Mikháza település (Maros megye) Központ: Nyárádremete. Közeli települések: Deményháza (Damieni) 1.56 km-re, Nyárádköszvényes (Matrici) 3 km-re, Kendő (Candu) 3.56 km-re, Márkod (Marculeni) 3.9 km-re, Székelyhodos (Hodosa) 4.23 km-re. Mikháza román elnevezése: Calugareni.
Szállás

Szállás Mikháza (Calugareni) - Nyárádremete, Maros


Keress szállást Mikháza közelében, egyszerűen és könnyen!
Kattintás előtt válaszd ki a szállástípust!

Turisztikai túracélpont-adatbázis - Kapcsolat - Bejelentkezés

Mikháza (Maros megye) és környéke turisztikai látnivalói

Falu harangja 0.13 km-re. Mikházán, abban az utkereszteződésben, ahol a ferences kolostortemplom felé le kell térni, egy harangláb és egy fedett feszület található, melyre a helybeliek a Jézuska és a Falu harangja elnevezéseket használják.
A legrégebbi székelykapu 0.14 km-re. A mikházi ferences templom és kolostor 1673-ban készült, régi galambbúgos nagy- és kiskapuja, a legrégebbi fennmaradt székelykapu volt. A szerkezetileg meggyengült kaput 1912-ben egy vihar ledöntötte, majd vásárlás útján a Néprajzi Múzeumba került.
Katolikus templom és Ferences kolostor 0.16 km-re. A mikházai ferences kolostortemplom a XVII. századi erdélyi későreneszánsz építészet egyik jelentős és szakrális jellegűként egyedülálló emléke.
Kripta a ferences kolostortemplom alatt 0.2 km-re. A mikházai ferences kolostortemplom alatti, a főhajó és a szentély alatt húzódó kripta egyháziak és híres világiak, erdélyi nemes családok tagjainak nyughelye. A templomban mintegy tucatnyi feliratos és helyenként faragott díszű sírtábla jelöli a kripta kamráiba temetett neves személyek sírjait.
Római katonai tábor 0.56 km-re. A több, mint 2 hektáron elterülő mikházi római katonai tábor Maros megye egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye. A tábor a Nyárád-völgy felső szakaszának védelmét biztosította.
Keresztelő Szent János fakápolna 0.58 km-re. Keresztelő Szent János-fakápolna és Erdély legrégebbi élő hársfája - Mikháza
Idődoboz pavilonok 0.6 km-re. Az Idődoboz pavilonok a Mikházi Régészeti Parkban találhatók, a településtől délnyugatra, a római kasztrum és a régészeti park között. A két pavilont Sági Gergely tervezte, 2015-ben készültek el, és 2016 májusában avatták őket fel.
Tájoló kilátó 1.03 km-re. A mikházi Tájoló kilátóról remek kilátás nyílik az egykori római kasztrum és vicus területére, valamint a Felső-Nyárádmentére. Célja az erőd területének megmutatása a tájban.
Drakula kripta-ház 1.39 km-re. A híres horror ház, amitől Deményháza lett a világ közepe. Ezekkel a szavakkal hívja fel a különleges létesítményre a figyelmet, a reklámszöveg.
Katolikus templom 1.63 km-re. 1638-ban a források szerint az Agyagos tetőn fakápolna állt Szent Orsolya tiszteletére szentelve. 1671-ben a kápolnát leviszik a mai temetőbe és ott a szent őrzőangyalok tiszteletére szentelik.
[ Fel ↑ ]
Iszulyka völgye - Bekecs-tető
Iszulyka völgye - Bekecs-tető
Vityál vára romjai - Görgényi-havasok
Vityál vára romjai - Görgényi-havasok
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Alsóköhér - Turisztikai látnivalók Valea Nandrii - Turisztikai látnivalók Alsóbún - Turisztikai látnivalók Breáza
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.