Miklósfalva település (Hargita megye) Központ: Kányád. Miklósfalva román elnevezése: Nicolesti.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Miklósfalva (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Református templom Bögöz 2,98 km-re. A település eredetét a XI-XII század fordulójára teszik, mert ebből a korból származó, félig földbe ásott lakások nyomait tárták fel.
- Bikafalva 3,83 km-re. 1334-ben jelentkezik először az oklevelekben de Luce néven.
- Református templom Agyagfalva 5,38 km-re. 1510-ben plébániatemploma van, plébánosa, Máté alesperes név szerint is ismeretes, maga a templom régebbi - Építési idejét a XIII-dik századra teszik.
- Kopjafás építmények Székelyudvarhely 5,52 km-re. Székelyudvarhely déli bejárata a Csicser és a Mondó-hegy között, a Nagy-Küküllő völgyében található.
- Jézus-kápolna Székelyudvarhely 5,61 km-re. Székelyudvarhely nyugati, Székelykeresztúr felé vezető kijáratánál, kőfallal körülvéve áll a kis kápolna, amelyet Jézus szíve kápolnának is neveznek.
- Udvarhely körüli túraösvény 5,69 km-re. Az Udvarhely körüli túraösvény az Erdélyi Kárpát-Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya által kijelölt helyismereti, gyalogtúra útvonal.
- Székely Nagygyűlés Agyagfalva 5,71 km-re. Ezen a helyen, 1506-ban alkották meg az agyagfalvi constitutio-t.
- Kápolna melletti Sóskert-sósfürdő Székelyudvarhely 5,73 km-re. Székelyudvarhelyen, a Jézus szíve-kápolna közvetlen szomszédságában gyógyhatású sós források törtek fel.
- Rákóczi utca feletti fenyves Székelyudvarhely 5,81 km-re. Székelyudvarhely déli részében, a II Rákóczi Ferenc utcával párhuzamosan, attól keletre, egy hosszú és keskeny fenyves található.
- Budvár Székelyudvarhely 5,85 km-re. Székelyudvarhely nyugati, Székelykeresztúr irányába vezető kijáratánál, a város legrégebbi műemlékével, a Jézus-kápolnával szemben emelkedik félig kopaszon a Budvár (625 m).
- Református templom Patakfalva 6,02 km-re. Patakfalva régi temploma az 1802.
- Elpusztult középkori templom Patakfalva 6,14 km-re. Patakfalva temetőjének keleti részében nemrég régészeti kutatásokat kezdtek.
- Budvár-sósfürdő Székelyudvarhely 6,38 km-re. Székelyudvarhely Budvár negyedében, a Nagy-Küküllő partján, létezett egy egykor igen kedvelt gyógyfürdő, mely 1944-ig működött.
- Várhegy Bágy 6,42 km-re. A Várhegy Bágy falutól északra található, rendkívül szép kilátást biztosító magaslat, ahol középkori vár nyomai fedezhetőek fel.
- Székelyderzs 6,44 km-re. A Kányádtól 5 km-re, dombok közé települt Székelyderzs községközpont.
- Református templom Székelydálya 6,58 km-re. Dálya néveredetéről a mese arról szól, hogy egykor tündérlányok jártak a tájon: Klára, Dála, Ramocsa.
- Csillagvizsgáló Székelyudvarhely 6,62 km-re. A székelyudvarhelyi csillagvizsgáló a nyolvanas évek végén épült, soha nem használták, jelenleg üresen és romos állapotban áll.
- Református templom Farcád 7,15 km-re. 1333-ban jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Vorkad, illetve Farchad néven.
- Fahíd a Nagy-Küküllő felett Székelyudvarhely 7,18 km-re. A fahíd része a Malom utcának, Székelyudvarhely északnyugati részét köti össze a délkeleti felével.
- Fekete-tó fürdő Székelyudvarhely 7,28 km-re. Az egykori Kollégium-kert, a mostani labdarúgópálya és a vasúti sín közötti rész, köré csoportosulnak Székelyudvarhely szabadtéri sportpályái.
- Mezítlábas park Székelyudvarhely 7,28 km-re. Elfáradtál a hintán vagy a csúszdán?
- Elek apó kútja Székelyudvarhely 7,29 km-re. Elek apó kútja egy többtonnás sziklatömbből készített alkotás, melyet a Szeltersz völgyéből szállítottak Székelyudvarhely központi parkjába.
- Márton Áron tér Székelyudvarhely 7,3 km-re. A Felső Piactér, a jelenlegi Márton Áron tér, Székelyudvarhely múltbeli és jelenlegi központjának része.
- A vágási tölgyek Vágás 7,32 km-re. A patak betéved a hegyek közé; ennek fennebb kitáguló völgyébe fekszik a két Dobó (alsó és felső) és Vágás.
- Vasszékely 7,32 km-re. A Székelyudvarhelyen áthaladó idegeneknek is ismert megállóhelye aPatkó.
- Napozó nő Székelyudvarhely 7,33 km-re. Napozó nő szobor, Székelyudvarhely.
- Református templom Székelyudvarhely 7,33 km-re. Református templom - Székelyudvarhely, Márton Áron tér 11.
- Székelyudvarhelyi városmag tapintható dombormű 7,34 km-re. A Székelyudvarhely történelmi városközpontját méretarányosan bemutató bronz térplasztika a Kossuth utca Városháza felőli sarkán került elhelyezésre.
- Református templom Lókod 7,35 km-re. A Nagy-Homorod völgyének legkisebb települése a községközponttól, Homorodszentmártontól 2,5 km-re, a Lókod-patak völgyében húzódik.
- Kerekerdői focipálya Székelyudvarhely 7,37 km-re. Székelyudvarhelytől délkeletre létezik egy kedvelt kirándulóhely, amit Kerekerdő néven ismernek.
- A tudás kútja Székelyudvarhely 7,39 km-re. A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája fennállásának tizedik évfordulóján rendezett emlékünnepség keretében leplezték le a Kubanek László képzőművész által tervezett emlékművet.
- Szekelyudvarhelyi Varosi Park 7,4 km-re. A székelyudvarhelyi Városi Park nemrég volt felújítva.
- Református templom és rovásemlék Bágy 7,4 km-re. Kétségtelen, hogy temploma gótikus kori, a Magyar református templomok szerint ismeretlen időkből származik.
- Itt es jobb mint Csíkban sírkő Székelyudvarhely 7,4 km-re. Egy városi legenda szerint, az egyik székelyudvarhelyi temetőben van, vagy volt egy sírkő, melyen a következő felirat olvasható: Itt nyugszik Székely Tam 1828-189 Itt es jobb, mint Csíkban.
- Üldözöttek áldozatok emlékműve Székelyudvarhely 7,43 km-re. A műalkotás a város főterének északi részén, a Ferences templom mellett található.
- Bocskai István emlékmű Székelyudvarhely 7,43 km-re. Bocskai István emlékmű, Székelyudvarhely.
- Vass kalapos ház Székelyudvarhely 7,46 km-re. A Vass Kalapos ház Székelyudvarhely központjához nagyon közel van, a Vár utcában, volt Ferencesek utcája, a Barátok templomával szinte átellenben.
- Tomcsa Sándor mellszobra Székelyudvarhely 7,48 km-re. Tomcsa Sándor mellszobra, Székelyudvarhely.
- Sütő András szobra Székelyudvarhely 7,49 km-re. Sütő András szobra - Székelyudvarhely.
- Gróf Széchenyi István mellszobra Székelyudvarhely 7,49 km-re. Gróf Széchenyi István mellszobra, Székelyudvarhely.
- Állattemető Székelyudvarhely 7,5 km-re. A székelyudvarhelyi kisállat-temető a Szentimre utcán indulva közelíthető meg, a várostól délkelet irányba, a katonai egységen túl, az erdei focipálya előtt.
- Székelytámadt vár Székelyudvarhely 7,58 km-re. A Székelytámadt vár olyan épített öröksége Székelyudvarhelynek, amely nem csak az udvarhelyieknek, de a székely történelem szempontjából is nagy jelentőséggel bír.
- Dobó és Vágás 7,69 km-re. A Nagy-Küküllőbe ömlő Vágás-patak felső, kitáruló völgyében fekszik Dobó.
- Szapulj Kati iszapvulkán Székelyudvarhely 8,17 km-re. A Szapulj Kati elnevezésű iszapvulkán Székelyudvarhely északnyugati határában, a szombatfalvi részben, a Farcád felé vezető út és a Fehér-patak közötti Fehérvíz düllőn található, Simó János csűre mögött.
- Székelyudvarhely legöregebb élő tölgyfája 8,41 km-re. Székelyudvarhely legöregebb élő fája Jakab Árpád, a város zöldövezeteit karbantartó kertészmérnöke szerint Szombatfalván van.
[ Fel ↑ ]
- Rák-tava Nagygalambfalva 10,9 km-re. Nagygalambfalva mellett, a Rák tava helyén, régen egy ház állott.
- Sós kút Recsenyéd 11,52 km-re. Homoródrecsenyéden a sósforrás a falutól keletre, a Bakó-hegy oldalán, a templomtól 2 km-re található.
- Madárpihenő Homoródszentpál 11,94 km-re. A homoródszentpáli Madárpihenő a Homoródmenti Madárvédelmi Natura 2000 terület része, így ma 200 hektáron madárvédelmi rezervátum.
- Katolikus templom Homoródremete 11,96 km-re. Van egy kicsi falu Székelyudvarhely közelében, de mégis távol tőle, ahová ritkán jár idegen, a polgármester is csak választások előtt látogatja meg.
- Sós kút Homoródszentpéter 12,19 km-re. A sóskút Homoródszentpétertől keletre, 1,15 km távolságra található, a Tarhegy aljában.
- Evangélikus erődtemplom Homoródbene 12,21 km-re. Templomának építési idejét a XIV-dik századra teszik, ekkor készül a hajó, a szentély és a többszöggel záródó apszisa.
- Tibód tölgyfája 12,38 km-re. A Székelyuvarhelyhez tartozó Kadicsfalván keresztül, a városközponttól 6 km-re, a Bosnyák-pataknak a Rez-patakkal való egyesülésénél fekszik Tibód.
- Kisgalamb Levendula Kisgalambfalva 12,53 km-re. A Kisgalamb Levendula egy kis levenduláskert Kisgalambfalván, a református templommal szemben, a Hősök emlékműve mellett.
- Kisgalambfalva 12,62 km-re. A falu a Nagy-Küküllő bal partján terül el, a SzékelyudvarhelytSzékelykeresztúrral összekötő megyei útról a vasútállomás után kellletérni.
- Katolikus templom Nyikómalomfalva 13,04 km-re. Nyikómalomfalva közepes nagyságu település az egykori Udvarhely vármegye területén, a Fehér-Nyikó völgyében található.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Látnivalók Bikafalva - Turisztikai látnivalók Felsőkomána - Közeli települések: Homoródszentlászló 1,72 km-re - Ocfalva látnivalói 1,91 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.