Zalakaros település (Zala vármegye) Közeli látnivalók: Isteni Irgalmasság temploma Zalakaros 1,58 km-re, Pálos Malom Zalamerenye 1,7 km-re, Termáltó és Ökopart Zalakaros 1,75 km-re, Kilátótorony Zalakaros 1,9 km-re, Égerösvény Zalakaros 1,95 km-re, Erdész Kilátó Zalakaros 2,04 km-re, Csiga-túra tanösvény Zalakaros 2,19 km-re, Harangtorony Garabonc 2,46 km-re.
Turisztikai látnivalók - Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben - bejelentkezés után

Zalakaros (Zala vármegye) és környéke turisztikai látnivalói

- Kőszikla-szurdok Nagybakónak 8,23 km-re. A Kőszikla-szurdok, népiesen Kicikla, Nagybakónak környékének egyedülálló vízmosása.
- Kezesfa pihenőhely Kéthely 17,19 km-re. A Kezesfa egykor egy nagy tölgyfa volt, a Kéthely és Hollád közötti erdőben, melynek ágai az erdei utak irányába mutattak.
- Szőlőhegyi kápolna Kéthely 20,61 km-re. A szőlőhegyi Istenanya kápolna 1870-ben épült fel, közadakozásból, egy már a 15-dik században létezett, de a török megszállás alatt megsemmisült kéthelyi Szűz Mária-kápolna helyett.
- Hunyady-kastély Kéthely 22,92 km-re. Az egykori Hunyadi birtok és a barokk stílusban megépített, jelenleg műemlék Hunyady-kastély Sáripusztán található, Kéthely külterületén.
- Talabér-Bujtor-Osvald-féle vízimalom Gyenesdiás 25,47 km-re. A Talabér-Bujtor-Osvald-féle vízimalom Gyenesdiáson, a Malom utca 7 szám alatt található - az első írásos emlék 1551-ből származik, de nem lehet tudni, hogy ki és mikor építette.
- Margit-kilátó Cserszegtomaj 26,63 km-re. A fából készült, 31 m magas Margit-kilátó Cserszegtomaj és Hévíz között, a Biked-domb tetején található.
- Kőhíd Nemesbük 28,91 km-re. A Nemesbük falu központjában álló, Köszvényes-patak feletti kőhíd Zala vármegye legnagyobb völgyhídja volt a gyorsforgalmi utak és vasutak építése előtt.
- Képes-fa Libickozma 30,17 km-re. A Képes-fa Libickozmától délnyugatra áll, a faluhoz tartozó Kopárpuszta tanya felé vezető úton, az odvában elhelyezett Szűz Mária-kép előtt gyakran imádkoznak a helybeliek.
- Perczel-kastély Somogybükkösd 31,69 km-re. Belső-Somogy ritkábban látogatott részein, Csurgó környékén áll a somogybükkösdi Perczel-kastély.
- Kemence-kápolna Sénye 36 km-re. A Kemence-kápolnának becézett építészeti alkotás Sénye településtől dél-délnyugatra áll a Szilváshegyen, mögötte szép kilátás van a környékre - magántulajdon, de látogatható.
- Palánkvár Fonyód 37,55 km-re. A fonyódi középkori palánkvár, másik nevén Fácános vár, maradványa a Balaton déli partján, Fonyód város keleti részében található.
- Földön járó toronyóra Zalaegerszeg 37,55 km-re. A Földön járó toronyóra, a plébániatemplom egykori órája, Zalaegerszegen, a Kosztolányi utcában, a Hevesi Sándor színház és a Griff bábszínház előtti téren található.
- Bagolykő-Róka-szikla Ábrahámhegy 41,71 km-re. A Bagolykő-Róka-szikla, természetes kilátóhely, Ábrahámhegy község nyugati szélén található.
- Panoráma-kilátó Kopasz-hegy Mindszentkálla 46,38 km-re. Mindszentkálla fölé nyugatról magasodik a 302 m magas Kopasz-hegy, az Öreghegy legmagasabb pontja.
- Xantus János Gömbkilátó és Magasösvény Balatonboglár 46,66 km-re. A Gömbkilátó, eredetileg a magyar alumíniumipar, ma Balatonboglár város jelképe, a 165 m magas, vulkanikus eredetű Várdomb csúcsán áll.
- Kőtenger Szentbékkálla 48,27 km-re. A Kőtenger a Káli-medence legismertebb nevezetessége, Mindszentkálla és Szentbékkálla között található.
- Zselici Csillagpark és kilátó Zselickisfalud 60,84 km-re. A Csillagpark a Zselici Tájvédelmi Körzet területén található, 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet.
- Aradi vértanúk parkja Rátót 69,47 km-re. A hagyomány szerint az 1860-as években Deák Ferenc akkori igazságügy-miniszter, a haza bölcse, az aradi vértanúk emlékére 13 tölgyfát ültetett Rátóton.
- Vörös-szikla Csalános-völgy 72,32 km-re. A kislődi Csalános-völgy alapkőzete mészkő, itt helyenként szép mészkősziklákat találunk.
- Somlyó-hegyi kilátó Alsóörs 79,59 km-re. A 228 m magas Somlyó-hegy tetején álló, rossz állapotba került kilátót 2015-ben Alsóörs alapoktól újjáépítette.
- Tethys-alagút Veszprém 82,71 km-re. A Tethys-alagút Veszprémben, a Szent István-völgyhíd közelében és attól délkeletre, a Harmat utca és a Séd-patak között helyezkedik el.
- Kámoni Arborétum Szombathely 86,1 km-re. A 27 hektáros kámoni arborétum Szombathely belterületén található, 2010-11-ben teljesen felújították.
- Krisztina-kilátó Dozmat 87,48 km-re. A Krisztina-kilátó 11 m magas kilátóteraszára egy szokatlan formájú, 30 fokos szögben megdöntött, fából ácsolt, fedett folyosó vezet fel.
- Csodaszarvas-tanösvény Dozmat 87,62 km-re. A Csodaszarvas Natúr- és Kultúr Tanösvény Dozmat természeti és épített környezetét, kulturális örökségét mutatja be - hossza körülbelül 5 km, a község önkormányzata létesítette.
- Ördögkő Gencsapáti 89,53 km-re. A sajátos formájú kő egy római kori oszlop töredéke - eredete bizonytalan, de a középkortól az 1800-as évek végéig Herény, Németgencs és Söpte határát jelölte, akkor még jegykőnek nevezték.
- Balázs-hegyi kilátó Nyugat-Mecsek 91,15 km-re. A 320 méteren található Balázs-hegyi kilátóból gyönyörű kilátás nyílik a Pécsi-tóra és a Nyugat-Mecsek erdős hegyvonulataira.
- Jakab-hegyi kilátó Nyugat-Mecsek 93,66 km-re. A Jakab-hegy a Nyugat-Mecsek egyik népszerű kirándulóhelye, magassága 592 m, a tetején pálos kolostorrom és toronykilátó.
- Házikó a fa tetején Jakab-hegy 94,18 km-re. A Jakab-hegy tetején, a csúcstól délkeletre légvonalban mintegy 500 m-re, egy fára épített házikó Császár Péter munkája, egy failak.
- Leány-kő Magyaregregy 94,24 km-re. A Leány-kő Magyaregregytől nyugatra található, a Kisvaszari-vízfolyás felső, Vágyom-völgynek nevezett részében.
- Kétszázéves körtefa Gyöngyösfalu 94,42 km-re. A kétszázéves körtefa Gyöngyösfalu és Lukácsháza között található, nyugatra.
- Mecseki turista pantheon Nyugat-Mecsek 94,45 km-re. A Baranya megyei természetjárók panteonja a Közép-Mecsekben található, a Büdös-kúti kulcsosház mögött, a Feri-forrással szemben.
- Ágnes-vízesés Nyugat-Mecsek 95,55 km-re. Az Ágnes-vízesés a Mecsek legnagyobb vízesése, igaz a patak vize csak másfél-kétméteres magasságból zuhan alá egy mésztufaküszöbön.
- Fekete nyár Drávakeresztúr 95,8 km-re. Ez a fekete nyár (Drávakeresztúr, Baranya vármegye) jelenleg Magyarország második legnagyobb egytörzsű fája, kerülete 11 m, belsejében hatalmas odú van.
- Kilátó Kis-Tubes Nyugat-Mecsek 97,29 km-re. A Kis-Tubes 577 méteren található kilátóterasza 1959-ben épült, tetejéről pompás panoráma nyílik a hegyláb alatti Pécsre.
- Máré-vár Magyaregregy 98,77 km-re. A hajdani középkori lovagvár, Máré-vár vagy a Magyaregregyi vár, a Mecsek egyik kis hegycsúcsán áll.
- Tettyei mésztufabarlang Pécs 100,1 km-re. A Tettyei mésztufa-barlang, egyedülálló geológiai képződmény, Pécsett található.
- Őz-kút kirándulóhely Kőszeg 101,5 km-re. Az Őz-kút Kőszeg közigazgatási területén található, gyönyörű környezetben - felújítása és a kirándulóhely kialakítása 2015-ben valósult meg, a szombathelyi erdészetnek köszönhetően.
- Juharlevelű platán Peresznye 101,77 km-re. Ez a juharlevelű platán (Peresznye, Vas vármegye) 26 m magas, kerülete 10,7 m.
- Bucsek Henrik Emlékút Cuha-völgy 102,12 km-re. Az emlékút Magyarország (jelenleg) leghosszabb vasalt útvonala, Bucsek Henrik hazai hegymászónak állít emléket.
- Bakony Szíve és Makarenkói Plafon Cuha-völgy 102,22 km-re. A Cuha-völgyben kiépített Bakony Szíve (100 m, B) és Makarenkói Plafon (60 m, E+) vasalt útvonalak beszállási pontja egymás mellett található.
- Ariadné Fonala Cuha-völgy 102,22 km-re. Az Ariadné Fonala (Cuha-völgy) vasalt útvonal 130 m hosszú, D nehézségű, szintkülönbsége 40 m, 30-60 perc alatt teljesíthető.
- Megalománia Cuha-völgy 102,27 km-re. A Megalománia (Cuha-völgy) vasalt útvonal 250 m hosszú, nehézsége D, készült 2021-ben.
- Rövid Vágta Cuha-völgy 102,28 km-re. A Rövid Vágta (Cuha-völgy) vasalt útvonal 130 m hosszú, nehézsége C-D, épült 2021-ben.
- Mohos Csitri Cuha-völgy 102,3 km-re. A Mohos Csitri (Cuha-völgy) vasalt útvonal 150 m hosszú, B nehézségű, 2021-ben épült.
- Ördögtányér-szikla Kőszeg 103,38 km-re. A Kőszegtől nyugatra található Ördögtányér-szikla egy különös formájú sziklatömb, mely akár pogány áldozókő is lehetett, rajta az ördögi tölcsér, egy természetes madáritató.
[ Fel ↑ ]
- Eszterpusztai templomrom Cikó 115,17 km-re. Az Eszterpusztai templomrom Cikó község külterületén, Cikótól délre, Ófalutól keletre, az egykori Ösztör (Eszter) nevű település helyén áll.
- Szent Gaál-kastély Zomba 115,77 km-re. A Szent Gaál-kastély, eredeti nevén Zomba-Szentgál-Dőry-Pejacsevich-Komlósi kúria, Szekszárd és Zomba település között, Szentgálszőlőhegyen található.
- Sötétvölgyi-kilátó Kakasd 115,87 km-re. A Sötétvölgyi-kilátó, másnéven Várhegyi-kilátótorony Szekszárdtól nyugatra, a Kakasd melletti 205 m magas Vár-hegy oldalában áll - a népszerű túracélpontot 2003-ban építették.
- Boldog Mór-kilátó Pannonhalma 119,09 km-re. A Boldog Mórról, az egyik első magyar származású főpapról elnevezett, 18 m magas kilátótorony a Pannonhalmi hármas halom legdélibb magaslatán áll, a pannonhalmi főapátságtól dél-délkeletre, 257 m tengerszint feletti magasságban.
- Pincesor Nyúl 119,56 km-re. A Szurdik Európa egyik legnagyobb homokkőben kialakult szurdokvölgye, 650 m hosszú, 40-60 m széles, és helyenként 30 m mély.
- Várkastély Siklós 119,6 km-re. A siklósi vár Magyarország egy fontos történelmi nevezetessége, erődjének falait 1260 körül rakták le, az első írásos emlék 1294-ből való.
- Arborétum és gyógynövénykert Pannonhalma 119,61 km-re. A pannohalmi arborétum története egészen az apátság alapításának idejére vezethető vissza, így a pannonhalmi arborétum és gyógynövénykert az első ismert, történelmi magyar kert.
- Kálvária-kilátó Szekszárd 122,02 km-re. A szekszárdi Szőlő- vagy Kálvária-kilátó a város címerének jelképeiből, szőlő- és kalászmotívumokból létrehozott kompozíció.
- Csókakő vára 123,78 km-re. Csókakő vára a hasonló nevű település látnivalója, Fejér vármegye egyetlen fennmaradt középkori eredetű vára.
- Kocka-kő Pákozdi ingókövek 130,2 km-re. A Pákozdi Ingókövek természetvédelmi terület a Velencei-hegységben, Pákozd községtől északra található.
[ Fel ↑ ]
* Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a térképen valós időben - bejelentkezés után.
Turisztikai látnivalók Garabonc - Látnivalók Szentgyörgyvár Közeli települések: Garabonc 1,85 km-re, Zalamerenye 2,55 km-re.
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató - A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a hivatalos magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás, kirándulás, és kincskeresés. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.