Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Varjúvár - Sztána - Turisztikai látnivalók <-- Bejelentkezés
 


Varjúvár - Sztána

Varjúvár - Sztána turisztikai látnivalói

Sztána látnivalója a Varjúvár, Kós Károly saját maga által tervezett lakóháza...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - teljeskörű hozzáféréssel.

***

Néhány kép a Varjúvár - Sztána képtárból:

Torony
Torony
Tető
Tető
Az erdőből
Az erdőből
Részlet
Részlet
Ablak 1
Ablak 1
Ablak 2
Ablak 2
Ablak 3
Ablak 3
Varjúvár
Varjúvár
Varjuvár
Varjuvár
Varjuvár 2
Varjuvár 2

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Varjúvár Sztána fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22814 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel Sztána és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Varjúvár!

A legközelebbi település Kalotanádas, 1,88 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Varjúvár Sztána közelében?
(részletek teljeskörű hozzáféréssel)
Református templom Zsobok - 1908-ban ez is leég, és ekkori újjáépítése során nyeri mai alakját. Régi temploma, melyről nem tudjuk mikor építették, 1876-ban leég, helyébe 1879-ben újat építenek.
Református templom Kispetri - 1903-ban átalakították, lebontott részei nagyrészt tűzre kerültek. Kispetri középkori templomának építési idejét a XV-dik századra teszik - a templom alakja, építési stílusa a XV-dik századra mutat, dongaboltozatos volt.
Református templom Körösfő - Körösfő lakói az országút mentén egész évben működő kirakodóvásárból élnek. Amikor előre tudod, hogy itt nem találsz geodobozt. Mivel olvastam, hogy az előttem kereső delia-ék nem találták meg a geodobozt, bár alaposan összematatták a helyet, nem erőltettem a keresést. Körösfő. A dobozkát megtaláltuk, a templomba sajnos nem sikerült bejutni, de majd legközelebb. Megvan. A templomot mi is zarva talaltuk sajnos. Kazettás mennyezet. A Fekete- tói vásárból hazafele jövet kerestük fel a templomot. Körösfő 1764-ben épült, kazettás mennyezettel díszített, református temploma az egyik leglátványosabb kalotaszegi templom.
Jegenye - 1343-ban Jegenye, 1360-ban Jegene, 1666-ban Jegenije, 1670-ben Jeghenye néven jelentkezik az oklevelekben.
Református templom Farnas - Farnas református temploma a 15-dik században épült, gótikus stílusban. Mennyezete festett, itt található az a sírkő, amely Farnasi Veress Jánosnak, a Mátyás király elleni felkelés egyik vezérének, állít emléket.
Református templom Nagypetri - Nagypetri 15-dik században épült református templomának 18-dik században készült reneszánsz, festett kazettás mennyezete van.
Református templom Magyarbikal - Farkasvár Magyarbikal - Bocskai várkastély Egeres - A település már az első okleveles említésekor, 1263-ban, mezővárosként szerepel, a XIV-dik század folyamán a Benedek-rend tulajdona, s azután az almási vár birtokába kerül. Egeres község a Kalotaszeghez tartozó Nádasmente vidékén áll, a Kolozsvár-Almási hegycsoport területén, a Nádas patak mellett fekszik.
Kígyófej-szikla Váralmás - Almás vár Váralmás - Egy éjszakai akció keretében. Megtaláltuk a srácokkal. EKE napok Sztána. A 120 éves születésnapját ünneplő Erdélyi Kárpát-Egyesület által szervezett III. Csapatmunkával. Erős csapatmunkával sikerült megtalálni ezt a geodobozt egy jólsikerült biciklitúra alkalmával. Almásvár (Almási vár) romjai körülbelül 2 km-re délkeletre találhatók a falutól.
Református templom Inaktelke - Református templom Ketesd - Szentélyét valamivel később, de még a gótikus korban bővítik, szélesítve a hajó szélességéig. Ketesd középkori temploma a gótikus korban épül.
Csáky-kastély Váralmás - Csáky-kastély romjai - Váralmás, 316.
Református templom Váralmás - Ezt örökíti meg az 1288-ban Mikud bán és Péter erdélyi püspök közötti csereegyezményről szóló oklevél, amelyben említik, hogy itt Szent Demeter tiszteletére szentelt templom van. Váralmásnak a középkorban plébániatemploma is volt.
Református templom Kalotadámos - Értékei a festett szószék és a szép úrasztala. Kalotadámos református templomának állatábrázolásokban gazdag kazettás mennyezete van.
Bábony Református templom - Helyette új fatemplomot építenek, melybe a régiből átmentik az Asztalos Jánostól (1752-ből) származó festett karzat és festett mennyezet töredékeit. 1333-ban plébániatemploma van, 1658-tól egy ideig puszta, középkori temploma korán elpusztult.
Kék Lagúna Egeres - Itt a Fürj-tető dél-nyugati oldalában van az egykori bogártelki bánya, ahol valamikor kaolint bányásztak. Szóló kerékpárkirándulás. A szólóban megrendezett kerékpárkirándulásom Sztánáról, a Varjuvártól ide vezetett. Zöld tó. A tó körül sűrű zöld növényzet van, ennek köszönheti, hogy már nem kék. A Kék Lagúna elnevezésű tó Egeres községtől észak-keletre található, a Szilas-tetőtől északra, a Kaolin- és Csókás-patakok völgye között.
Református templom Középlak - Középkori templomáról nincs adat. Középlak templomába középkori román és gótikus elemek vannak beépítve: a déli kapu román, a nyugati gótikus.
Református templom Bogártelke - Magyarkiskapus - Magyarkiskapus református temploma az egyik legAzlésesebb kalotaszegi templom. Értékei a faragott falikarok, a szentély gótikus hálóboltozata, a gótikus ablakok, a karzat mellvédje és a kazettás mennyezet.
Református templom Nádasdaróc - Református templom Kalotaszentkirály - Kalotaszentkirály a kalotaszegi faluturizmus központjának számit. A környék csodálatos. 8 éjszakát töltöttünk el a Tünde Panzióban. Nem került elő. Ugy gondolom, hogy nem egy ördöngösen nehéz rejtés, a dobozka mégsem került elő, tehát több mint valószinű hogy nincs is ott. Látnivalói a kazettás mennyezetű református templom, az Ady-emlékmű és az egykori határsorompó maradványai.
Református templom Magyarvalkó - Magyarvalkón találjuk Kalotaszeg egyik legfestőibb, leglátványosabb, erődített, kettős várfallal körülvett templomát. Retesz a doboz helyén. A havasrekettyei vízesést látogattuk meg és hazafele tettünk egy kisebb kitérőt. Ugyanaz. Szép vasárnapon érkeztünk a helyszinre és nemsokára az istentiszteletnek is vége lett, tehát egy kicsit várni kellett a keresésel, de én is csak ugyanazt találtam mint az előző kereső. Magyarvalkó református temploma szép és jellegzetes kalotaszegi templom.
Keresztelő medence Magyargorbó - Felsőfüld Fatemplom - Felsőfüld látnivalója az 1727-ben épült román fatemplom, és annak gazdag, bibiliai jeleneteket ábrázoló freskói.
Református templom Türe - Fatemplom Magyarzsombor - A magyarzsombori magas tornyú, fazsindelyes, eredetileg görög katolikus fatemplom, 1643-ban épült.
Zsombory-kúria Magyarzsombor - Zsombory-kúria, XIX-dik század - Magyarzsombor, 34.
Református templom Magyarzsombor - 1332-ben plébániatemploma van, félköríves szentélyű temploma ebből a korból származik. Mai formáját a XV-dik században kapta, melyet még módosított az 1870-es évi javítás és bővítés.
Római erődítmény Zutor - Lukács köve-sziklakilátó Tárnica-tó - Látogatásom alkalmával többszáz személlyel találkoztam az ösvényen. A Lukács-kő, pontosabban a Lukács kövének sziklakilátói, egy hihetetlenül felkapott hely.
Kis Lukács-kő Tárnica-tó - Lehet, hogy még mindig az, de ma már nehezebb elérni a tavat a sok bekerített magánterület miatt. A Meleg-Szamoson levő Tárnica-tó népszerű kirándulóhely volt Kolozs megyében.
Hollókő Tárnica-tó - Újabban a Dán köve elnevezés terjedt el. Hollókő, Tárnica-tó.
Vízimalom Sebesvár - Magánterületnek néz ki. A vízimalomhoz vezető út egy bekerített, nekem úgy tűnt, hogy magánterületen keresztül vezetett. Sebesvár - Oklevelek szerint a várat a tatárjárás után emelték a Borsa nemzetség parancsára. Megpróbálom újra. Amennyiben elég szembetűnő helyen volt, a torony is a romok legérdekesebb látnivalója, az elmúlt esztendőben minden esély megvolt rá, hogy turisták vagy helybeli, játszadozó gyerekek megtalálják a geodobozt. Mi sem találtuk meg. Mindhiába kerestük a dobozt. Csigalépcső a hordó-toronyban. Bár több alkalommal meglátogattam már a várat, ezúttal meg szerettem volna találni az itt elrejtett geodobozt. Nem szeretném. Valóban nem szeretném, hogy az aranyos csigalépcsőt szétszedjék a kincskeresők. 1433- ban Zsigmond király a Bánffyaknak adományozta és a család kezén maradt mindvégig.
Fatemplom Almásszentmihály - A XVII-dik században pusztulhatott el temploma, híveivel együtt. A reformáció előtt Szent Mihály tiszteletére szentelt temploma volt, amint azt a falu neve bizonyítja - 1658-ban még áll.
Reformatus templom Magyarvista - Magyarvista Kalotaszeg egyik jelentős települése, Kolozsvártól 20 km-re a Nádas mentén, a díszes népviseletéről ismert Cifra-Kalotaszegen. Szombati biciklizés. A szombati biciklizésem alkalmával találtam meg ezt a geodobozt. Az első hely az első megtalálónak. Szia, örülök, hogy megtaláltad. Szép kis templom. Külön érdekessége, hogy nincs tornya, egy kis faharangláb van mellette. Itt ma is élnek a magyar népszokások.
Várkastély Gyalu - 1282-ben Gylo, 1298-ban Gyolo, 1334-ben Gyalov, 1466-ban Oppidum Gyalw, 1501-ben castrum Ghyalw, 1584-ben Gyalu formában jelentkezik. 1246-ban Golounak írják az oklevelek.
Mamutfenyő Székelyjó - A Vlegyásza hegység lábánál, Székelyjó és Havasrogoz határán található bolygónk egyik leglenyűgözőbb fájának, a hegyi mamutfenyőnek egy példánya.
Gavrii hegyese Havasnagyfalu - Gavrii hegyese egy sziklás kilátó Havasnagyfalu, románul Marisel, tanyavilágában.
Szent Mihály és Gábriel fatemplom Vaskapu - Szent Mihály és Gábriel fatemplom - Vaskapu, románul Poarta Salajului - Épült a 18-dik század elején.
Mérai Várhegy - Méra Kolozsvártól nyugatra 13 km-re helyezkedik el a Nádas-mentén egy kis völgyben. Mérai Várhegy. Mérai Várhegy. Szombati biciklizésem alkalmával találtam meg ezt a geodobozt is. megvan. Erdekes hely. Méra falu és a határában levő Várhegy, Kolozsvár környékének egyik érdekes kirándulóhelye.
Református templom Magyarlóna - 1298-ban villa Louna néven jelentkezik az oklevelekben. 1332-ben és 1519-ben Lona, 1652-ben Szász Lona a neve.
Református templom Szucság - Fatemplom Drág - 1332-ben plébániatemploma van, 1574-ben szász lakói vannak, a XVII-dik században a tatár-török betörések a templomot lerombolják, Drág híveit pusztítják. 1744-ben Wesselényi Ferenc újjáépítteti a templomot.
Bethlen-kastély Drág - Csucsa - Csucsa látnivalói a Boncza-kastély, valamint a kastély parkjában található 16-dik századi fakastély, illetve egy bizánci stílusú mauzóleum.
Bethlen gróf pincéje Drág - Pozsár-kő - Fatemplom Csömörlő - Csömörlő fatemplomát a XVII-dik század elején építették, alaprajza négyszögű, alacsony tornya hegyes sisakkal és kilátóval van ellátva. A fatemplom belső falait az alsóegregyi Ioan Pop festette.
Vigyázó Kalotaszeg őre - A magyarok által Erdélyben elrejtett első geodoboz. Nem kerestétek meg véletlenül A világ tetején nevű geodobozt? Információim szerint a Vigyázón van az Erdélyben, magyarok által elrejtett első geodoboz. A Vlegyásza csúcs 1836 méteres magasságával a Nagy-Bihar után az Erdélyi-Szigethegység második legmagasabb csúcsa.
Arkhai szoborpark Magyarfenes - június 29. Az Arkhai szoborpark Magyarfenesen, Bartha Ernő szobrászművész telkén található, hivatalosan 2014.
Katolikus templom Kisbács - Az épület több mint 600 éves. Őszi bicajozás. Végre egy olyan geodoboz és rejtés ami megérdemel minden dicséretet. Kilóra összeállított geodobozok?. Könnyű kritizálni a rejtéseket, de neked hány saját rejtésed van?. Magyarázat. Már számtalanszor és nyugodtan megbeszéltük. A kisbácsi harapós kutyákA rejtés a kisbácsi római katolikus templomot mutatja be.
Fehér-kövek - A Vlegyásza egyik látványossága a Fehér-kövek, az impozáns, vakítóan fehér, hatalmas mészkőoszlopaival.
Római katolikus templom Szászfenes - Előbb egy 1336. A XIII-dik században feltűnő neve, Zaazfenes szász telepesekre utal, s ez arra a feltételezésre ad jogot, hogy már ekkor temploma volt.
Bácstorok - Bácstorok. Konnyeden megtalaltuk egy geoladavadasz tura alkalmaval. Ködben. Megtaláltuk, olyan ködben, hogy orrunk hegyét is alig láttuk. Egy kellemes kis kiruccanás alkalmával. Gyönyörű szép napos téli napon, megtaláltam ezt a geodobozt is. Bácstorok. Nagyon könnyen rátaláltunk. Kerek tisztás Hója-erdő - Kiterjedése körülbelül 295 hektár, legmagasabb pontja 506 m-en található. A Hója egyben hegygerinc és erdő is, Kolozsvártól, illetve a Törökvágásnak nevezett, természetes módon képződött hágótól nyugatra található.
Faház Csizér - Műemlék faház az iskola udvarán, egykori lakóépület.
Szászfenesi Leányvár - A Szászfenestől délre emelkedő kétpúpú domb egy régi várnak a romjait rejti. Vasárnap délutáni séta. Megtaláltam a rejtekhelyet. Szászfenesi Leányvár. Jelen voltam a rejtesnel. Szászfenesi Leányvár. Egy szép szombati napon megtaláltam ezt a dobozt is. Leányvár-séta. Megtaláltuk, bár először a com-os ládára bukkantunk rá, teljesen véletlenül. Legendák szerint tündérek építették és lakták, akiknek kincsei még a mai napig a vár pincéjében vannak.
Keleti kilátó Hója-erdő - Kolozsvártól északnyugatra, a Törökvágástól nyugatra található egy hegy, és annak gerincét, északi lejtőjét borító erdő, a Hója. Óriás. Nem telt el 24 óra amióta megtaláltam egy nano méretű rejtést Maros megye határában. Szerenyseg. Mivel honaponta legalabb egyszer-ketszer megjarom Kolozsvart, ezert az ottani rejtekek sincsenek biztonsagban. Ügyes doboz. A gps nem sokat segített a lombok között. Séta. Most, 2013 december 28-án, március végi melegben és napsütésben sétáltam egyet a Hójában. A délre néző oldalon századokig szőlőt termesztettek.
Colina park Kolozsvár - Kirándulni készültünk a diákokkal. Esett az eső, a kirándulást lefújtuk de a ládát megkerestem és meg is kaptam. Megtaláltam. Köszönöm a rejtést. Megtaláltam a geodobozt. Szerintem az "ösvény" mindennek mondható, csak ösvénynek nem. Meg a rendoroket is atvertuk. Megtalaltam, erdekes. Fekete nyár Rózsák parkja Kolozsvár - 9,45 m kerületű fekete nyár, a kolozsvári Rózsák parkjában.
Szent Donát szobra Romulus Vuia Néprajzi Park - A Hója-domb egyik kiemelkedő pontjára a 18-dik század végén állították fel szőlősgazdák védőszentjének, Szent Donátnak a szobrát. Jelenleg a Romulus Vuia Néprajzi Park szabadtéri részlegén tekinthető meg.
Kolozsmonostori papírmalom - Valószínűleg már 1718 és 1719 között működött. Park. Megtaláltam (másodikként) a parkban levö dobozkát. Letünt idők. Könyü kis séta alkalmával találtam meg ezt a geodobozt. Késett a repülőgép. Ismerőseim rokonait vártuk haza, de késett a repülőgép. A kolozsmonostori templom dombja mögött, északnyugatra, a Kisszamostól (Malomárok) északra álló épület.
Park sportpályákkal Kolozsvár - Kitartó keresés után. Megtaláltuk a helyreállított ládát, máshová van rejtve mint eredetileg, de a koordináták ugyanazok, néhány méterrel odébb a kőfalban érdemes keresgélni. Nincs megadva a magasság. Igaz könyü helyen van. Megvan. Köszönjük a rejtést. Megtaláltam a ládát. Kicsit pesszimistán indultam a keresésére, mivel láttam, hogy elég régóta nem találta meg senki, gondoltam, hogy nyoma veszett. Kálvária-templom Kolozsvár - Az első kolozsmonostori erődítmény, egy árokkal körülvett földvár, a 10-dik században épült. Magyarázat megértése. Nekem a dadogós viccet is kétszer kellett elmagyarázzák. Hiábavaló keresés. Mivel a szerződött csősz kaszálás és takarítás közben megkapta a geodobozt, amit a gazzal együtt a szakadékba dobott, így csak a láda helyét találtam meg. Ilyen is van?. Azt értem, hogy magántulajdon, de azt nem, hogy abszolút magántulajdon. Magyarázat. Amint már írtam valakinek a kertje is abszolut magántulajdon. A kolozsmonostori Kálvária-templom, vagy római katolikus Nagyboldogasszony-templom a Monostori út 60 szám alatt található.
Dragan-völgyi gát - A Nagy-Sebes (Dragan) völgy és a Kis-Sebes völgy találkozásánál épült a Dregan-gát. Magassága 120 méter, a tetejének a hossza 424 m.
Csodaszarvas fa Kolozsvári Bükk - A kolozsvári Bükk erdő egyik régi érdekessége a Csodaszarvas fa, amelyről dr Xántus János jópár évtizede irt egy cikket fénykepes ilusztrációval, amelyet sajnos nem sikerult fellelnem. Az elejen ketelkedtem. Nem hittem volna, hogy ekkora sikernek fog orvendeni ez a lada. Gratula az elso megtalalonak. Esetleg ha tobb es minosegibb informacioval rendelkezel a faval kapcsolatosan, nem bannam ha kozze tenned. Itt még soha nem voltam. Habár a kék kereszt jelzésen már ezerszer. 5 diák kíséretében. Hát talán azzal kezdeném, hogy csipesz helyett megteszi egy csinos egyetemista lány vékony újjacskája. Az Erdélyi Gyopár folyóiratból származik minden információ a famatuzsálemről.
Berettyó forrása Tuszatelke - Nevének jelentése: Berekkel szegélyezett folyó. Forrás. Mivel véletlenül, Kraszna református templomától, a kántor sugallatára kerültünk ide, nem tudtam van-e doboz. Nagyon szép, békés és tiszta hely. Köszönjük a rejtést, csak ajánlani tudjuk. A Berettyó egy Romániában eredő és Magyarországon a Sebes-Körösbe torkolló folyó neve.
Porolissum római őrhely - A 300 hektár területen elterülő archeológiai rezervátum és múzeum számos ókori épület romjait foglalja magába, melyek között eredeti állapotába rekonstruáltakat is találhatunk. Egy nagyszeru var. Mindenkinek ajanlanam e varat felkeresni. Római út. Nagyszerű érzés a római úton sétálni. Porolissum az ókori Dacia provincia egyik legfontosabb központja Zilahtól 8 km-re keletre Mojgrád település közelében található.
Református templom Krasznahorvát - Kakasos templom Kolozsvár - Kakasok mindenhol. Tipikus Kós épület. A Kakasos templom, vagy felsővárosi református templom a Mócok utca 84 szám alatt található - a templomot Kós Károly tervei alapján építették szecessziós stílusban 1913 és 1914 között.
Agrobotanikus kert Kolozsvár - A kolozsvári Agrobotanikus kert az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem területén található. Közel 7 hektárnyi területen 1800 növényfajta található itt.
Református templom Magyarkecel - Katolikus templom Zilah - Kolozsvártól 86 km-re északnyugatra a Zilah patak két partján fekszik. Zilah 2. Érdekes, hogy alul üzletek vannak. Szilagysagi csavargasok 2. Ez mar nem olyan volt mint a reformacioe. A Meszes lábánál elterülő Zilah, már a honfoglalás idején lakott település volt.
Református templom Zilah - Szentélye 1246-ban épült, később annyiszor átalakították, hogy eredeti stílusából semmi sem látható. Zilah 1. Szép, impozáns templom, rendezett kertecskével. Szilagysagi barangolasok. Szilagysagban csavarogva ide is elerenk. Zilah református temploma eredetileg római katolikus.
EKE-forrás Kolozsvár -  Több irányból lehet megközelíteni. Megtaláltuk. Ugyanúgy visszatettük, köszönjük. Megtaláltam a geodobozt. Igaz, reggel esőben indultam el, de az EKE-forrásnál már sütött a nap. 4 diákom kíséretében. A szelicsei karsztfennsík tanulmányozása közben megszomjazva tértünk le a forráshoz. Szép rejtés. Megtaláltuk a ládát. A Kolozsvár melletti EKE-forrás a Szelicse és Kolozstótfalu közt elterülő erdőben, a Hideg-hegyen található.
Fatemplom Bucsa - Mivel korábban a Nagyvárad–Kolozsvári út Vársonkolyosig, a Sebes-Körös völgyében haladt, és a tavaszi áradások az utat veszélyeztették, 1780-tól Bucsától kezdve a hegynek felfelé Nagybáród irányába új utat építettek. Egy-két geodobozt találtam. Bár számos alkalommal jártam errefelé, mindig siettünk valahová, így a dobozkeresés itt valahogy elmaradt. Királyhágó. Megtaláltuk. Erdekes hely. Visszafele megkerestünk ez a dobozt. Érdekes kis temlpom. Váradról jövet megálltunk a nagytemplom elött, hogy megnézzük a kis fatemplomot. Királyhágó nevét 1808-ban említették először az oklevelek, Bucsa néven.
Erdélyi Történeti Múzeum Kolozsvár - A Bástya utca 2 szám alatti Petrichevich-Horváth-házban kapott helyett az Erdélyi Történeti Múzeum.
Kőváry-ház Kolozsvár - XIX-dik század elején épült és a Bástya utca elején álló műemlék lakóház.
Karolina-oszlop Kolozsvár - 1831-ben állították fel Páll Sámuel főbíró kezdeményezésére, Habsburg I Ferenc császár és felesége Karolina Augusta 1817-dik évi látogatásának emlékére.
Ferences kolostor és templom Kolozsvár - A kolozsvári ferences kolostor az egyedüli épen maradt gótikus koldulórendi kolostorunk a XV-dik századból.
Redut Kolozsvár - 1848-ban itt mondták ki Erdély unióját Magyarországgal. Az egykori Belső-Monostori utcában álló épület karzatos báltermében több erdélyi országgyűlést tartottak.
Mátyás király szülőháza Kolozsvár - Itt született Mátyás király, Méhfi Jakab polgár és szőlősgazda házában, 1443 február 23-án.
Bocskai István fejedelem szülőháza Kolozsvár - A Mátyás király utcában álló, lényegében Mátyás király szülőházával szemben álló ház helyén álló épületben született Bocskai István, 1557 január 1-jén.
Szervátiusz Múzeum Kolozsvár - A Szervátiusz Múzeum a kolozsvári Szent Mihály Plébánia épületében, a plébániaházban található állandó kiállítás, melyet megnyitóját 1996-ban tartották.
Bogdánffy-ház Kolozsvár - Bogdánffy-ház - Petőfi (Avram Iancu) utca 1.
Óratorony Szent Mihály templom Kolozsvár - Ugyanis innen nyílik az egyik legszebb kilátás a városra, mintegy 360 fokban. Magas torony. Mivel, szerintem a toronyba való felmenés számít megtalálásnak és én nem tudtam bemenni, úgy gondolom, hogy nem találtam meg a rejtekhelyet. Felkonf.. Kellemes Kolozsvári Magyar Napokat. Kik azok a geoládászok?. Mit jelent a bejegyzésed címe? Mert nekem nem sikerült megfejteni. Kolozsvári Magyar Napok. A toronyba, de a torony tövében sem, a GPS egyáltalán nem működött. Az Óratoronyról annyit, hogy elég sok lépcsőt kell megmászni, de sokszorosan kifizetődő vállalkozás.
Bánffy-palota Kolozsvár - Bánffy György erdélyi kormányzó építtette 1774-85 között a böblingeni Johann Eberhard Blaumann tervei alapján barokk stílusban.
Tükör utca Kolozsvár - Renoválás alatt. Azért, Kolozsvár épületei nem maradnak el szépségben, egyik európai nagyvárosétól sem. A Tükör utca, ma Iuliu Maniu, nyugati része a XIX-dik században épült, eklektikus stílusban - a tervezők Haussmann Párizs újjáépítéséhez kidolgozott tervéből inspirálódtak.
Szabó Károly háza Kolozsvár - Szabó Károly háza - Petőfi (Avram Iancu) utca 12.
Pataki-Teleki-ház Kolozsvár - Pataki-Teleki-ház - Deák Ferenc utca 1.
Báthory-Apor Szeminárium Kolozsvár - Az egykori Szent József Fiúneveldét 1776-ban a piaristák vették át. Az Egyetem utcában lévő Báthory-Apor Szeminárium épületét Apor István alapítványából építették a jezsuiták 1728-31 között.
Memorandisták emlékműve Kolozsvár - Memorandisták emlékműve - Deák Ferenc utca.
Egykori piarista templom Kolozsvár - Egyetem utca 5. Egykori piarista templom, ma Szentháromság római katolikus templom.
Ócsai-ház Kolozsvár - Ócsai-ház, Kereskedelmi és Iparkamara - Deák Ferenc utca 3.
Piarista rendház kolostora Kolozsvár - Egyetem- és Farkas-utca saroképülete. Piarista rendház kolostora és Convictus nobilium (nemesi bentlakás).
Aleman-ház Kolozsvár - Aleman-ház - Petőfi (Avram Iancu) 18.
Wass-ház Kolozsvár - Wass-ház - Deák Ferenc utca 5.
Gróf Béldi-ház Kolozsvár - Kolozsváron a Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 9 szám alatt található a gróf Béldi-ház, amely egy XVI-XIX-dik században épült műemlék ház.
Kenedeffy-ház Kolozsvár - Kenedeffy-ház - Deák Ferenc utca 2.
Bolyai János mellszobra Kolozsvár - Bolyai János mellszobra a Babes-Bolyai Tudományegyetem belső udvarán áll - Vetró Artúr alkotása, 1979.
Schilling-ház Kolozsvár - Schilling-ház - Deák Ferenc utca 7.

Történelmi-kulturális értékek - Szilágy megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Teljeskörű hozzáférés esetén

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Varjúvár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Sztána térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Varjúvár rejtek - Nagyszerű hely. Köszönjük a rejtést...
 • Itt már csak második voltam - Egy szolóban megejtett kerékpáros kirándulás alkalmával találtam meg ezt a geodobozt. Egy békéscsabai pár gyorsabb volt nálam...
 • Üres a rejtekhely? - Nézd meg kérlek a rejtekhely fényképét. Ezen a helyen sem volt semmi? Amennyiben egészen biztos, hogy nem volt ott a geodoboz, akkor átalakítom a rejtekhely típusát érdekes helyre...
 • War u war - Már régen szerettem volna a Varjúvárhoz eljutni, hogy Kós Károly nyomára találjak. Zsobokig párszor eljutottam de ez eddig kimaradt...

Sikerült eljutni Sztána környékére? Tetszett a Varjúvár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8237 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

Látnivalók a közelben

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Szilágy megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3753 helyszínt mutattunk be.

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.