Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót!
Jegenye - Turisztikai látnivalók - Bejelentkezés/Regisztráció
 


Jegenye turisztikai látnivalói

1343-ban Jegenye, 1360-ban Jegene, 1666-ban Jegenije, 1670-ben Jeghenye néven jelentkezik az oklevelekben...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után.

***

Néhány kép a Jegenye képtárból:

1969
1969
1973
1973
1974
1974
1975
1975
1976
1976

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Jegenye fotóalbumba! A Rejtekhely képtárában már összesen 22623 fényképet tudsz megtekinteni.

***
Kalandjáték jellegén túl, a rejtekhely-keresés igazi kihívása az arra fogékony emberek figyelmének felkeltése, Székelyföld, Erdély, illetve a Kárpát-medence természeti látnivalóinak, történelmi és kulturális örökségének, valamint igaz értékeinek megismerésére, ismertetésére.

>>> Fedezzétek fel a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Jegenye!

A legközelebbi település Jegenye, 2,08 km távolságra található.
Milyen fontos látványosságok és népszerű látnivalók vannak a Jegenye közelében?
- Bocskai várkastély - Egeres 2,4 km-re. Egeres község a Kalotaszeghez tartozó Nádasmente vidékén áll, a Kolozsvár-Almási hegycsoport területén, a Nádas patak mellett fekszik.
- Református templom - Inaktelke 2,7 km-re.
- Varjúvár Sztána 5,4 km-re. Sztána látnivalója a Varjúvár, Kós Károly saját maga által tervezett lakóháza. War u war - Már régen szerettem volna a Varjúvárhoz eljutni, hogy Kós Károly nyomára találjak.
- Református templom Sztána 6,2 km-re.
- Kék Lagúna Egeres 6,6 km-re. Itt a Fürj-tető dél-nyugati oldalában van az egykori bogártelki bánya, ahol valamikor kaolint bányásztak. Zöld tó - A tó körül sűrű zöld növényzet van, ennek köszönheti, hogy már nem kék. (turisztikai hely geoládával)
- Református templom Nádasdaróc 6,7 km-re.
- Református templom Bogártelke 6,8 km-re.
- Magyarkiskapus 7,7 km-re. Magyarkiskapus református temploma az egyik legAzlésesebb kalotaszegi templom.
- Református templom Kispetri 7,7 km-re. Kispetri középkori templomának építési idejét a XV-dik századra teszik - a templom alakja, építési stílusa a XV-dik századra mutat, dongaboltozatos volt.
- Református templom Nagypetri 7,7 km-re. Nagypetri 15-dik században épült református templomának 18-dik században készült reneszánsz, festett kazettás mennyezete van.
- Református templom Körösfő 8,3 km-re. Körösfő 1764-ben épült, kazettás mennyezettel díszített, református temploma az egyik leglátványosabb kalotaszegi templom. Régi doboz az újabb helyen - A régi doboz az újabb helyen rendben van. (látnivaló és geodoboz)
- Református templom Zsobok 8,7 km-re. Régi temploma, melyről nem tudjuk mikor építették, 1876-ban leég, helyébe 1879-ben újat építenek.
- Keresztelő medence Magyargorbó 9,7 km-re.
- Almás vár Váralmás 10 km-re. Almásvár (Almási vár) romjai körülbelül 2 km-re délkeletre találhatók a falutól. Csapatmunkával - Erős csapatmunkával sikerült megtalálni ezt a geodobozt egy jólsikerült biciklitúra alkalmával.
- Kígyófej-szikla Váralmás 10,1 km-re.
- Református templom Farnas 10,5 km-re. Farnas református temploma a 15-dik században épült, gótikus stílusban.
- Református templom Türe 10,7 km-re.
- Csáky-kastély Váralmás 11,3 km-re. Csáky-kastély romjai - Váralmás, 316.
- Református templom Váralmás 11,6 km-re. Ezt örökíti meg az 1288-ban Mikud bán és Péter erdélyi püspök közötti csereegyezményről szóló oklevél, amelyben említik, hogy itt Szent Demeter tiszteletére szentelt templom van.
- Református templom Középlak 12,2 km-re. Középkori templomáról nincs adat.
- Református templom Magyarbikal 12,3 km-re.
- Farkasvár Magyarbikal 12,4 km-re.
- Református templom Ketesd 13,5 km-re. Ketesd középkori temploma a gótikus korban épül.
- Református templom Kalotadámos 14,6 km-re. Értékei a festett szószék és a szép úrasztala.
- Bábony Református templom 15,1 km-re. Helyette új fatemplomot építenek, melybe a régiből átmentik az Asztalos Jánostól (1752-ből) származó festett karzat és festett mennyezet töredékeit.
- Hollókő Tárnica-tó 15,2 km-re. Újabban a Dán köve elnevezés terjedt el.
- Lukács köve-sziklakilátó Tárnica-tó 15,5 km-re. A Lukács-kő, pontosabban a Lukács kövének sziklakilátói, egy hihetetlenül felkapott hely. (látnivaló és geodoboz)
- Kis Lukács-kő Tárnica-tó 15,6 km-re. Lehet, hogy még mindig az, de ma már nehezebb elérni a tavat a sok bekerített magánterület miatt.
- Reformatus templom Magyarvista 15,6 km-re. Itt ma is élnek a magyar népszokások. Szép kis templom - Külön érdekessége, hogy nincs tornya, egy kis faharangláb van mellette. (turisztikai hely geoládával)
- Református templom Magyarvalkó 16 km-re. Magyarvalkó református temploma szép és jellegzetes kalotaszegi templom. Ugyanaz - Szép vasárnapon érkeztünk a helyszinre és nemsokára az istentiszteletnek is vége lett, tehát egy kicsit várni kellett a keresésel, de én is csak ugyanazt találtam mint az előző kereső.
- Fatemplom Magyarzsombor 16,1 km-re. A magyarzsombori magas tornyú, fazsindelyes, eredetileg görög katolikus fatemplom, 1643-ban épült.
- Zsombory-kúria Magyarzsombor 16,6 km-re. Zsombory-kúria, XIX-dik század - Magyarzsombor, 34.
- Református templom Magyarzsombor 16,6 km-re. Mai formáját a XV-dik században kapta, melyet még módosított az 1870-es évi javítás és bővítés.
- Várkastély Gyalu 17,1 km-re. 1246-ban Golounak írják az oklevelek.
- Református templom Kalotaszentkirály 17,3 km-re. Látnivalói a kazettás mennyezetű református templom, az Ady-emlékmű és az egykori határsorompó maradványai. Nem került elő - Ugy gondolom, hogy nem egy ördöngösen nehéz rejtés, a dobozka mégsem került elő, tehát több mint valószinű hogy nincs is ott.
- Római erődítmény Zutor 17,4 km-re.
- Mérai Várhegy 19 km-re. Méra Kolozsvártól nyugatra 13 km-re helyezkedik el a Nádas-mentén egy kis völgyben. megvan - Erdekes hely.
- Fatemplom Almásszentmihály 20 km-re. A reformáció előtt Szent Mihály tiszteletére szentelt temploma volt, amint azt a falu neve bizonyítja - 1658-ban még áll.
- Felsőfüld Fatemplom 20,5 km-re. Felsőfüld látnivalója az 1727-ben épült román fatemplom, és annak gazdag, bibiliai jeleneteket ábrázoló freskói.
- Református templom Szucság 20,7 km-re.
- Református templom Magyarlóna 21 km-re. 1298-ban villa Louna néven jelentkezik az oklevelekben.
- Gavrii hegyese Havasnagyfalu 23 km-re. Gavrii hegyese egy sziklás kilátó Havasnagyfalu, románul Marisel, tanyavilágában.
- Fatemplom Drág 23,9 km-re. 1744-ben Wesselényi Ferenc újjáépítteti a templomot.
- Katolikus templom Kisbács 24,1 km-re. Az épület több mint 600 éves. Magyarázat?! - Jajj, Jajj, Péter, Péter!Már számtalanszor és nyugodtan megbeszéltük még személyesen is (ha nem emlékszel rá sajnálom) az általad említett dolgokat.
- Bethlen-kastély Drág 24,2 km-re.
- Római katolikus templom Szászfenes 24,4 km-re. Előbb egy 1336.
- Bácstorok 24,4 km-re. Erdei séta - Egy kellemes hétvégi séta közben megtaláltuk ezt a dobozt is.
- Bethlen gróf pincéje Drág 24,4 km-re.
- Kerek tisztás Hója-erdő 24,6 km-re. A Hója egyben hegygerinc és erdő is, Kolozsvártól, illetve a Törökvágásnak nevezett, természetes módon képződött hágótól nyugatra található.
- Arkhai szoborpark Magyarfenes 24,6 km-re. Az Arkhai szoborpark Magyarfenesen, Bartha Ernő szobrászművész telkén található, hivatalosan 2014.
- Szent Mihály és Gábriel fatemplom Vaskapu 25 km-re. Szent Mihály és Gábriel fatemplom - Vaskapu, románul Poarta Salajului - Épült a 18-dik század elején.
- Vízimalom Sebesvár 25,3 km-re. Magánterületnek néz ki - A vízimalomhoz vezető út egy bekerített, nekem úgy tűnt, hogy magánterületen keresztül vezetett.
- Sebesvár 25,5 km-re. 1433- ban Zsigmond király a Bánffyaknak adományozta és a család kezén maradt mindvégig. Felújítás alatt - A vár felújítás alatt van, az út elzárva.
- Szászfenesi Leányvár 26,2 km-re. Legendák szerint tündérek építették és lakták, akiknek kincsei még a mai napig a vár pincéjében vannak. Elfelejtett megtalálás - Egy tavaszi túra alkalmával találtuk meg ezt a ládát, csak elfelejtettem bejelenteni.
- Mamutfenyő Székelyjó 27,2 km-re. A Vlegyásza hegység lábánál, Székelyjó és Havasrogoz határán található bolygónk egyik leglenyűgözőbb fájának, a hegyi mamutfenyőnek egy példánya.
- Keleti kilátó Hója-erdő 27,3 km-re. A délre néző oldalon századokig szőlőt termesztettek. Kirándulás - Sziasztok, Hát nem volt a kedvencem eddig sem ez a Hoja erdő.
- Colina park Kolozsvár 27,5 km-re. Borókák között? - Kerestem a bokrokban de nem a bokrok között.
- Szent Donát szobra Romulus Vuia Néprajzi Park 28 km-re. Jelenleg a Romulus Vuia Néprajzi Park szabadtéri részlegén tekinthető meg.
- Fekete nyár Rózsák parkja Kolozsvár 28 km-re. 9,45 m kerületű fekete nyár, a kolozsvári Rózsák parkjában.
- Kolozsmonostori papírmalom 28,1 km-re. A kolozsmonostori templom dombja mögött, északnyugatra, a Kisszamostól (Malomárok) északra álló épület. Késett a repülőgép - Ismerőseim rokonait vártuk haza, de késett a repülőgép, így maradt értékes idő, amit nem unatkozással töltöttünk, hanem dobozkereséssel, és egyúttal próbáltam megfertőzni az ismerősömet is.
- Park sportpályákkal Kolozsvár 28,4 km-re. Érdekes hely lett a rejtekhelyből - Az adatbázisunk karbantartásakor érdekes dolgok derültek ki a Sport Teacher rejtekhellyel kapcsolatban.
- Kálvária-templom Kolozsvár 28,5 km-re. Az első kolozsmonostori erődítmény, egy árokkal körülvett földvár, a 10-dik században épült. Bencések - Sikerült bemennem! Nagyon egyszerű a belseje, majdnem reformátusos.
- Csodaszarvas fa Kolozsvári Bükk 28,9 km-re. Az Erdélyi Gyopár folyóiratból származik minden információ a famatuzsálemről. Mégsem legenda - Mégsem legenda a csodaszarvas, Kommandón meg is mutatta magát.
- Kakasos templom Kolozsvár 29,5 km-re. A Kakasos templom, vagy felsővárosi református templom a Mócok utca 84 szám alatt található - a templomot Kós Károly tervei alapján építették szecessziós stílusban 1913 és 1914 között. Kakasok mindenhol - Tipikus Kós épület.
- Agrobotanikus kert Kolozsvár 29,6 km-re. A kolozsvári Agrobotanikus kert az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem területén található.
- Erdélyi Történeti Múzeum Kolozsvár 30 km-re. A Bástya utca 2 szám alatti Petrichevich-Horváth-házban kapott helyett az Erdélyi Történeti Múzeum.
- Kőváry-ház Kolozsvár 30,1 km-re. XIX-dik század elején épült és a Bástya utca elején álló műemlék lakóház.
- Karolina-oszlop Kolozsvár 30,1 km-re. 1831-ben állították fel Páll Sámuel főbíró kezdeményezésére, Habsburg I Ferenc császár és felesége Karolina Augusta 1817-dik évi látogatásának emlékére.
- Ferences kolostor és templom Kolozsvár 30,1 km-re. A kolozsvári ferences kolostor az egyedüli épen maradt gótikus koldulórendi kolostorunk a XV-dik századból.
- Redut Kolozsvár 30,1 km-re. 1848-ban itt mondták ki Erdély unióját Magyarországgal.
- Mátyás király szülőháza Kolozsvár 30,1 km-re. Itt született Mátyás király, Méhfi Jakab polgár és szőlősgazda házában, 1443 február 23-án.
- EKE-forrás Kolozsvár 30,2 km-re.  Több irányból lehet megközelíteni. Olcsó fáradtság, friss lustaság, és tengerentúli vánszorgás - Mennyiért veszed a fáradtságot? Csak azért kérdem, mert nekem volna eladó.
- Bocskai István fejedelem szülőháza Kolozsvár 30,2 km-re. A Mátyás király utcában álló, lényegében Mátyás király szülőházával szemben álló ház helyén álló épületben született Bocskai István, 1557 január 1-jén.
- Szervátiusz Múzeum Kolozsvár 30,3 km-re. A Szervátiusz Múzeum a kolozsvári Szent Mihály Plébánia épületében, a plébániaházban található állandó kiállítás, melyet megnyitóját 1996-ban tartották.
- Bogdánffy-ház Kolozsvár 30,3 km-re. Bogdánffy-ház - Petőfi (Avram Iancu) utca 1.
- Óratorony Szent Mihály templom Kolozsvár 30,3 km-re. Az Óratoronyról annyit, hogy elég sok lépcsőt kell megmászni, de sokszorosan kifizetődő vállalkozás. Magas torony - Mivel, szerintem a toronyba való felmenés számít megtalálásnak és én nem tudtam bemenni, úgy gondolom, hogy nem találtam meg a rejtekhelyet.
- Bánffy-palota Kolozsvár 30,4 km-re. Bánffy György erdélyi kormányzó építtette 1774-85 között a böblingeni Johann Eberhard Blaumann tervei alapján barokk stílusban.
- Fatemplom Csömörlő 30,4 km-re. A fatemplom belső falait az alsóegregyi Ioan Pop festette.
- Tükör utca Kolozsvár 30,4 km-re. A Tükör utca, ma Iuliu Maniu, nyugati része a XIX-dik században épült, eklektikus stílusban - a tervezők Haussmann Párizs újjáépítéséhez kidolgozott tervéből inspirálódtak. Renoválás alatt - Azért, Kolozsvár épületei nem maradnak el szépségben, egyik európai nagyvárosétól sem.
- Szabó Károly háza Kolozsvár 30,4 km-re. Szabó Károly háza - Petőfi (Avram Iancu) utca 12.
- Pataki-Teleki-ház Kolozsvár 30,4 km-re. Pataki-Teleki-ház - Deák Ferenc utca 1.
- Memorandisták emlékműve Kolozsvár 30,5 km-re. Memorandisták emlékműve - Deák Ferenc utca.
- Báthory-Apor Szeminárium Kolozsvár 30,5 km-re. Az Egyetem utcában lévő Báthory-Apor Szeminárium épületét Apor István alapítványából építették a jezsuiták 1728-31 között.
- Egykori piarista templom Kolozsvár 30,5 km-re. Egyetem utca 5.
- Ócsai-ház Kolozsvár 30,5 km-re. Ócsai-ház, Kereskedelmi és Iparkamara - Deák Ferenc utca 3.
- Wass-ház Kolozsvár 30,5 km-re. Wass-ház - Deák Ferenc utca 5.
- Piarista rendház kolostora Kolozsvár 30,5 km-re. Piarista rendház kolostora és Convictus nobilium (nemesi bentlakás).
- Aleman-ház Kolozsvár 30,5 km-re. Aleman-ház - Petőfi (Avram Iancu) 18.
- Gróf Béldi-ház Kolozsvár 30,5 km-re. Kolozsváron a Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 9 szám alatt található a gróf Béldi-ház, amely egy XVI-XIX-dik században épült műemlék ház.
- Kenedeffy-ház Kolozsvár 30,5 km-re. Kenedeffy-ház - Deák Ferenc utca 2.
- Bolyai János mellszobra Kolozsvár 30,5 km-re. Bolyai János mellszobra a Babes-Bolyai Tudományegyetem belső udvarán áll - Vetró Artúr alkotása, 1979.

Történelmi-kulturális értékek - Kolozs megye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei regisztráció után. A fényképeket bejelentkezés után lehet megtekinteni.
[ Fel ↑ ]

Regisztrált felhasználók lehetőségei

 • Hozzászólás és bejelentés
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Jegenye adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

  Sikerült eljutni a környékre? Tetszett a Jegenye? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat! Már összesen 8231 hozzászólás olvasható a webhelyünkön.

  Rejtett látnivalók a közelben

  Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Kolozs megyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket! Már 3727 helyszínt mutattunk be.

  [ Fel ↑ ]
  Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.