Mikháza település (Maros megye) Központ: Nyárádremete. Mikháza román elnevezése: Calugareni.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Mikháza (Maros megye) és környéke turisztikai látnivalói

Mikházán, abban az utkereszteződésben, ahol a ferences kolostortemplom felé le kell térni, egy harangláb és egy fedett feszület található, melyre a helybeliek a Jézuska és a Falu harangja elnevezéseket használják. Gyors találat. A doboz a földön volt.
A mikházi ferences templom és kolostor 1673-ban készült, régi galambbúgos nagy- és kiskapuja, a legrégebbi fennmaradt székelykapu volt.
A mikházai ferences kolostortemplom a XVII-dik századi erdélyi későreneszánsz építészet egyik jelentős és szakrális jellegűként egyedülálló emléke. El volt veszve Mikháza?. Ha így áll a dolog, akkor gyakrabban kellene biciklizni. Templomtorony és gólyafészek. A mikházai katolikus templomot és ferences kolostort csak kivülről csodáltam meg. Csendes hely. A dobozt a bodobácsok őrzik.
A mikházai ferences kolostortemplom alatti, a főhajó és a szentély alatt húzódó kripta egyháziak és híres világiak, erdélyi nemes családok tagjainak nyughelye. Geodoboz a kripta bejáratánál. Borús, esős délután indultam el egy kis dobozkeresésre. Nem zár jól a doboz. A doboz előkerült a kövek közül, de a tartalma át van nedvesedve.
A több, mint 2 hektáron elterülő mikházi római katonai tábor Maros megye egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye.
Keresztelő Szent János-fakápolna és Erdély legrégebbi élő hársfája - Mikháza
Az Idődoboz pavilonok a Mikházi Régészeti Parkban találhatók, a településtől délnyugatra, a római kasztrum és a régészeti park között.
A mikházi Tájoló kilátóról remek kilátás nyílik az egykori római kasztrum és vicus területére, valamint a Felső-Nyárádmentére.
A híres horror ház, amitől Deményháza lett a világ közepe.
1638-ban a források szerint az Agyagos tetőn fakápolna állt Szent Orsolya tiszteletére szentelve.
Csíkfalvából tértünk Búzaháza felé, miután áthaladtunk Búzaházán, jobbra egy földút vezet az erdő irányába. Még nincs kinyílva. Az elmúlt napokban olvastam, láttam a képeket, hogy Óvárhely mellett már nyílnak a kockásliliomok.
Kendő régi sírkövei
1509-ben Kendew néven említik az okiratok, 1567-ben a regestrumban 9 kapuval jegyzik. Harangláb. A suvadásnál sajnos már nem volt időnk maradni, de a régi haranglábat megcsodáltuk.
Márkod északnyugati határában levendulást és tulipánültetvényt hoztak létre, melyet Székelybere vagy Mikháza felől lehet megközelíteni.
A kockásliliom a liliomfélék családjába tartozó fokozottan védett növény. Elég nehezen találtuk meg. De a földrajzi koordináták sokat segítettek. Vékonykarúak elönyben. Minden évben felkeressük a rétet a koczkásliliomok miatt.
Székelyhodos községközpont, Marosvásárhelytől 22 km-re északkeletre, Szászrégentől délkeletre található. Festett órás templomtorony. A helyszínre érkezve, annak rendje-módja szerint a kőoszlopos kapun léptem be a templomkertbe. Csendes falu. Tetszett a falu.
Nyárádselyéből közelítettem meg a suvadást, a katolikus templom irányából vágtam bele a suvadás kellős közepébe. A geodobozhoz nem lehet hozzáférni. Mikháza felől érkeztem Nyárádselyére, amíg a talajút első része tűrhetőnek néz ki, a második fele nagyon le van szakadva. Antenna. A doboz valóban a szűk üregben volt. Karbantartás. A tegnap délután sikerült újra eljutnom Nyárádselyébe és ellenőriztem a rejteket.
Jobbágytelke közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik. Hatalmas tuják takarásában. A hatalmas tuják takarásában feltűnésmentesen meg lehet keresni a geodobozt. Szemmagasságban. Nem emlékeztem a segítő információra.
Nyárádremete Szovátától 20 km-re fekszik. Kísértetek. A kísérteteknek is van harisnyájuk? Ők csak lelkek. Lepedőt akartam mondani. Harisnya? Khmm, lepedőt akartam mondani. Őszapók. Nem találtam meg a temető bejáratát, igaz, nem is kerestem.
Ehed falunak temploma a középkorban nem volt. Ki az a György Tibi bácsi?. Nem készültem különösebben az ehedi rejtekhelyhez. Szép őszi idő. A közelben volt még néhány cseresznyefa, de a repedés nagy segítség.
Az Óriások árka a Nyárádmente kistérség egyik fontos történelmi, természeti értéke.
A szent keresztről elnevezett egyházközségek, illetve falvak mind régiek és a szent keresztről elnevezett templomuktól kapták nevüket. Tető alatt. Nyárádszentimréről jöttünk át Berekeresztúrra.
A Bekecs-tető a nyárádmentiek szent hegye, a kápolna mellől jó kilátás nyílik déli irányba. Keskeny kezűek elönyben. Miután a Király új dobozt helyezett el, ez egyből elő is került. Szabályok. Ezért a rejtekhelyért már kaptál egy pontot. Már megint nincs. Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen, de sajnos megint hiányzik a geodoboz.
A Bökecs leve egyike a nyárádmentiek szent hegyéből, a Bekecsből eredő forrásnak. Elszánt kincskeresés. Először is szétnéztem, hol van a gömbölyű hátú kő. Gesztenye. Miután Deliáék kikaparták (izé, kiásták) a gesztenyét, és kissé odébb helyezték, mi is könnyen megtaláltuk a kissé furcsa alaku dupla dobozt. Működik. Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen.
A Bökecs tetején, a Vész-mező szélén, az erdei út mellett található egy másik kő is. Tőzike mező. Lesétáltunk a Vész-kőtől egy, az elesett német katonáknak emelt emlékműig. Acskó és Minion. A doboz a helyén, a Király tanácsát követve be is acskóztam, miután egy Minion is bekúszott a ládába. Rendben. Év vége lévén leltároztunk a Bekecsen, a doboz a helyén, de valami rágcsáló megcsócsálta a zacskót.
Iszló Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Székelyhodoshoz tartozik.
A Bekecs oldalában, a Körvélyes-mezőn található egy honvéd emlékmű, mely az 1916-os román betörés feltartoztatása során elesett székely honvédőknek állít emléket. Dugó dugta. A koordináta nem a legkóserebb, de megtaláltuk a facsonkot. Pótolni. Ősszel visszatérve a tett helyszínére, a jégdugónak már se híre, se hamva, de sajnos a ládának se. Bekerítve. Most látom, hogy a régebbi fotókon még nem volt teljesen bekerítve az emlékmű.
1590-ben már egyházát említik, ami legalább kápolna létét tételezi fel, 1643-ból is van adat kápolnáról, amikor még mindig Berekeresztúr filiája.
A kis vonat egy keskeny-nyomtávolságú vasútra épített gőzmozdonyból és 2 zárt, valamint 1 nyitott, 11-12 m hosszú vagonból áll. Husveti dobozok. Leanylocsolas helyett geoladakat keresgeltunk Varmezo kornyeken. Bozót. A fotó segítségével kerestünk, de végül is a GPS vezetett nyomra. A vonat füstje elvitte. Illetve az újjáépítés szele.
Székelyberétől észak-északnyugatra egy kerek dombot láthatunk, mely a falu fölé magasodik.
A Mini Nyárád látogatóközpont Vármezőn az Állomás utca 156 szám alatt található, a keskeny nyomvonalú vasút vármezői állomása mellett.
A Bekecs-tetőről a Hollós-tó felé vezető út mentén található egy nagy mohás kő, amelyet a helybeliek Moháskőnek, Oltárkőnek de leggyakrabban Mosdókőnek neveznek. Új geodoboz, védettebb rejtekben. A Vész-kőnél elrejtett új geodoboz megtalálása után, úgy döntöttem, hogy még elsétálok a Mosdókőhöz is, belefér az időbe. Első találatom . Nagyon rég járom a Bekecs hegyet, számtalanszor elmentem a rejtek mellett, nem is gondoltam volna, hogy ilyen kincseket rejt. A táblát is. Olvassátok végig az ismertető táblát, van ott pár érdekesség.
Templomának építési idejét – függetlenül a pápai tizedjegyzék adatától – a XIII. Mégis ott van. Most először jártam úgy, hogy előbb "oda" nyúlok, de bíztos máshol lesz s hát láss csodát. Fej fölött. Felnéztem és megláttam a dobozt.
Benkő Károly idejében épül fatemploma, mai temploma 1842-ből való.
Vármezőn, a Mini Nyárád átogatóközpont közelében, a Kéménykő (Keménykő oldala) délkeleti aljában egy kitűnő ivóvíz-forrást találunk.
A Bekecs-tetőtől keletre található a Hollós-tó, ez egy körülbelül 100x50 m-es mesterséges tó.
Árpád fejedelem szobrát, Gyarmathy János szobrászművész alkotását, 2012 májusában avatták fel Székelybere központi terén.
A Maros megyéhez tartozó Nyárádremetétől északra, 3 km-re fekvő, 800 m magas dombon Árpád-kori vár maradványait találjuk. Sok megtaláló, kevés bejelentés. Az Alsó-Halas pataki homokbányától, jöttem ide, miután rejtettem a Tündérek forrásánál. Likas-kő, vulkáni bomba, bejelentések. A Likas-kőnél jártam már, lásd a képeimet, viszont a vulkáni bomba-sziklát nem tudtam beazonosítani. Vár az esőben. A Pálos-kolostor után a várat vettük célba.
A Maros megyei római határszakasz kutatása során számos, a védelmi vonalhoz tartozó lelőhelyet azonosítottak. Megközelítés. A Google térképen kinéztem, hogy a rejtekhelytől keletre egy út vezet fel a gerincre. Csak az őrtorony helye. Amint a leírásban is írja, itt csak egy római őrtorony helye található.
A csíkfalvi unitárius temetőben nagyméretű, különös alakú, régi, megdőlt sírkő található. Megrágva. A sírköveket nem láttam, nem is volt sok időm. Csak a dobozt találtam meg. Kerestem a sírköveket de nem találtam meg.
Római tábor - Alsóköhér
Érdekes épület a Nyárádszentimre református temploma. Hosszú bejegyzések, automatikusan kitöltött időpont. Nem lehetne néha a mondatokat nagybetűvel kezdeni? Nem lehetne néha a pont, vagy a vessző után szünetet hagyni? Nem lehetne néha a két t helyett helyesen egy t betűt írni, máskor pedig egy t helyett helyesen kettőt? Nem lehetne helyesen írni, hogy ne azzal foglalkozzam állandóan, hogy helyesírási hibákat javítok? Nem kötelező hosszú bejegyzést írni. Részletes beszámolók. Rendben van. Szent Imre szobor. Nyárádszeredából hazafele választottam ezt az útvonalat: Seprőd - Abod - Makfalva - Szolokma - Etéd - Énlaka - Székelypálfalva.
Féreglyuk hegyi kerékpáros ösvény - Csíkfalva.
A Görgényi-havasokban, a Meleg Sugó-völgyében található egy nagy sziklatömb, a Likas-kő, aminek a tövében tengermarta üreg található. Étvágycsináló-túra kerékpárral. Biciklivel mentem végig a Meleg-Sugó völgyében. Esős. Nem a Likas-kő volt aznapi turánk célpontja, de mivel utba esett ugy döntöttünk megkeresük.
1319-ben villa Szentmihálteluke néven írják, 1453-ban Zentmyhaltelke, 1644-ben Szent Mihály Telke formában fordul elő.
[ Fel ↑ ]
Jellemző a hely egyedien gazdag változatosságára, hogy a Vörös-tó só-koncentrációja elég magas. Napozás Piroskánál. Befagyva fogadott a Medve is, a Piroska is. Magyar Husvet Szovatan V. Na, itt mar nem jartam olyan szerencsevel. Piri fentről. Lent a tó szélén, a nádasban pont nászoltak a siklók.
A mezítlábas ösvény Sebastian Kneipp német természetgyógyász által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapszik.
Szováta Székelyföld legnépszerűbb nyári üdülőhelye. Csend és nyugalom. Megtaláltuk. Jo rejtek. Alcazasanak koszonhetoen nem ment elsore a megtalalas, de nehany tiszteletkor utan megadta magat. Medve nem volt a környéken. Mert nagyon sok a kétlábú látogató.
Az Alsó-szikla, vagy ahogy még nevezik, a Suvadás, Makfalva Alsó szeg helynevű területén található - itt, a Hídcsegely nevű határrészen, a Kis-Küküllő alámosta a parti részt, kéregcsuszamlást okozva.
1409-ben Zengelnek Arják a források, 1471-ben Zengyel a neve.
A makfalvi vár Orbán Balázs Székelyföld leírásában Maka vára helynévként szerepel - Maka állítólag egy székely rabonbán volt.
A Teleki-kastély és a református gótikus templom mellett Gernyeszeg kiemelt látnivalói közé tartozik a Telekiek gernyeszegi ágának a piramis formájú kriptája.
A Dózsa-Barátosi kúriát a 18-dik században építették.
1333-ban Yordani, 1393-ban Adrian néven tűnik fel az okiratokban, majd 1453-ban villa Adrianus és 1644-ben Adorján néven.
Petele középkori temploma ma is áll, gótikus stílusjegyeit csak részben őrizte meg, portálja átmenetet képvisel a román és gótikus stílus közütt.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.