Sirnea település (Brassó megye) Központ: Fundáta.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Sirnea (Brassó megye) és környéke turisztikai látnivalói

Babarunkai vízgyűjtő

Babarunkai vízgyűjtő 41,01 km-re
A Ciucas hegy lábánál fekszik a festői szépségű Babarunkai vízgyűjtő tó, Brassó városát ez látja el a szükséges ivovizzel. Tatrangi víztároló - A víztároló feletti dombon, sok szúrós bokor között megtaláltam ezt a dobozt is. Feszültség a levegőben - A Csukás hegységből hazafele jövet, már sötétedéskor, megálltunk egy utolsó ladakeresésre. Sötétedéskor - A Csukás-hegységből hazafelé tartottunk, az idei Havasszépe-túráról.

Csókás vára

Csókás vára 47,28 km-re
Erősd község előtt, az Olt és a Várpatak által körülölelt Csókás nevű hegycsúcson  a hagyomány egy várat helyez el. Harmadmagammal talaltam meg ezt a dobozkat - Kellemes kis seta, szep kilatas, nagy fu. Gyurgyalagok - Egy jó séta után értünk fel a fennsíkra, jó ideig nem is ott kerestük ahol kellett volna, de aztán elékerült. Az erősdi Csókás vár - Esős időben nem csoda, hogy egy kicsit sár is volt, meg csúszott is egy kicsit.

Kilátó Kurmatura-gerinc 6,5 km-re
Kilátópont - Kurmatura-gerinc

Panoráma Sugariilor-völgy

Panoráma Sugariilor-völgy Bucsecs-hegység 17,16 km-re
Panoráma Sugariilor-völgy - Bucsecs-hegység Szélkapu - Na, itt aztán rendesen fúj a szél.

Cheia Bandei-csúcs Fogarasi-havasok 38,01 km-re
Cheia Bandei-csúcs, magyarul kiejtve Khéjá Bündéj.

Magyarvár a Tömösi-szorosban

Magyarvár a Tömösi-szorosban 29,56 km-re
Közismert a Nyerges-tető és az itt lezajlott ütközet, hiszen közel van, könnyen el is érhető.

Vladuska-nyereg

Vladuska-nyereg Királykő hegység 5,36 km-re
A La Table a Kiralyko arnyekaban huzodik meg, a tortenelmi hataron, ami a tolcsvari hagotol tart at a Nagy-Kiralykon neki a Nagy Tamasnak, es ugy tovabb a Fogaras fele.

Bratila-hágó Fogarasi-havasok 27,74 km-re
Bratila-hágó, menedékhely és sátorozóhely, románul Curmatura Bratilei.

Feketehalmi Magura-csúcs 28,58 km-re
Feketehalmi Magura-csúcs, Zeidnerberg.

Omul-csúcs

Omul-csúcs Bucsecs-hegység 15,81 km-re
A La-om tetején három bizarr alakú sziklaszál van. Itt a bizonyíték - Tényleg sok zerge van a Bucsecsben, az Omul-csúcs környékén. EKE-tábor 2015 - A tusnádfürdői EKE-tábortól, reggel 5 órától, 125 km-t buszoztunk Bustényig majd innen gyalog a Molnár (Morarul) völgyön jutottunk fel az Omul csúcsra. Ember-csúcs - A rejtekhely körül annyian voltak mint a somlyói búcsún.

Földvár

Földvár 47,12 km-re
1240-ben Castrum Sancte Marie néven jelentkezik a forrásokban, 1379-benSaxonum de Fewldwar, 1381-ben Feulwar alias Marienburg, 1489-benMarienburg, 1529-ben Marienberg formában fordul elő. Gps készülék nélkül is lehet rejteni - Több ízben is eltűnt már a földvári geodoboz. Barcaság - A vár nem látogatható. Nyílt kapuk napja - Népünnepély volt Földváron, a Nyílt kapuk napja programban sikerült mind a templomba, mind az újjáépített várba bejutni.

Kőboglya Leszpez-hegy Bucsecs-hegység 21,14 km-re
Kőboglya - Leszpez-hegy

Zernyesti-szoros

Zernyesti-szoros Királykő-hegység 6,14 km-re
A Királykő egyik legszebb szurdokvölgye a Zernyesti-szoros, a Kis-Királykő egyik nyúlványa, a Zanoaga-orom és a Toanches-hegy közé ékelődik. Ott ahol ket fiatal elet kerekbe torott - Szamtalanszor jartam mar a Zernyesti-szorosban, de most kihasznalva, hogy egynehany csaladnak a szorost kellett ismertetnem, igy meglett a ladacska is. Szurdok - Tényleg egy gyönyörű szoros. Impozáns rejtekhely - Nagyon jól megfigyelhetőek a gyűrődések, melyek hol lefele, hol felfele görbülnek.

Szoros-patak sziklái

Szoros-patak sziklái Királykő hegység 6,51 km-re
A Macska-szoros kijáratához közel, a Szoros-patak völgyében érdekes sziklaalakzatokat fedezhetünk fel. Egy erdekes szikla - Nem is gondoltam volna, hogy jomagam, aki annyit jarom, es ismerem ezt a videket, ujdonsaggal is talalkozhatok. 6 év útán még megvan - Évente mindszentek napja környékén, bizonyos személyes ügyek elintézése végett Brassóba kell látogassunk.

Gredistye-völgy

Gredistye-völgy Alsómoécs 3,96 km-re
A Gredistye-völgy, románul Cheile Gradistei, a törcsvári hágó közelében található, Felső-Moécs település közelében. Rossz helyen kerestem - Nem vagyok első megtalálója a geodoboznak, talán csak első keresője.

Faragott kő bazaltfal

Faragott kő bazaltfal Felsőkomána 46,81 km-re
A Faragott kő geológiai természetvédelmi terület a Persány-hegység legdélebbi bazaltkitörése.

Evangélikus erődtemplom

Evangélikus erődtemplom Szászveresmart 46,7 km-re
Szászveresmart temploma román kori csarnoktemplom volt a XIII-dik század második feléből, 1300 táján. Vasárnap nehéz - Nehéz volt kilesni, hogy senki ne legyen a környéken. Leomlott - ''Csuszatornyom omladékán rettetenetes dühös lettem'' A doboz sincs már meg, legalábbis a legvalószinűbb helyen lyuk tátong csak. Torony nélkül - Sok évvel ezelőtt megcsodálhattuk szerencsére az erődtemplom tornyát, sajnos ma már nyoma sincs.

Tatárvár

Tatárvár Barcaszentpéter 41,71 km-re
A földvárat, amit az újkorban már Taterburg-Tatárvár néven ismernek, Szászhermány vagy Barcaszentpéter irányából közelíthetjük meg. Rejtés a tatárvárnál - Ott voltunk a rejtésnél. Barcaszentpéter felől a Várhegyre - Barcaszentpéter irányából közelítettem meg a Várhegyet, a számtalan földút egyikén. A kő marad, a víz halad - Megtaláltuk, a tatárok nem voltak otthon.

Kurmatura-patak szorosa

Kurmatura-patak szorosa Királykő-hegység 7,07 km-re
Amennyiben a kirándulásunk célpontja a Kis-Királykő, illetve a Kurmatura menedékház, és a Botorog-csorgótól indulunk, érdemes oda- vagy visszafelé bejárni a Kurmatura-patak völgyét is.

Kis-Szombatfalvi-nyereg Fogarasi-havasok 39,41 km-re
Kis-Szombatfalvi-nyereg és menedékhely, románul Fereastra Mica a Sambetei.

Ösvény a Bárbes agyarai alatt

Ösvény a Bárbes agyarai alatt Bucsecs-hegység 23,01 km-re
A Bárbes agyarai sziklacsoport, románul Coltii lui Barbes, alatt vezet el a piros ponttal jelzett túraút egyik szakasza.

Református templom Árapatak 48,52 km-re
Árapatak gazdag népművészeti hagyományokkal rendelkező falu.

Apóka-csúcs Fogarasi-havasok 35,02 km-re
Apóka-csúcs, régi osztrák térképen Musuleata, románul Mosuleata és Varful Mosuletei.

A bőség allegóriái Brassó 32,07 km-re
A bőség allegóriái - Kapu (Republicii) utca, Brassó.

Csalán-völgyi varrótű

Csalán-völgyi varrótű 5,74 km-re
Csalán-völgyi varrótű Ott voltam a rejtésnél - Nehéz a "varrótű" közelébe férkőzni, átvergődve a borókatengeren, de megéri a fáradságot. Hatso-nyereg alatt - Valamikor egy -ket evtizede itt a Kiralykon hallottam, hogy ha "remeg a labad" a sziklan "varsz a tuvel a varrogepen".

Fejedelemasszony kútja

Fejedelemasszony kútja Fogaras 46,16 km-re
Fejedelemasszony kútja, Fürsten Brunnen - Fogaras.

Pogányok templomocskája

Pogányok templomocskája 21,56 km-re
A Pogányok templomocskája egy látványos sziklaalakzat az erdő közepén, hangulatos környezetben, nem messze a Barcarozsnyói barlangtól.

Kostila-Nagy-párkány

Kostila-Nagy-párkány Bucsecs-hegység 19,15 km-re
Az aki igazan megszeretne ismerni a Bucsecs sziklavilagat, annak kotelezoszeruen be kell jarnia a Kostila parkanyat is.

Toplós-kút 37,53 km-re
A Toplós-kút a csernátfalus Hát-tető alatti tágas völgyben, a Hegyes-hegy gödrében található.

Cenk-hegy

Cenk-hegy Brassó 31,65 km-re
A 957 m magas Cenk-hegy Brassó délkeleti oldalán emelkedik, itt már az Árpád-korban erődítmény állt. Brassó (Cenk) - Kovászna felé vezető útamon egy bő fél napot töltöttem Brassóban. Ott lapul a helyén - Megtaláltuk, miután Áron_bv-nak drukkoltunk, a Cenken rendezett félmaratonon. Gabony lépcső - Nem is értem, hogy eddig, hogy nem kerestük meg ezt a geodobozt.

Lenföldek tisztása Keresztény-havas 23,64 km-re
Lenföldek tisztása (Poiana Inului) - Keresztény-havas

Zirna-hágó menedékhely Fogarasi-havasok 32,33 km-re
Zirna-hágó menedékhely, románul Curmatura Zarnei.

Magas-csúcs Keresztény-havas 24,19 km-re
Magas-csúcs (Fata Inalta) - Keresztény-havas.

Erdenburg Barcarozsnyó 21,6 km-re
Barcarozsnyó és Keresztényfalva között, közvetlen a Barca patak bal partján fekszik Erdenburg megrongált maradványa.

Gyergyó hídja-nyereg Fogarasi-havasok 45,86 km-re
Gyergyó (György) hídja-nyereg, románul Saua Podu Giurgiului.

[ Fel ↑ ]

Benkő-borvízforrás Árkos 58,97 km-re. A Benkő-borvízforrásnál csorgóház, palackozóüzem, és vendégháztelep található.

SZNM 12 Emlékoszlop

SZNM 12 Emlékoszlop Kökös 52,76 km-re. Székelyek Nagy Kincskeresése - 12-dik stáció - Kökös - A kökösi csata emlékoszlopa. Innen kezdodott... - Innen kezdtem felfele a SZNM-t egy kodos zimankos december vegi reggelen. Visszafele - Visszafele kezdtük a "menetelést". Kicserélt kerítés - Másodszor tértünk vissza, de ezúttal is sikertelenül kerestük a dobozt.

Sündisznó-szikla

Sündisznó-szikla Ürmös 62,35 km-re. A falu délnyugati kijáratánál, a régi térképeken Kiskőbányának nevezett részen, egy különleges, sündisznóhoz hasonlító sziklát találunk. Cigánytelep van a tövében - Megtaláltam, kár, hogy cigánytelep van a tövében. Tenyleg sundiszno - Mivel az urmosi templom zarva volt (nem szeretem a zarakat) igy felkerestem a sundisznot, cigany kornyezetben.

A Kárpátok öregje Mirkvásár 66,39 km-re. A Kárpátok öregje - Mirkvásár.

Unitárius templom Szentivánlaborfalva 61,75 km-re. A szentivánlaborfalvi unitárius templom 1826 -ban épült.

Caltun-kapu Fogarasi-havasok 55 km-re. Caltun-kapu, magyarul kiejtve Kölcún-kapu.

Erődített evangélikus templom Felmér 54,12 km-re. Mivel már Imre király idejében a kiváltságokban részesülő falvak között szerepel, bizonyos, hogy a XI–XII-dik század fordulóján templom is épül.

Köpeci szil

Köpeci szil 68,61 km-re. Az 2011-es év fája Romániában, a köpeci 300 éves szilfa. Nem megmondtam! - N Másodikra - Második próbálkozásra meglett. Ami kivül, az volt belül is - Hogy mi egyéb lehet még itt? Rengeteg minden.

Református templom Sepsiszentkirály 55,22 km-re. A falu neve is templomról tanúskodik, Szent István király tiszteletére szentelt templomáról nevezték el.

Erődített evangélikus templom Brulya 62,1 km-re. 1332-ben plébániatemploma van - a templom eredete sokkal régibb, Halaváts szerint a XIII-dik század elején építették, ez egybeesik a szász telepítés korával, mely a XII-dik század után közvetlenül megtörtént itt is.

Iskola és községháza

Iskola és községháza Homoród 63,14 km-re. Iskola és községháza - Homoród

Erődített evangélikus templom Kisprázsmár 62,03 km-re. 1332-ben már plébániatemploma van - a templom legalább egy évszázaddal korábbi, mivel eredeti formája szerint román stílusú, tornyos, háromhajós bazilika.

Buteanu-csúcs Fogarasi-havasok 50,82 km-re. Buteanu-csúcs, románul Vanatoarea (Vanataia) lui Buteanu.

Református templom Dombos 58,65 km-re. Korai neve, villa Latina és Waldorph azt jelzi, hogy XII-dik századi szász, azaz vallon telepítés.

Unitárius templom

Unitárius templom Nagyajta 59,63 km-re. A mai templom az ősinek közvetlen utóda. Megint egy bezárt templom - Megvan a hely, csak megint egy bezárt vártemplom. Geotrekking majális alkalmával - A 2018-as Geotrekking majális második napján, az apácai Tolvajos-barlang bejárása után érkeztünk Nagyajtára. Nem pusztultak el a freskók - Családunk egyik tagja néhány hónappal ezelőtt részt vett a felújított templom bemutatásán.

Várhegy Sepsiárkos 60,94 km-re. Az árkosi Várhegy Sepsiárkostól 3,5 km-re található, északnyugat felé, a Súgó- és az Égevesze-patakok találkozásánál.

Borvíz Útja

Borvíz Útja Előpatak 53,17 km-re. Előpatak falu Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgytől 10 km-re nyugatra, az Előpatak völgyében fekszik. Dobozilag hűlt hely - Megtaláltuk az érdekes, sajnos dobozilag hűlt helyet. Borvízért mentem - S közben még egyet sétáltam. Megnyílt a Borvíz Útja fürdő - Megnyitotta kapuit az előpataki Borvíz Útja fürdő.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.