Bégalankás település (Temes megye) Központ: Tomest. Bégalankás román elnevezése: Luncanii de Jos. Egyéb neve: Lunkány.
Bejelentkezés --> Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben teljeskörű hozzáférés esetén.

Bégalankás (Temes megye) és környéke turisztikai látnivalói

Transzlunkány kanyargós hegyi út Bégalankás. A Transzlunkány (Transluncani, Oboare), egy 4,5 km hosszú, látványos, sziklába és hegyoldalba ásott, aszfaltozott (mezőgazdasági) út Bégalankástól délre.
Flórián-szikla Tamásd. A Flórián-szikla egy érdekes, csúcsos formájú sziklaképződmény, az Üveggyári telep (Tamásdi üveggyár, Colonia Fabricii) szélén.
Malom Forrásfalva. Forrásfalva közelében, a nadrági vasipari társaságnak vasércbányái voltak.
Kohó-kövek Kőfalu. A Kohó-kövek Kőfalu (románul Pietroasa) településtől délkeletre találhatók.
Szfinx Felsőgörbed. Szfinx - Felsőgörbed
Hinta Felsőgörbed. Hinta - Felsőgörbed
Bégamonostor. A település első írásos említése: Monostor (1427), 1484-ben mezőváros, várát először 1505-ben említik.
Zsuppányi halomsírok. A Bozsor községhez (románul Traian Vuia, régebb Bujor) tartozó Zsuppány településtől északnyugatra két halomsírt találunk.
Szerelem-alagút Obrézsa. A Szerelem-alagút egy elhagyott sínpár fölé nőtt fakoronák által kialakított zöld folyosó, Obrézsa és Novákfalva között, Karánsebes közelében, Krassó-Szörény megyében. Sínek. Csodálkozom, hogy egyáltalán még létezik a sínpár.
Bégaszuszányi halomsírok. A Bozsor községhez (románul Traian Vuia, régebb Bujor) tartozó Bégaszuszány településtől északra több halomsírból álló régészeti lelőhelyt találunk.
Kaprióra. Kaprióra falu határában két barlang található, a Sinesie- és a Dutu-barlang.
Tibiscum római municípium. Délmagyarország legtekintélyesebb római municípiuma, Tibiscum, Krassó-Szörény vármegyében feküldt, a mai Zsuppa helyén. Római. Igazából sokkal impozásabb építményekre számítottam.
Pozsgai erdő. A Pozsgai erdő természetvédelmi terület 20 hektáron.
Vadászkastély Soborsin. Soborsin nyugati végén egy vadászkastély áll, parkkal körülvéve - a 18-dik század végén épült és a 19-dik század első felében klasszicista stílusban újították fel.
Ortodox templom Guraszáda. Guraszáda, Dévától 30 kilométerre északnyugatra, a Maros jobb partján, a 7-es főút mentén fekszik.
Királyi kastély Soborsin. Soborsin látnivalója a gyönyörű díszparkkal körülvett, 17-dik században épült klasszicista épület, a királyi kastély.
Ferenc József szobrának talapzata Karánsebes. Ferenc József egészalakos szobrát 1906 október 7-én avatták fel Karánsebesen. Ferenc Jóska. Az igazat megvallva, szerintem az öreg császár jobban nézett ki azon a talpazaton.
Bethlen Gábor-múzeum és várkastély Marosillye. Marosillye egykori várkastélyából napjainkra már csak egy 15 x 15 m bástya maradt fenn.
Vörös Bástya Marosillye. A reneszánsz épületet megvásárolta a Ferences Szerzetesrend, hogy azt felújítva, egy Bethlen fejedelemre emlékező Múzeumot, és országúti vendégfogadót alakítsanak ki az évszázados falak között.
Sebestorony. A Szörényi-havasokhoz tartozó Szárkő-Godján-hegység északnyugati részében, Karánsebestől keletre fekszik Sebestorony község. Havas hegyek alatt. Fél óra gyaloglás után értünk fel a romokhoz. V@lybra_2. A szervesdi tó után megkererstük a Sebestoronynál elrejtett dobozt is.
Határvédő sáncok Zajkány. A délről a Szárkő-hegység, északról a Ruszka-havasok általhatárolt, 699 m magasságban fekvő szoros az őskortól kezdve fontos átkelőhely volt a Temesköz és a Hátszegi-medence között.
Római márványbánya Bukova. A márványbánya, ahol már a rómaiak korában is folyt a kitermelés, Bukova falutól körülbelül 7 km-re található, a Bisztra-patak völgyén felfelé.
Hunyadi-emlékmű Zajkány. A volt emlékmű felirata: Hunyadi János tizenötezer vitézével, az 1442-iki szeptember 6-án e szorosban verte szét Sehabeddin beglerbégnek Erdélybe nyomuló nyolcvanezer főnyi hadseregét.
Zajkány. Zajkány falu közelében, egy domboldalon volt Hunyadi János-emlékművének maradványa.
Görögkeleti templom Demsus. A Ruszka-havasok Sztrigy hegysorában, a Hátszegi-medence nyugati szélén, a Demsusi-patak mellett fekszik Demsus (Demsdorf) falu. Ortodox. Ez, tényleg egy építészeti kincs.
Kis-havas Szárkő. A Szárkő-hegység a Déli-Kárpátok nyugati részén található. V@lybra_3. A túránk legmagasabban fekvö dobozát a Kis-havasi kereszt alatt találtuk meg.
Jósika-kastély Branyicska. Branyicska várkastélya, a Jósika-kastély, Branyicska község nyugati szélén, a Marostól északra található dombon áll.
Őslénytani lelőhely Apádia. Őslénytani lelőhely, Apádia
Őslénytani lelőhely Radmanóc. Őslénytani, pontusi kövületek lelőhelye - Radmanóc, románul Radmanesti.
Brazovay-kastély Nagypestény. A Brazovay-kastély két saroktornyos kúria, nagyon leromlott állapotban.
Óhunyadvár Vajdahunyad. Vajdahunyad déli szélén, a Hunyadiak történelmi nevezetességű családi várának közelében, a Cserna és a Zalasd összefolyása felett emelkedő 319 m magas Szentpéter-hegyen fekszik a korai Árpád-korban épült Óhunyad vára.
Vajdahunyad vára. Hunyad vára a Zalasd patak meredek partja fölé emelkedő dombon létesült a XV-dik század első felében. Várkastély. Mivel másoknak is minivakációja volt, itt is tele volt látogatóval és nem tudtam kedvem szerint keresgélni. Corvin. Rendes sáskajárás van várban s környékén, hátha nem lenne ez a covid hisztéria. Teremőrök. Amikor elhelyeztem a dobozt, kb egy órát töltöttünk a várban, és többször is átmentünk azon a helyen ahol a doboz van.
[ Fel ↑ ]
Buziásfürdő. Buziásfürdő Temesvártól 33 km-re fekszik.
Lolája-tó Retyezát-hegység. Lolája-tó, románul Lacul Lolaii.
Prelucsel-csúcs Retyezát-hegység. Prelucsel (Prelucel)-csúcs
Kis-Zenóga-tó Retyezát-hegység. Kis-Zenóga-tó, románul Zenoaga Mica.
Csurila-nyereg Retyezát-hegység. Csurila-nyereg, románul Saua Ciurila.
Észak-Lolája-csúcs Retyezát-hegység. Észak-Lolája-csúcs.
Örményesi-szoros Örményes. A Temes-folyó két szakaszon is bevágta magát a Szemenik-hegység kemény, kristályos kőzetébe.
Kovakő oldala Alváca. Baszarabásza község Alváca falujának határában, a Kovakő oldala, románul Coasta Cremenii, faopál lelőhely.
Arágyes-tavak Retyezát-hegység. Arágyes-tavak, románul Taurile Radesului, Lacul Rades.
Retyezát-tengerszem Retyezát-hegység. Retyezát-tengerszem, románul Lacul Stevia.
[ Fel ↑ ]
© 2005-2024 Rejtekhely.ro. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.