Nagyszeben település (Szeben megye) Központ: Nagyszeben. Nagyszeben román elnevezése: Sibiu. Német neve: Hermannstadt.
Regisztráció --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Nagyszeben (Szeben megye) és környéke turisztikai látnivalói

Bilea-vízesés 40,16 km-re
A Fogarasi-havasokat északról, a legkönnyebben a Transzfogarasi úton közelíthetjük meg. Sajnos nem találtam meg a geodobozt - De megérte a kis kirándulás a vízeséshez.

Hazugok Hídja

Hazugok Hídja Nagyszeben 0,6 km-re
Románia első vashídja, amelyet 1859-ben állítottak fel, és amely biztosította a bejutást az Alsóvárosból a várba. Jó hely - Nehezen találtam meg a dobozkát GPS nélkül. Otletes rejtek - Nagyon tetszett. Hid - Érdekes, hogy mekkora a szintkülönbség a városban, ezt a hídról lehet jól észlelni.

Oltszakadát 18,76 km-re
Szakadát temploma a XIII-dik századi Szeben környéki tornyos háromhajós bazilikák típusához tartozik, a XIII-dik század első évtizedeiben épült. Meg van - A templomot ismertem, jártam már a toronyban is (most is nyitva volt).

Városerődítés Szászsebes 48,71 km-re
A ma városi rangban levő település területén a régészek már a rómaiak korából találtak szervezett életre utaló leleteket.

Geo Negoj

Geo Negoj 39,07 km-re
Geo Negoj, Fogarasi havasok Gyonyoru a kilatas odafentrol - Tartalmas kis Fogarasi tura alkalmaval 5 odszor vagy 6 odszor jutottam fel a Negoi csucsra. Erdély csúcsa - Végre sikerült ide is (f)eljutnom. Karpatok bercein 2 - Elottunk nem volt tiltas.

Rosen Garten 15,84 km-re
Az 1979-ben épített Rosen Garten menedékhely közelében levő erdő. Rossz állapotban - Megtaláltam a dobozt, nedves füzettel.

Református templom

Református templom Vízakna 12,32 km-re
A település közepén, a Viza patak jobb partján, egy dombon áll a védőfalakkal övezett református vártemplom. Kössz - Csipi. Régészeti feltárások a templomban - A kora reggeli órákban érkeztem Vízaknára. Uj rejtek - Mivel a templomot körülvevö falban levö geodoboz eltünt, egy újat helyeztem el, egy kicsit távolabb.

Bolt háza Szenterzsébet Nagyszeben 3,31 km-re
A Bolt háza egy 1857-ben épült régi ház, mely még őrzi az eredeti formáját.

Evangélikus erődtemplom

Evangélikus erődtemplom Fenyőfalva 15,88 km-re
Mivel a szakemberek az első települések közé sorolják, bizonyos, hogy már egy évszázaddal előbb volt temploma. Zárva volt a temlom - De mivel a rejtek kívül van, nem volt semmiféle akadály megkapni az üvegecskét. Talán majd máskor - A gps 2 m-t mutat, a gyanús üreg üres. Ide nem sikerült bejutnunk - Hiába kerülgettük a várfalat, sehol nem találtunk egy elérhetőséget kifüggesztve.

Kisdisznódi vár

Kisdisznódi vár Kisdisznód 10,53 km-re
Kisdisznód (Cisnadioara, Michelsberg) csupán néhány kilométerre található Nagyszebentől. Ez is eltünt - Sajnos ez a geodoboz is eltünt. Csodálatos kilátás - Már 7 lej a belépődíj. Szent Mihály - Egyedi a templom építési stílusa.

Szelindek vára

Szelindek vára 14,11 km-re
A szelindeki vár 1765-ben készült. Megvan a dobozka - A vár belülröl sokkal érdekesebb. Sajnos - A látvány nagyon szép volt. Belépődíjat kell fizetni - Miután a támfal építésen sikeresen túljutottunk fejenként 3 lejért bejutottunk a várba.

Resinár 12,3 km-re
Resinár Szebentol 12 km-re fekszik.

Erődített evangélikus templom Brulya 43,39 km-re
1332-ben plébániatemploma van - a templom eredete sokkal régibb, Halaváts szerint a XIII-dik század elején építették, ez egybeesik a szász telepítés korával, mely a XII-dik század után közvetlenül megtörtént itt is.

Árpás-völgyi bánya

Árpás-völgyi bánya 42,61 km-re
Árpás-völgyi bánya. Jo moka volt - Hetvegen felugrottunk furodni egyet a Podragu toba. A regi banyajaratban - Menet Podragu fele kerestem meg.

Vöröstorony Bojca 20,21 km-re
Vöröstorony - Bojca Egymás mellett - Megkerestem a Vöröstorony mellett levö temetöben a radupuscarciuc által (aug. Elföldelve - A hely átalakult. Szemetes a környék - Nagy a forgalom a toronynál, de ennél nagyobb a szemét körülötte.

Katolikus Templom

Katolikus Templom Nagyszeben 0,45 km-re
Nagyszeben főterének északi oldalán áll a Szentháromság Római Katolikus Templom. Harangoznak délre - Bár péntek s tizenhárom, mégis szerencsés napunk volt, és a doboz hamar előkerült, pedig fekete macska sem volt a környéken. Nagy tömeg - Pont ez a doboz került elő, amire egyáltalán nem számitottam, figyelembe véve az időpontot, a helyet magát és még ráadásul a középkori fesztivál is zajlott. Főtér - A templom most is lenyűgöző, főleg a belső díszítése.

Salgó vára

Salgó vára Szibiel 21,25 km-re
Nagyszebentől nyugatra, a Szebeni-havasok északi lábánál, a Szibiel-patak mellett települt Szibiel község. Van aki gyalog, van aki motorral - Szibiel felől érkeztem.

Sálfalvi szakadék

Sálfalvi szakadék 26,12 km-re
A sálfalvi szakadék 15 hektáron védett terület, Sálfalva községtől 1 km-re található. Mocsaras árterületen - Talán nem a legjobb módját választottam a szakadék megközelítésének. Teljesen száraz szakadék - A szakadék bejárása után megtaláltam én is, ugyanazt a fát a bejárattól balra, de doboz nélkül.

Erődtemplom Nagyekemező 40,19 km-re
A falutól nyugatra eső dombon magyar földvár volt.

Felhagyott bányajárat

Felhagyott bányajárat Leszpez lába 43,63 km-re
A Piscu Negru menedékház közelében, a Leszpez lábának aljánál, közvetlenül az ösvény mellett, egy felhagyott bányajárat található.

Három lépésre a haláltól Fogarasi-havasok 44,65 km-re
Három lépésre a haláltól, románul La trei pasi de moarte.

Falkenhayn-torony

Falkenhayn-torony Nagyszeben 3,86 km-re
Szenterzsébet (románul Gusteriţa, németül Hammersdorf) régebb önálló szász falu volt, 1950 óta Nagyszebenhez tartozik. Artmania előtt Falkenhayn - Az Artmania rockfesztivál ürügyén érkeztem Nagyszebenbe, este 6 órakor. Új doboz - Mivel a geodoboz eltünt, újat kellett tenni egy kicsivel közelebb a toronyhoz. Új geoláda - Mivel a régi ládát betemette a föld, új ládát helyeztem el, kicsivel távolabb.

Szibieli templom

Szibieli templom 18,8 km-re
Nagyszeben központjától 20 km-re nyugatra helyezkedik el Szibiel (Sibiel, Budenbach). Kereszt, kút, és mérleg - Tetszett a szibieli templom udvarán áló, 1877-ből származó fakereszt.

Hőség-domb kőtojása

Hőség-domb kőtojása 48,83 km-re
A Hőség-domb kőtojása Hőség-domb kőtojása - Nem kis munka volt megtalalni a kotojast. A kőtojás megközelítése - Pedig gps koordinátánk is volt.

Forest Cinema Felsőporumbák 30,47 km-re
Forest Cinema, Felsőporumbák

Guraró

Guraró 19,5 km-re
Guraró (románul Gura Raului, németül Auendorf) egy község Szeben megyében, a Szebeni-Hegyalja tájegységben. Megvan - Megvan a dobozka.

Evangélikus erődtemplom Szászsebes 48,77 km-re
1150 előtt terra Siculorum terrae Sebus, utána szász település. Régi ismerős ez a hely - Régóta készülök itt rejteni egy dobozkát a környék legjelentősebb épületéhez. Kívül vagy belül? - A Vörös-szakadéktól jövet megálltunk, hogy megkeressük ezt a dobozt is. Belül - A Vörös-szakadékhoz igyekezvén megnéztük a templomot.

Buteanu-csúcs Fogarasi-havasok 42,77 km-re
Buteanu-csúcs, románul Vanatoarea (Vanataia) lui Buteanu.

Rüsz

Rüsz 18,14 km-re
Rüsz falu szász temploma egy kis dombon áll. Megvan - Megvan a dobozka. Hiába - A templom nagyon tetszett.

Evangélikus erődtemplom Szászalmád 35,75 km-re
Temploma a XIV-dik század elején épült, egyhajós torony nélküli gótikus templom.

Evangélikus erődtemplom

Evangélikus erődtemplom Szentágota 41,57 km-re
Szentágota Medgyestől 37 km-re délkeletre, Segesvártól 41 km-re délnyugatra, Nagyszebentől 60 km-re északkeletre, a Királyföldön, a Hortobágy két partján fekszik. Végre tavasz - Végre új aszfalton lehet végigmenni a városon. Ágnes - A templom teljes renoválás alatt van. Szénakazalban tűt keresel - A napokban az elmaradt, moderálásra váró bejegyzésekkel foglalkoztam.

Lesses vára

Lesses vára 45,73 km-re
Lesses falu közelében, a lessesi templomtól délkeleti irányban, körülbelül 1,5 km távolságban találjuk az erdőben az enyhén kiemelkedő Várhegyet, ennek tetején pedig egy középkori vár nyomait. Semmi nyoma a várnak - Miután megkerestem "Románia közepét", bementem az erdöbe és megkaptam a dobozkát, közel az oszlophoz.

Teréziánum Nagyszeben 1,54 km-re
A Nagyszeben-külvárosi plébániát, régi nevén Terezianumot, a 18-dik század második felében, 1771-ben alapították, eredetileg árvaházként működött, amelyet Mária Terézia alapított. Teréziánumi Sarlós Boldogasszony templom - A Nagyszeben-külvárosi plébániatemplom, melyet Mária Terézia alapított, 1767–1781 között épült és Batthyány Ignác erdélyi püspök szentelte fel.

Cód vára

Cód vára 13,87 km-re
A várat a Códhoz tartozó Tocile településrészrőlközelítettük meg a Tocile Mare patakot követő erdőgazdasági úton, majd az erdőben a völgyből kimásztunk a gerincre (nem könnyű).

Szuru-nyereg Fogarasi-havasok 32,06 km-re
Szuru-nyereg, románul Saua Suru.

Petőfi Sándor-park

Petőfi Sándor-park Nagyszeben 0,73 km-re
Petőfi Sándor a szabadságharc idején Nagyszebenben is megszállt. Nem kell gps? - Persze, hogy nem kell, mert 13 méternél közelebbit nem mutat, hanem csak kóvályog. Szeben 1 - Három órát kellett vesztegelnem Szebenben autóbuszra várva. Petőfi - Ugy gondoltam nagyon könnyen fog ez menni, de végül nem ugy lett.

Evangélikus erődtemplom Szerdahely 29,68 km-re
Háromhajós román kori temploma építési idejét az 1260-as évekre teszik - korjelzőnek tekintik a karcsú magas tornyot és az alatta kiépített árkádos karzatot, melyet keresztboltozat fed. Vasárnap - A vasárnapi "keresgélés" első rejtekhelye.

Kisdisznódi mészkövek

Kisdisznódi mészkövek 11,27 km-re
Kisdisznódi mészkövek Megtaláltam - Megtaláltam a dobozt. Megtaláltuk - Megtaláltuk. Béka - Látszott, hogy jó idő volt.

Három tölgy-tó Medgyes 44,23 km-re
Három tölgy-tó - Medgyes

Fiatalerdő

Fiatalerdő Nagyszeben 4,22 km-re
A Fiatalerdő (Dumbrava Sibiului, Junge Wald) Nagyszeben város közigazgatási területén található, a park régóta a helyiek kedvenc sétálóhelye. Nagyszebeni Fiatalerdő éjjel - Útban Paltinis fele, éjjel, nem hagyhattam ki ezt a rejtekhelyet. Múzeum - Elég későre érkeztünk meg a helyszinre, és már nem volt sok idő az éjszakai szaladó verseny elött. Uj rejtek - Mivel a máramarosi emlékműnél levő geodoboz eltűnt, egy újat helyeztem egy kicsit távolabb.

August von Spiess vadászmúzeum Nagyszeben 0,83 km-re
August von Spiess vadászmúzeum - Nagyszeben Nagyszebeni vadászmúzeum - A vadászmúzeum Nagyszeben egyik fontos személyiségének nevét viseli.

Oasa-tó

Oasa-tó 47,38 km-re
Az Oasa-tó a legnagyobb mesterséges vízgyűjtő tó a Sebes völgyében.

Lutheránus templom

Lutheránus templom Darlac 48,57 km-re
Mai temploma a XV-dik század első negyedéből való késő gótikus alkotás - egyhajós, torony nélküli templomok mintájára épült. Ajtó-kapu tárva-nyitva - Szebenből tartottam hazafelé, és csak Baráthelyen vettem észre, hogy nem tértem le idejében Medgyesnél. Elhagyatva - A templom zárva volt. Rövid látogatás - A kisebb erődtemplomokat igyekeztem felkutatni Szászföldön.

[ Fel ↑ ]

Brukenthal-kastély Alsószombatfalva 51,45 km-re. Alsószombatfalván található az egykori Brukenthal-kastély, mely kivülről elég jó, benn leromlott állapotban van.

Hartopul Darei-csúcs Fogarasi-havasok 57,39 km-re. Hartopul Darei-csúcs - a román hartop szó gödröt, szakadékot, sziklahasadékot jelent.

Ósebeshely vára

Ósebeshely vára 69,7 km-re. Célszerű a templom mellől kelti irányba induló földúton elindulni.

Sárpatak 68,64 km-re. 1231-ben jelentkezik először Sarpotoc néven.

Ló-patak-forrás Fogarasi-havasok 58,87 km-re. Ló-patak-forrás, románul Izvorul Paraul Calului.

Sztojnica-nyereg

Sztojnica-nyereg Páreng-hegység 68,53 km-re. Sztojnica-nyereg, románul Saua Stoinita.

Moldoveanu-hasadék Fogarasi-havasok 50,08 km-re. Moldoveanu-hasadék, románul Spintecatura Moldoveanului.

Zirna-hágó menedékhely Fogarasi-havasok 60,67 km-re. Zirna-hágó menedékhely, románul Curmatura Zarnei.

Tekánu-nyereg

Tekánu-nyereg Páreng-hegység 69,26 km-re. Tekánu (Tecanu)-nyereg.

Haraszty-ház

Haraszty-ház Segesvár 68,43 km-re. Az Iskola utca 15 szám alatt található, egykori kézművesek által lakott ház a XVI-dik században épült.

Zöld-tó

Zöld-tó Páreng-hegység 67,79 km-re. A 0,62 hektáros Zöld-tó a Sztojnica-csúcstól kelet-északkelet felé található.

Zsidó temető

Zsidó temető Segesvár 68,08 km-re. Segesvár Marosvásárhely, illetve Medgyes felőli bejáratánál, a Kőkép tornyocskája alatti kis, félig rejtett domboldalon találjuk a segesvári zsidó temetőt. Januári eső - Sötétben, ködben és szitáló esőben a legizgalmasabb keresgélni egy temetőben. Szögesdrótra akadva - Az ösvényről közelítettem meg a rejteket, a temető sarkánál. Mi nem találtuk - A Kőképet megkerülve mentünk le a temető sarkához.

Magyarsáros 53,94 km-re. Magyarsáros látnivalója a kizárólag faelemekből összeállított harangláb.

Michael von Melas-ház

Michael von Melas-ház Segesvár 68,6 km-re. Ebben a házban lakott Michael von Melas (1729-1806), az osztrák hadsereg hadvezére.

Evangélikus templom Hundorf

Evangélikus templom Hundorf Csatófalva 65,43 km-re. Csatófalva egykori Hundorf faluhoz tartozó evangélikus-lutheránus temploma stílusjegyeiben a gótikus kort idézi a XV-dik századból.

[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.