Disznajó település (Maros megye) Központ: Marosvécs. Disznajó román elnevezése: Valenii de Mures.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Disznajó (Maros megye) és környéke turisztikai látnivalói

Református templom

Református templom Gernyeszeg 27,11 km-re
A XV-dik században épült gótikus templom, déli kapuja felett található a somkeréki Erdélyi család címere.

Református templom Mezőveresegyháza 46,27 km-re
A helységről szóló első oklevél már egyházáról, templomáról ad hírt: Veresegyház, ez jelölheti a templom köveinek színét vagy festését.

Teleki kripta

Teleki kripta Sáromberke 30,52 km-re
Sáromberke Marosvásárhelytől 14 km-re fekszik, látnivalói a Teleki család sírboltja, a Teleki kiállítás, illetve a 18-dik században épített Teleki-kastély. A sáromberki Teleki kripta - Sáromberke látnivalói közül ehhez a rejtekhelyhez a kriptát mutatnám be.

Sziklafal

Sziklafal Gyöngyös-patak 34,08 km-re
Sziklafal - Gyöngyös-patak forrásvidéke - Kelemen-havasok

Illés sziklái

Illés sziklái Kelemen-havasok 35,82 km-re
A Kelemen-havasok főgerincén levő Ruszka-csúcs délkeleti oldalában találhatók Illés kövei, másnéven Illés sziklái (Pietrele lui Ilies).

Katolikus templom Deményháza 29,9 km-re
1638-ban a források szerint az Agyagos tetőn fakápolna állt Szent Orsolya tiszteletére szentelve.

T1 és T2 barlangok Nyágra 29,55 km-re
T1 és T2 barlangok - Göde-Nyágra.

Kolibicai panoráma

Kolibicai panoráma Kelemen-havasok 33,12 km-re
A Kolibica-víztároló a régi, elszórtan beépített Kolibica nagyobb részén terül el - csodálatos természeti környezetben fekszik, felette a Kelemen-havasok főgerincével. Biciklis panoráma - Kettesben az asszonnyal körbebicikliztük a tavat, nagyon szép a táj.

Zongora-ház

Zongora-ház Mezőcsávás 36,29 km-re
Mezőcsávás és Mezőszabad között, körülbelül félúton, néhány érdekes házat láthat a figyelmes átutazó.

Kusma-kő Kelemen-havasok 26,72 km-re
Kusma-kő (Kusmai kő).

Evszakok Parajd 45,5 km-re
Evszakok Parajd 2001

Egykori városháza

Egykori városháza Marosvásárhely 42,99 km-re
Egykori városháza, ma Kormánybiztosi hivatal és a Maros megyei tanács épülete - Győzelem tér 2 szám, Marosvásárhely.

Rigó-tó

Rigó-tó Szováta 38,52 km-re
A Rigó-tó a Szováta környéki tavak egyike, több irányból is meg lehet közelíteni. Narancsízű tictac cukorkák - Abban az erdőben, ahol a Szováta környéki tavak találhatók, több jelzett és jelzetlen, sétány és ösvény van.

Ropó-domb

Ropó-domb Székelybere 37,09 km-re
Székelyberétől észak-északnyugatra egy kerek dombot láthatunk, mely a falu fölé magasodik.

Református templom Marosvécs

Református templom Marosvécs 4,36 km-re
A középkori templom a faluban, a mai papi telken állott az udvartól nem messze. Kastély árnyéában - A marosvécsi kastély és park látogatása után kerestük fel ezt a rejteket. Megvan a doboz - A doboz a helyén volt, negyedikként jegyeztünk be. Harangszó - Besztercéről hazafele jövet kiugrottam a harangláb szerkezetét lefényképezni.

Parajdi Sóbánya

Parajdi Sóbánya 45,21 km-re
Nyugat felől jövet Parajd Hargita megye kapuja, itt a völgy méginkább elszűkül, a hegyek egészen közel merészkednek. Forgalmas hely - Az átjáróra emlékeztünk korábbi látogatásainkból. Forgalom - Nem felvonultunk, hanem levonultunk ma a bányába.

Zsedán-völgyi kőgomba Kelemen havasok 49,03 km-re
Zsedán-völgyi kőgomba - Kelemen havasok

Jézer-tó

Jézer-tó Kelemen havasok 41,72 km-re
A Jézer-tó, más néven Bánffy-tengerszem, a Rekettyés sziklakönnye, a Kelemen-havasok legismertebb természetes tava, glaciális eredetű képződmény. Szemerkélő őszi esőben, nyáron - A Transzkelemen egyik célpontjaként jelöltem meg a tavat, bár jártam már itt, azért nem akartam kihagyni, mert nagyon szép látvány, nekem nagyon tetszik. Hibrid nagy fulekkel - Ez egy nagyfulu nyestkutya. Havasszépe - Sokszor megcsodáltuk már a tavacskát, a víz sajnos egyre kevesebb benne.

Árpád fejedelem szobra

Árpád fejedelem szobra Székelybere 37,72 km-re
Árpád fejedelem szobrát, Gyarmathy János szobrászművész alkotását, 2012 májusában avatták fel Székelybere központi terén.

Unitárius templom Nyárádszentlászló

Unitárius templom Nyárádszentlászló 43,99 km-re
A templom mai napig megőrzött stílusjegyei is erre a korra utalnak, román és gótikus vegyesen. Belépni csak alázatosan - Belépni csak alázatosan lehet, mert alacsony a kapu. Madárábrázolásos régi sírkövek - A helyszínre érkezve már az alsó kapun beléptem a templomkertbe.

Kölpényi tó

Kölpényi tó Mezőkölpény 38,7 km-re
Mezőkölpény Marosvásárhelytől 14 km-re északnyugatra, a Komlód völgyére nyíló völgykatlanban fekszik, és a 10 km-re keletre levő Mezőcsáváshoz tartozik. Halásztó a völgy mélyében - Közös kincskereső-kiruccanáson vettem részt a mezőkölpényi tó mellett elrejtett geodoboz rejtőjével.

Bolyai Farkas almafája

Bolyai Farkas almafája Marosvásárhely 42,43 km-re
Bolyai Farkas almafája csak 100 évig élt, majd kiszáradt - Új csemetét ültettek a régi helyére. Ponyik almafajta ritkasag - Az igazi almafajta, ponyik es batur. 1 + 1 = Két Bolyai - Ha már itt voltam megkerestem az almafát is. Kicserélem - Köszönöm a visszajelzést.

Marossárpataki tavak

Marossárpataki tavak 29,15 km-re
Maros megyében több vizes terület létezik, amelyek fontosak a vízimadarak élővilágának szempontjából. Lehangoló élmény csalódással - Kevéssel sötétedés előtt érkeztem a helyszínre.

Zsinagóga Marosvásárhely 42,73 km-re
Zsinagóga - Marosvásárhely, 1899-1900, szakralis építmény.

Szentgyörgyi István szobra Marosvásárhely 42,89 km-re
Szentgyörgyi István szobra - Marosvásárhely Második próbálkozásra - Az első alkalommal a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem, illetve Studió Színház előtti kis kertben személyek álldogáltak.

Marosvásárhelyi Csernobil

Marosvásárhelyi Csernobil 47,79 km-re
Ha ködös idő ereszkedik Marosvásárhely fölé, akkor azt már mindenki tudja, hogy megint elgázosítás következik. Megtalaltam - Illetve, csak a jegyzettömböt találtam meg. Miért? - C Miért - M

Katolikus templom és Ferences kolostor

Katolikus templom és Ferences kolostor Mikháza 29,96 km-re
A mikházai ferences kolostortemplom a XVII-dik századi erdélyi későreneszánsz építészet egyik jelentős és szakrális jellegűként egyedülálló emléke. El volt veszve Mikháza? - Ha így áll a dolog, akkor gyakrabban kellene biciklizni. Templomtorony és gólyafészek - A mikházai katolikus templomot és ferences kolostort csak kivülről csodáltam meg. Csendes hely - A dobozt a bodobácsok őrzik.

Rönklenyomat-barlangok Ratosnya 18,33 km-re
A ratosnyai rönklenyomat-barlangok közül a T2-es (05-117/30) a Maros jobb oldalán, Ratosnya község keleti végében található, attól északra, 70 m relatív magasságban.

Kisvasút hídja

Kisvasút hídja 48,87 km-re
A Maroson átívelő hídon túl a vasutat felszedték, csak a töltés maradt, habár vezetőink felújítást ígértek. Meglesz - megnézem. Új doboz - Áthelyeztem a dobozt. Elmenve - Nem találtam meg.

A zene allegóriái Marosvásárhely 42,94 km-re
A zene allegóriái, a Kultúrpalota déli, Rózsák tere felőli oldalán - Körösfői Kriesch Aladár, 1913.

Postaréti forrás

Postaréti forrás Marosvásárhely 41,13 km-re
A marosvásárhelyi Postaréti forrás a Constantin Romanu Vivu-utcai D11 számú tömbház mellett található.

Keresztelő Szent János fakápolna

Keresztelő Szent János fakápolna Mikháza 30,37 km-re
Keresztelő Szent János-fakápolna és Erdély legrégebbi élő hársfája - Mikháza

Borgói-hágó

Borgói-hágó 42,89 km-re
A Borgói-hágó a Borgói-hegység keleti részében található 1201 m-es tengerszint feletti magasságban.

Erdőszakál 6,76 km-re
Középkori lakói katolikusok voltak, két templommal - későbbi adat nem szól sem templomáról, sem egykori katolikus lakóiról, vagy azok utódairól a reformáció utáni időkből, mivel a XVI-dik században mindkét település puszta: Pusztaszakál 1519-ben, görög-keletieket telepítenek.

Sebes-patak völgye Kelemen-havasok 28,45 km-re
Sebes-patak völgye

Falu harangja

Falu harangja Mikháza 29,8 km-re
Mikházán, abban az utkereszteződésben, ahol a ferences kolostortemplom felé le kell térni, egy harangláb és egy fedett feszület található, melyre a helybeliek a Jézuska és a Falu harangja elnevezéseket használják. Gyors találat - A doboz a földön volt.

Református templom Koronka 43,57 km-re
Koronka régi templomát magas védőfalak vették körül.

Kis-Beszterce

Kis-Beszterce 33,27 km-re
A Kis-Besztercés-t legrövidebb úton a Ratosnya völgyén közelithetjük meg, kék keresztet, majd kék háromszöget követve. Elkallódott - Sajnos ennek a ládának annyi. Karbantartás, geodobozok és a papné - Nem tudom, hogy ki lehet a társrejtő, viszont István tudom, hogy élete kalandját éli a minden lehetőségek országában. Karbantartás, pápánás - A társrejtő természetesen a rejtő társa.

Református templom Cegőtelke 40,74 km-re
1243-ban jelentkezik az okiratokban egy Chegetelke megnevezés, deGyörffy szerint az oklevél nem hiteles.

Mezítlábas ösvény Szováta 38,67 km-re
A mezítlábas ösvény Sebastian Kneipp német természetgyógyász által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapszik.

600 éves mocsári tölgy

600 éves mocsári tölgy Paszmos 18,61 km-re
A paszmosi mocsári tölgy a helybéli Teleki kastély mögött, 25 m-re található. Tereprendezés miatt a doboz valószínű eltűnt - A kastélyegyüttes teljes felújítása során a tölgy környezetét is teljesen átalakították.

Kis Lomás úr szikla

Kis Lomás úr szikla 39,78 km-re
A Kis-Lomás-vízesés közelében, a kék háromszöggel jelzett túraútvonal felett látványos sziklaalakzatok emelkednek. Kis Lomás úr, Lomás Ica, és a Cica-mica csúcs - Remélem te is tartod magad majd az egyezségünkhöz, és te is rejtesz ott egy geodobozt. A vízesés fele - Útban a vízeséshez felmásztunk ide a sziklához is, hogy megkeressük ezt a geodozbozt is. Majd legközelebb - A Kis-Lomás-vízesés felé menet megálltam megkeresni ezt a dobozt.

Ivóvízmedence és szivattyúállomás

Ivóvízmedence és szivattyúállomás Marosvásárhely 42,13 km-re
Az 1-es számú ivóvízmedence és a szivattyúház az egykori Széll Kálmán (ma Verii - Nyár) utca 4 szám alatt található.

Fordított házikó

Fordított házikó Parajd 45,63 km-re
Feje tetejére állt a világ Parajd központi részében, az ANL utca 3 szám alatt, a rendőrség és az ANL tömbházak közelében, egy fordított, feje tetejére állt házikó található.

[ Fel ↑ ]
Református templom

Református templom Nagyteremi 54,21 km-re. Orbán Balázs régi templomát részletesen leírja, bizonyos, hogy itt középkori templom volt.

Oroszhegy 67,6 km-re. Az egykori Udvarhelyszék legmagasabban fekvő településeSzékelyuvarhelytől 12 km-re, az 1009 m magas Őrhegy déli lábánál, a Bosnyák- és a Ballé-patak völgyfőjében fekszik.

Lövészárok

Lövészárok Gyergyótekerőpatak 65,95 km-re. A Gyergyótekerőpataktól kelet-délkeletre fekvő dombokon több helyen is találunk lövészárkokat.

Mezőszopor

Mezőszopor 64,82 km-re. 1213-ban villa Zupur, 1332-ben Supur, 1450-ben Zopor, 1478-ban Zoopor néven jelentkezik az oklevelekben.

Katolikus templom

Katolikus templom Gyergyóújfalu 62,58 km-re. Gyergyóújfalu neve szerint új falu, de csak a középkorból ismert más, régebbi plébániával szemben.

Református templom Székelyvaja 50,73 km-re. Székelyvaja a Göcs-patak mellett található falu, mely közigazgatásilag Ákosfalva része.

Fiastetői kilátó

Fiastetői kilátó 50,17 km-re. A kilátót 2006 július 22-én avatták fel, ötlete Dr Fazekas Özséb gyulai belgyógyász főorvostól származik. Fiastető, vihar előtt - Atyha felől személygépkocsival próbálkoztunk közelebb jutni a kilátóponthoz, majd korulbelul félúton hagyva az autót, gyalog másztunk ki a kilátóponthoz. Sárgarigó - Lementem a térképről mire elértem a kilátót, de lehet, hogy csak az én térképem régi. Ujra megvan - 10 ev utan ujra megtalaltuk a dobozt.

Református templom

Református templom Kutyfalva 68,29 km-re. Kutyfalva ma is álló temploma, bár átalakítva, a gótikus kor emlékeit őrzi, főképp két gótikus kapuja révén.

Etéd 52,54 km-re. Etéd Szováta, Korond és Parajd után a környék legjelentősebb települése.

Bozsor tava

Bozsor tava Mezőzáhi tórendszer 56,41 km-re. A Mezőségi-patak mentén egy hosszú tórendszer alakult ki. Magas vízszint - A magas vízszint miatt, a visszavágott fáknak csak az újonnan hajtott ágait értük el. Kamerák által megfigyelve - A déli órákban érkeztem a Mezőzáh községközponttól északkeletre hosszan elnyúló tórendszerhez.

Református templom

Református templom Gagy 61,16 km-re. Középkori templomáról nincs adat, de nem lehetetlen, hogy volt, miután 1666-ban újra anyaegyház, amikor templomépítésről van adat. Maganyos kis templom - Megtalaltam a dobozt, ugy nez ki, elsonek. Gyík van, doboz nincs - Énlakáról hazafele, gondoltuk megkeressük a geodobozt.

Degenfeld-Schomburg kastély

Degenfeld-Schomburg kastély Kutyfalva 67,94 km-re. Az első kutyfalvi kastélyt a XVII-dik században építette Pekry Lőrinc gróf és felesége, Petrőczi Kata Szidónia bárónő.

Katolikus templom Székelykeresztúr 69,42 km-re. Székely- vagy Szitáskeresztúr a Székely előnevét onnan nyerte, hogy a lakói székelyek, a Szitás melléknevet pedig arról, hogy itt nagyban folyt a szitagyártás.

Találkozás háza

Találkozás háza Zágor 61,82 km-re. Az 1794-ben épült papilakot és az egykori tanári lakásokat 2007-2008 között részben újjáépítették és felújították.

Vármegyehatárjelző kő

Vármegyehatárjelző kő Sikaszó 66,02 km-re. Sikaszó a Fenyéd és Gyergyótekerőpatak közötti 138-as számú úton taláható, a Libáni-hágótól 11 km-re, az Alsó-Veresbükk-patak torkolatánál. Reggel - Reggel egyedül karikáztam fel a rejtekhelyig, nagyon szép friss idő volt. Doboz kereses segitseggel - Kedvenc karikas utvonalam tavasszal es osszel - most megspekeltem a dobozkeresessel is - nagyon szep utvonal. Kivágott erdő - Aki nem járt a környéken, hamar induljon el csodálja meg ezt a vidéket.

Dobrán-forrás Bélbor 55,67 km-re. A Dobrán (Dobreanu)-forrás a Dobrán-patak földrajzi jobb oldalán található, Bélbor északnyugati szélén.

Katolikus templom Kerelőszentpál 59,26 km-re. Román kori jellegét a torony alatti kapu kőkerete, a kórus ablaka, a sekrestye által eltakart oszlop őrizte meg.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.