Kendő település (Maros megye) Központ: Székelybere. Kendő román elnevezése: Candu.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Kendő (Maros megye) és környéke turisztikai látnivalói

1509-ben Kendew néven említik az okiratok, 1567-ben a regestrumban 9 kapuval jegyzik. Harangláb. A suvadásnál sajnos már nem volt időnk maradni, de a régi haranglábat megcsodáltuk.
Kendő régi sírkövei
Nyárádselyéből közelítettem meg a suvadást, a katolikus templom irányából vágtam bele a suvadás kellős közepébe. A geodobozhoz nem lehet hozzáférni. Mikháza felől érkeztem Nyárádselyére, amíg a talajút első része tűrhetőnek néz ki, a második fele nagyon le van szakadva. Antenna. A doboz valóban a szűk üregben volt. Karbantartás. A tegnap délután sikerült újra eljutnom Nyárádselyébe és ellenőriztem a rejteket.
Márkod északnyugati határában levendulást és tulipánültetvényt hoztak létre, melyet Székelybere vagy Mikháza felől lehet megközelíteni.
A mikházi Tájoló kilátóról remek kilátás nyílik az egykori római kasztrum és vicus területére, valamint a Felső-Nyárádmentére.
A szent keresztről elnevezett egyházközségek, illetve falvak mind régiek és a szent keresztről elnevezett templomuktól kapták nevüket. Tető alatt. Nyárádszentimréről jöttünk át Berekeresztúrra.
Keresztelő Szent János-fakápolna és Erdély legrégebbi élő hársfája - Mikháza
A több, mint 2 hektáron elterülő mikházi római katonai tábor Maros megye egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye.
Az Idődoboz pavilonok a Mikházi Régészeti Parkban találhatók, a településtől délnyugatra, a római kasztrum és a régészeti park között.
A mikházai ferences kolostortemplom alatti, a főhajó és a szentély alatt húzódó kripta egyháziak és híres világiak, erdélyi nemes családok tagjainak nyughelye. Geodoboz a kripta bejáratánál. Borús, esős délután indultam el egy kis dobozkeresésre. Nem zár jól a doboz. A doboz előkerült a kövek közül, de a tartalma át van nedvesedve.
A mikházai ferences kolostortemplom a XVII-dik századi erdélyi későreneszánsz építészet egyik jelentős és szakrális jellegűként egyedülálló emléke. El volt veszve Mikháza?. Ha így áll a dolog, akkor gyakrabban kellene biciklizni. Templomtorony és gólyafészek. A mikházai katolikus templomot és ferences kolostort csak kivülről csodáltam meg. Csendes hely. A dobozt a bodobácsok őrzik.
A mikházi ferences templom és kolostor 1673-ban készült, régi galambbúgos nagy- és kiskapuja, a legrégebbi fennmaradt székelykapu volt.
Csíkfalvából tértünk Búzaháza felé, miután áthaladtunk Búzaházán, jobbra egy földút vezet az erdő irányába. Még nincs kinyílva. Az elmúlt napokban olvastam, láttam a képeket, hogy Óvárhely mellett már nyílnak a kockásliliomok.
Mikházán, abban az utkereszteződésben, ahol a ferences kolostortemplom felé le kell térni, egy harangláb és egy fedett feszület található, melyre a helybeliek a Jézuska és a Falu harangja elnevezéseket használják. Gyors találat. A doboz a földön volt.
A híres horror ház, amitől Deményháza lett a világ közepe.
A kockásliliom a liliomfélék családjába tartozó fokozottan védett növény. Elég nehezen találtuk meg. De a földrajzi koordináták sokat segítettek. Vékonykarúak elönyben. Minden évben felkeressük a rétet a koczkásliliomok miatt.
1638-ban a források szerint az Agyagos tetőn fakápolna állt Szent Orsolya tiszteletére szentelve.
1590-ben már egyházát említik, ami legalább kápolna létét tételezi fel, 1643-ból is van adat kápolnáról, amikor még mindig Berekeresztúr filiája.
Székelyberétől észak-északnyugatra egy kerek dombot láthatunk, mely a falu fölé magasodik.
Az Óriások árka a Nyárádmente kistérség egyik fontos történelmi, természeti értéke.
Benkő Károly idejében épül fatemploma, mai temploma 1842-ből való.
Árpád fejedelem szobrát, Gyarmathy János szobrászművész alkotását, 2012 májusában avatták fel Székelybere központi terén.
A Bekecs-tető a nyárádmentiek szent hegye, a kápolna mellől jó kilátás nyílik déli irányba. Keskeny kezűek elönyben. Miután a Király új dobozt helyezett el, ez egyből elő is került. Szabályok. Ezért a rejtekhelyért már kaptál egy pontot. Már megint nincs. Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen, de sajnos megint hiányzik a geodoboz.
A Bökecs leve egyike a nyárádmentiek szent hegyéből, a Bekecsből eredő forrásnak. Elszánt kincskeresés. Először is szétnéztem, hol van a gömbölyű hátú kő. Gesztenye. Miután Deliáék kikaparták (izé, kiásták) a gesztenyét, és kissé odébb helyezték, mi is könnyen megtaláltuk a kissé furcsa alaku dupla dobozt. Működik. Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen.
A Bökecs tetején, a Vész-mező szélén, az erdei út mellett található egy másik kő is. Tőzike mező. Lesétáltunk a Vész-kőtől egy, az elesett német katonáknak emelt emlékműig. Acskó és Minion. A doboz a helyén, a Király tanácsát követve be is acskóztam, miután egy Minion is bekúszott a ládába. Rendben. Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen, a doboz a helyén, de valami rágcsáló megcsócsálta a zacskót.
Székelyhodos községközpont, Marosvásárhelytől 22 km-re északkeletre, Szászrégentől délkeletre található. Festett órás templomtorony. A helyszínre érkezve, annak rendje-módja szerint a kőoszlopos kapun léptem be a templomkertbe. Csendes falu. Tetszett a falu.
A Bekecs oldalában, a Körvélyes-mezőn található egy honvéd emlékmű, mely az 1916-os román betörés feltartoztatása során elesett székely honvédőknek állít emléket. Dugó dugta. A koordináta nem a legkóserebb, de megtaláltuk a facsonkot. Pótolni. Ősszel visszatérve a tett helyszínére, a jégdugónak már se híre, se hamva, de sajnos a ládának se. Bekerítve. Most látom, hogy a régebbi fotókon még nem volt teljesen bekerítve az emlékmű.
Érdekes épület a Nyárádszentimre református temploma. Hosszú bejegyzések, automatikusan kitöltött időpont. Nem lehetne néha a mondatokat nagybetűvel kezdeni? Nem lehetne néha a pont, vagy a vessző után szünetet hagyni? Nem lehetne néha a két t helyett helyesen egy t betűt írni, máskor pedig egy t helyett helyesen kettőt? Nem lehetne helyesen írni, hogy ne azzal foglalkozzam állandóan, hogy helyesírási hibákat javítok? Nem kötelező hosszú bejegyzést írni. Részletes beszámolók. Rendben van. Szent Imre szobor. Nyárádszeredából hazafele választottam ezt az útvonalat: Seprőd - Abod - Makfalva - Szolokma - Etéd - Énlaka - Székelypálfalva.
Templomának építési idejét – függetlenül a pápai tizedjegyzék adatától – a XIII. Mégis ott van. Most először jártam úgy, hogy előbb "oda" nyúlok, de bíztos máshol lesz s hát láss csodát. Fej fölött. Felnéztem és megláttam a dobozt.
A Bekecs-tetőről a Hollós-tó felé vezető út mentén található egy nagy mohás kő, amelyet a helybeliek Moháskőnek, Oltárkőnek de leggyakrabban Mosdókőnek neveznek. Új geodoboz, védettebb rejtekben. A Vész-kőnél elrejtett új geodoboz megtalálása után, úgy döntöttem, hogy még elsétálok a Mosdókőhöz is, belefér az időbe. Első találatom . Nagyon rég járom a Bekecs hegyet, számtalanszor elmentem a rejtek mellett, nem is gondoltam volna, hogy ilyen kincseket rejt. A táblát is. Olvassátok végig az ismertető táblát, van ott pár érdekesség.
Ehed falunak temploma a középkorban nem volt. Ki az a György Tibi bácsi?. Nem készültem különösebben az ehedi rejtekhelyhez. Szép őszi idő. A közelben volt még néhány cseresznyefa, de a repedés nagy segítség.
A Bekecs-tetőtől keletre található a Hollós-tó, ez egy körülbelül 100x50 m-es mesterséges tó.
A csíkfalvi unitárius temetőben nagyméretű, különös alakú, régi, megdőlt sírkő található. Megrágva. A sírköveket nem láttam, nem is volt sok időm. Csak a dobozt találtam meg. Kerestem a sírköveket de nem találtam meg.
Nyárádremete Szovátától 20 km-re fekszik. Kísértetek. A kísérteteknek is van harisnyájuk? Ők csak lelkek. Lepedőt akartam mondani. Harisnya? Khmm, lepedőt akartam mondani. Őszapók. Nem találtam meg a temető bejáratát, igaz, nem is kerestem.
Jobbágytelke közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik. Hatalmas tuják takarásában. A hatalmas tuják takarásában feltűnésmentesen meg lehet keresni a geodobozt. Szemmagasságban. Nem emlékeztem a segítő információra.
Iszló Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik.
Makfalva, illetve a Sokad dűlő északi részén, az abodi határ és Külső Ecsenye közötti, jellegzetes, koporsóra emlékeztető domb neve a Tatársír.
Féreglyuk hegyi kerékpáros ösvény - Csíkfalva.
A kis vonat egy keskeny-nyomtávolságú vasútra épített gőzmozdonyból és 2 zárt, valamint 1 nyitott, 11-12 m hosszú vagonból áll. Husveti dobozok. Leanylocsolas helyett geoladakat keresgeltunk Varmezo kornyeken. Bozót. A fotó segítségével kerestünk, de végül is a GPS vezetett nyomra. A vonat füstje elvitte. Illetve az újjáépítés szele.
Katonáné hegyese, a régi osztrák térképeken Katonanő-tető, a Sokad dűlő legmagasabb csúcsa Makfalva északi határán.
A Mini Nyárád látogatóközpont Vármezőn az Állomás utca 156 szám alatt található, a keskeny nyomvonalú vasút vármezői állomása mellett.
A Padlásmúzeum Nyárádszeredában, a Szakadát utca végén, a 26/A számú házban padlásán található.
Kibéd 10 km-re fekszik Szovátától, helyi posztóüzeméről híres.
Vármezőn, a Mini Nyárád átogatóközpont közelében, a Kéménykő (Keménykő oldala) délkeleti aljában egy kitűnő ivóvíz-forrást találunk.
A Maros megyei római határszakasz kutatása során számos, a védelmi vonalhoz tartozó lelőhelyet azonosítottak. Megközelítés. A Google térképen kinéztem, hogy a rejtekhelytől keletre egy út vezet fel a gerincre. Csak az őrtorony helye. Amint a leírásban is írja, itt csak egy római őrtorony helye található.
[ Fel ↑ ]
Erdőcsinád temetői három szomszédos dombon helyezkednek el, a falutól északnyugatra. Kíváncsiskodó helybeliek . A sikertelen székelykáli keresés után megkerestem az erdőcsinádi temetőt. Puszpángbokrok. Nekem is hasonló élményben volt részem, a helybeliek engem is megbámultak.
1332-ben a pápai tizedjegyzékben említik először Peturlaka néven.
A Mária-forrás a Rózsa és a Sas utcák kereszteződésénél található a rendőrséggel szemben, a forrás előtti park szép, rendezett. Itt nem találtam feltűnésmentesen kereshető rejteket. A rendőrséggel szemben pár kocsi parkolására alkalmas hely van.
Jellemző a hely egyedien gazdag változatosságára, hogy a Vörös-tó só-koncentrációja elég magas. Napozás Piroskánál. Befagyva fogadott a Medve is, a Piroska is. Magyar Husvet Szovatan V. Na, itt mar nem jartam olyan szerencsevel. Piri fentről. Lent a tó szélén, a nádasban pont nászoltak a siklók.
A környéket uraló 1025 m magas Siklódi-kő andezit-agglomerátumból, tipikus vulkáni kőzetből áll.
Szováta Székelyföld legnépszerűbb nyári üdülőhelye. Csend és nyugalom. Megtaláltuk. Jo rejtek. Alcazasanak koszonhetoen nem ment elsore a megtalalas, de nehany tiszteletkor utan megadta magat. Medve nem volt a környéken. Mert nagyon sok a kétlábú látogató.
A mezítlábas ösvény Sebastian Kneipp német természetgyógyász által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapszik.
1453-ban villa Belken néven jelentkezik az oklevelekben.
1409-ben Zengelnek Arják a források, 1471-ben Zengyel a neve.
Görgényszentimre községben található a Görgényi nárciszmező, a Görgényi-havasok lábánál, összesen 3 hektár területen. Ilyen sincs gyakran. Maga a rejtő vitt el a rejtekhelyhez, a saját kocsiján. Tömegnyomor. Hétvégén, nárcisz-virágzáskor inkább kerülni kell, tömegnyomor van.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.