Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni az itt elrejtett kincsesládát! Bejelentkezés után.
Hollókő - Budák - Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


Hollókő - Budák

Nemhiába Hollókő, valóban ott köröznek a szikla fölött a hollók. Egy egyedülálló sziklaoszlop is kiemelkedik az erdőből, mely minden oldalról más alakot ölt...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - regisztráció után, teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

Evangélikus erődtemplom - Baráthely
Bástya a toronyból
Szent Antal-kápolna - Csíksomlyó
A kápolna
Szent Benedek-kápolna - Görbepataka
Szent Benedek-kápolna
Hősök Sírja - Nyerges-tető
Az első megtaláló
Római katolikus templom - Lázárfalva
Keresztek
Karrmezők - Zaton-tó
Karrmező 3
Csíkrákosi Pogányvár
Itt juthatsz ki
Ugron-kúria - Homoródszentmárton
A kúria kapuja
Felszegi csengettyű - Csíkszépvíz
Faszerkezet
Sugásfürdő
Kezelőközpont

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Hollókő Budák fotóalbumba!

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

Fedezzétek fel Budák és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Hollókő!

A Hollókő természetvédelmi terület Felső-Budákról közelíthető meg, a Kolibica-tó irányába vezető aszfaltos erdőkitermelő úton. 7 km után van egy erdészház sorompóval, itt balra térünk és még 3 km kanyargós út után ott is vagyunk a kő lábánál. Lépjél be a virtuális kincskeresők titokzatos területére, és keresd meg a Rejtekhely geojátszótér itt elrejtett geodobozát!

A legközelebbi település Kusma, 4,57 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Hollókő Budák közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
2,5 km-re. A Lunga-patak mellett fekvő Kusma községtől 2 km-re délre, a 949 m magas Jakabkő sziklaszirtjén egykor Árpád-kori vár állt. Ide a falu keleti szélétől induló talajúton juthatunk fel.
5,8 km-re. Kusma-kő (Kusmai kő).
9,4 km-re. Óvárhely kijáratánál, Kisdemeter felé (173-as megyei út) jobbra egy földút vezet egyenesen a 6 hektáros liget-, tölgyerdő felé. A tegnap újra felkerestük a tölgyerdőt. Teljes pompával virágzik a kikerics a vén tölgyek alatt.
10,8 km-re. A Kofa völgyében található egy nagyon bővizű forrás, melynek az a különlegessége, hogy a forrás vize mintegy fél méter vízszintes szakasz után, vízesésként veti magát a mélybe. Amint felértünk a vízesés tetejére egyből kiszúrtuk a rejteket és így könnyen meglett a dobozka. A Kofa-vízesés felé Dédabisztrán, a Bisztra-patak torkolatánál, az Istenszéke nevű utcán tértem le a főútról. Szombaton jártam a Kofa-völgyi vízesésnél.
12,3 km-re. Besztercétől mindössze 8 km-re délre fekvő, egykor többségében szászok lakta település temploma a 14-dik század derekán épült. Már megint az Óvárhely melletti tölgyerdőben jártunk, kockás liliomokat nézni, fotózni.
14,9 km-re. A völgyből a jelenlegi helyére költöztetett Kolibica falu üdülőteleppé nőtte ki magát. Sajnos a dobozt nem találtuk meg, de a szép tájat megcsodáltuk. A Kolibica-tó egy 13 km hosszú és 270 hektár területű mesterséges vízgyűjtő a Beszterce folyón - völgyzáró gát 1977-1978 között épült.
15,4 km-re. A Beszterce-Naszód megyei önkormányzat tulajdonában levő épületet most újították fel, a hivatalos felavató pár hét múlva lesz.
15,5 km-re. A paszmosi mocsári tölgy a helybéli Teleki kastély mögött, 25 m-re található. A kastélyegyüttes teljes felújítása során a tölgy környezetét is teljesen átalakították.
16,2 km-re. Bár nincs róla okleveles adat, minden valószínűség szerint a középkorban temploma volt. 1621-ben ugyanis még áll a reformátusok temploma, amelyben ott van az oltár is, felette festett falképpel, sőt az egykori papiszék felett is.
16,4 km-re. Terjedelmes platóval rendelkező csúcs, melynek a nyugati kilátóponttól északra nyúló gerince Szászrégen felől egy hatalmas széknek néz ki. Az Isten széke a Kelemen-havasok leglátogatottabb kilátópontja, különösen a Maros megyeiek kedvenc túracélpontja.
16,5 km-re. Az Istenszéke terjedelmes csúcsplatója, pontosabban az északra nyúló gerinc, Szászrégen felől nézve egy hatalmas széknek látszik - innen a helynév. A tetőn már nem érzékelhető a szék forma, viszont a kilátópontokról látványos kilátásban van részünk, inkább nyugati és délnyugati irányba. Wass Albert regényeit olvasva az ember azonnali indulási vágyat érez. Megtaláltam. Hetvegen mentunk Marosbisztrara (marcius 28), majd a falut elhagyva a kekkor jelzes kezdetenel tabort vertunk.
16,8 km-re. Az Istenszéke a Kelemen-havasok legnyugatibb része, és bár csupán 1380 m magas, de jellegzetes formája amely az emberek fantáziáját igencsak megmozgatta. Május elsején, nagyon szép ídőben indultunk Dédabisztráról. A kék pont jelzésen, a Bisztra-patak völgyéből indulva, a Hidas-patak völgyén keresztül jutottunk fel az Istenszéke csúcsplatójára. Amiről talán legszebben Wass Albert írt, valamint a fenséges kilátás, amit biztosít, annak egyik leglátogatottabb helyévé teszi.
16,8 km-re. Besztercei Kisiparosok Székháza, ma George Cosbuc Városi Kulturális Központ.
16,9 km-re. Szűz Mária templomba vezetése ortodox templom, egykori Szent András minorita ferences kolostor.
16,9 km-re. A Kolibica-víztároló a régi, elszórtan beépített Kolibica nagyobb részén terül el - csodálatos természeti környezetben fekszik, felette a Kelemen-havasok főgerincével. Kettesben az asszonnyal körbebicikliztük a tavat, nagyon szép a táj. A mai, új Kolibica üdülőfalu a tó északi oldalán található - itt számos panzió és vendégház várja a pihenni vágyó vendégeket.
17 km-re. Andreas Beuchel egykori lakóháza, Ion Zidaru lakóháza néven ismerik.
17,1 km-re. Ezüstműves ház, németül Goldschmiedehaus, ma Megyei Művelődési Igazgatóság.
17,1 km-re. Beszterce virágzó kereskedőváros volt, a 12-dik században szász bányászok alapították. Látnivalói az evangélikus templom, a lábasházak, az Ezüstművesek Háza, a római katolikus templom és a besztercei múzeum.
17,2 km-re. Liviu Rebreanu kollégium, az egykori Evangélikus Fiúgimnázium.
17,3 km-re. Egykori Kaszinó, ma Szakszervezeti Művelődési Ház.
17,3 km-re. A templom előterébe be lehet lépni, beljebb egy kovácsoltvas rácson keresztül lehet szemlélni a megállt időt. Az épület rendben van tartva, felújítva, mint ahogy előtte az utca is.
17,5 km-re. Andrei Muresanu Kollégium, az egykori Királyi Leányiskola.
17,7 km-re. A Kelemen havasok déli lábánál fekszik Déda község. Előbb lent kerestem a szikla tövében, de nem találtam. A falu határához tartozó Dédabisztratelep közelében, a 656 m magas La Cetate nevű sziklaszirt tetején középkori vár maradványai találhatóak.
17,7 km-re. Bisztrapataka felett, a domboldalon, több érdekes sziklaalakzatot figyelhetünk meg, a csúcsosabb sziklát a helyiek Cukluj-nak hívják. Ez volt a mai rejtekhely-vadászatunk első állomása. Fonetikusan írtam át a román elnevezést - a közelében levő, nagyobb szikla a Várszikla, helyi nevén Csetátye.
18,1 km-re. 1755-1776 között egy sajátos, kör alakú templomot építenek új helyen. 1332-ben plébániatemploma van, a középkori templomot 1362-ben tűzvész égeti le, 1754-ben árviz pusztítja el.
18,8 km-re. Kolibica egy kis üdülőfalu, mely a Beszterce folyón felduzzasztott mesterséges tó partján épült. Megpróbáltam feljutni a rejtekhez, de biciklivel nagyon nehéz volt, feladtam. A tó vize nyáron fürdésre és csónakázásra is alkalmas, a környék hegyeinek látnivalói könnyen megközelíthetők innen.
19,3 km-re. A kiszsolnai evangélikus templom után megkerestük ezt a rejtekhelyet is. Sikerült az út túloldalán, a kőgombákkal szemben félrehúzni, leparkolni. Különleges formájú homokkövek látványában gyönyörködhetünk Besztercétől 17 km-re, Szászrégen irányába, a DJ154 jelzésű útvonalon, Bilak, románul Domnesti, település előtt, az út bal oldalán.
19,4 km-re. Megtalálható volt itt, magán a mosógépen és a vízvezető csatornán kívül a szárító is, és egy pad a várakozásra. Az a termeszet es ember altal szult haztartasi "gep", ami itt talalhato. Bár a mosógép közvetlenül az út mellett van, pontosabban az út mellett és alatt, kocsiból nem egyből észrevehető. Bár a mosógépek hasonlóan működnek, a kivitelezésükben vannak különbségek.
20,1 km-re. Ide, a határőrtelepre telepített németek pogány besenyőket találnak itt, s ők nevezik el paganicanak. 1332-ben plébániatemploma van, 1432-ben egy ajándékozási levélben szerepel a plébános is.
20,4 km-re. A hegylakó népek mosógépe, a hegyi terepet kihasználva működik, szükségtelenné téve az elektromos energiát, az emberi erőt, és a mosószert. Bár nagyon siettem aznap délelőtt, nem tudtam megállni, hogy ne álljak meg, és ne keressem meg ezt a majdnem drive-in rejtekhelyet. Használják, mert amikor ott jártam, csergék voltak a korlátokra kiteregetve. Útban az Istenszéke felé megálltunk megnézni az félautomata mosógépet.
21 km-re. Borziatelep mellett egy sziklafal tövében található egy tó. Miután megtaláltam a Bisztra völgyében, a mosógépnél elrejtett geodobozt, folytattam az utamat a Maros völgyén felfelé. Miutan leszalltunk a vonatrol, ez volt az elso megkeresendo doboz. Fontos hely ez számomra, mert egy barátomnak hétvégi háza van. Valamikor a vasútról is látható volt, de mára már a tó körül eléggé felnőttek a fák és a bozót.
21,1 km-re. Ha arra jártok, megéri megállni néhány perce. Bátost Monorfalva felé elhagyva, Bátostól körülbelül 500 méterre, az út jobb oldalán homokkő képződmények vannak.
21,1 km-re. 1650-ig szász település, közvetve feltételezhető, hogy középkori temploma is volt. Egy 1243-dik évi oklevél tatárjárás előtti birtokadományozásról értesít, tehát a település tatárjárás előtti.
21,2 km-re. Galonya fölött egy híd vezet át a Maros folyón, mely egynagy sziklára épült. Ez a szikla a Víg Albert köve nevetviseli. Ma én voltam a víg Albert, mert ezt is megtaláltam. Mivelhogy nem voltam ott abban az időben, könnyen lehet, hogy igazad van. Az Erdély hegyei sorozatban megjelent Kelemen Havasok leírása szerint a Galonya melletti sziklazátony nem Víg Albert, hanem Vígh András nevét viseli, aki 1836-ban csapódott a sziklához.
21,5 km-re. A Tündér-tó az Alsó-Tündér-patak fejében jött létre, szabálytalan ellipszis alakú természetes képződmény - 75 m hosszú és 55 m széles, környéke 15 hektáron védett. A szép fenyőerdővel körbevett tó Kolibicáról vagy Ratosnyáról indulva is megközelíthető.
21,5 km-re. A Lúc patak mellett fekszik Bátos község - a 751 m magas Burgberg nevű hegyen találjuk az ovális alaprajzú 12-dik századi vár jól látható sáncait. Az észak-déli irányban hosszan elnyúló falu északi végétől keletre, körülbelül 2,5 km távolságban.

Természeti értékek - Beszterce-Naszód megye
* Részletek bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Hollókő adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Budák térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Nyomokat követve - A Budak-völgyi tölgyerdőnél találkoztunk Déliáikkal. Ide volt megbeszélve a találkozó.
 • Tíz évvel ezelőtt jártam a Hollókőnél - Felmásztam a tetejére is, talán onnan a leglátványosabb a Geológus tűje. A sziklában van egy méretesebb, ha jól emlékszem, omladékos repedés-barlang is.
 • Miután az eredeti, általam elrejtett geodoboz nem bírta ki az idők viharát, az idén augusztusban egy új geodoboz került ide, új rejtekbe. Köszönet érte BabBerci-nek.
 • Hát siralmas hely lett a Kakas környéke. Többre lenne érdemes.
 • A trágyadomb elkopott, doboz a helyén.
 • Erdély egyik legérdekesebb várát látogattuk meg. Szép helyen fekszik, gondoltam jobban van konzerválva.
 • Egy kellemes és könnyed kirándulás közepette kerültünk e fennséges helyre. Némi kerülgetés, nyújtozkodás és mászkálás után.
 • A herr profesor egy zseni volt. Sok anekdota kering róla, az öreg medgyesiek még mesélnek ezt-azt.
 • A nyáron egy alkalommal én is próbálkoztam. Az Égerfás-tó közeléből másztam ki a gerincre, és vettem sorba a "púpokat".
 • Ezt a ládát is megtaláltam, de a környéke nagyon kiábrándító. Pocsolya, szemét, bozót a környékén.
 • Úton az Öcsém fele, az Ördög-hágó irányából érkeztünk a hófödte Terkő-nyeregbe. Sehol egy lélek, béke, nyugalom.
 • A rejteket hamar megtaláltam. Igazából nem is kerestem, csak odamentem és megláttam.

Sikerült eljutni Budák környékére? Tetszett a Hollókő? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Beszterce-Naszód megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.