Bátos település (Maros megye) Központ: Bátos. Bátos román elnevezése: Batos. Német neve: Botsch. Egyéb neve: Biuts.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Bátos (Maros megye) és környéke turisztikai látnivalói

Dedrád 6,72 km-re
1319-ben Dedrád, majd 1474-ben Dedrada néven jelentkezik az oklevelekben.

Nyomáti sírkövek

Nyomáti sírkövek 40,94 km-re
A kígyót gazdag jelképi tartalma alkalmassá teszi arra, hogy helyet találjon a sírkövek ábrázolásai között. Megkövült kígyók - A két kígyó meg volt kövülve, úgyhogy bátran vettem elő a dobozt :-). Kígyók - Érdekes a sírfelirat, manapság már csak adatokat írnak fel a csilivili márványra, és mindent körbebetonoznak.

Tisztviselő-telep

Tisztviselő-telep Marosvásárhely 38,95 km-re
A Tisztviselő-telep Marosvásárhely Somostető alatti magas teraszán terül el, a telep építése Dr Bernády György polgármestersége idején kezdődött. Újra kereshető - A régi helyen elhelyeztem egy új 6x3 cm-es "antenás" dobozt ez eredeti adatokkal. Köszönjük - Köszönjük hogy bejegyeztél. Találatlan maradt - A dobozon kívül mindent megtaláltam amiről szó esett a bejegyzésekben.

Árpád fejedelem szobra

Árpád fejedelem szobra Székelybere 40,15 km-re
Árpád fejedelem szobrát, Gyarmathy János szobrászművész alkotását, 2012 májusában avatták fel Székelybere központi terén.

Dózsa György mellszobra Makfalva 47,31 km-re
Dózsa György mellszobra - Makfalva

Temető

Temető Erdőcsinád 27,63 km-re
Erdőcsinád temetői három szomszédos dombon helyezkednek el, a falutól északnyugatra. Kíváncsiskodó helybeliek - A sikertelen székelykáli keresés után megkerestem az erdőcsinádi temetőt. Puszpángbokrok - Nekem is hasonló élményben volt részem, a helybeliek engem is megbámultak.

Református templom Sóvárad 45,11 km-re
Régi templomáról azt tartják, hogy XIII-dik századi, de 1763-ban átalakították.

Nagy-barlang Andrástelep 30,02 km-re
Vulkanikus hegységben barlang?

Sánc-tető töltése

Sánc-tető töltése Görgényüvegcsűr 24,05 km-re
A Sánc-tető töltése Görgényüvegcsűrtől észak-keletre, a Nagyág-patak forrásaitól és a Jód-mezőtől nyugatra található.

Síremlék a Bethlen-kastély közelében

Síremlék a Bethlen-kastély közelében Árokalja 31,76 km-re
A Bethlen-kastély a 19-dik században épült, neobizánci stílusban - ma a Babes-Bolyai Tudományegyetem Regionális Frankofón Központja működik benne, és tudományos konferenciák színhelye. Ambíciós keresés - Ez aztán az ambíciós keresés. Ez a rejtés nem adta könnyen magát - Árokaljára érkezve, egyszer az északkeleti kapun próbálkoztam, de az zárva volt. Szomorú mementó - Könnyen megtaláltuk a sírt, a dobozt már nem annyira.

Unitárius templom

Unitárius templom Nyárádszentmárton 35,47 km-re
Templomának építési idejét – függetlenül a pápai tizedjegyzék adatától – a XIII-dik századra teszik. Mégis ott van - Most először jártam úgy, hogy előbb "oda" nyúlok, de bíztos máshol lesz s hát láss csodát. Fej fölött - Felnéztem és megláttam a dobozt.

Egykori evangélikus templom Sajómagyarós 31,12 km-re
Egykori evangélikus templom, ma ortodox templom, Sajómagyarós.

Knöpfler kastélykert

Knöpfler kastélykert Maroskeresztúr 44,07 km-re
Maroskeresztúr egykori kastélyát Knöpfler Vilmos építtette, aki országgyűlési képviselő, és a marosvásárhelyi kórház alapítója volt. Így könnyű - Utazgatni a jövőben, szárnyalni téren és időn át és egyenesen a toplista élére repülni. Már csak egy geodoboz - Kocsival érkeztem a helyszínre, így Maroskeresztúr utcáit kerülgetve jutottam a rejtekhely közelébe. Közel van - Közel volt a doboz ;-) Ebed utan megkerestuk.

Aranyhalacska

Aranyhalacska Marosszentkirály 38,6 km-re
Az Aranyhalacska Marosszentkirályon található, csupán 5 percre Marosvásárhelytől. A geodoboz helye látható a rejtekfotón - A geodoboz helyét nagyon konnyű beazonosítani, ha megnézed A rejtekfotót, és elolvasod a Megtalálást segítő információt. Ücsörgők - Ha már kora reggel ücsörögnek itt, később semmi esély. Sikerült - Ahogy a rejtekhez közeledtem a fekete hattyúk elkezdtek lármázni, a kicsiket féltve.

Hollós-tó

Hollós-tó Bekecs 39,43 km-re
A Bekecs-tetőtől keletre található a Hollós-tó, ez egy körülbelül 100x50 m-es mesterséges tó.

Mini Nyárád Látogatóközpont Vármező 35,02 km-re
A Mini Nyárád látogatóközpont Vármezőn az Állomás utca 156 szám alatt található, a keskeny nyomvonalú vasút vármezői állomása mellett.

Kolozsnagyida vára

Kolozsnagyida vára 14,51 km-re
A Mezőség északkeleti részében, a Szamosmelléki dombvidék Sajói ágában, a Tekei Dipse-patak mellett fekszik Kolozsnagyida község.

Malomfalvi várdomb 47,66 km-re
A Mezőség déli szélén, az itt délnyugatra kanyargó Maros jobb partján, az északról érkező Szénafű patak torkolatánál fekszik Malomfalva. Jó horgászhely - Jó horgászhelyek vannak itt. Malomfalva nem látható látnivalója - Horgászhelyek, mármint a Maros partján? Malomfalva látványossága viszont a község melletti dombnyúlványon található őskori vár maradványai.

Református templom Vice 42,5 km-re
1332-ben plébániatemploma van, a hajója valószínűleg XIV-dik századi.

Kis Csika-csúcs Kelemen havasok 48,54 km-re
A Kis Csika- vagy Csikuca-csúcsnak olyan szép neve van románul (Cica Mica, Cicuta), persze magyarul kiejtve, hogy a magyar megfelelőjét nem is kellene használni.

Kisiparosok székháza Beszterce 29,5 km-re
Besztercei Kisiparosok Székháza, ma George Cosbuc Városi Kulturális Központ.

Abafája 15,84 km-re
Első Azben 1332-ben jelentkezik a pápai tizedjegyzékben Abafaya néven, majd 1408-ban ilyenképpen: Abafya alio nomine: Apáthy.

Pókakeresztúr 26,08 km-re
1322-ben Keresztúr néven jelentkezik az oklevelekben, majd 1323-ban Kyrizthur, 1334-ben de Sancta Cruce, 1450-ben Kereszthur néven.

Funtineli forrás

Funtineli forrás Palotailva 31,74 km-re
A Funtineli patak, vagy ahogy a térképeken szerepel, a Kutaspatak Palotailvánál ömlik a Marosba. A régi doboz helyett új rejtés - A mai nap újra a Funtineli-forrásnál jártunk. Még most is lenyűgöző a hely - A Szerecsen-szikláktól elmentünk a Funtineli forrásig. Kirándulás a funtineli mezőre - Gyönyörüszép időben értünk mintegy 120-an a funtineli mezőre.

Református templom Marosvécs

Református templom Marosvécs 8,93 km-re
A középkori templom a faluban, a mai papi telken állott az udvartól nem messze. Kastély árnyéában - A marosvécsi kastély és park látogatása után kerestük fel ezt a rejteket. Megvan a doboz - A doboz a helyén volt, negyedikként jegyeztünk be. Harangszó - Besztercéről hazafele jövet kiugrottam a harangláb szerkezetét lefényképezni.

Víg Albert köve

Víg Albert köve Galonya 23,18 km-re
Galonya fölött egy híd vezet át a Maros folyón, mely egynagy sziklára épült. Nem tűnt el, csak tovább költözött - Ellenőriztem a rejteket. Vas hid - Regi tervem volt megkeresni ezt a dobozt es megnezni alaposabban a sziklat a Marosban. Gyors kipipálás - Ha már sokszor átmentem a hídon, ideje volt kipipálni ezt a dobozt is.

Fertőző betegségek kórház Marosvásárhely 40,68 km-re
Fertőző betegségek kórház - Marosvásárhely, Dózsa György utca 127.

Református templom Mezőveresegyháza 35,87 km-re
A helységről szóló első oklevél már egyházáról, templomáról ad hírt: Veresegyház, ez jelölheti a templom köveinek színét vagy festését.

A kultúrpalota homlokzatának alsó domborművei Marosvásárhely 38,93 km-re
A Kultúrpalota homlokzatának alsó domborművei a főhomlokzaton, a bejárat felett - Kallós Ede 1913.

Kofa-völgyi vízesés

Kofa-völgyi vízesés 26,5 km-re
A Kofa völgyében található egy nagyon bővizű forrás, melynek az a különlegessége, hogy a forrás vize mintegy fél méter vízszintes szakasz után, vízesésként veti magát a mélybe. A geodobozból ömlik a víz - A Kofa-vízesés felé Dédabisztrán, a Bisztra-patak torkolatánál, az Istenszéke nevű utcán tértem le a főútról. Meghalt a doboz, éljen az új doboz - Szombaton jártam a Kofa-völgyi vízesésnél. Decemberben is szép - Meglepően szép a kidőlt erdőben előbukkanó kétágú vízesés.

Tatársír Makfalva 45,64 km-re
Makfalva, illetve a Sokad dűlő északi részén, az abodi határ és Külső Ecsenye közötti, jellegzetes, koporsóra emlékeztető domb neve a Tatársír.

Kilátó

Kilátó Piroska-tó Szováta 45,16 km-re
Jellemző a hely egyedien gazdag változatosságára, hogy a Vörös-tó só-koncentrációja elég magas. Napozás Piroskánál - Befagyva fogadott a Medve is, a Piroska is. Magyar Husvet Szovatan V - Na, itt mar nem jartam olyan szerencsevel. Piri fentről - Lent a tó szélén, a nádasban pont nászoltak a siklók.

Régi sírkövek

Régi sírkövek Geges 46,04 km-re
A gegesi református temetőben érdekes, százévesnél régebbi sírkövek vannak.

Ortodoxok első temploma Marosvásárhelyen 37,96 km-re
Az ortodox fatemplom a marosvásárhelyi Thököly Imre, ma Mitropolit Andrei Saguna utca 13 szám alatt található.

Hangya-ház

Hangya-ház Marosvásárhely 39,4 km-re
Szebb időket látott épület. Az első helyről lecsúszva - Első alkalommal éjfél után próbálkoztam, gps nélkül, csak a szöveges segítségre alapozva. Koordináták és segítő információ - A koordináták a BCR épületére mutatnak, de nincs is szükség rájuk mert mióta változott a segítő információ, már csak egy félméteres szakasz jöhet szóba. Hibás koordináták - Hála a segítö információnak egyböl meglett a dobozka (hangyák nélkül).

Zsinagóga Marosvásárhely 38,68 km-re
Zsinagóga - Marosvásárhely, 1899-1900, szakralis építmény.

Beresztelke 13,42 km-re
1319-ben Beryteluka, 1503-ban pedig Berecztelke néven jelentkezik az okiratokban.

Levendulaültetvény Mezőmadaras 35,14 km-re
A mezőmadarasi 5 hektáros levendulamező az egyik legnépszerűbbb Maros megyében, 2018 óta rendszeresen szerveznek itt levendulafesztivált.

Maka vára Makfalva 49,47 km-re
A makfalvi vár Orbán Balázs Székelyföld leírásában Maka vára helynévként szerepel - Maka állítólag egy székely rabonbán volt.

Régi városi stadion

Régi városi stadion Marosvásárhely 38,23 km-re
A marosvásárhelyi régi városi stadiont 1906-ban nyitották meg, itt hazai és nemzetközi mérkőzéseket és atlétikai versenyeket bonyolítottak le. Új geodoboz új rejtekben - Remeteszeg Marosvásárhelyi panoráma nevű rejtekhelyétől hazafelé jövet a Liget mellett mentem el. Végre megközelíthető - A régi dobozt nem találtam meg annak idején csak a hűlt helyét. Terepszemle - Egy kicsit szétnéztem a rejtek körül, és ha az érzékem nem csal, a doboz a kerítésen belül van.

Nyárádszeredai Padlásmúzeum 40,4 km-re
A Padlásmúzeum Nyárádszeredában, a Szakadát utca végén, a 26/A számú házban padlásán található.

Vasúti megálló

Vasúti megálló Andrásháza 29,81 km-re
Aki vonattal érkezik a helyszínre, annak Andrásháza lerobbant, gyászos állapotban levő vasúti megállójánál kell leszállni.

Múzsasor Marosvásárhely 38,57 km-re
Múzsasor - Marosvásárhely

Kisfülpös 12,49 km-re
1291-ben Philpus néven jelentkezik az oklevelekben, a későbbiek során pedig ilyen formában: 1319-ben Kysebfilpus, 1332-ben Philpus Minor, 1439-ben Zaasphilpes és 1639-ben Zasz Phülpös.

Kisvasút hídja

Kisvasút hídja 43,94 km-re
A Maroson átívelő hídon túl a vasutat felszedték, csak a töltés maradt, habár vezetőink felújítást ígértek. Meglesz - megnézem. Új doboz - Áthelyeztem a dobozt. Elmenve - Nem találtam meg.

Petőfi Sándor bronzszobra

Petőfi Sándor bronzszobra Marosvásárhely 38,44 km-re
Petőfi Sándor bronzszobra az egykori Kossuth Lajos utca, és az Arany János utca találkozásánál lévő kis köztéren áll. Új doboz - Szívesen adok dobozokat, akár többet is. Újrarejtve - Nem is értem, miért nem rejtettük újra az itt elveszett geodobozt. Cipőfűzős módszer - Elég csendes volt a környék dél körül is.

1916-os honvéd emlékmű

1916-os honvéd emlékmű Bekecs-tető 39,52 km-re
A Bekecs oldalában, a Körvélyes-mezőn található egy honvéd emlékmű, mely az 1916-os román betörés feltartoztatása során elesett székely honvédőknek állít emléket. Dugó dugta - A koordináta nem a legkóserebb, de megtaláltuk a facsonkot. Pótolni - Ősszel visszatérve a tett helyszínére. Bekerítve - Most látom, hogy a régebbi fotókon még nem volt teljesen bekerítve az emlékmű.

[ Fel ↑ ]

Fedett fahíd Hordó 56,46 km-re. Hordó település egyik látnivalója a Szalócán átvezető fedett fahíd, melyet Határőr-hídnak is neveznek, a huszadik század elején építették, az eredeti 18-dik századi híd mintájára.

Református templom Kelementelke 53,03 km-re. Kelementelke a Kis-Küküllő jobb partján, Maros megyében, Szövérd szomszédságában található falu.

Hősök temetője

Hősök temetője Zsák-hegy 52,66 km-re. Az egykori magyar hősök temetője - Zsák-hegy, Maroshéviz. Maroshévíz 3 - Egy kicsit nehezen találtuk meg a temetőhöz vezető ösvényt, lépcsőket. Segédpontok - Igaz nem hívtam fel a leírásnál erre a figyelmet, de a segédpontoknál meg volt adva a temető felé vezető szűk utca bejáratának a koordinátája. Csak volt - Sajnos a sirt körülvevő keritést már nem találtuk igy a dobozka sem került elő.

Firtos vára

Firtos vára 61,27 km-re. Korond és Firtosváralja között, a Kalonda folytatását képező fennsík nyugati, sajátságosan feltarajosodó részén, meredek sziklafalakkal rendelkező Firtos-hegyen épült Firtos-vára. Mélyre besűlyedt geodoboz - Sikeresen megtaláltuk a dobozt, de nagyon mélyen volt a tuskóban. Legendák nyomán - Firtosváralja felől mentünk fel, a Firtos lova fölött csodálatos erdőben, őzek társaságában. Kerestem, de nem találtam - Még a helyet sem sajnos.

Dörgös híd Kutyfalva 60,32 km-re. A Rövidek dűlő a kutyfalvi határ keleti részén található, nevét a földek rövidsége adta.

Evangélikus templom

Evangélikus templom Kund 69,12 km-re. Kund evangélikus templom szakrális építmény a XIV-XV-dik századból, a tornyát 1804-ben építették. Nedves volt a doboz belseje - Miután rejtettünk Erzsébetváros tavainál, Kundon folyattuk a kincskeresést az evangélikus templomnál. Patakban fürdőző lányok - Amíg az aznapi túratársam, fakir, a rejtekhez sietett, én lemaradtam fotózni. A dobozt nem találtuk - A dobozt nem találtuk, vélhetően a fát már kivágták.

Trópusi lepkeház Parajd

Trópusi lepkeház Parajd 51,39 km-re. A parajdi trópusi lepkeház páratlan élményt kínál a látogatóinak. Jó tudni - A lepkeház szép kívûlrõl. Belülről is - Bent is szép, érdemes meglátogatni.

Várnyaka

Várnyaka Kápolnásmező 52,34 km-re. Várnyaka a Parajd és Kápolnásmező közötti utat lezáró töltésvonal neve, a Kis-Küküllő és a Juhod völgyei közötti gerincen található.

Levendulafarm és sósfürdő Kolozs 65,39 km-re. A sósfürdőjéről híres Kolozson a Valkai házaspár levendulafarmot, két sósvizű fürdőmedencét, és egy vendégházat létesített.

Református templom Göcs 51,12 km-re. A hagyomány egy kápolnáról tud, amelyet még a katolikus korban remeték alapítottak, Szent István-kápolna, és amely búcsúhely volt abban az időben.

Borvizfürdő

Borvizfürdő Gyergyóremete 61,95 km-re. A gyergyóremetei borvizfürdő messze földön hires volt a múlt században, különböző betegségekre volt jó a viz. Feltűnő a környezetben - A Kecske-túrára menet itt találkoztunk a résztvevőkkel. Egy kis útba igazitás - Jó helyen kerestétek csak egy kicsit mélyebbre kellett volna ásni. Magas fűben - A fürdő környéke feltűnően rossz állapotban van.

Bugyogó források

Bugyogó források Fingóborvíz 59,4 km-re. A Cseredombi borvíz, másnéven Erzsébet-forrás, Fingóborvíz vagy Szejkésvíz pitvaros faépülettel fedett forrásától délkeletre, 120 méterre további lerakódások helyszíne, bugyogó, sistergő források, és egy tavacska figyelhető meg. Kénszag - A nárciszmezőről jövet megkerestük a lányommal ezt a dobozt is. Záptojás - A Fingó-borvíztől továbbsétálva eljutottunk a Bugyogó forrásokhoz. Fortyogás - Megtaláltuk a forrásokat, megfigyeltük a fortyogást is.

Református templom Parajd 51,72 km-re. Parajd, mint település, Sófalva tanyabokraként alakult ki.

Református templom Szék 57,63 km-re. A többségében magyarok által lakott Szék egyik értéke a 12-dik században épített, román és korai gótikus elemeket ötvöző, háromhajós református templom.

Levendula Galócás 57,13 km-re. A galócási levendulakert a település déli szélén található, csendes környezetben.

Református templom

Református templom Gagy 64,61 km-re. Középkori templomáról nincs adat, de nem lehetetlen, hogy volt, miután 1666-ban újra anyaegyház, amikor templomépítésről van adat. Maganyos kis templom - Megtalaltam a dobozt, ugy nez ki, elsonek. Gyík van, doboz nincs - Énlakáról hazafele, gondoltuk megkeressük a geodobozt.

Ó-sáros fürdő

Ó-sáros fürdő Borszék 69,73 km-re. 2012 október 27-én üzemelték be a korabeli képeslap nyomán újraépült borszéki Ó-sáros fürdőt. Feredő - Volt szerencsém megfürödni a medencékben.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.