Malomfalvi várdomb - Rejtekhely - Kapcsolat - Bejelentkezés
 

Cycle Map Moresti Ungheni - környékbeli, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas utak térképe - Maros megye

Malomfalvi várdomb

A Mezőség déli szélén, az itt délnyugatra kanyargó Maros jobb partján, az északról érkező Szénafű patak torkolatánál fekszik Malomfalva. Nyugati szélén, a Maros északi partja mentén haladó út fölött egy észak-dél irányú dombnyúlványon található a malomfalvi őskori vár középkorban is használt központi dombja. Gps koordináták, térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség. Részletek regisztráció után.

***

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a rejtekhelyhez tartozó fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, illetve Erdély természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Keressétek meg a Malomfalvi várdomb rejtekhelyet, fedezzétek fel az általunk bemutatott szép és érdekes helyeket!

A Rejtekhely-keresés Erdélyben nagymértékben megkönnyíti a közeli turisztikai látnivalók azonosítását, a rejtekhelyek keresését, illetve a megtalálások bejelentését.


Rejtekhelyek a közelben:
18799 Mezőbergenye. Először 1334-ben a pápai tizedjegyzékben jelentkezik a neve Bergune, Borgone formában. 20806 Mária-kápolna. A Kápolna-hegy ormán, a temető közepén, négy sarokbástyával körülvett Mária-kápolna áll, amelyet 1744-ben Károlyi Klára építtetett fogadalma teljesítésére, abból az alkalomból, hogy a méhesi tó jegén a helység lakói csodálatosan megmenekültek. 22639 Haller-kastély. Kerelőszentpál Marosvásárhelytől 20 km-re található. 23164 Katolikus templom. 1332-ben de Sancto Paulo, 1343-ban de S. 25381 Református templom. 1332-ben szerepel először a pápai tizedjegyzékben. 26816 Téglagyári tó. Ládagazda: BabBerci Marosvásárhelyen, a Meggyesfalvi negyedben, a Téglagyár háta mögött, egy nagyméretű tó található, zöld környezetben. 27343 Munkás. 27670 Római katolikus kápolna. Náznánfalva határában feltárt leletek egyértelműen alátámasztják, hogy már a bronz és a római korban is lakott terület volt. 28379 Zöld-tó Marosszentkirály. A Zöld-tó Marosszentkirályon található, a Polgármesteri Hivatal háta mögött, nagyon közel Marosvásárhelyhez. 28938 Fatemplom. 1842-ből van először említés görög katolikus hívekről, fatemplommal a falu végén. 28957 Református templom. 29865 Nyugta-tó. Nyugta-tó. 29981 Aranyhalacska. Az Aranyhalacska Marosszentkirályon található, csupán 5 percre Marosvásárhelytől. 30131 Keskeny nyomtávú mozdony kocsiszín. 1997. 30929 Fertőző betegségek kórház. Fertőző betegségek kórház.

Néhány székely szó jelentése:
Komótcipő = Félcipő házi használatra. Kompona = Majorok használják, mint súlymértéket. Korc = A harisnyaszíjjat a korcba helyezik el. Korcsia = Deszkákból összeállított lapos szánkó. Kornyadozik = Betegeskedik, nem érzi jól magát. Körtöve = Körte.

Természeti értékek - Maros megye
* A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.

Turisztikai látnivalók a közelben


Knöpfler kastélykert
Maroskeresztúr egykori kastélyát Knöpfler Vilmos építtette, aki országgyűlési képviselő, és a marosvásárhelyi kórház alapítója volt.
Kisvasút hídja
A Maroson átívelő hídon túl a vasutat felszedték, csak a töltés maradt, habár vezetőink felújítást ígértek.
Gyalogos híd és komp
Kerelő és Mezőszentmargita között a Maroson csak egy gyalogos híd vezet át.
Kripta-hegy
Nagyteremi református temetőjének délnyugati végében, a Kripta-hegy tetején, két kriptát találunk.
Panoráma
Elsőként 1332-ben említik a pápai tizedjegyzékben de Sancta Cruce néven.

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes helyekről a közelben? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!


Felhasználóink lehetőségei


 • Hozzászólás és bejelentés
 • Keresés kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Rejtekhelyek adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • OSM, Katonai térkép, RGB ortófotó, Csúcskereső, Túraútvonalak, Időjárás
 • Gps koordináták több formátumban
 • Koordináták és segédpontok letöltése
 • Szeretnél hozzáférni a felsorolt lehetőségekhez? Az első lépés a regisztráció.


Néhány hozzászólás


 • Malomfalva nem látható látnivalója - Horgászhelyek, mármint a Maros partján? Malomfalva látványossága viszont a község melletti dombnyúlványon található őskori vár maradványai...
 • Jó horgászhely - Jó horgászhelyek vannak itt...
 • Sikerült eljutni a bemutatott helyre? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!


A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2023 Rejtekhely.ro Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön és Erdélyben. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld és Erdély látványosságai, látnivalói.