Geotrekker
Navigálj valós időben a terepen, segítünk megtalálni a turisztikai látnivalót! Bejelentkezés után.

Palánkvár - Fonyód

Turisztikai látnivalók <-- Regisztráció
 


A palánkvár belsejében a középkori templom alapkövei, az alsóvár kevés falmaradványa, az újjáépített palánkok és fából épített őrtornyok, és a vizesárok maradványai találhatóak. A palánkkal kerített területet parkosították, a déli oldalában egy kis focipályát, az északkeleti sarkában egy játszóteret hoztak létre. Kijelölt parkoló itt nincs, parkolni az Árok utcában lehet...

Térképek, részletes leírások és hozzászólások, fényképek, keresési lehetőség, navigáció a terepen valós időben Palánkvár - Fonyód felé - regisztráció után.

***

Néhány kép a Rejtekhely.ro képtáraiból:

La Vaioaga-vízesés Vaioaga vízesés
La Vaioaga-vízesés
Tűzhely Móric-kő
Tűzhely
Várbelső Óradna
Várbelső
Kiegészítő tábla Rompáca tanösvény Csíkajnád Ajnád
Kiegészítő tábla

Eljutottál erre a helyre, és különleges felvételeket sikerült készíteni? Töltsd fel a képeidet a Palánkvár Fonyód fotóalbumba!

A fonyódi középkori palánkvár, másik nevén Fácános vár, maradványa a Balaton déli partján, Fonyód város keleti részében található. A vár létezésének első hiteles említése 1548-ból származik. Fedezzétek fel Fonyód és a környék turisztikai értékeit, ismerjétek meg az általunk bemutatott szép és érdekes látnivalókat, mint amilyen a Palánkvár!

A legközelebbi település Fonyód, 0,74 km távolságra található.
Fontos látványosságok és népszerű látnivalók (részletek bejelentkezés után)
Cölöpvár Fonyód, Sipos-hegyi kilátó Fonyód, Várhegyi kilátó Fonyód, Római katolikus templom Fonyód, Valkó kilátó Fonyód, Kripta-villa Fonyód.
Ördögkő Gencsapáti 95,2 km-re.
Később a gencsi templom mellett állt, majd 1907-ben került a jelenlegi helyére. A sajátos formájú kő egy római kori oszlop töredéke - eredete bizonytalan, de a középkortól az 1800-as évek végéig Herény, Németgencs és Söpte határát jelölte, akkor még jegykőnek nevezték.
Csodaszarvas-tanösvény Dozmat 96,3 km-re.
A Csodaszarvas Natúr- és Kultúr Tanösvény Dozmat természeti és épített környezetét, kulturális örökségét mutatja be - hossza körülbelül 5 km, a község önkormányzata létesítette. A tanösvény körséta formájában két irányban is végigjárható, közben érinti a látványos kilátással kecsegtető, szokatlan formájú Krisztina-kilátót.
Tethys-alagút Veszprém 47,5 km-re.
A Tethys-alagút Veszprémben, a Szent István-völgyhíd közelében és attól délkeletre, a Harmat utca és a Séd-patak között helyezkedik el.
Kezesfa pihenőhely Kéthely 20,7 km-re.
Amikor a fa kiszáradt, valaki kéz formájúra faragta meg az ágait, innen a kezesfa elnevezés. A Kezesfa egykor egy nagy tölgyfa volt, a Kéthely és Hollád közötti erdőben, melynek ágai az erdei utak irányába mutattak.
Mohos Csitri Cuha-völgy 71,7 km-re.
A Mohos Csitri (Cuha-völgy) vasalt útvonal 150 m hosszú, B nehézségű, 2021-ben épült.
Hunyady-kastély Kéthely 15,8 km-re.
A kastélyépület nyugati szárnya 1760-ban épült, a keleti szárny és a főépület 1912-1920 között. Az egykori Hunyadi birtok és a barokk stílusban megépített, jelenleg műemlék Hunyady-kastély Sáripusztán található, Kéthely külterületén.
Meleg-hegyi Likas-kő Nadap 97,5 km-re.
A Meleg-hegyi Likas-kő Nadap községtől nyugatra található, a Meleg-hegy gerincén. Az érdekes sziklacsoport, ingókő anyaga kvarcit, a Meleg-hegy gerincét követő kvarctelérből készítette a természet.
Szent Gaál-kastély Zomba 90,6 km-re.
A Szent Gaál-kastély, eredeti nevén Zomba-Szentgál-Dőry-Pejacsevich-Komlósi kúria, Szekszárd és Zomba település között, Szentgálszőlőhegyen található.
Panoráma-kilátó Kopasz-hegy Mindszentkálla 15,2 km-re.
A tetejéről csodálatos körpanoráma nyílik a Káli-medencére, látni lehet innen a Gulácsot, a Csobáncot, a Tóti-hegyet, a szigligeti várromot. Mindszentkálla fölé nyugatról magasodik a 302 m magas Kopasz-hegy, az Öreghegy legmagasabb pontja.
Jakab-hegyi kilátó Nyugat-Mecsek 84,3 km-re.
A Jakab-hegy a Nyugat-Mecsek egyik népszerű kirándulóhelye, magassága 592 m, a tetején pálos kolostorrom és toronykilátó. Közelben található látnivalók az Éger-völgy, az Éger-tető, a Babás szerkövek, a Jubileumi kereszt, a Zsongor-kő, és a Farkas-forrás.
Kámoni Arborétum Szombathely 92,2 km-re.
A 27 hektáros kámoni arborétum Szombathely belterületén található, 2010-11-ben teljesen felújították. Több mint 3200 fa- és cserjefaj él itt, rendkivül gazdag a díszfa-, díszcserje, illetve a lágyszárú gyűjteménye.
Somlyó-hegyi kilátó Alsóörs 42,6 km-re.
A 228 m magas Somlyó-hegy tetején álló, rossz állapotba került kilátót 2015-ben Alsóörs alapoktól újjáépítette. A hatszögletű, 17,5 m magas építmény legfelső kilátószintjéről szép kilátás nyílik a Balaton keleti és északi partjára, illetve a Bakonyra.
Sötétvölgyi-kilátó Kakasd 91,3 km-re.
A Sötétvölgyi-kilátó, másnéven Várhegyi-kilátótorony Szekszárdtól nyugatra, a Kakasd melletti 205 m magas Vár-hegy oldalában áll - a népszerű túracélpontot 2003-ban építették.
Megalománia Cuha-völgy 71,7 km-re.
A közepénél, a sziklafalhoz érve, kiágazik belőle az E nehézségű, de rövid, 30 m hosszú Lali Király útvonal - ugyanitt ki lehet szállni a lemeneti ösvény irányába. A Megalománia (Cuha-völgy) vasalt útvonal 250 m hosszú, nehézsége D, készült 2021-ben.
Balázs-hegyi kilátó Nyugat-Mecsek 80,2 km-re.
Az eredeti, 1975-ben épített kilátó leégett, 2001-ben már fémszerkezettel építik újra, amit 2014-ben felújítottak. A 320 méteren található Balázs-hegyi kilátóból gyönyörű kilátás nyílik a Pécsi-tóra és a Nyugat-Mecsek erdős hegyvonulataira.
Rékavár Mecseknádasd 87,9 km-re.
Sajnos, sem az építéséről, sem a vár pusztulásáról nem maradt fenn írásos emlék. Nádasd elfelejtett vára, a Rékavár (Rákvár) a feltételezések szerint a 13-dik században épült, majd valamikor később tűz pusztította el.
Bagolykő-Róka-szikla Ábrahámhegy 8,3 km-re.
A méretes sziklaképződményt a szél és az eső munkája alakította ki. A Bagolykő-Róka-szikla, természetes kilátóhely, Ábrahámhegy község nyugati szélén található.
Kőhíd Hegyesd 20 km-re.
A kétnyílású boltozatos kőhíd szerepel egy 1784-es térképen, így valószínűleg több mint kétszáz éves. Az Eger-patakon keresztül Hegyesd faluba vezető kőkeresztes, szoborfülkés kőhíd a Balaton-felvidék egyik legszebb kőhídja.
Palánkvár - Fonyód 0 m-re.
A fonyódi középkori palánkvár, másik nevén Fácános vár, maradványa a Balaton déli partján, Fonyód város keleti részében található. A vár létezésének első hiteles említése 1548-ból származik.
Bakony Szíve és Makarenkói Plafon Cuha-völgy 71,6 km-re.
A Cuha-völgyben kiépített Bakony Szíve (100 m, B) és Makarenkói Plafon (60 m, E+) vasalt útvonalak beszállási pontja egymás mellett található. A két útvonal tetejéből ereszkedik le a lemeneti ösvény 80 m hosszú, B nehézségű Lemenet útvonala.
Arborétum és gyógynövénykert Pannonhalma 92,1 km-re.
A pannohalmi arborétum története egészen az apátság alapításának idejére vezethető vissza, így a pannonhalmi arborétum és gyógynövénykert az első ismert, történelmi magyar kert.
Margit-kilátó Cserszegtomaj 27,5 km-re.
A fából készült, 31 m magas Margit-kilátó Cserszegtomaj és Hévíz között, a Biked-domb tetején található. Dulánszky Jenő tervei alapján Horváth Jenő kertész és botanikus építtette feleségének Margitnak, ajándékba.
Kőszikla-szurdok Nagybakónak 45,1 km-re.
A Kőszikla-szurdok, népiesen Kicikla, Nagybakónak környékének egyedülálló vízmosása. A víz Felső pannon-tengeri homokkő alól szivárog a mederbe, úgymond könnyeznek a sziklafalak.
Vörös-szikla Csalános-völgy 42,2 km-re.
A kislődi Csalános-völgy alapkőzete mészkő, itt helyenként szép mészkősziklákat találunk. A környék néhány sziklája a Hámor, a Vörös-szikla, a Kepe-kő, a Csalános.
Perczel-kastély SomogybükkösdPerczel-kastély Somogybükkösd 65,3 km-re.
A környék a magyarországi karácsonyfa-ültetvények hazája. Belső-Somogy ritkábban látogatott részein, Csurgó környékén áll a somogybükkösdi Perczel-kastély.
Tettyei mésztufabarlang Pécs 89 km-re.
A Tettyei mésztufa-barlang, egyedülálló geológiai képződmény, Pécsett található. A mésztufában kialakult üregrendszer körülbelül tízezer éves, járatait mesterségesen is bővítették, labirintusrendszert hozva létre benne.
Kétszázéves körtefa Gyöngyösfalu 99,5 km-re.
Mindkét település felől megközelíthető, a Holdfény Liget mellett parkoló is van. A kétszázéves körtefa Gyöngyösfalu és Lukácsháza között található, nyugatra.
Ötlyukú kőhíd Diszel 17,3 km-re.
Az Eger-patakon egykor több hasonló híd volt, közel száz vízimalom és az ezeket összekötő szekérutak hálózata. A Diszel faluban található, az Eger-patak felett átívelő, ötnyílású kőhíd a 18-dik században épült, Magyarországon még két hasonló van.
Zselici Csillagpark és kilátó Zselickisfalud 57,8 km-re.
A Csillagpark a Zselici Tájvédelmi Körzet területén található, 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet. A csillagvizsgálót csak előre meghirdetett programok keretében lehet bejárni, önállóan nem látogatható.
Aradi vértanúk parkja Rátót 89,6 km-re.
A hagyomány szerint az 1860-as években Deák Ferenc akkori igazságügy-miniszter, a haza bölcse, az aradi vértanúk emlékére 13 tölgyfát ültetett Rátóton. Az 1983 óta természetvédelmi oltalom alatt álló történelmi emlékhely-parkban levő tölgyfák egy része elpusztult, de 2018-ban a helyi önkormányzat pótolta őket.
Kocka-kő Pákozdi ingókövek 92,9 km-re.
A Pákozdi Ingókövek természetvédelmi terület a Velencei-hegységben, Pákozd községtől északra található. A Velencei-hegység Magyarország legöregebb tájegysége, gránit alapkőzetű, mely itt elszórtan, sziklacsoportokat alkot.
Csókakő vára 88,2 km-re.
A 479 m magas Csóka-hegy oldalában, egy sziklafennsíkon, a Vértes-hegység szélén épült, a Gaja-patak völgyében áthaladó utat ellenőrizte. Csókakő vára a hasonló nevű település látnivalója, Fejér vármegye egyetlen fennmaradt középkori eredetű vára.
Leány-kő Magyaregregy 76,9 km-re.
A Leány-kő Magyaregregytől nyugatra található, a Kisvaszari-vízfolyás felső, Vágyom-völgynek nevezett részében. A legenda szerint itt vált kővé egy pásztorlegény és leány, a szülők átka nyomán, miután szüleik tiltó szava ellenére egymásba szerettek.
Püspökszentlászlói Arborétum Kelet-Mecsek 86,7 km-re.
Püspökszentlászló kastélyának környezetét már az 1797-es felépítés után parkosították, az arborétum mai formáját Hetyey Sámuel püspök létesítette. A kastélyt 2015-re felújították, ma találunk itt egy zarándokházat, egy turisztikai információs pontot, a kastély történetét feldolgozó kiállítást, valamint a Mindszenty-emlékkiállítást.
Eszterházy-kastély romjai Réde 81,4 km-re.
Az 1760-as években, győri mesterek által épített főúri kastélyból csak a bejárati rész maradt meg, rajta az Eszterházyak családi címere látható. Az eredetileg fazsindelyes, impozáns épület átvészelte a második világháborút, de 1947-ben padlástűz miatt leégett, elbontható anyagát elhordták.
Talabér-Bujtor-Osvald-féle vízimalom Gyenesdiás 20 km-re.
A Talabér-Bujtor-Osvald-féle vízimalom Gyenesdiáson, a Malom utca 7 szám alatt található - az első írásos emlék 1551-ből származik, de nem lehet tudni, hogy ki és mikor építette. 2021 májusában a vízimalom teljesen megújult, az épületben Pékmúzeum, Festetics Fűszerkert és Herbárium került kialakításra.
Xantus János Gömbkilátó és Magasösvény Balatonboglár 9,1 km-re.
Az 1950-es években építették a brüsszeli világkiállításra, mai formájában 2012 óta látható. A Gömbkilátó, eredetileg a magyar alumíniumipar, ma Balatonboglár város jelképe, a 165 m magas, vulkanikus eredetű Várdomb csúcsán áll.
Boldog Mór-kilátó Pannonhalma 91,5 km-re.
A Boldog Mórról, az egyik első magyar származású főpapról elnevezett, 18 m magas kilátótorony a Pannonhalmi hármas halom legdélibb magaslatán áll, a pannonhalmi főapátságtól dél-délkeletre, 257 m tengerszint feletti magasságban.
Ágnes-vízesés Nyugat-Mecsek 83 km-re.
Az Ágnes-vízesés a Mecsek legnagyobb vízesése, igaz a patak vize csak másfél-kétméteres magasságból zuhan alá egy mésztufaküszöbön. A közelben található látnivalók a Meleg-mányi-vízesés és a Mánfai-kőlyuk.
Kemence-kápolna Sénye 36,8 km-re.
A Kemence-kápolnának becézett építészeti alkotás Sénye településtől dél-délnyugatra áll a Szilváshegyen, mögötte szép kilátás van a környékre - magántulajdon, de látogatható.
Kőhíd Nemesbük 33,3 km-re.
A Nemesbük falu központjában álló, Köszvényes-patak feletti kőhíd Zala vármegye legnagyobb völgyhídja volt a gyorsforgalmi utak és vasutak építése előtt. Nem műemlék híd, viszont 2006-ban teljes felújítást kapott.

Történelmi-kulturális értékek - Somogy vármegye
* A történelmi háttér és kulturális jelentőség részletei bejelentkezés után.
[ Fel ↑ ]

Bejelentkezés után

 • Hozzászólások, bejelentések
 • Turisztikai látnivalók keresése kulcszóra és koordináták körül
 • Utolsó megtalálások és hozzászólások
 • Palánkvár adatlapjának követése
 • Közeli és meg nem talált rejtekhelyek megjelenítése térképen és listában - Fonyód térkép
 • Látnivalók a felhasználó földrajzi helyzetének közelében
 • Navigálás valós időben a terepen!

Hozzászólások

 • Harmadik nekifutasra - Sikerült megtalalni az új dobozkát. Már volt 2 bejegyzés elöttem, tehát nem én vagyok az első.
 • Ez nem egy emlékmű, csak egy sírhely - Miután rejtettem egy új geodobozt Geges református temetőjében, amivel a gegesi régi sírköveket szeretném bemutatni, elindultam megkeresni ezt a rejtést is. Egy kis bóklászás után sikerült megtalálni a bekerített temetkezési helyet.
 • Ujra a vízesésnél - Alsórákosra indultam, és szerét ejtettem, hogy utba ejtsem a vízesést, mivel első alkalommal nem találtam meg a dobozt, most viszont miután figyelmesen megnéztem a rejtekhelyről készült képet, egyenesen rámentem. Annyit még hozzáfűzök a Péter megjegyzéséhez, hogy bringával még könnyebben megközelíthető, amennyiben nyáron, a reggeli órákban érkezünk, pásztorkutya-falka kíséret is biztosított majdnem a vízesésig.
 • Pedig vannak - Már hogyne lennének ott geodobozok. Méghozzá egészen szép számban.
 • Köszi a rejtést - A RetyiLorant által "megsúgott" információ birtokában - amit mondjuk nem kértem, de kaptam :) - másodpercek töredéke alatt meglett. De becsület szavamra, ez a tábla nem volt itt, amikor először kerestük.
 • Az Olt felett - Ahogy a hidat eszrevettuk, akkor mar konnyunek gondoltuk, de megsem lett az.
 • A fejlámpa fényénél - Útban voltam hazafelé, nem volt már sok sötétedésig, de nem tudtam elmenni Kézdikővár és Kézdiszárazpatak új rejtései mellett. Már sötét volt amikor a templom elé értem, így nem láttam belőle nagy dolgot.
 • Kis munka - A doboz nagyon jo helyen van, jo rejtes. A szomszedsagban nagy volt a mozgas, es ezert nehezen fertem hozza.
 • Lóhalálában Sepsiszentgyörgyre - Ahogy értesültem róla, hogy megjelent ez az új rejtekhely a Bod Péter könyvtárnál, befogtam a lovakat, közéjük csaptam, és lóhalálában vágtattam Sepsiszentgyörgyre. Majd amíg a lovak abrakoltak, megkerestem a rejteket :-).
 • Valld be őszintén - Valld be őszintén, hány órát kerestétek?
 • Lefedve es erintetlenul - A Torockoi rejtekhely talalkozo alkalmaval felkerestem a ket ladat a Szekelykon. A deli oldalon levo lada nem volt elrejtve.
 • Lehetséges, hogy eltűnt - Bár a geodoboz nem volt látható, csak egészen közelről, megtörténhet, hogy eltűnt. Lehet az előző megtaláló nem helyezte rendesen vissza, vagy meglátták őket.
 • Könnyen megtaláltam - Elég könnyen megtaláltam. Köszi a rejtést.
 • Elindultam Kommando fele - Elhataroztuk, hogy mar felmehetnenk Kommandora is, es le vegig a Nagy Baszkan. Valamikor egy jo 10 evvel ezelott, mar ezt vegigjartam.
 • A Kőkép köve - A Kőképnél lévő geodoboz a helyén van és meg lehet keresni. Némi segítséget is hátrahagytam egy zöld felirat formájában, amit egy kis por segítségével elmosódottá alakítottam, mert egyébként túl rikító lenne.
 • Marosvásárhelyi állatkert - Amikor eljönnek az első fagyok, és a reggeli nap rásüt az erdőre, gyönyörűen omlik a sárgult lomb a fejünkre.
 • Szinten aluli bélyegképek - A kulcsszóra történő keresés ajánlás volt, és nem ajánlat.A dokumentáció a képek esetében nem elsődleges szempont, nyugodtan lehet szép, művészileg igényes képeket feltölteni.
 • Az örökös jobb- és baloldal dilemma - Én először a leírást pontosan követve a támpillér baloldalán kerestem a geodobozt, de ott nem volt. A jobb oldalán viszont egyből előkerült.

Sikerült eljutni Fonyód környékére? Tetszett a Palánkvár? Vagy csak egyszerűen hozzá szeretnél szólni, kiegészíteni a leírást? Meséld el nekünk a tapasztalataidat!

Néhány látnivaló

Tudomásod van kevésbé ismert, szép és érdekes kirándulóhelyekről Somogy vármegyében? Oszd meg velünk az információidat, és adj lehetőséget a többieknek is, hogy megismerhessék ezeket a helyeket!

[ Fel ↑ ]
A hozzászólások, leírások szerzõik tulajdonai. Minden más tartalom © 2005-2024 Rejtekhely.ro, a magyar geotrekking webhely. Minden jog fenntartva. Geotrekking Székelyföldön, Erdélyben, és a Kárpát-medencében. Túrázás és kirándulás. Székelyföld, Erdély, és a Kárpát-medence látványosságai, látnivalói.