Sükő település (Hargita megye) Központ: Felsőboldogfalva. Közeli települések: Vágás (Taietura) 2.67 km-re, Farcád (Forteni) 3.1 km-re, Székelydobó (Dobeni) 3.98 km-re, Székelylengyelfalva (Polonita) 3.98 km-re, Nyikómalomfalva (Morareni) 4.35 km-re. Sükő román elnevezése: Cireseni.
Szállás

Szállás Sükő (Cireseni) - Felsőboldogfalva, Hargita


Keress szállást Sükő közelében, egyszerűen és könnyen!
Kattintás előtt válaszd ki a szállástípust!

Turisztikai túracélpont-adatbázis - Kapcsolat - Bejelentkezés

Sükő (Hargita megye) és környéke turisztikai látnivalói

Ferde torony 0.17 km-re. Hol a falu között lefolyó Gátpataka ered, messze fenn a Rez oldalában 2000 lábbal a tenger szinvonala felett fekszik Sükő, melynek cseresnyéje hires az egész székely földön. A Gátpataka mentén annyi és oly nagy egerfaberek van, hogy egy padlatkoczka-gyárnak évtizedekre nyujthatnak bő anyagot.
Dobó és Vágás 2.69 km-re. A Nagy-Küküllőbe ömlő Vágás-patak felső, kitáruló völgyében fekszik Dobó. A Cigány-patak völgyében, ahol Dobó Vágással összeér, ott fekszik a két falu temploma.
Rez-tetői kilátó 2.84 km-re. A Nagyküküllő és a Nyikó között húzódó dombvidék legmagasabb csúcsa, a 932 m magas Rez-tető. Ide építettek kilátót 2006- ban a sükői közbirtokosság, a helyi vállalkozók, a felsőboldogfalvi önkormányzat, illetve Sándor József közbenjárásával.
Református templom 3.15 km-re. 1333-ban jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Vorkad, illetve Farchad néven. 1566-ban Farczádnak írják.
A vágási tölgyek 3.36 km-re. A patak betéved a hegyek közé; ennek fennebb kitáguló völgyébe fekszik a két Dobó (alsó és felső) és Vágás. Most Vágás az anyamegye, régen megfordítva Dobó volt, mert a pápai dézsmák regestrumának 1332-ik s a köv.
Orbán család temetkezési helye 3.49 km-re. Lengyelfalva a legnagyobb székely, Orbán Balázs szülőfaluja. Érdekes módon Orbán Balázs szülőfalujáról igen keveset írt.
Katolikus templom 3.84 km-re. Székelylengyelfalva temploma 1500-ban épült, amint egy 1776 május 9-én kelt összeírás megállapítja. Ugyanezen forrás szerint 1629-ben a templom boltozatát deszkamennyezettel váltják fel, mely deszkamennyezetről megörökített felirat tanúskodik: Hoc opus factum in anno 1629, tempore Gabrielis Bethlen.
Katolikus templom 3.91 km-re. Nyikómalomfalva közepes nagyságu település az egykori Udvarhely vármegye területén, a Fehér-Nyikó völgyében található. Egyetlen település a Nyikó mentén, amely az idők folyamán felvette a rajta átfolyó patak nevét, így lett Nyikómalomfalva.
Orbán Balázs mellszobra 3.94 km-re. A Székelylengyelfalván született Orbán Balázs író, történész, természetrajzi, néprajzi, és művészettörténeti kutató, a Székelyföld leírása szerzője. A legnagyobb székely névvel kitüntetett Orbán Balázs köztéri mellszobra a katolikus templomtól északkeletre, a művelődési ház melletti téren található.
Vörös oldal 4.78 km-re. A Szejke-tető (Nagy Mál tető) nyugati oldalán, a Sármány nevű helyen, a rozsdás színű földek neve a Vörösoldal. Bányai János leírása alapján ezek egy szép nagy limonittal és mésztufával fedett területet rejtenek, melyek az egykori magasabb szintben levő kifolyási helyei lehettek a mai borvízforrásoknak.
[ Fel ↑ ]
Rák tava - Nagygalambfalva
Rák tava - Nagygalambfalva
A Rák tava Nagygalambfalvától 2 km-re északra található, 600 m magasságban. Kerülete 800 m, hossza 250 m, szélessége 150 m, mélysége maximum 7 m.
Budvár üregei - Székelyudvarhely
Budvár üregei - Székelyudvarhely
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Voia - Turisztikai látnivalók Podu Dambovitei - Turisztikai látnivalók Vartoapele de Jos - Turisztikai látnivalók Bucsin
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.