az apostolok lován.
- Református templom Káposztásszentmiklós 30 km-re.
- Kisvasút-állomás Marosvásárhely 30,1 km-re. Ujrakeresés - Miután rejtettem a kisfiammal a keskeny nyomtávú mozdony depónál, átjöttünk a kisvasút állomásra.

Marosdátosi szakadék románul - in limba romana: Rapa Datesului Dataseni


Természeti értékek - Maros megye
* Részletek regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

  • Hozzászólás és bejelentés
  • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
  • Utolsó megtalálások és hozzászólások
  • Marosdátosi szakadék adatlapjának követése
  • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
  • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
  • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  • Érdekes - Érdekes hely, jóval érdekesebb, mint távolról látva gondolnám...

Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Marosdátosi szakadék? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Rejtett látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Maros megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3730 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.