Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát!
Zetevára - Zetelaka - Turisztikai látnivalók <-- Bejelentkezés
 


Zetevára - Zetelaka

Zetevára - Zetelaka turisztikai látnivalói

A Deság pataka a Hargitából ered és a Deság hegy alatt ömlik a Nagy-Küküllőbe - a patak torkolata jobb oldalán a völgyre néző meredek hegycsúcson vannak Zeta vára maradványai. A székelyek Zeta hadúr, a körte alakban épült vár büszke uráról regékben emlékeznek...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Zetevára - Zetelaka képtárból:

2010. október 4.
2010. október 4.
Kilátás
Kilátás
Tűlevelű lombhullás
Tűlevelű lombhullás
Mesélő erdő
Mesélő erdő

Az ösvény
Az ösvény
A lakás :)
A lakás :)
A füves puszta
A füves puszta
Zeteváralja
Zeteváralja
Mohás kövek
Mohás kövek

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Zetevára Zetelaka fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22819 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Zetelaka és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Zetevára!

>>> Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Zeteváralja, 1,83 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Zetevára Zetelaka közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Zete tanösvény A Zete tanösvény a Duna televízióban. Január 19-én, a Duna Televízió Talpalatnyi Zöld mûsorában túraajánlatként bemutatásra került az Erdély Kárpát Egyesület székelyudvarhelyi csoportja által kijelölt, Zeteváralja közelében levõ, Zete tanösvény. Egy jó tanösvény. Nagyon jó tanösvény, legjobb a látottak közül.
Ördögútja - Kőris-tető - Zetelaka Darkókertje-sarka - Kőris-domb - Hosszúaszó-árok első feje a fenyédi határban - Hosszúaszó-árok második feje a küküllőkeményfalvi határban - Barabás kaszálói - Kis-Fenyéd.
Ördögútja - Zetelaki Szőlőhát Hossza 1200 m, északnyugat - délkelet irányban húzódik.
Zetelaki gát Zeteváralja Nappal is. Nappal is viszonylag könnyen megtalálható. Márciusi séta. Megkezdődött a szezon. Megkezdődött a szezon. Naná, hogy megkezdődött a szezon :-) A Zete-tanösvény biztos ilyenkor is érdekes, de én inkább május-júniusban ajánlanám. Sotet. Csak azert talaltad meg, mert sotetben kerested a sotetben rejtett kincset.
Ördögútja Kis-Fenyéd Nagy-Fenyéd Kis-Fenyéd - Égettvész - Kis Tamás legelő - Ördögrontás-árok - Csonka-patak száraz árka - Nagy-Fenyéd.
Zeteváraljai víztározó Zeteváralja A késő őszi táj látványa lenyűgözö. Csend van mindenhol csak a fák ropognak ahogy az első hópelyekkel köszön a tél. Egy borús felhős napon. Szemerkélő esőben találtam meg ezt a rejtekhelyet. Jo kis szombat delutani turazas volt. Kezdo ovodas gyerekeinkkel kapaszkodtunk fel a gerincre, majd ereszkedtunk le ide. Megkerültük a Küküllő-befolyást. Ennek a becserkészésével már előző nap is megpróbálkoztunk, de inkább Székelyvarságot választottuk délutáni programnak.
Katolikus templom Zetelaka Álca alatt. Hatalmas nagy ez a templom, érdemes lenne be is menni, de sajnos most ez nem jött össze. Zetelaka. Hazafele ejtettem utba Fenyőkutról jövet. Elso megtalalo.. Orulok, hogy vegre valaki megtalalta ezt a ladat, es orulok neki, hogy Istvan volt az. Köszönöm a helyezést. Aznap kimondottan olyan napom volt.
Mágneses-szikla Deság Innen indulva eljuthatunk arra a helyre, ahol a világszerte is ritkaságszámba menő természeti értékünk, a Mágneses-szikla található.
Itatóvályú Üknyéd Itatóvályú. Egy kicsit furcsállom az Itatóvályú megnevezés tulajdonítását a rejtekhelynek, én tulajdonképpen egy érdekes tanyát, annak környékét, újonnan épült kápolnáját szerettem volna bemutatni, az viszont igaz hogy egy itatóvályú is van a rejtés helyszínén. Üknyéd látnivalói és a rejtekhely neve. Bár Üknyéd csak egy kis tanya, a településen és környékén számos látnivaló, így rejtésre is érdemes hely van.
Vadaspark Ivó Bár a belépőnek elég borsos ára van, valószínűleg nem érte meg nekik kevés embert beengedni.
Urusos-kút Oroszhegy
Szent László-kápolna Oroszhegy Érdekes, hogy ez a hely az 1941-es osztrák katonai felmérés térképén Nyáros mocsár helynévvel szerepel.
Nárciszrét Oroszhegy A helybeliek kankósdinak vagy kápolnavirágnak nevezik a nárciszt.
Ördögútja Oroszhegyi Mogyorós Ennek nyugati szakaszát 600 m hosszúságban azonosították.
Ördögútja Nagy-Fenyéd Rákos-Homoród Nagy-Fenyéd - Fejedelemvésze-patak - Kétszállás-patak - Lázi út - Rákos-Homoród.
Küküllőkeményfalva
Alagút-bükkfa Máréfalva Az út mellett, nem túl sűrűn, hétvégi házak sorakoznak.
Oroszhegy
Pokolláz Megtaláltam a dobozt. Nem volt nehéz, a leírás világos. Pokolláz elsőnek. Mivel a kis geodobozban, mely csokitojás- és nem filmes dobozka, található papírlapon nem volt más bejegyzés, úgy néz ki elsőnek találtam meg ezt a rejtekhelyet. Koszonjuk. Koszonjuk. Narciszmezo. Jovore ha arra jarsz ki ne hagyd a narciszmezot.
Máré vára Máréfalva Itt volt Máré vára.
Oroszhegyi kilátó Épül az új kilátó. Magtaláltam a rejtekhelyet és megtaláltam a kilátót lebontva, szépen egy rakásban. Oroszhegyi kilátó. A Reztető felől, Székelyszentkirályon keresztül érkeztem Oroszhegyre. Húsvét. A doboz már át lett helyezve egy orvosságos dobozba. Egy másik játszótér rejtését találtad meg. Úgy néz ki, hogy nem olvastad el figyelmesen a geodoboz megtalálását segítő információt, és nem nézted meg azt sem, hogy ki a geodoboz rejtője.
Szent István király templom Székelyszentkirály 1905-ben Udvarhelyszentkirályról Székelyszentkirályra változtatták a nevét.
Ördögútja Rákos-Homoród Szén-Homoród Rákos-Homoród - Nagykert kaszáló - Szén-Homoród - Borzlik-oldala - Bükkmocsár-árok - Cserés-kert.
Vármege bükkfái Máréfalva
Vármege szörnye Máréfalva
Fenyédi láz A fenyédi láz tetején. Fenyéd felől gépkocsival közelítettük meg a rejtekhelyet, majd az antennától korulbelul 500 méterre gyalog vágtunk neki a meredek oldalnak.
Bányató Küküllőmező
Máréfalva védbarlangjai Énlakára menet. Énlakára menet kiugrottunk a barlangokhoz, gyönyörű hely, de a panoráma még szebb. Latta valaki mostanaban?. Valoszinu hogy mar nincs meg a doboz, a leiras nagyon egyertelmu, meg is talaltam a ketlabu fat, egy kicsit megcsonkitva, de csupan egy ures fedel nelkuli sarga poharszeru muanyagedenyt talaltam. A geodoboz a helyén van. Ellenőriztem a rejtekhelyet, a geodoboz a helyén van, és még nem találta meg senki. ágak. Ebbol az alkalombol osszejott, bar alaposan megdolgoztatott.
Ivói szfinx Ivó Andi es Zita. Egy kis kepzeloerovel ket oreg holgyet is fel lehet fedezni az andezit tombokben. Az ivói szfinx. Megtaláltuk. A szfinx kis jóindulattal felfedezhető. Voltunk már fent a Fertő-nyergen ezen az úton, de soha nem néztünk be alaposabban a fák közé. Ebéd utáni könnyű séta. Ivóban töltöttem a szilvesztert, közben néhány ládát is sikerült felkeresnem.
Visszafolyó vizesárok Ivó Patak szöktetés. A koordináták segítségével könnyen rátaláltam a tárnára, majd a visszafele folyó patakra, miután jó darabig bolyongtam Ivó felett az erdőben, lévén hogy Kápolnás felől a Cekend tetőn keresztül érkeztem.
Kakas csorgó és pihenő Máréfalva Mézesek. Mivel a rejtekről fotó volt, nem volt nehéz megtalálni a dobozt.
Római őrtorony Homoródfürdő Figyelemreméltó római őrtorony-hely. Kerékpárral jöttem ide, igaz a bicikli a kocsi tetején volt :-) A főútról leágazó mellékút eléggé rázós, leszakadt, ezért javasolom a pár métert a római őrtorony helyéig gyalog megtenni.
Szencsedi nárciszmezők Nárcisz kiárusítás. Az idén ez már a második alkalom, hogy eljöttem megnézni ezeket a "mesebeli mezőket". Nárciszmező. Az oroszhegyi kilátótól jöttem, a lázon keresztül, érdemes ezt a részt is bejárni, akár tavasszal, akár nyáron vagy ősszel. Nárcisz. Mivel az idén korábban jött a tavasz, gondoltam, hogy a nárciszok is korábban fognak nyílni. Bibók ezrei. Ez egy mesebeli mező, s hátmég korulbelul 2 hét múlva milyen lesz.
Máréfalvi régi temető két kérdés, két válasz. Igen, elsőnek találtuk meg a geodobozt, ezt is és a Székely Kálváriát is. Udvarhelyről hazafele. Megálltunk és megnéztük ezeket a különleges fejfákat, és persze megkerestük ezt a geoládát. Két kérdés. Két dolgot árulj el, kérlek. Tanorok diófái. Ha véletlenül valaki máréfalvi illetőségű, vagy olyan személy olvassa ezt az oldalt, aki jól ismeri Máréfalvát és környékét, akkor megkérem segítsen.
Homoródfürdő Szep hely. Megtalaltuk. Volt némi probléma az elején. Megtaláltuk Bálinttal és Misivel. Amikor okosabb akartam lenni masoknal. Irodott vala az Urnak 2008-ik evenek majus honapjanak 27-e amikor okosabb akartam lenni masoknal. Homoród. Második erdélyi geoládám.
Ördögútja Málnavész-tisztás Homoródi Bükk Cserés-kert - Málnavész-tisztás - Homoródi Bükk gerincének ponkja.
Szencsedi-tó vagy Fenyőkúti-tó Gumicsizma nélkül. Fenyőkúttól majdnem teljesen meg tudtudtuk közelíteni a tót autóval, bár az eredeti elképzelés az volt, hogy lejutunk egészen a Kalonda tetőig, de hát ha nem a Land Rovert vettük elő aznap a garázsból. Egy volt fa tövében. A nárciszmezőtől jöttem, anélkül, hogy visszatértem volna az utra, inkább a GPS -re bíztam magam, és jól tettem, mert miután kimentem a dombra, egy ösvényre bukkantam, ami egy rendkivűl szép bükkösön vezetett át, tele nyíló tavaszi virággal, rengeteg hóvirággal. Új doboz. A szencsedi nárciszmezőről jöttünk át, hogy ellenőrizzük a dobozt. Érdemes. Maga a csoda ez a völgy, most nárciszvirágzáskor pláne.
Rez-tető Kadicsfalva Bár nem a legkönnyebben, de megéri a fáradságot, mert rendkívül szép élményben lehet részünk.
Gergely János-féle kővályú Székelyvarság Modern es hagyomanyos. Bar nem esett az utamba, azert legurultam meg a kovalyuhoz. Kő mögött, kő alatt. Bár nem esett az utunkba, és siettünk is az oroszhegyi nárciszrétre, sikerült rávenni a kirándulótársaimat, hogy nézzék meg ők is a Gergely János-féle kővályút.
Homoród-tető Kápolnásfalu
Sziklakilátó Kápolnásfalu Az alulról is látványos sziklafal tetejéről remek kilátás nyílik a környékre.
Tibód tölgyfája Lakói katolikusok, templomuk nincs, Székelyszenttamásra járnak templomba.
Uz Bence sírja Székelyvarság
Csorgókő-vízesés Székelyvarság A székelyek és a vendégek öröme. Ahogy a viz forr a sziklák közűl, hogy aztán aláhulljon hűs permetként a székelyek és a vendégek örömére, az igazán szép. Erdemes ide ellatogatni. Megtalaltuk. Nagyon kellemes kis hely. Különösen jól esett a hűvös levegő a vízesésnél az itt ritkaságszámba menő kánikulában. Édesapámmal jártam itt. Körbejártuk a valóban hatalmas Székelyvarságot több-kevésbé, a vízesés is szép élmény.
Gordon-hegy Farkaslaka Megrendítő. Felkapaszkodtunk a Gordon hegyre, elkergettük a kutyákat, és mire felértünk a szobor derekáig a lépcsőkön süvöltött a szél, zuhogott az eső. Virágkiállitás után. Az udvarhelyi virágkiállitás megtekintése után, hazafele tettünk egy kis kitérőt, hogy megnézzük a Pléhkrisztust. Gyönyörü a taj. Megvan, hihetetlen szép. Fenn, magasan. A héten Székelyföldön jártam.
Tálasbérce Székelyvarság Köszönöm. Hogy rendeztétek a doboz sorsát. Mi szerintem megtaláltuk a fát. Legalábbis a koordináták és a fotók alapján is ok volt. Akkor ez megsemmisült. Igyekszünk pótolni. Új rejtek Tálasbércén. A bejegyzésekből már értesültem az üres rejtekről, így a helyszínre érkezve nem okozott meglepetést az üres rejtek, a fa körül szanaszét dobált kövek, valamint a kék zacskó, amely még egy évvel a rejtek kifosztása után is ott van még a környéken.
Jézus kútja Székelyvarság A dobozka még mindig a fenyő alatt üldögél. A Csorgókő-vízesést és a kilátót megmutatni havereimnek, érkeztem Székelyvarságra. Finom forrasviz. Nagyon szep a hely, finom a forrasviz, erdemes megallni egy szusszanasra. Székelyföldi túra. Többedmagammal bejártuk a vízesést és környékét. Nem tudtam, hogy van itt doboz. Régebb töltöttem le a rejtekhely információit, ezért nálam még doboz nélküli rejtekhelyként szerepelt.
Parlament Székelyvarság
Katolikus templom Kápolnásfalu A település messze felnyúlik a Hargita lábáig.
Tartód vára A Tartód váránál levő másik geodoboz. Az a bizonyos láda nem a . Sajnos a dobozt nem találtam meg. A koordináták egy kidőlt, korhadt fára mutatnak, átkutattam a környékét is, de nem találtam semmit. Feltöltöttem a rejtekhelyhez a fotókat. A képen látható levágott facsonkot megtaláltad? A geodoboznak az üregben kellene lennie, fakéreggel letakarva. Kaptato. b_istvan baratommal jartunk erre, elmeletileg ket lada kellet volna itt legyen, de tudtuk, hogy valoszinuleg egyet sem talalunk.
Szénégetők Kalonda-tető Ceruza. Köszönöm a ceruzát. Autóba zárt kulcs. A Kalonda-tetőn levő doboz megtalálása után, útban a szencsedi nárciszmezők felé rejtettük ezt a dobozt. Az ajtónyitás és a személyes feladatok az életben. Emlékezetes lesz akkor nektek az aznapi kirándulás. Hálás fotótéma. A Kalonda-tető felé tartva azon gondolkoztam, hogy keressem meg a környék geodobozait, vagy nem.
Vármegyehatárjelző kő Sikaszó Barnabással és Mihállyal. Erre jártunk Barnabással és Mihállyal, egy kellemes napon. A héten éjjel dolgoztam. Fáradt voltam, de egy kéthetes szünet után már nagyon hiányzott a túrázás. Kolozsvári barátaimmal. A Csudálókőnél túráztunk, majd Libán, Sikaszó, végül Ivó látnivalóit néztük meg. Egy szép derűs reggelen. Barátommal, Mihálydeák Ferivel megtaláltuk ezt a geodobozt.
Mária-szobor Farkaslaka A kilátótól oda-vissza félóra. A Gordon-hegy tetejéről ereszkedtem be a Mária-szoborig, gyalog.
Nagy-aratás Máréfalva Nárciszmezők. Már többször készültem, hogy egy dobozt rejtsek ezen a vonalon, mert tényleg szép a kilátás, megéri felkeresni. Virágtenger. Összekötöttük a kellemest a hasznossal, és miután megszedtük a markunkat nárcisszal megkerestük ezt a geodobozt is. A rejtek már üres volt. Székelyudvarhely irányából tartottam hazafelé.

Természeti értékek - Hargita megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Zetevára adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Zetelaka térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Elsőként megtalálva - Jó kis kaptató volt felfelé, érdekesek a betonbunkerek maradványai(?), a természet lassan gyógyuló sebei. Köszönjük a lehetőséget, érdemes volt felsétálni...
 • Kiváncsi lennék - Vajon hova vezet tovább a jelzés? Nekünk már nem volt annyi idõnk, hogy tovább folytassuk a sétát...
 • Megérte - A tűző napsütésben megizzadtunk mire felértünk, de megérte...
 • Egy vulkanikus platóra - 500 m után kiszélesedik a gerinc és kilátás nyilik a Hargita lejtőire. Azösvény végén padok vannak a fennsikon egy fa alatt, tovább is láttam ösvényt ami visszavisz a faluba gondolom...
 • Kösz az élményt - A láda illetve a nájlonzacsok látszottak a fa tövében a leveleket lefujta rola a szél de a két kő jol takarta.Szép kilátás de az utcai cipőmben a száraz ösvényen nehézkes volt a kapaszkodás...
 • Ajánlom mindenkinek - Megtaláltam. Nagyon sokszor elmentem már a hegy mellett az úton, de nem gondoltam volna, hogy ilyen szép a kilátás...
 • Az előrejelzések ellenére - Gyönyörű napsütéstben, tücskök dala kisért fel minket a várig. Szamóca és virág illat emlékeztette az érzékszerveinket, a természet nyujtotta szépségekre és izekre...
 • Nagyon szep hely, mindenkinek ajanlom - Faraszto, egy 3 eves kislany is volt velunk o a nap hose, mar szinte feladtuk mert nem talaltuk sehol a dobozt, de az utolso pillanatban meg beneztunk egy fa tovebe es hoppa, ott volt.Nagy volt az orom a gyerekek akik 4 en voltak, hat azt az oromet...
 • Semmi kilátás odafentről és semmi rom - A történet viszont tetszett, no és persze az erdő alján kis panoráma is akadt a fürkész szemeknek...

Sikerült eljutni Zetelaka környékére? Tetszett a Zetevára? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8238 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Hargita megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.