Homoródjánosfalva település (Brassó megye) Központ: Kaca. Homoródjánosfalva román elnevezése: Ionesti. Német neve: Eissdorf. Egyéb neve: Weissdorf.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Homoródjánosfalva (Brassó megye) és környéke turisztikai látnivalói

Református templom Székelydálya 4,31 km-re. Dálya néveredetéről a mese arról szól, hogy egykor tündérlányok jártak a tájon: Klára, Dála, Ramocsa. Mindhárom tündér a környék egy-egy varázslatos táján alapított otthont.
Sós kút Homoródszentpéter 4,34 km-re. A sóskút Homoródszentpétertől keletre, 1,15 km távolságra található, a Tarhegy aljában. A vízoszlop magassága benne 3,5 m (1882-es mérés).
Madárpihenő Homoródszentpál 4,61 km-re. A homoródszentpáli Madárpihenő a Homoródmenti Madárvédelmi Natura 2000 terület része, így ma 200 hektáron madárvédelmi rezervátum. Meglátogattuk. Kicsi fejtörésbe került kitalálni melyik jobbik is a jobb, de sikerült. Elhagyatott les. A leírás és a fényképek alapján jó ötletnek találtam egy ilyen fajta les létesítését.
Sóskút Homoródszentpál 4,87 km-re. A homoródszentpáli sóskút a falu bejáratánál található, közvetlenül az Oklánd felől érkező út mellett. A kút, amely ma már több száz éves lehet, a közösség tulajdonában van, egykor gondnoka is volt.
Béla bán vára Homoródszentpál 5,3 km-re. A 12-dik századi Béla bán várának helye Homoródszentpál északi határában található, a Kis-Homoródba ömlő Várca-patak bal oldalán. Kálmán, László és Béla pénzérméket találtak itt, melyek az 1048-1114-as évekből származnak.
Halomsírok Kövesbérc Oklánd 5,38 km-re. Az oklándi sírhalmokat 1895-ben fedezték fel, a Kövesbérc nevű hegygerincen, mely több falu területén fekszik. A Kövesbérc 2,5 km hosszú, 200-500 m széles, és 610 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el.
Sós kút Homoródújfalu 5,79 km-re. Homoródújfalutól nyugatra, 1 km távolságra, egy sóskút található. A kút mélysége 3 m, a vízoszlop magassága benne 3 m (1882-es mérés).
Unitárius templom Recsenyéd 5,99 km-re. 1487-ben Rechenijed néven jelentkezik az okiratokban, 1602-ben már Recsenyéd a neve. Középkori templomról nincs adat.
Unitárius templom Homoródújfalu 6,04 km-re. Homoródújfalu a Hargita-hegység lábainál, a Kis-Homoród völgyének alsó részén, az egykori Szászföld és a Székelyföld határán helyezkedik el. Akáctövis. Megvan a doboz. Egy szép áprilisi, téli napon. Valahogy úgy sikerült, hogy a templom mögé kerültem ki. Hargita megye legdélebben fekvő települése.
Református templom és rovásemlék Bágy 6,46 km-re. Kétségtelen, hogy temploma gótikus kori, a Magyar református templomok szerint ismeretlen időkből származik. Orbán Balázs ezt írja: Temploma a későgót korból (XV-dik századból) való, teljesen átalakítva lévén, ezt is csak töredékeiből ismerjük fel.
Parasztvár Székelyzsombor 6,52 km-re. A Kis-Homoród patak két partján fekszik Székelyzsombor, felette magasodik Székelyzsombor vára. Vár a tetőn. Egy jó kis emelkedő után értünk fel a várba. Nagyon érdekes és szép hely. Nagy szükség lenne rá, hogy konzerválják, ha lenne ki áldozzon rá, ellenkező esetben rohamos pusztúlásra van ítélve, és nagy kár lenne érte. A 16-17-dik századi várról okleveles nyom alig maradt.
Unitárius templom Oklánd 6,56 km-re. A történelmi emléket hordozó Rika-hegység lábánál települt Oklándunitárius temploma melletti fenyőfák állnak. Dió és birsalma. Megtaláltuk, gyönyörü ez a templom és nagyon szépen rendben van tartva. A templom kivülről is, meg belülről is szép. Ezt a dobozt már a télen láttam egy temetés alkalmával, de akkor valahogy nem fértem hezzája. Ha a fenyők beszélni tudnának, először a10 hársfáról emlékeznének, melyeket a millennium évében ültettek.
Székelykapu Oklánd 6,57 km-re. Az oklándi, jó állapotban levő parókia előtt álló, 1809-ben állított és jól megőrzött székelykapu, Udvarhelyszéken a legrégebbi. 1938-ban cserépfedésűre cserélték ki az eredetileg zsindelyborítású tetejét.
Temető Székelyzsombor 6,62 km-re. Székelyzsombor temetője a falu felett, az evangélikus templom és a parasztvár között domboldalon terül el. Találunk itt néhány százévesnél idősebb sírkövet, feliratuk szóhasználata érdekes, elgondolkoztató, néha megmosolyogtat.
Óvoda Oklánd 6,71 km-re. Az oklándi óvoda a polgármesteri hivatal mellett található, Felszegen. A több mint százéves épület mellett egy érdekes pavilon, fedett tornác található.
Evangélikus templom Székelyzsombor 6,78 km-re. Székelyzsombor eredetileg szász település volt, és temploma is abból a korból való. Mivel ezen a vidéken a szász telepítés a XIII-XIV-dik századra esik, erre az időre tehető a plébániatemplom eredete is.
Várhegy Bágy 6,86 km-re. A Várhegy Bágy falutól északra található, rendkívül szép kilátást biztosító magaslat. Pásztorkutyákat kerülgetve. Kocsival közelítettem meg, amennyire lehetett, a Bágy feletti konglomerát domboldalt. Lada athelyezes. A Bagyi varnal athelyeztem a geoladat, a regitol ugy jo 30 meterre delkeletre. Itt középkori vár nyomai fedezhetőek fel.
Sós kút Recsenyéd 7 km-re. Homoródrecsenyéden a sósforrás a falutól keletre, a Bakó-hegy oldalán, a templomtól 2 km-re található. A sóskút mélysége 0,55 m, a vízoszlop magassága 0,55 m.
Szelídgesztenye-liget Homoródkarácsonyfalva 7,22 km-re. Homoródkarácsonyfalva nyugati határában, a vízválasztó keleti oldalán, 2 hektáron elterülő szelídgesztenye ültetvény található. Eltűnt doboz. Már rég kíváncsi voltam erre az ültetvényre. Gesztenyét szedtünk. Egy héttel a szelídgesztenye fesztivál után bukkantunk rá erre a helyre, mégis jutott nekünk hírmondóban néhány gesztenye. A szelídgesztenyén kivül a ligetben megtaláljuk a diófát, az erdei fenyőt, a vadalmát és a fehér akácot is.
Unitárius templom Homoródkarácsonyfalva 7,28 km-re. Homoródkarácsonyfalva a Kis-Homoród völgyében, Homorodalmás és Oklánd között fekszik. Sisi. Megtaláltam a dobozt, viszont nem tudtam bejegyezni, mert televolt vizzel. Szerencsések vagyunk. Tényleg szerencsénk volt. Az unitárius templomot körülvevő falon kívül helyezték el az emlékművet, rajta a felirattal: Erzsébet nagy királyasszonyunk áldott emléke mindaddig él, míg egy magyar szív dobog.
Kilátótorony Bene-hegy Oklánd 7,66 km-re. Az oklándi kilátótorony a községközponttól keletre, a Bene-hegy (régebb Beteghegy, majd Bened-hegy) tetején található. A község területére remek kilátást nyújtó faépítményt az oklándi Kishomoród Közbirtokosság állította, az Oklánd és Karácsonyfalva határán levő csúcsra.
Bázis-sósmedencék Homoródkarácsonyfalva 7,69 km-re. Homoródkarácsonyfalvától délkeletre, a Dungó népi feredő közelében, attól keletre, a Csősz patakába ömlő Sós-patakon, két sósmedencét találunk. A Bázis névre keresztelt 50x8 méteres természetes és 10x4 méteres deszkával bélelt úszómedencét helybeliek létesítették.
Dungó-domb Homoródkarácsonyfalva 7,76 km-re. A feredőtől nyugatra, alig több mint kétszáz méterre, a Sós-patak földrajzi jobb partján található a Dungó-domb. Ez a domb az erdélyi iszapvulkánok legnagyobb lerakódása, egyedülálló a mésztufával váltakozó rétegezettsége miatt.
Dungó feredő Homoródkarácsonyfalva 7,96 km-re. A Dungó népi feredő Homoródkarácsonyfalvától délkeletre található, a Sós- és a Csősz-patak (régebb Csüsz-patak) között. Irány egy akciós wellness központ. 2013-ban, egy magárahagyott pusztulásra ítélt hely. Megújult. Sok kéz önkéntes munkájával és nagylelkű támogatásokból újult meg az elmúlt tíz nap során a Homoród mentiek népi feredője. 2006-ban, egy fürdőépítő kaláka révén építik először újra, a mai formáját pedig 2019-ben nyerte.
Román Viktor szoborpark Homoródszentmárton 8,24 km-re. A Homoródszentmártonhoz tartozó Bükkfalva újabban művészek tanyája lett. Őszi séta III. A szoborpark igazán látványos. Szobrok. Végre. Bükkfalva egyik látványossága a Román Viktor szoborpark, ahol a homoródszentmártoni születésű Román Viktor műveinek arányos felnagyításával, testvére, Román Elemér építészmérnök mutatja be a szobrász alkotásait.
Akasztófa teteje Homoródkarácsonyfalva 8,33 km-re. A Dungó feredőtől északra tekintve, a szemközti Vész oldala gerincen, egy fenyőkkel borított, csúcsos domb hívja fel magára a figyelmet. A falutól keletre található dombocska az első osztrák katonai térképen Akasztófa teteje, a másodikon Akasztófanyaka néven szerepel.
Unitárius vártemplom Homoródszentmárton 8,6 km-re. A Nagy-Homoród völgyében, a Gyepes- és a Lókod-patakkal való találkozásnál települt Homoródszentmárton községközpont. Őszi séta IV. Sajnos a templom zárva volt, és a geodoboz sem került elő hosszas keresés után sem. Szentmárton. Egy ember meg egy kasza csodákra képes. A déli irányba vezető út bal oldalán emelkedő kis dombon áll az unitárius templom.
Református templom Lókod 9 km-re. A Nagy-Homorod völgyének legkisebb települése a községközponttól, Homorodszentmártontól 2,5 km-re, a Lókod-patak völgyében húzódik. Egy ujjászülető falu. Érdekes, az előttem levő bejegyzéssel ellentétben nem tudtam nyugodtan keresgélni, mert két helybéli idős bácsinak éppen ott volt fontos megbeszélni valója, nem voltak hajlandóak diszkréten hátatfordítani, hogy nyugodtan keresgélhessek. Zsákutca település. Patakfalva felől érkeztem, és a bágyi Várhegy felé tartottam, de nem hagyhattam ki a lókodi református templomnál elrejtett geodobozt. Fölötte emelkedik a 856 m magas bágyi Várteto, melynek túloldalán található a népszokásairól nevezetes Bágy falu.
Kerekes Julcsa háza Homoródszentmárton 9,01 km-re. Kerekes Julcsa háza, és annak kapuja - Homoródszentmárton. Épült a 19-dik század végén, jelenleg lakóház.
Ugron-kúria Homoródszentmárton 9,19 km-re. Amennyiben Gyepes vagy Abásfalva felől érkezünk Homoródszentmártonba, a gyümölcsfák jótékony takarásában meghúzódó, igen leromlott állapotban leledző kúria mellett megyünk el. Őszi séta II. Ez volt a következő állomásunk. Romok. Nem tudtunk közelebb menni, mert a kiskapu zárva, nagykapu is, meg a mellette levő terület bejárója is lakat alatt volt. A faluban áll a Homoród mente legnagyobb kastély-kúria jellegű épülete, a műemlék Ugron kúria.
Kilátótorony Heveder hegyese Oklánd 9,69 km-re. Az oklándi Kishomoród Közbirtokosság két kilátótornyot is állított a község területén, az egyik a Heveder hegyese tetején van, a másik a Bene-hegy csúcsán. A Heveder hegyese (régebb Heveder-tető, Nagy Völgy bükk teteje, Billő Mező tettője) 900 m távolságra van a Kustaly-vára helyétől, nyugatra.
Sósvizes kút Mirkvásár 10,35 km-re. A mirkvásári sósvizes kút a falu templomától keletre, 740 m távolságra, illetve a megyei úti letérőtől mintegy 500 m-re található.
Erődtemplom Mirkvásár 10,45 km-re. Mirkvásár templomáról az azt körülvevő várfalon feltüntetett két évszám ad biztos eligazítást: 1517 és 1541. Ekkor erősítik a templomot a négyszög bástyáira támaszkodó falakkal.
Kustaly vára Oklánd 10,46 km-re. Kustaly vára a Persány-hegység főgerincének nyergében található, az Oklánd és Vargyas közötti úttól délre emelkedő Heveder hegyese és a Gyepűbükke között. Vargyas határában. Egy érdekes, és értékes rejtekhely, a középkori várak, erődítések sokaságának egy ujabb helyszíne. A majdnem teljesen elpusztult toronyvár Erdély legkorábbi kővárai közé tartozik, Attila és Réka várával együtt.
A Kárpátok öregje Mirkvásár 10,66 km-re. A Kárpátok öregje - Mirkvásár.
Hagymás vára Oklánd 11,01 km-re. Hagymás vára valószínűleg egy római őrtorony vagy egy földvár lehetett, mely az itt átvonuló római út, a limes egyik láncszemét képezhette. A hagyomány szerint a hagymás helynév onnan ered, hogy rablók támadtak itt meg egy lányt, akinek a tarisznyájában csak hagymát találtak.
Mirkvásári öreg tölgyfás legelő 11,21 km-re. Mirkvásár mellett található egy különleges tölgyfás legelő. Tiszta és kellemes legelő. Mirkvásár északkeleti szélén, a híd mellett egy nagy kőre festve megtaláltuk a jelzést a tölgyfás legelő felé. Románia legjei. A Románia legszebb fái adatbázisában található fák között, a mirkházi Kárpátok örege a kerület alapján a 7. Itt csodálhatjuk meg az ország egyik legöregebb, több mint kilencszáz éves tölgyfáját, a Kárpátok öregét is.
Elpusztult középkori templom Patakfalva 11,34 km-re. Patakfalva temetőjének keleti részében nemrég régészeti kutatásokat kezdtek. Hát ez furcsa. El nem tudom képzelni, hogy ha már kiástak 5 darab 5x5 méteres gödröt, a hivatkozott cikk szerint, és feltártak annyi falrészletet, akkor miért temették volna vissza? Na de majd csak kiderül. Asatas. A rejteket megtalaltam (a szogletes kovet), de a ket kis ko a ladaval eltunt. Ezen a helyen valamikor egy templom állt, mely hajdanán három falu (Patakfalva, Telekfalva, Sándorfalva) közös erőfeszítéséből készülhetett el.
Székelyderzs 11,65 km-re. A Kányádtól 5 km-re, dombok közé települt Székelyderzs községközpont. Idegenvezető. Nagyon csinos idegenvezetőlány tevékenykedik a székelyderzsi erődtemplomnál, ami egyrészt jó, mert megmutatja a látnivalókat, és elmondja a tudnivalókat, viszont a puszta létével elvon(hat)ja a figyelmet (legalábbis a férfiakét) a látni-tudnivalókról. Szalonna. Na, ez aztán tényleg szépen meg van csinálva. A hagyomány szerint Ramocsa nevő tündér járt erre, léptei nyomán a gyönyörő ramocsavirág kezdett nyílni.
Református templom Patakfalva 11,87 km-re. Patakfalva régi temploma az 1802-es földrengéskor elpusztul. A falutól délre fekvő Papdomb tetején, a temető szélén állott.
Evangélikus erődtemplom Homoródbene 11,99 km-re. Templomának építési idejét a XIV-dik századra teszik, ekkor készül a hajó, a szentély és a többszöggel záródó apszisa. Késő gótikus stílusú.
Abásfalva 12,13 km-re. Miután elhagyjuk az Ilona völgyét Homoródfürdő felől Szentmárton fele jövet, két falu esik utunkba. Őszi séta I. Gyönyörűszép őszi idő volt. Homoródkeményfalva és Abásfalva, két, a múltból itt felejtett kis falu.
Gyepes 12,58 km-re. Érdekes módon, rendkívül kevés leírást lehet találni erről a kis faluról. Alaposabban, lelkiismeretesebben. Homoródremetéről Gyepes felé tartva a hazaérkező marhacsorda tartóztatott fel, a falu utcáin a tehenek egészen a rejtekig elkísértek. Patakásztunk. Homoródon tanyáztunk, mikor a környék egy részét bebóklásztuk. Orbán Balázs is csak utal rá nagy művében, a Székelyföld leírásában, pedig rendkívül eredeti, érintetlenségben megmaradt, és ezért is értékes falu.
Sóskút Homoródalmás 12,81 km-re. A homoródalmási Sóskút Lövéte felől a második Sóskút utcai bejárat végében található, a patak partján. Tavasz Tündér. Tavasz Tündér csak nagyon kimérten osztogatja kegyeit, de azért érdemes elindulni, mindig akad látnivaló. Só. A doboz nincs meg. A sósvizes kutat rejtő faházikó kulcsát valamelyik közeli élelmiszerboltban lehet elkérni.
Katolikus temető Homoródalmás 13,28 km-re. Római katolikus temető a Szármány-hegy lábánál - Homoródalmás. A falu végén. A kőbányától jöttem le, és egy felvillanyozó látvány után, aznapi turám utolsó célpontjaként kerestem fel a régi sirköveket. Sírkövek. Csendes nyári záporban találtam meg a dobozt.
Bikafalva 13,48 km-re. 1334-ben jelentkezik először az oklevelekben de Luce néven. 1477-ben Bykafalvaként jelentkezik, míg az 1567-dik évi regestrum Bijkafalva néven 16 kapuval jegyzi.
Református templom Bögöz 13,6 km-re. A település eredetét a XI-XII század fordulójára teszik, mert ebből a korból származó, félig földbe ásott lakások nyomait tárták fel. Nem sokkal későbbi lehet a temploma.
Egykori malom és villanytelep Homoród 13,85 km-re. Az egykori homoródi malom és villanytelep, a két Homoród összefolyásától 500 m-re északkeletre található, az ortodox temető alatt, a Mirkvásárról érkező 132 jelzésű út északi oldalán.
Homokkő képződmények Homoródalmás 13,98 km-re. Homoródalmás felől a Vargyas-szoros felé vezető út bal oldalán, a domboldalban látványos homokkőképződményeket láthatunk. A Térképek feliratú doboz. Bármelyik rejtekhely ládaoldalán, a jobb oldalon, felül, a Térképek feliratú dobozban levő hivatkozásokra kattintva. Térképnéző. Köszönöm az információt. A közelben kecskéit legeltető pásztor, kérdésemre nem tudta megnevezni a helyet.
Iskola és községháza Homoród 14,04 km-re. Iskola és községháza - Homoród
Sóskút Homoródkeményfalva 14,11 km-re. Homoród-Keményfalván még a mai nap is megseprik az utat vasárnap reggel a ház előtt. Kivételesen nem furfangos sóskút. Homoródkeményfalvától észak-nyugatra egy patakvölgy nyúlik ki, egészen a Sóskútig. Régi takaros porták és omladozó romos házak váltják egymást, a mai modern civilizáció csak alig észrevehetően tudott befurakodni a faluba.
Lutheránus erődtemplom Homoród 14,11 km-re. Homoród központjában található egy nagyon szép román kori, 1270-ben épült evangélikus erődtemplom. Kívül. Sajnálom, hogy nem találtad meg. Kívül-belül. Persze, hogy megkerültem kívülről is teljes hosszában, de ahova a gps mutatott csak sima fal volt. A többtornyú, impozáns erőd értékei a virágmintás, több szinten futó karzata, illetve a régi szentélyben látható 13-14-dik századi freskók.
Várhegy Homoródalmás 14,21 km-re. Szép kilátást biztosító magaslat Lövéte és Almás között. Toronyirányt. Lövéte és Homoródalmás között valahol félúton félrehúztunk, leparkoltunk. Gyöngyvirág, madárijesztők, és szarvasok. A geoüveggel megjelölt földvár felől érkeztünk ide, majd innen ereszkedtünk le újra a kőbányához. Egyik lehetséges megközelítési módja, ha Almásról a hegyen keresztűl Szentmártonba vezető uton indulunk el.
Réka vára Rika-erdei erődítményrendszer 14,22 km-re. Réka vára a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszerhez tartozik, Felsőrákostól 6 km-re északnyugatra, a Sóskút (Nádas) és Rika patakok között, enyhe lejtésű hegylábon helyezkedik el. Réka királynő. Nem volt könnyű, orr után tájékozódni, de elékerült. A vár hídja leszakadt . A doboz rendben van, habár kissé átnedvesedett. A lelőhely legmagasabb pontja az egykor romokkal koronázott 684 m magas Hegyes- vagy Boldi-tető.
Homoród-folyó forrása 14,28 km-re. A Homoród-folyó úgynevezett forrása, pontosabban kezdete, a Kis-Homoród és a Nagy-Homoród összefolyásánál található, Homoród községben. Innen dél felé folyik, majd 6 km után, Szászugránál, az Oltba ömlik.
Földvár Homoródalmás 14,39 km-re. Homoródalmás és Lövéte határánál van a homoródalmási Várhegy, amelyen földsáncok nyomait lehet látni. Ártatlan és üres geoüveg. Május másodika volt, kint esett az eső, és eszem ágában sem volt, hogy túrázni menjek. Artatlan. Igaz, hogy ures de azert a szegeny geouveg nem tehet rola.
Réka királyné sírja 14,5 km-re. Útban a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszer felé, a Rika-patak völgyében vezető földúton, kelet felől érkezve, először balkéz felől a Réka királyné sírjának nevezett patak parti sziklához érkezünk. A kis szikla elbújt. A legnehezebb a kis szikla megtalálása volt az aljnövényzetben. Kopjafa. Többször is voltam itt, de csak később tudtam meg, hogy geoláda is van.
Kopjafás építmények Székelyudvarhely 14,55 km-re. Székelyudvarhely déli bejárata a Csicser és a Mondó-hegy között, a Nagy-Küküllő völgyében található. A városnévtáblán kivül két kopjafás építmény is található itt.
Kerekerdői focipálya Székelyudvarhely 14,58 km-re. Székelyudvarhelytől délkeletre létezik egy kedvelt kirándulóhely, amit Kerekerdő néven ismernek. Itt van a focipálya is, ahol már több mint 70 éve megtartjuk, megszakítás nélkül, a hagyományos Húsvéti Kupát, három utca részvételével.
Jézus-kápolna Székelyudvarhely 14,58 km-re. Székelyudvarhely nyugati, Székelykeresztúr felé vezető kijáratánál, kőfallal körülvéve áll a kis kápolna, amelyet Jézus szíve kápolnának is neveznek. Ritka körtemplom. Erdély egyetlen körtemplomaiból Náznánfalván is van egy, ma jártam ott. Kerek templomok és körkápolnák. Épp én is írni akartam a náznánfalvi római katolikus kápolnáról, de BabBerci megelőzött. Ez Székelyudvarhely legrégibb, épségben megmaradt műemlék épülete.
Attila vára Vargyas 14,62 km-re. A Persányi-hegységnek az Olt alsórákosi szorosától északrahúzódó vonulatát az erdővidéki és homoródmenti emberek Rikának vagy Rika erdejének nevezik. Kereszt. Megtaláltam a dobozt. Az ide tartozó, a Rika és Sós-kút (Nádas) patakok közti, Ny-K irányban lefutó hegygerinc keleti kiemelkedésén, a Hegyes-tetőn (684 m) található középkori eredetű erődítésmaradvány már régóta ismert.
Attila vára Rika-erdei erődítményrendszer 14,62 km-re. Attila vára a Rika-erdei kora középkori erődítményrendszerhez tartozik, Felsőrákostól 6 km-re északnyugatra, a Sóskút (Nádas) és Rika patakok között, enyhe lejtésű hegylábon helyezkedik el. Tölgyfa a bükkösben. eseslevi, én a Hun király című bejegyzésed dátuma (2014) miatt kérdeztem rá, hogy melyik évben voltál. Attila. Ebben az évben,2016-ban, voltam a Réka váránál meg a sírjánál s persze útba ejtettük az Attila várát is. A lelőhely legmagasabb pontja az egykor romokkal koronázott 684 m magas Hegyes- vagy Boldi-tető.
Kápolna melletti Sóskert-sósfürdő Székelyudvarhely 14,63 km-re. Székelyudvarhelyen, a Jézus szíve-kápolna közvetlen szomszédságában gyógyhatású sós források törtek fel. Már az 1800-as években létezett itt egy fürdő, melyet Sóskert néven ismertek.
Udvarhely körüli túraösvény 14,66 km-re. Az Udvarhely körüli túraösvény az Erdélyi Kárpát-Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya által kijelölt helyismereti, gyalogtúra útvonal. A fehér alapon narancssárga U betűvel, benne narancssárga ponttal jelzett túraösvény nagyvonalakban követi a város határának vonalát.
Egykori fürdő és iszapforrások Homoród 14,76 km-re. A homoródi iszapvulkánok (helyesen iszapforrások) Homoród (Hameruden) település, a Geréd (Griedenreeg), és a Szenes-tető (Kohlenreeg) között találhatók. A falutól délkeletre, a Kis-Homoród és Kósd-patak (Kozd, Koos, Kosdbach) összefolyásától alig több mint 1 km-re keletre.
Rákóczi utca feletti fenyves Székelyudvarhely 14,76 km-re. Székelyudvarhely déli részében, a II Rákóczi Ferenc utcával párhuzamosan, attól keletre, egy hosszú és keskeny fenyves található. Az erdőcsík a Jézus Szíve-kápolna szomszédságánál kezdődik, keresztezi az Éltetőkút utcát, és a Rákóczi és Kuvar utcák kereszteződésénél levő körforgalomnál ér véget.
Állattemető Székelyudvarhely 14,78 km-re. A székelyudvarhelyi kisállat-temető a Szentimre utcán indulva közelíthető meg, a várostól délkelet irányba, a katonai egységen túl, az erdei focipálya előtt. Újkeletű hely. Az állattemető teljesen újkeletű, most 10-15 éve kezdték az erdőben eltemetni a kedvenceiket az emberek. Az engedély nélküli, de nem törvénytelen létesítmény az erdő szélén található.
Szarkakő Székelyudvarhely 14,87 km-re. Az Udvarhelyi-medencét keretező dombok legmagasabbika, a 886 méter magas Szarka-kő, messziről csak erdővel borított csúcsnak látszik. Nagyon szép séta volt. A Bethlen negyedből indultunk, az úton gyalog. A varos folott . Mindenkinek ajanlani tudom a Szarkako Cekend teto feloli megkozeliteset, kedvezo latasviszonyok mellett nagyon szep panoramakilatasban lehet reszunk az egesz medencerol. A tetőre érve viszont egy fából épített pihenő fogad, mellette a csúcsjelző oszlop és a feliratos EKE-kő.
Egykori szélmalom Homoródremete 15,01 km-re. Homoródremetén egy 19-dik századi, ma már nem működő műemlék-szélmalom található. A kő marad. Vasárnap délben nem lehet kiadósabb túrát tervezni, éppen ezért jól jött ez a közelebbi friss rejtés, ráadásul érdekesnek is tünt, ugy hogy hamar megnyergeltem a drótszamarat, és már a Cekend tetején karikáztam, ki a Szarkakőre, ahonnan beereszkedtem ebbe az eldugott világvégi kis faluba. Messze környéken nem látni hasonló épületet.
Református templom Agyagfalva 15,08 km-re. 1510-ben plébániatemploma van, plébánosa, Máté alesperes név szerint is ismeretes, maga a templom régebbi - Építési idejét a XIII-dik századra teszik. 1579-ből ismeretesek az egyházközség jegyzőkönyvi feljegyzései és határozatai, amelyeket 1628-ban Galgótzi István esperességében megerősítenek.
Katolikus templom Homoródremete 15,28 km-re. Van egy kicsi falu Székelyudvarhely közelében, de mégis távol tőle, ahová ritkán jár idegen, a polgármester is csak választások előtt látogatja meg. Homoródremete látnivalói. Nem a legegyszerűbb eljutni Gyepes faluba, illetve Homoródremetére. Szent Jakab búcsú. Homoródfürdőtől indulva, a Cekenden és a vadonon keresztül közelítettük meg a helyet. Homoródremete a Nádas-patak völgyében húzódik meg, minden oldalról magas domboktól védve.
Református templom Székelymuzsna 15,29 km-re. 1520-ban Muscha, 1566-ban Musna néven jelentkezik a forrásokban. Geodoboz a kőkerítésen túl. Székelymuzsnára érkezve, először a református templom torony felőli oldalánál levő udvaron keresztül próbáltam megközelíteni a rejteket. Muzsna. Ramaty állapotban van a templom. 1567-ben a regestrum 35 kapuval jegyzi, 1602-ben Muzna a neve.
Székely Nagygyűlés Agyagfalva 15,51 km-re. Ezen a helyen, 1506-ban alkották meg az agyagfalvi constitutio-t. Udvarhelyi túra. Hazafelé Udvarhelyröl benéztem megint az agyagfalvi emlékmühöz. Székelyek. Ez sem került elé, pedig a szulákot jól letapostam a lépcső mellett. A népgyűlés kimondta és megerősítette a népszabadságot, a székely nemzet jogait biztosító kiváltságokat, a nemzeti szuverenitást, ahol ítélkeztek a hazaárulók és pártütők felett.
Budvár Székelyudvarhely 15,62 km-re. Székelyudvarhely nyugati, Székelykeresztúr irányába vezető kijáratánál, a város legrégebbi műemlékével, a Jézus-kápolnával szemben emelkedik félig kopaszon a Budvár (625 m). Szemben vele a magasabb Csicser.
Csillagvizsgáló Székelyudvarhely 15,69 km-re. A székelyudvarhelyi csillagvizsgáló a nyolvanas évek végén épült, soha nem használták, jelenleg üresen és romos állapotban áll. Csillagászat iránt érdeklődő civilek kezdeményezésére, helyi vállalkozások és a város közreműködésével épült 1989 és 1991 között.
Vulkanikus kráter Alsórákos 15,73 km-re. Az alsórákosi bazaltoszlopoktól körülbelül 700 méterre, északnyugati irányban, földúton autóval is megközelíthető a Hegyes tető, vörös-fekete színű vulkáni salak bányája. Filmforgatás. Őszi képeket szerettem volna készíteni a vulkánnál. Felkapott hely lett ez az Alsórákos. Még az év első felében hallottam a forgatásról, de akkor ezek szerint még mindig tart.
Vargyas tavai 15,79 km-re. 1954-1989 között, a Vargyas falu közelében végzett bányászati munkák során, itt-ott elérték a talajvizet. Ez a környéken több tó megjelenéséhez vezetett.
Budvár-sósfürdő Székelyudvarhely 15,8 km-re. Székelyudvarhely Budvár negyedében, a Nagy-Küküllő partján, létezett egy egykor igen kedvelt gyógyfürdő, mely 1944-ig működött. Csűr a medence helyén. Úgy emlékszem az új tulajdonos csűrt épített a régi medence betonkeretére. Egykori helye megközelíthető a Budvár, majd Fürdő utcákon keresztül, át a Székhídján.
Fenyős kőfejtő Alsórákos 15,87 km-re. Az alsórákosi bazaltoszlopoktól megközelítőleg 300 méterre északra található a Fenyős Kőfejtő. Szép tó. Állítólag felhős időben látszik a tó smaragdzöld színe. Smaragd. Mi a vulkántól ereszkedtünk le, így fentről már megpillantottuk a smaragdzöld tavat. Egy szűk kapun lépünk be, és a szemünk elé tárul egy majdnem ovális alakú, hatalmas feltárás, melynek egyik tengelye körülbelül 400 m hosszú, a másik pedig körülbelül 200 m.
Alsórákosi temető 15,89 km-re. Alsórákos kevesek által ismert látnivalója a Kövesoldal tetején 1676 és 1686 között épültreformátus erődtemplom melletti temető. Béka. Szerencsére a térkép meg a képek alapján nem volt nehéz rátalálni a zöld béka buvóhelyére. Gombosfák. Nagy örömmel fotóztam a lábtól állított gombosfákat, hisz kiegészítették a már meglévő kopjafa- fotó gyűjteményem. A falu különleges temetkezési szokásairól árulkodnak a temetőben található faragott lábfák, a halottak lábához elhelyezett, úgynevezett gombosfák.
Kőkép Verőfény-tető Székelyudvarhely 15,93 km-re. A Kőkép elnevezésű kőkereszt Székelyudvarhelytől keletre, a Szarka-kőtől északnyugatra található, a 689 m magas Verőfény-tetőn. A húsvéti határkerülők egyik hagyományos stációja.
Likoldala Székelymuzsna 15,96 km-re. Székelymuzsnától északra egy meredek, suvadással kopaszra feltárt konglomerát sziklafal, a Likoldala emelkedik, amelynek sziklaodúi a tatárjárás idején menedékül szolgáltak. Valószínűen innen kapta a kiemelkedő csúcs, a 816 m magas Liktető a nevét.
Márton Áron tér Székelyudvarhely 16,11 km-re. A Felső Piactér, a jelenlegi Márton Áron tér, Székelyudvarhely múltbeli és jelenlegi központjának része. Kissé rég volt. Ez a doboz elég hamar a kezem ügyébe került, csak jött egy nénike, s így meg kellett várni míg odébb áll. Lépcsők. Szép rendezett a tér. Valamikor itt volt a fapiac, gabonapiac, itt állították fel a mesteremberek a sátraikat.
Sükösd-Bethlen várkastély Alsórákos 16,14 km-re. Alsórákos a  tatárjárás előttvalószínűleg besenyő település volt, mely elpusztult. Majdnem. Megtaláltam a rejtekhelyet, a nyolcadik üreget is és nem sok hiányzott, hogy a dobozt is megtaláljam. Zárt kapu. A kapu zárva van, de körbejártuk a kastélyt és megpihentünk a padon a fák alatt. 1377-ben Racus néven említik először.
Ejtőkő 16,16 km-re. Erdővidéknépművészetéről híres falujábólVargyasról indulunk, a Vargyas patak völgyén fölfelea Homoródalmási Orbán Balázs barlang irányába. A szoros bejarata elott. Reggel a friss levegotol hamar felebredtem, ugy hogy hatra hagytam a tarsasagot, nyeregbe szalltam es irany az Ejtoko. Kőszikla. Miután kiverekedtem magam a csobánkutyákkal, nekiindultam a hegynek. A szurdokvölgy kezdete 13 km-re van a falutól.
Vasszékely 16,18 km-re. A Székelyudvarhelyen áthaladó idegeneknek is ismert megállóhelye aPatkó. Munkálatok. A vasszékelyt körbevették, de nem adja meg magát. Megtalaltam. Üdvözletem. Itt áll a Vasszékely.
A tudás kútja Székelyudvarhely 16,2 km-re. A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája fennállásának tizedik évfordulóján rendezett emlékünnepség keretében leplezték le a Kubanek László képzőművész által tervezett emlékművet.
Református templom Székelyudvarhely 16,21 km-re. Református templom - Székelyudvarhely, Márton Áron tér 11. Épült 1781-ben.
Evangélikus templom Kőhalom 16,25 km-re. Kőhalom plébániatemploma a szász telepítés korában, a XII–XIII-dik században épül. Mai temploma a XIV-dik században épülhetett, 1488-as felirata javítására vonatkozik.
Székelyudvarhelyi városmag tapintható dombormű 16,26 km-re. A Székelyudvarhely történelmi városközpontját méretarányosan bemutató bronz térplasztika a Kossuth utca Városháza felőli sarkán került elhelyezésre. A letapogatható bronz dombormű kőtalapzaton áll.
[ Fel ↑ ]
Tibód tölgyfája 20,88 km-re. A Székelyuvarhelyhez tartozó Kadicsfalván keresztül, a városközponttól 6 km-re, a Bosnyák-pataknak a Rez-patakkal való egyesülésénél fekszik Tibód. Lakói katolikusok, templomuk nincs, Székelyszenttamásra járnak templomba.
Kőpince Tollas Persányi-hegység 20,89 km-re. A Kőpince egy sziklaüreg a Tollas oldalában, mely a Kerekhegy tetején levő Kőasztallal néz szembe. 15 m mély, a bejáratánál 5 m széles és 3 m magas, befelé alacsonyul és 50 m-re kiszélesedik, körülbelül 45 fokkal süllyed lefelé.
Kerekfenyő-borvízforrás Lövétebánya 21,05 km-re. Kerekfenyő-borvízforrás - Lövétebánya
Sziklakapu Ürmösi határ-patak 21,09 km-re. Az Ürmösi határ-patak, jelenlegi nevén Ürmösi Töpe-patak fejének baloldali ágán egy érdekes sziklakapu található, mely alatt átfolyik a víz. A hely a Tolvajos-barlangtól körülbelül 500 m távolságra található, észak-északkelet irányba.
Rák-tava Nagygalambfalva 21,17 km-re. Nagygalambfalva mellett, a Rák tava helyén, régen egy ház állott. Köszönöm az új dobozt. Majdnem megvicceltél. Száraz ősz. A tó teljesen kiszáradtnak tűnik, vízfelület egyáltalán nem látszik, azért a kilátás szép. Egy jómódú, ám gonosz lelkű özvegyasszony, Rákné élt benne, csúnya édeslányával és szépséges mostohalányával.
Kőasztal Kerekhegy Persányi-hegység 21,33 km-re. A Kerekhegy az Alsórákos környékén található hegyek közül a legmagasabb, 932 m tengerszint feletti magasságával. A gerince egy kifli alakú görbülethez hasonlít, a két vége Alsórákos felé mutat.
Ésfalu Bardóc és Erdőfüle 21,41 km-re. Bardóc községközpontot csak egy néhányszáz méteres szakasz választja el Erdőfülétől, a helybeliek ezt Ésfalunak hívják. A 80-as években itt egy üzletközpont és orvosi rendelő épült.
Köpeci szil 21,64 km-re. Az 2011-es év fája Romániában, a köpeci 300 éves szilfa. Másodikra. Második próbálkozásra meglett. Ami kivül, az volt belül is. Hogy mi egyéb lehet még itt? Rengeteg minden. A győztes fát, a köpeci szilt, a Polgár-Társ Alapítvány nevezte be az Év Fája Európában versenyre.
Bánya-tető alatti forrás Szeltersz 21,85 km-re. A Székely Selters forrásaitól délre, a Bánya-tető keleti oldala alatt, az út mellettt van egy andezit küpübe foglalt borvízforrás.
Ferenczy-Boda kúria Erdőfüle 21,93 km-re. Ferenczy-Boda kúria - Erdőfüle. Elsőnek. A kúria felújítás alatt van. Sürgés-forgás. Már megtörtént a sürgés-forgás, friss vakolat a kapu körül. Műemléképület a XVIII-XX századból.
Kisgalamb Levendula Kisgalambfalva 21,97 km-re. A Kisgalamb Levendula egy kis levenduláskert Kisgalambfalván, a református templommal szemben, a Hősök emlékműve mellett. Bár egy, a kertben látható, festett kerékpár fotózási lehetőségre utal, nincs információnk a kert látogathatóságáról.
Kisgalambfalva 22,02 km-re. A falu a Nagy-Küküllő bal partján terül el, a SzékelyudvarhelytSzékelykeresztúrral összekötő megyei útról a vasútállomás után kellletérni. A Nagy-Küküllőn átvezető betonhíd után kezdődik Kisgalambfalva.
Dobogófürdő Szentkeresztbánya 22,05 km-re. Dobogófürdő (Székelyfüred, Ugron fürdő) Szentkeresztbánya délnyugati szélénél, a Kis-Homoród völgyében, Lobogófürdőtől délre található. Langyos borvízforrások törnek itt fel, amit ma asztali vízként használnak.
Lobogó-borvízforrás Szentkeresztbánya 22,24 km-re. A Lobogó-borvízforrást a házak között, egy mellékutcán lehet megközelíteni.
Barót 22,3 km-re. Barót Erdővidék központja, az 1739-ben született Baróti Szabó Dávid szülővárosa. A középkori templom helyébe 1564-ben új templomot építenek vagy újítják és bővítik a régit.
Vármege bükkfái Máréfalva 22,32 km-re. Máré várától lefele, a meredeken ereszkedő ösvényt követve, a Vármege elnevezésű helyen, az erdőben egy vastag, legalább 3 m kerületű bükkfára bukkantam.
Angyaljárás Szentegyházán 22,94 km-re. Tisztelt címzett: Szőcs István, és családja. Megkésett angyaljárás. Ma délután a szentegyházi tavakat kerestem fel. Ami kötelez. Vasárnap reggel félre tettetem minden egyéb teendőt, gondot és elindultam a Zsemle kutyám társaságában, hogy végre megkeressem az elmaradt karácsonyi ajándékot. Áldott karácsonyt!
Harangláb Bözsefalva 22,98 km-re. A Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti főútról tábla jelzi a letérőt a település felé, mely egyszerre utca és város, falu. Hangulatos hely. Rugonfalváról jöttem jöttem át, felkeresni ezt a nyugis helyet. Erzsébet? Bözse?. Megkaptam a sebességkorlátozó táblát, a harangot (és a lábát). A magyarázat egyszerű.
Csere bérce kilátópont Szeltersz 22,98 km-re. Jó rálátás nyílik innen a Déllői-borvízforrás melletti kőbányára, legalábbis télen. A sárga kereszttel jelzett, Szentkeresztbányára tartó túraösvényen lehet kikapaszkodni a Csere bérce délkeleti oldalába.
Ördögborozda Szentkeresztbánya 23,14 km-re. A székelyföldi töltésvonulatot Szentegyháza és a Szurduk közötti részen hiába keresték, de jól kimutatható a Cserebérc - Saták-kútja - Vaskapu útvonalon. A Vaskapu nevű hely a Lövéte-Kirulyfürdő és a Vargyas-patak menti út találkozásánál helyezkedik el.
[ Fel ↑ ]
Látnivalók Székelyvarság - Turisztikai látnivalók Fenyéd - Közeli települések: Városfalva látnivalói 2,13 km-re - Homoróddaróc látnivalói 3,21 km-re.
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.