Mesztákon település (Hunyad megye) Központ: Brád. Mesztákon román elnevezése: Mesteacan.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Mesztákon (Hunyad megye) és környéke turisztikai látnivalói

- Vasútállomás Brád 1,58 km-re. Az akkor Arad Csanádi Egyesült Vasút cégnévvel eredményesen működő és továbbépülő vasút építészeti tevékenységének tetőpontja a millennium évében a vonal végpontján, a bányászatáról neves Brád állomáson épített, festői kompozíciójú felvételi épület.
- Aranymúzeum Brád 2,7 km-re. Brád aranybányászatáról nevezetes, az Aranynégyszög (Brád, Nagyág, Offenbánya, Zalatna) egyik sarka.
- Tölgyfa Cebe 3,43 km-re. Tölgyfa - Cebe.
- Traianus forrása Körösbánya 4,92 km-re. Traianus forrása - Körösbánya.
- Ferences kolostor és templom Körösbánya 5,1 km-re. 1390-ben jelentkező, bányára utaló neve bányászok idetelepítését feltételezi.
- Vasúti híd Brád 5,39 km-re. Déva felől közelítve, mielőtt Brádra érkeznénk, áthaladunk egy impozáns vasúti viadukt alatt, amely ma már nyugdíjba vonult.
- Római lépcsők Ruda 8,37 km-re. Az egykori, jelenleg felhagyott műemlék bányajárat a Bárza-patak fejénél nyílik, a Brád városhoz tartozó Ruda falutól keletre, Vályaárszuluj településtől nyugatra.
- Kovakő oldala Alváca 12,82 km-re. Baszarabásza község Alváca falujának határában, a Kovakő oldala, románul Coasta Cremenii, faopál lelőhely.
- Bethlen Jozefa kriptája Nagyhalmágy 19,62 km-re. Bethlen Jozefa (1769–1841) kriptája a Sortok-hegyen található, Nagyhalmágy falutól északra, a Halmágycsúcs település felé vezető út közelében.
- Felsővidra 24,27 km-re. Fehérviztől 31 km-re fekszik Felsővidra, Avram Iancu, az 1848-as román forradalmár szülőfaluja.
- Vörös Bástya Marosillye 24,8 km-re. A reneszánsz épületet megvásárolta a Ferences Szerzetesrend, hogy azt felújítva, egy Bethlen fejedelemre emlékező Múzeumot, és országúti vendégfogadót alakítsanak ki az évszázados falak között.
- Bethlen Gábor-múzeum és várkastély Marosillye 24,81 km-re. Marosillye egykori várkastélyából napjainkra már csak egy 15 x 15 m bástya maradt fenn.
- Jósika-kastély Branyicska 25,41 km-re. Branyicska várkastélya, a Jósika-kastély, Branyicska község nyugati szélén, a Marostól északra található dombon áll.
- Ortodox templom Guraszáda 25,49 km-re. Guraszáda, Dévától 30 kilométerre északnyugatra, a Maros jobb partján, a 7-es főút mentén fekszik.
- Dévai várrom 30,05 km-re. A dévai várrom Déva központjában levő Várhegyen található, a hegytetőn levő, romos állapotban levő vár legrégibb része egy falgyűrű.
- A dévai gyerekek Szent Ferenc Alapítvány Déva 30,55 km-re. A dévai ferences kolostor, és Csaba testvér gyerekei.
- Barlangvár Erdőfalva 31,5 km-re. Az erdélyi Érchegység délkeleti részén, a festői Glodi szorostól kissé délre találjuk Erdőfalva községet, ahová legkönnyebben Szászváros felől Algyógyon keresztül juthatunk el.
- Máda barlangvár 32,01 km-re. A Máda község északnyugati szélén, a Gyógyi-patak partja közelében álló utolsó ház kertje mellől indul északi irányban az az ösvény, melyen körülbelül 400 métert gyalogolva könnyen megtalálható a barlang.
- Hollókő Verespatak 33,46 km-re. A Hollókő Verespatak egyik jelképe, egy könnyen felismerhető, jellegzetes formájú sziklaképződmény, természeti emlék.
- A Hollókő aljában Verespatak 33,54 km-re. ".
- Nagy-Bihar 33,56 km-re. A Bihar-hegység, az Erdélyi-Szigethegység melynek ismertebbperempontja: Nagyvárad, Kolozsvár, Gyulafehérvár, Déva és Arad-Központi, legkiterjedtebb és egyben legmagasabb hegysége.
- Czárina-tó Verespatak 33,68 km-re. Verespatak - Czárina-tó
- Angyal-tó Verespatak 34,07 km-re. Anghel (Angyal)-tó - Verespatak
- Keskeny nyomtávú szerelvény Aranyos völgye 34,12 km-re. A Fehér megyei Boncesti településen, az abrudbányai eltérőnél, egy otthagyott keskeny nyomtávú szerelvény áll.
- Nagy-tó panoráma Verespatak 34,54 km-re. Verespatak - Nagy-tó panoráma
- Rotunda-csúcs Verespatak 34,78 km-re. Rotunda (Kerek)-csúcs - Verespatak
- Pozsgai erdő 35,57 km-re. A Pozsgai erdő természetvédelmi terület 20 hektáron.
- Rálátás a Kopasz-Detunátára 36,48 km-re. Rejtettem a Kopasz-Detunáta tövében levő törmelékkel borított mező szélén, ahonnan jól láthatóak a bazaltoszlopok.
- Arborétum Piski 37,14 km-re. A piski-i arborétum egy mesebeli szép hely, annyira, hogy egy órát kóvályogtam benne a zuhogó esőben, és nagyon jól éreztem magam.
- Cotelul Dobrestilor kitörés 37,54 km-re. Cotelul Dobrestilor kitörés.
- Aranyvár Piski 37,92 km-re. Piski városka fölött, az Érchegység Nagyági csoportjának délii végében, az itt északnyugatra kanyargó Maros jobb partján fekszik Arany község.
- Párkány-kitörés 37,99 km-re. Párkány-kitörés (Izbucul Politei)
- Arany-hegy lábánál Piski 38,18 km-re. A láda az Arany-hegy lábánál, Piski (Simeria) közelében van.
[ Fel ↑ ]
- Kohó-kövek Kőfalu 45,2 km-re. A Kohó-kövek Kőfalu (románul Pietroasa) településtől délkeletre találhatók.
- Óhunyadvár Vajdahunyad 45,28 km-re. Vajdahunyad déli szélén, a Hunyadiak történelmi nevezetességű családi várának közelében, a Cserna és a Zalasd összefolyása felett emelkedő 319 m magas Szentpéter-hegyen fekszik a korai Árpád-korban épült Óhunyad vára.
- A császár bükkfája Muncsal 45,83 km-re. A császár bükkfája - Muncsal
- Galbina-kőköz 46,4 km-re. Galbina-kőköz
- Piros és Fekete Szászváros 47,04 km-re. Piros és Fekete, Szászváros
- Medve-kitörés 47,45 km-re. Medve-kitörés (Izbucul Ursului)
- Medve-barlang Kiskoh 47,98 km-re. A kiskohi Medve-barlang Európa egyik legszebb, kiépített cseppkőbarlangja.
- Malom Forrásfalva 48,22 km-re. Forrásfalva közelében, a nadrági vasipari társaságnak vasércbányái voltak.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Látnivalók Újbáresd - Látnivalók Kabesd - Közeli települések: Brád 2,56 km-re - Cebe látnivalói 3,72 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.